Prevence závažných havárií a ochrana obyvatelstva u HZS ČR

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Koordinace záchranných a likvidačních prací a řízení součinnosti složek v taktické úrovni.
Advertisements

Postavení obcí při řešení mimořádných událostí a krizových situací
Školení starostů obcí ORP České Budějovice Magistrát města České Budějovice
Ing. Kateřina Blažková, Ph.D.
Hasičský záchranný sbor Zlínského kraje, odbor OPŘ a KIS
Vnější havarijní plány Zóny havarijního plánování
KRIZOVÝ ŠTÁB MĚSTA HRANIC
Úkoly ochrany obyvatelstva, vč. zaměstnanců
Ochrana jednotlivce při úniku nebezpečné látky
Jednotky požární ochrany
HAVARIJNÍ PŘIPRAVENOST JE České Budějovice,
Kompetence při řízení zásahu JPO a složek IZS
SBOR DOBROVOLNÝCH HASIČŮ Bolatice
7. zasedání pracovní skupiny interních auditorů kraje Vysočina
Cvičení složek IZS „KV Aréna“
Vysoká škola báňská – Technická univerzita Ostrava Fakulta bezpečnostního inženýrství DOPADY DIREKTIVY SEVESO III NA KOMUNIKACI S OBYVATELSTVEM JAKUB ŘEHÁČEK.
plk. Ing. Hynek Marák ředitel odboru IZS a služeb HZS Zlínského kraje
HZS kraje Vysočina Varování a vyrozumění
VYSOKÁ ŠKOLA BÁŇSKÁ - TECHNICKÁ UNIVERZITA OSTRAVA Hornicko-geologická fakulta, Institut geoinformatiky Stanovení možných dosahů závažné havárie s nebezpečnými.
HZS ČR organizace a řízení
VÝKON STÁTNÍHO POŽÁRNÍHO DOZORU
Organizační členění ÚO
Jednotky požární ochrany
Krizové řízení Krizovým řízením se rozumí souhrn řídících činností věcně příslušných orgánů zaměřených na: - analýzu a vyhodnocení bezpečnostních.
Průmyslové havárie Aneta Cvachová Jana Svozilová Lucie Spourová.
Integrovaný záchranný systém - nástroj k řešení mimořádných událostí
Obec - jednotka PO zřizovaná obcí plk. Ing. Hynek Marák ředitel odboru IZS a služeb HZS Zlínského kraje říjen 2007.
Informační podpora při krizovém řízení
Evakuace Pardubice IKM VŠE Praha MUDr. Alena Váňová.
Přístup k posouzení rizika
Záchranné a likvidační práce a evakuace historicky cenných materiálů
Ing. Jana Vanková, Ing. Václav Komárek
 V souladu s Koncepcí vzdělávání v oblasti krizového řízení, schválenou usnesením Bezpečnostní rady státu ze dne 16. listopadu 2004 č. 14 a Plánem hlavních.
Inovace výuky a její implementace v oborech Fakulty bezpečnostního inženýrstvíCZ.1.07/2.2.00/ Se zvyšováním technologické a technické úrovně průmyslu.
Vybraná odborná terminologie Přehled základní legislativy.
Bezpečnostní systém ČR Zákonné normy pro podporu řešení MU a KS Hasičský záchranný sbor Libereckého kraje oddělení ochrany a přípravy obyvatelstva a krizového.
INTEGROVANÝ ZÁCHRANNÝ SYSTÉM. Co to je IZS? Integrovaný záchranný systém je systém pro koordinaci záchranných a likvidačních prací při vzniku mimořádných.
ŽIVELNÍ POHROMY A PROVOZNÍ HAVÁRIE Název opory – Direktivy SEVESO, zákon o prevenci závažných havárií a jejich význam Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost.
