Základní škola Evropské unie

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Nadnárodní společenství
Advertisements

Politický systém. PhDr. Petr Kaniok, Ph.D. „Úvod do institucí EU“ „Předsednictví a Rady…“
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Michael Korbička. Materiál zpracován v rámci projektu Implementace ICT techniky do.
VY_32_INOVACE_ 13 Instituce EU I
EVROPSKÁ UNIE Je regionální uskupení sdružující evropské státy, jehož cílem je vytvoření hospodářské, politické a měnové unie členských zemí.
EVROPSKÁ UNIE – TEST ZÁKLADNÍCH ZNALOSTÍ
Mezinárodní integrace
Vzdělávací materiál vytvořený v projektu OP VK Název školy:Gymnázium, Zábřeh, náměstí Osvobození 20 Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Zlepšení.
Střední zdravotnická škola, Národní svobody Písek, příspěvková organizace Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Číslo DUM:VY_32_INOVACE_BERGMANNOVA_19.
Evropská unie.
VY_32_INOVACE_29-06 DUM 6 PRÁVO EU.
KOMBI Obsah shrnutí: Důvod vzniku a cíle evropské integrace
PRÁZDNINOVÝ TEST NEJEN NA CESTY PO EVROPĚ Na prázdniny pro vás redakce Evropských zpráv připravila vědomostní test. Každý týden budeme uveřejňovat 10 otázek,
Instituce EU Evropská rada Rada Evropské unie Evropská komise
INSTITUCE EVROPSKÉ UNIE Je nás sedm společných institucí EU. Máme také poradní orgány a další evropské instituce jako sousedy a spolupracovníky.
Základy práva Právo ES II. Mgr. Pavel PETR Katedra společenských věd VŠB - TUO.
Evropská integrace pro pedagogy s posílením aktivizačních metod ve výuce III_Shrnutí_Riskuj Evropská integrace pro pedagogy s posílením aktivizačních metod.
MEZINÁRODNÍ ORGANIZACE
Nadnárodní společenství
Materiál je v souladu s RVP ZV a ŠVP.
Evropská unie Petr Machala.
Základní škola a Mateřská škola, Šumná, okres Znojmo OP VK Tematický celek: Výchova k občanství II. stupeň Název a číslo učebního materiálu.
Evropské instituce Pavla Hormandlová. Evropské instituce Pavla Hormandlová VIII.B, 2008.
Anotace DUM slouží jako obrazový materiál pro lepší zapamatování faktů při výkladu a jako podklad pro zápis učiva do sešitu. Závěrečné otázky je pak možno.
EVROPSKÁ UNIE Politika EU Instituce EU
VY_32_INOVACE_ Smlouva o EU je platná od Je zavedeno „evropské občanství“ Přináší „kritéria konvergence“ – ekonomické sblížení 1.Stabilita.
Světová ekonomika OPF 1 SVĚTOVÁ EKONOMIKA 9. Světová ekonomika OPF 2 1) Charakteristika 2) Vývoj EU 3) Maastrichtská kriteria 4) Orgány EU 5) Rozpočet.
Dopady Lisabonské smlouvy na fungování Evropské unie
Právo v Evropě Pavel Šuranský. Jsme občany ČR a zároveň i EU Plynou nám z toho nějaké výhody? Vyplývají z toho pro nás nějaké povinnosti nebo negativní.
Evropská unie Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Hana Zimová. Vytvořeno dne Nový začátek (New start) CZ.1.07/1.4.00/
EVROPSKá UNIE.
Co je Evropská Unie Evropská unie (EU) je svazek demokratických evropských zemí, které se zavázaly ke společnému úsilí o mír a prosperitu. Není státem,
Evropská unie.
Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Projekt MŠMT ČREU PENÍZE ŠKOLÁM Číslo projektuCZ.1.07/1.4.00/
Tato prezentace byla vytvořena
Evropská unie - vznik vznik 1993 na základě Smlouvy o Evropské unii (Maastrichtská smlouva) navazovala na evropský integrační proces od padesátých let.
Tři hlavní orgány Evropský parlament - hlas občanů Hans-Gert Pöttering
Symboly Evropské unie.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Šablona:III/2Č. materiálu:VY_32_INOVACE_101.
Evropská Unie.
INSTITUCE EVROPSKÉ UNIE
VÝUKOVÝ MATERIÁL ZPRACOVÁN V RÁMCI PROJEKTU EU PENÍZE ŠKOLÁM
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO:
Evropská unie - instituce
EVROPSKÁ UNIE.
Hospodářská politika Téma 2 Evropská integrace. Evropská integrace Historie „společné“ Evropy Instituce EU.
Hlavní orgány v EU Monika Matysová.
Evropská unie EU. Historie Zakladetel Robert Schuman, francouzský ministr zahraničí předložil návrh o sjednocení Evropy. Zakladetel Robert Schuman,
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Střední odborné učiliště nábytkářské a.
N á zev S Š : SOU Uherský Brod Autor: Mgr. Věra Dudová N á zev prezentace (DUMu): ČR a evropská integrace N á zev sady: Výuka občanské nauky v 2. ročníku.
Evropská integrace RNDr. Oldřich Hájek. Principy a kompetence  Politiky EU se liší v kompetencích členů a EU  Každá politika je řízena principy  Při.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Kopřivnice, Štramberská 189, příspěvková org. AUTOR: Mgr. Vlasta Geryková VYTVOŘENO: NÁZEV: VY_32_Zeměpis_16_Evropská unie,
ZŠ Brno, Řehořova 3 Já a společnost Výchova k občanství ročník III
EVROPA EVROPSKÁ UNIE VY_32_INOVACE_07-48 Ročník: VIII. ročník
ŠKOLA: Základní škola Velké Karlovice, okres Vsetín
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Sepekov Autor:
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
Téma: Člověk a jeho svět –Vlastivěda
Evropská integrace= SCELOVÁNÍ, SJEDNOCENÍ
zpracovaný v rámci projektu
Průvodní list Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT   Vzdělávací materiál: Prezentace Určen pro: 2. ročník oborů Technické lyceum,
Přehled orgánů Evropské unie
Název školy: ZŠ a MŠ,Veselí nad Moravou,Kollárova1045
EVROPSKÁ UNIE. EVROPSKÁ UNIE VLAJKA – 12 zlatých hvězd – původní počet členů - nyní symbol jednoty a harmonie.
Evropské hospodářství
EVROPSKÁ UNIE 7. TŘÍDA, ZŠ SUCHDOL.
ZŠ Brno, Řehořova 3 Já a společnost Výchova k občanství 6 - 9
Evropská unie AUTOR: Mgr. Aleš Skála
VY_32_INOVACE_60_Svět kolem nás
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Renata Pitrová Název materiálu:
Transkript prezentace:

Základní škola Evropské unie aneb Co bychom měli vědět o EU

Z historie evropské integrace 9.5.1950 zveřejněn Schumannův plán – 9.5. = Den Evropy 1951 – Šestka 1973 – Devítka 1981 – Dvanáctka 1995 - Patnáctka 1.1.1999 – EURO 2004 – vstup ČR – Pětadvacítka 1.1.2007 - Sedmadvacítka

Evropská rada vrcholná instituce EU složená z VIP představitelů států a EU rozhoduje o směřování EU diskutuje o podobě spolupráce řeší sporné otázky zasedá min. 2x ročně v Bruselu = Evropský summit odlišovat od Rady Evropy – založena 1949 – sídlo Štrasburk – lidská práva a svobody – 47 členů

Rada EU (dř. Rada ministrů) zákonodárný orgán 27 ministrů člen.zemí EU -podle projednávaných témat spolurozhoduje s EP schvaluje evropskou legislativu předsednictví - výměna po 6 měsících – ČR -1.polovina 2009

Komise EU „vláda EU“ navrhuje znění evropského práva spravuje rozpočet řídí chod EU t.č. 27 komisařů - mají svá portfolia komisař za ČR Vlad.Špidla – sociální záležitosti, zaměstnanost, rovné příležitosti Komisař za ČR VLADIMÍR ŠPIDLA nar. 1951 v Praze, stud.KU, PhDr. - historie, archeologie 2002 premiér ČR - za ČSSD zájmy: ochrana historických památek, vytrvalostní běh

Evropský parlament poslanci voleni přímo občany počet členů: 785 poslanců přijímá legislativu EU zastupuje zájmy občanů své země počet poslanců různý - podle kritérií sídla: hlavní ve Štrasburku 12x, dále v Bruselu a v Lucemburku

Sídla Parlamentu EU Štrasburk Brusel

Rada Evropy / Council of Europe Rada Evropy bývá často myslně považována za jednu z institucí Evropské unie. Nejčastěji se zaměňuje s Evropskou radou. Stojí však zcela mimo smluvní a institucionální rámec EU. Rada Evropy je nejstarší politickou organizací evropského kontinentu. Byla založena v roce 1949. Seskupuje 46 zemí, včetně 21 zemí ze střední a východní Evropy. Státu pozorovatelské země byl udělen 5 zemím (Vatikán, USA, Kanada, Japonsko a Mexiko). Cílem této organizace je ochrana lidských práv, parlamentní demokracie a vlády práva; rozvoj dohod (úmluv) jejichž cílem je standardizovat sociální a právní zvyky členských států; šířit povědomí o evropské identitě založené na sdílených hodnotách procházející napříč různými kulturami. Od roku 1989 působí jako politická opora a „hlídací pes“ dodržování lidských práv v nových demokraciích střední a východní Evropy.Pomáhá těmto zemím při uskutečňování a konsolidaci politických, hospodářských, právních a ústavních reforem.

Symboly Evropské unie Mezi základní symboly Evropské Unie patří Evropská hymna, Evropská vlajka, Den Evropy (Schumanův den), Heslo EU a jednotná měna euro. Například Evropská hymna symbolizuje svobodu, společenství a mír mezi národy a občany členských zemí Evropské unie a její melodie pochází z Deváté symfonie, kterou v roce 1823 složil Ludvík Van Beethoven.

Základní škola Evropské unie aneb Co bychom měli vědět o EU KONEC © Mgr. Luděk Drlík, mírně upravil Mgr. Ivan Šošolík