O partnerství Partnerství pro venkov PhDr. Petr Sušanka, JUDr. Radan Večerka Zdroje:Vlastní zkušenosti z práce na rozvoji venkova Praxe při budování MAS.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Neziskovky a spolupráce
Advertisements

KOUS – činnost Koordinačního uskupení v letech
OBČANSKÉ SDRUŽENÍ „MAS Černý les“ Založení místního rovojového partnerství Bohumila Vařejková, MAS Černý les.
Markéta Kadlecová: Evropské sítě NNO Evropské sítě NNO Zapojení českých sítí do nich Markéta Kadlecová Síťování nejen genderových NNO 24. ledna 2008.
LLP Comenius Evropská jazyková cena Label Petr Chaluš.
1 Grantové schéma Vyrovnávání šancí žen a mužů Národní vzdělávací fond.
Aktivity Ústeckého kraje v rámci implementace RIS ÚK.
Projekt Místních partnerství zaměstnanosti
ÚŘAD PRÁCE V JIHLAVĚ partner projektu „Budování rozvojového partnerství…“
JUDR. LENKA DEVEROVÁ Červenec 2013 MAS OPS nebo sdružení (spolek)
KULATÝ STŮL PRO STUDENTY FBI VŠB-TUO “Safety AGENT“ Posilování partnerství v oblasti bezpečnosti průmyslu r.č. CZ.1.07/2.4.00/ , Podnikatelský.
Nadace Terezy Maxové Programu Iniciativy Společenství Equal
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích
Možnosti podpory NNO ze strukturálních fondů v období dubna krajská konference NNO Jiří Krátký.
Spolupráce lokálních institucí Seminář Komunitní role veřejných knihoven ZLÍN
Co je třeba udělat pro vznik o.p.s. Hradecký venkov se sídlem v Nechanicích :
Budování kapacity NNO Globální grant Operační program Rozvoj lidských zdrojů.
Víme opravdu, co to je LEADER?
„Budování rozvojového partnerství za účelem posílení kapacity při plánování a realizaci programů v kraji Vysočina“
Místní akční skupiny a vzdělávání Horní Ředice
Aplikace komunitně vedeného místního rozvoje do venkovského prostředí Venkovská konference Místní akční skupiny Království – Jestřebí hory, o.p.s. (20.
Projekt 3.3 „Partnerství pro budoucnost“. Úvodní informace o projektu Projekt byl úspěšně předložen Karlovarským krajem v rámci výzvy SROP, priority 3.
Projekty mobilit programu Leonardo da Vinci 2002 ___________________ PhDr. Helena Úlovcová
Jak se pozná sociální podnik
PŘI ZALOŽENÍ MAS MOST VYSOČINY, o.p.s.
K otázce aplikace PPP v politikách a příkladech Evropské unie Petr Zahradník EU Office, Česká spořitelna Praha, 19. září 2007 Připraveno pro konferenci.
Celostátní síť pro venkov. Obsah  Cíle, nástroje a zásady Sítě  Organizační zajištění Sítě  Tématické pracovní skupiny  Kontaktní místa Sítě  Informační.
Partnerství ve venkovském prostoru Naše a evropské zkušenosti z iniciativy Leader + ing Jan Fiala, E consulting, s.r.o.Třebíč.
Žďár nad Sázavou - Města budoucnosti ? Co je to zapojování veřejnosti, co je partnerství.
„ Validace dobré praxe 2 “. Harmonogram semináře 10:00 – 10:15 Zahájení 10:15 – 11:00 Validace – výstupy a využití 11:00 – 11:30 Zkušenosti RP s validací.
Partnerství u projektů financovaných z Globálních grantů Sociální inkluze v kontextu přípravy na nové programovací období – zkušenosti, problémy a překážky.
CCO JE PARTNERSTVÍ  PARTNERSTVÍ A SOV  PARTNERSTVÍ A BUDOUCNOST Ing. Zdeňka Škarková.
Tato prezentace je spolufinancována Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.
KANCELÁŘ CZELO: PARTNER ČESKÉHO VaVaI V BRUSELU ANNA VOSEČKOVÁ.
Informace o Programu švýcarsko-české spolupráce Ing. Petra Murycová, oddělení Evropské unie, MPSV.
SEMINÁŘ Možnosti podpory podnikatelského sektoru a jeho dalšího rozvoje v Libereckém kraji Příprava projektu vědecko technického parku v Liberci Mgr. Tomáš.
Zákon o koncesních smlouvách a koncesním řízení ( koncesní zákon) – č. 139/2006 Sb. ze 14. března 2006, nabyl účinnosti 1. července 2006 Příprava zákona.
Program Culture Program Culture Viktor Debnár Liberec, 9. ledna 2008.
Úvodní konference projektu „Průvodce světem Multimédií“ 21. září 2010 LAPTUS s.r.o., rozvojová agentura.
Euro Net. Projekt Euro Net OP PCS SK-CZ 2007 – 2013 je spolufinancován z prostředků Evropského fondu pro regionální rozvoj (ERDF)
Národní síť Místních akčních skupin České republiky, o.s. Litoměřice Ing. Jiří Krist.
EurActiv.cz Informační portál o dění v Evropě. PREZENTACE INFORMAČNÍHO PORTÁLU EURACTIV.CZ Obsah Co je EurActiv.cz? Info o EurActiv.com Obsahová struktura.
Místní partnerství zaměstnanosti Projekt Místních partnerství zaměstnanosti Ing.Tomáš Müller MAS Uničovsko,o.p.s. Informační seminář 19.2.
Luhačovské Zálesí, o.p.s. Prezentace společnosti.
1 Partnerství neziskového a soukromého sektoru v oblasti zahraniční rozvojové spolupráce Daniel Svoboda člen SR FoRS Development Worldwide, spolek
RODINNÁ POLITIKA Rodinná politika na úrovni krajů a obcí, Metodické „doporučení“ MPSV ČR, 2008) souhrn aktivit a opatření za účelem podpory rodiny podpora.
Místní akční skupina Lanškrounsko, z.s. Nám. J. M. Marků Lanškroun
MAS CÍNOVECKO o.p.s., organizační složka MAS CÍNOVECKO - LEADER Podpora sociální soudržnosti na území místního partnerství v programovém období
Komunitní a akční plánování v praxi Co je to zapojování veřejnosti.
Jana Vavryčuková manažerka MAS Brdy – Vltava o.p.s.
REGIONÁLNÍ ŠKOLA ROZVOJE VENKOVA zájmové sdružení právnických osob Partner Středočeského kraje v opatření 3.3. SROP.
„OBCE SOBĚ“ „ Systémová podpora rozvoje meziobecní spolupráce v ČR v rámci území správních obvodů obcí s rozšířenou působností“
Místní akční plány vzdělávání a Přemyslovské střední Čechy o.p.s. Pracovní skupina MAP ORP Kladno
Platforma podnikatelů pro zahraniční rozvojovou spolupráci Diskuse u kulatého stolu o udržitelných cílech rozvoje ve zdravotnictví.
Setkání starostů u kulatého stolu Hoštejn Projekt „MAS jako nástroj spolupráce obcí pro efektivní chod úřadů“ CZ.1.04/4.1.00/B Tento.
1 PROJEKT UNIV 2 KRAJE Školy jako centra celoživotního učení Jana Bydžovská KULATÝ STŮL MŠMT – PŘEDSTAVENÍ INDIVIDUÁLNÍHO NÁRODNÍHO PROJEKTU
Sociální zemědělství Venkov 2016 Litoměřice
Podpora začleňování cizích státních příslušníků na trh práce, reg. č
Jana Vavryčuková manažerka
VÍTÁME VÁS NA SPOLEČNÉM SETKÁNÍ PARTNERSTVÍ MAP ORP BEROUN
Místní Akční Plán rozvoje vzdělávání
Krajský akční plán rozvoje vzdělávání Regionální stálá konference
Charakteristika a nástroje
LEADER metoda pro oživení venkova
Daniel Braun Ministerstvo pro místní rozvoj Praha, 22. června 2012
Strategie komunitně vedeného místního rozvoje Jablunkovska
Informace o Programu švýcarsko-české spolupráce
Moje práce na Broumovsku
Sociální zemědělství Venkov 2016 Litoměřice
Liberecký kraj a nestátní neziskové organizace
Transkript prezentace:

O partnerství Partnerství pro venkov PhDr. Petr Sušanka, JUDr. Radan Večerka Zdroje:Vlastní zkušenosti z práce na rozvoji venkova Praxe při budování MAS Vladař O.Čepelka: Místní partnerství a rozvoj venkova (příprava na iniciativu LEADER, Omega, Liberec 2004

Pojem partnerství v praxi ani nezakořenil a již je třeba ho rehabilitovat Slovo partnerství podléhá konjunktuře Je zneužíváno zejména těmi,kteří nikdy v partnerství nechtějí ani nebudou pracovat Partnerství nesmí být znehodnoceno žargonem úřední řeči © Vladař

Partnerstvím není  Aktivity vymezené pracovně právními vztahy (podřízenost, nadřízenost) (podřízenost, nadřízenost)  Spolupráce  Smluvní vztah  Dlouhodobé konzultace  Klientelismus  Poskytování vzájemných služeb Partnerstvím nelze nazvat vztahy, kdy dva a více subjektů spolu pouze něco řeší, nebo spolu podnikají © Vladař

Partnerství má hodnotu, kterou se odlišuje od ostatních forem spolupráce  Společné cíle  Dlouhodobost vztahů  Vzájemná výhodnost  Potřebnost a vážnost (vzájemná nenahraditelnost)  Vzájemná tolerance  Akceptování obsahu a forem  Synergický efekt (hodnota přidaná spoluprací) Výsledný efekt je větší, než suma efektů, které individuální aktivitou dosáhnou samostatně jednotliví partneři Výsledný efekt je větší, než suma efektů, které individuální aktivitou dosáhnou samostatně jednotliví partneři © Vladař

Partnerství a jeho přidaná hodnota Co to je ? Partnerství a jeho aktéři:  Obohacují se  Narůstají vlastní kapacity  Narůstají zkušenosti a dovednosti  Výrazně se zvyšuje aktivita (elán) Členství v partnerství posiluje:  Pracovní a politickou sílu  Ekonomickou kapacitu  Vyvolává efekt respektu vlastního okolí a nadřízených institucí  Členové i celek získávají lepší image Partnerstvím vznikají výsledky které nelze dosáhnout samostatnou aktivitou Partnerstvím vznikají výsledky které nelze dosáhnout samostatnou aktivitou Svatoplukovypruty © Vladař

LEADER a jeho zásadní požadavky Komunální sféra NNO Podnikatelé Bez strategie, bez partnerství, bez systematické práce nelze získat žádný grant NNO – nezávislé neziskové organizace LEADER musí mít: Méně než 50% aktivity státní a komunální sféra Více než 50% aktivity podnikatelé a NNO PPP pro venkov Public And Private Partnership © Vladař