PODPORA SPECIFICKÝCH SKUPIN OBČANŮ PŘI MIMOŘÁDNÝCH UDÁLOSTECH Magistrát města Olomouce Odbor ochrany.
© IHAS 2011 Tento projekt je financovaný z prostředků ESF prostřednictvím Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost a státního rozpočtu ČR.
Roční zpráva o stavu požární ochrany Kraje Vysočina za rok 2014.
Taktické postupy a organizace řízení českých záchranných složek integrovaného záchranného systému na místě mimořádné události Plk.Ing.Martin Sviták Náměstek.
1 OCHRANA OBYVATELSTVA Mgr.Bohumír MARTÍNEK,Ph.D. Vedoucí Ústřední odborné rady ochrany obyvatelstva SH ČMS.
Povinnosti obcí v oblasti požární ochrany Z pohledu IZS a jednotky PO.
Kpt. Ing. Kateřina Blažková, Ph.D. (Hasičský záchranný sbor Moravskoslezského kraje) plk. Ing. Antonín Krömer (Hasičský záchranný sbor Moravskoslezského.
Roční souhrnná zpráva o výsledcích kontrolních akcí provedených inspekcí práce za rok 2012 Mgr. Ing. Rudolf Hahn generální inspektor.
Připravenost orgánů krizového řízení na území Jč kraje k řešení MU/KS Ing. Stanislav MRVKA.
Činnost základních složek IZS při řešení následků radiační havárie v zóně havarijního plánování mjr. Mgr. Štěpán Kavan Hasičský záchranný sbor Jihočeského.
Technika pro integrovaný záchranný systém plk.Mgr. Jaromír Lebeda.
OPERAČNÍ ŘÍZENÍ. Operační střediska HZS  Povinnost zřizování operačních středisek HZS ČR vyplývá z § 2 odst. 4 zákona č. 238/2000 Sb., O HZS ČR Ministerstvo.
HAVARIJNÍ PLÁNY A OCHRANA OBYVATELSTVA Mgr. Bohumír MARTÍNEK, Ph. D.
Metodika pro zřizování jednotek sborů dobrovolných hasičů obcí Zdolávání mimořádných událostí.
KRIZOVÉ ŘÍZENÍ OSNOVA: KRIZOVÝ PLÁN KRAJE KRIZOVÝ PLÁN ORP HAVARIJNÍ PLÁN KRAJE VNĚJŠÍ HAVARIJNÍ PLÁN ZÓNA HAVARIJNÍHO PLÁNOVÁNÍ Mjr. Ing. Josef Obořil.
Zpracování Krizového plánu správního obvodu ORP Nový Bydžov Zpracování Krizového plánu správního obvodu ORP Nový Bydžov Oddělení OOB a KŘ HZS Královéhradeckého.
1 FINANCOVÁNÍ JSDHO Ing. Marta Spálenková vedoucí oddělení krizového řízení.
ÚVOD: Činnost správních orgánů a obcí, právnických a podnikajících fyzických osob v IZS (3)
OCHRANA OBYVATELSTVA Mgr. Bohumír MARTÍNEK, Ph. D.
Ústí nad Labem 4/2009 Ing. Jaromír Vachta
Havarijní plán kraje.
Integrovaný záchranný systém České republiky – Ústeckého kraje
Akademie Hasičského záchranného sboru České republiky
Prevence závažných havárií v ČR
Odbor životního prostředí MHMP
FINANCOVÁNÍ JSDHO Ing. Marta Spálenková
Ústí nad Labem 4/2008 Ing. Jaromír Vachta
Řád výkonu služby v jednotkách HZS podniků, SDH obcí a SDH podniků
Jednotky požární ochrany
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
Novinky v preventivně výchovné činnosti u HZS ČR
společensky významných objektů v zónách havarijního plánování
Transkript prezentace:

