Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr"— Transkript prezentace:

1 Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr. Veronika Kubincová Název materiálu: VY_32_INOVACE_4_12_EU, symboly EU Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Anotace: Prezentace pro 9. ročník. K výkladu a seznámení s učivem na téma Symboly Evropské unie. Připomene žákovi symboly evropské unie, jejich vzhled, význam a symboliku. Prezentace lze použít i k zápisu probrané látky

2 EVROPSKÁ UNIE Symboly EU

3 EVROPSKÁ UNIE EVROPSKÁ UNIE není státem, přesto má své symboly, ekvivalenty státních symbolů. Nejsou to symboly státu, nýbrž symboly unie států. Jak praví motto unie, představují evropskou jednotu a rozmanitost.

4 EU a ČR Evropská unie má v současnosti 27 členů. (evropských států)
ČR požádala o členství roku 1996 Do EU vstoupila roku 2004. Zajímavost: Kostka cukru byla zvolena jako symbol předsednictví ČR v EU

5 SYMBOLY EU Evropská unie má svou vlajku, hymnu, měnu, významný den i motto. Symboly vzbuzují pocit sounáležitosti. Nejsou to symboly státu, nýbrž symboly unie států.

6 EVROPSKÁ VLAJKA Vlajka byla přijata jako evropský symbol již v roce 1955. Modrá barva = naděje 12 hvězd = znak úplnosti a dokonalosti (rok má 12 měsíců, ciferník 12 čísel) Je dobrým zvykem, že modrá vlajka s dvanácti hvězdami visí před sídlem prezidenta a vlády členských zemí unie.

7 DEN EVROPY 9. května Jako vzpomínka na konec 2. světové války
Robert Schuman poprvé veřejně přednesl svůj návrh na založení Evropského společenství uhlí a oceli. DEN EVROPY – je příležitostí přiblížit „EU“ občanům.

8 EVROPSKÁ HYMNA „Óda na radost“ z Deváté symfonie Ludwiga van Beethovena. Symbolizuje svobodu, společenství a mír mezi národy a občany v současnosti 27 členských zemí EU.

9 EVROPSKÉ MOTTO „Jednotná v rozmanitosti“
Rozmanitost národů, jazyků, kultur, zvyklostí a tradic existujících na evropském kontinentě od nepaměti, které se právě z tohoto důvodu nemusí obávat evropské jednoty.

10 Dvakrát přeškrtnuté velké písmeno C vzniká E symbol stability
Měna - EURO Název přijat roku 1995. Euro se dělí na 100 centů. Dvakrát přeškrtnuté velké písmeno C vzniká E symbol stability

11 Použitá literatura a odkazy:
Obrázky použity ze sady Office Není-li uvedeno jinak je materiál dílem autorky podle učebních osnov odpovídajících ŠVP vyučovaných podle učebnic: JANOŠKOVÁ, D. a kol. autorů. Občanská výchova 9, Rodinná výchova 9, učebnice pro základní školy a víceletá gymnázia. 1st ed. Plzeň: Fraus, ISBN JANOŠKOVÁ, D., ONDRÁČKOVÁ, M.,ČABALOVÁ,D. Občanská výchova í, Rodinná výchova 9, příručka pro učitele. 1st ed. Plzeň: Fraus, ISBN Citováno dne 9.10.


Stáhnout ppt "Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr"

Podobné prezentace


Reklamy Google