Prevence závažných havárií a ochrana obyvatelstva u HZS ČR Nová hlavička z webu kpt. Ing. Kateřina BLAŽKOVÁ, Ph.D.

Ročně vyjíždíme k tisícům událostí s úniky nebezpečných látek Roste počet nehod a skoronehod Zanedbává se údržba a omezují provozní náklady Umírají lidé Je ohrožováno obyvatelstvo 12 x závažná havárie v režimu zákona o prevenci závažných havárií

Osnova: Role HZS v oblasti prevence závažných havárií Havarijní plánování Připravenost území na závažné havárie Příprava na SEVESO III direktivu

1. Role HZS v oblasti prevence závažných havárií HZS ČR v oblasti havarijního plánování odpovídá za: přípravu na mimořádné události, integrovaný záchranný systém, ochranu obyvatelstva. Mimo jiné: garantuje zpracování HPK, VnHP, PP IZS, organizuje součinnost při jejím zpracování, zajišťuje havarijní připravenost a ověřuje ji cvičením, provádí opatření k minimalizaci následků havárie a ochraně lidských životů a zdraví, životního prostředí a majetkových hodnot, zabezpečuje varování a vyrozumění, koordinuje záchranné a likvidační práce.

1. Role HZS v oblasti prevence závažných havárií Co hledáme v bezpečnostní dokumentaci? Údaje o nebezpečných látkách Způsob skladování a manipulace Informace o preventivních opatřeních Pravděpodobné následky havárií Plánovaný způsob likvidace Analýza SaP provozovatelů, i vnějších Informační a organizační toky Systém identifikace havarijních stavů Systémy varování a informování, evakuace, popřípadě ukrytí vlastních zaměstnanců Územní vazby Udělat formou check listu?

1. Role HZS v oblasti prevence závažných havárií Integrovaná kontrola a systém Validace získaných údajů / poznatků Možnost rekognoskace a fyzická kontrola Ověření dodržování dokumentovaných pravidel Audit systému Provázanost toků uvnitř podniku k OPIS a složkám IZS Udělat formou check listu?

Osnova: Role HZS v oblasti prevence závažných havárií Havarijní plánování Připravenost území na závažné havárie Příprava na SEVESO III direktivu

2. Havarijní plánování Co? Kde? Kdo? Kdy? Jak? Čím? Objektové havarijní plány: Vnitřní havarijní plán Plán opatření Provozní předpisy Územní havarijní plány Vnější havarijní plán Havarijní plán kraje Co? Kde? Kdo? Kdy? Jak? Čím?

2. Havarijní plánování Posouzení rizik Identifikace rizik Analýza rizik, včetně dominoefektů v území Hodnocení rizik Ošetření rizika

2. Havarijní plánování Využívání výstupů posuzování rizik: „Různorodost přístupů v rámci ČR i regionu“ Přístup k analýze (deterministický, probabilistický) Volba scénáře (kolik unikne, za jaký čas, v jakém skupenství, jaký účinek hodnotím, jaké meteo….)

2. Havarijní plánování

2. Havarijní plánování Únik amoniaku ze zásobníku Meteorologické podmínky Ruptura Pozice ruptury Koncentrace Dosah (m) Neutrální Plná (DN200) Nad hladinou IDLH (300 ppm) 3 500  ERPG-2 (150 ppm)  5 100 V polovině 6 300   8 600 Částečná (10%)  100  150  1 000  1 500 Kritické Plná 3 600   4 900 6 400   8 300 Částečná  400  550  1 200  1 900

2. Havarijní plánování Využívání výstupů posuzování rizik: „Různorodost přístupů v rámci ČR i regionu“ Metodické postupy MŽP, MV Závaznost postupů = vyšší efektivita plánování opatření, jednotnost Vazba na bezpečné vzdálenosti a územní plánování

2. Havarijní plánování Včasné identifikaci havarijního stavu => včasný zásah => snížení následků Opatření na zdroji => množství uniklé => intenzitu => následky pro obyvatelstvo Řízení havárie => Odpovědnosti Včasné vyrozumění o havárii Včasné varování a informování obyvatelstva Realizace opatření k ochraně obyvatelstva Realizace opatření k zamezení havarijních projevů Uvnitř Vně

2. Havarijní plánování Varování a informování obyvatelstva Obousměrný systém ovládání a monitorování KPV a KPM Přenos mezi OPIS a KPV, KPM Ukrytí s využitím ochranných vlastností budova Improvizovaná ochrana Dýchacích cest a povrchu těla Evakuace

Osnova: Role HZS v oblasti prevence závažných havárií Havarijní plánování Připravenost území na závažné havárie Příprava na SEVESO III direktivu

3. Připravenost území na závažné havárie Provozovatelé zdrojů rizik Veřejná správa a IZS Občan

3. Připravenost území na závažné havárie Člověk = ohrožený prvek + aktivní součást systému ochrany Preventivně výchovná činnost / Příprava obyvatel Koncepce OO Informace pro obyvatelstvo v ZHP Územní plánování – bezpečná vzdálenosti a SEVESO III Při ohrožení Varování a informování obyvatelstva

3. Připravenost území na závažné havárie Člověk = ohrožený prvek + aktivní součást systému ochrany Role veřejné správy: Krajský úřad – informuje obyvatelstvo v ZHP HZS kraje – seznamuje obce, PO, PFO s charakterem ohrožení obyvatel a připravovanými opatřeními Obce a zaměstnavatel – seznamují PO a fyzické osoby s charakterem ohrožení a připravovanými opatřeními a ochrannou obyvatelstva Nástroje: Hromadné informační prostředky Letáky a informační brožury Ukázky činností IZS Besedy s obyvatelstvem

3. Připravenost území na závažné havárie Realizované aktivity: Hasík CZ - Výchova dětí v oblasti požární ochrany a ochrany obyvatelstva Školy v zónách ohrožení Vzdělávání pedagogů ZŠ a SŠ Chemon – významné ohrožené objekty Kampaň proti únikům plynů a požárů Vzdělávání starostů Příprava techniků, specialistů a preventistů OO

Osnova: Role HZS v oblasti prevence závažných havárií Havarijní plánování Připravenost území na závažné havárie Příprava na SEVESO III direktivu

4. Příprava na SEVESO III direktivu … aneb co nás zajímá a jaký je společný zájem ? Podklady provozovatelů Vazba na území Příčiny havárií a stanovená opatření po haváriích Příprava obyvatelstva k sebeochaně

4. Příprava na SEVESO III direktivu … aneb co nás zajímá a jaký je společný zájem ? Podklady provozovatelů AHR, vč. dominoefektů – vstup pro územní analýzu rizik a pro plánování opatření k ochraně obyvatelstva, vazba na koordinaci postupů Lze uzákonit povinnost společných VHP pro průmyslové areály např. ve vazbě na domino? Je využíváno koordinace postupů, povinností a zahrnování opatření do BD a havarijních postupů? VHP – pojítko k VnHP, poskytovány přes KÚ nepřímo Víme o aktualizacích? „Podklady“ - poskytovány přes KÚ nepřímo Kdy má probíhat jejich aktualizace? Víme o aktualizacích

4. Příprava na SEVESO III direktivu … aneb co nás zajímá a jaký je společný zájem ? Vazba na území Zóna havarijního plánování Nový postup pro stanovení ZHP Cesta k sjednocení přístupů k posuzování rizik Provázat z přípravou obyvatelstva? Možnost provázat s územním plánováním? VnHP/HPK Provázanost s postupy provozovatele Obsah a forma zpracování VnHP Provázanost územních havarijních plánů

4. Příprava na SEVESO III direktivu … aneb co nás zajímá a jaký je společný zájem ? Příčiny havárií a stanovená opatření po haváriích Chybějící legislativní vazba: Provázanost postupů vyšetřování – vazba k zjišťování příčin požárů HZS, vyšetřování inspektorátu práce a vyšetřování PČR KÚ vydává rozhodnutí bez souladu s vyšetřováním Příprava obyvatelstva k sebeochraně Veřejné projednání Informování obyvatelstva způsobem v místě obvyklým x praxe Informace veřejnosti v ZHP

4. Příprava na SEVESO III direktivu … současné aktivity … Projekty bezpečnostního výzkumu MV ČR Příprava nové vyhlášky pro stanovení ZHP a vypracování VHP Efektivnější nastavení systému havarijního plánování Příprava na zahrnutí podzemních zásobníků plynu v přirozených vrstvách

4. Příprava na SEVESO III direktivu … současné aktivity … Projekty bezpečnostního výzkumu MV ČR OPTIZON Nový způsob stanovení ZHP KOMRISK Preventivní informování obyvatelstva v dikci zákona o PZH Cíl – příprava obyvatelstva Výstup – metodika

4. Příprava na SEVESO III direktivu … současné aktivity … Příprava nové vyhlášky pro stanovení ZHP a vypracování VHP Certifikovaná metodika pro stanovení ZHP Definovatelné a srovnatelné limity na hranici ZHP Využitelnost výstupů AHR provozovatelů Využitelnost pro podlimitní zdroje

4. Příprava na SEVESO III direktivu … současné aktivity … Efektivnější nastavení systému havarijního plánování Nevyhovující rozsah VnHP Duplicitní data, nutná provázanost s IZS Požadavky na VnHP: identifikaci havarijního scénáře Toky informací Postupy zasahujících

4. Příprava na SEVESO III direktivu … současné aktivity … Příprava na zahrnutí podzemních zásobníků plynu v přirozených vrstvách Spolupráce s provozovateli zařízení Smlouva s pravidly spolupráce Poskytování údajů, včetně GIS vrstev Nastavení informačních toků Nový metodický list BŘ JPO P46 Plynárenská zařízení – Těžební sondy Definuje scénáře, úkoly a postupy pro řešení havárie Popisuje specifika a zvláštnosti

Co je největší pohroma? „Když nevím co dělat!“ Varování Ukrytí Evaku Ochrana Evaku „Když nevím co dělat!“ ní Ohro

Dotazy ? Kpt. Ing. Kateřina BLAŽKOVÁ, Ph.D. Hasičský záchranný sbor Moravskoslezského kraje Výškovická 40 700 30 Ostrava-Zábřeh T: 950 739 245 F: 950 739 292 E: katerina.blazkova@hzsmsk.cz