Č. 16 – Krajinná sféra země Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, jsou: A. Strádalová, Mgr. D. Nováková. Vytvořeno dne 25. 10. 2012.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
VLIV ČLOVĚKA NA ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ
Advertisements

Proč u nás nežijí lední medvědi
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
Autor: Mgr. Zdeňka Krmášková
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jana Sedláková Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu Operačního programu Vzdělávání.
Autor: Mgr. Zdeňka Krmášková
Tropické deštné lesy VY_32_INOVACE_Ze z 2
STAVBA ZEMĚ Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Věra Křivánková. Materiál zpracován v rámci projektu Implementace ICT techniky.
Název školy: SPECIÁLNÍ ZÁKLADNÍ ŠKOLA A MATEŘSKÁ ŠKOLA VARNSDORF
Název školy: ZŠ a MŠ Černčice, Okres Náchod Autor: Mgr
Předmět: Zeměpis EU peníze školám
č. 21 – Česká republika a Evropa – opakování 8. a 9. ročník
č. 12 – Vesmír a Země, planeta Země
Č. 20 – S VĚTADÍLY A MERIKA, A USTRÁLIE A O CEÁNIE Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, jsou: A. Strádalová, Mgr. D. Nováková.
Kód VM: VY_32_INOVACE_4PRI25 Projekt: Zlepšení výuky na ZŠ Schulzovy sady registrační číslo: CZ.1.07./1.4.00/ Autor: Miroslav Přichystal Datum:
č. 14 – Planeta Země, svět na mapě - povrch
Vznik ČR Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak,
č. 2 – Hranice státu ČR a Evropa
Č. 18 – S VĚTADÍLY A SIE, A FRIKA Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, jsou: A. Strádalová, Mgr. D. Nováková. Vytvořeno dne 2.
4-ČR- POLOHA, ROZLOHA, SOUSEDNÍ STÁTY Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, jsou: A. Strádalová, Mgr. D. Nováková. Vytvořeno dne.
Zeměpisné souřadnice Autorem všech uvedených součástí, není-li uvedeno jinak, je Pavel Žižka. Dostupné z Metodického portálu ISSN: ,
ČLOVĚK A PŘÍRODA Zeměpis
„Výuka na gymnáziu podporovaná ICT“.
Základní škola Frýdek-Místek, Pionýrů 400
Autor: Miroslav Přichystal Datum: Ročník: 6. ročník
Inovace bez legrace CZ.1.07/1.1.12/
Název školy: ZŠ a MŠ Černčice, Okres Náchod Autor: Mgr
postup tvorby prezentace
Číslo a název šablony klíčové aktivity
INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ
Rozmanitost podmínek života na zemi
Přírodní krajiny světa = vegetační pásy
Cizokrajné ekosystémy
Polární kraje Co je to biosféra Co určuje rozmístění biosféry na Zemi
Krajina a krajinná sféra
Č.22 - E VROPA – CESTOVNÍ RUCH A REKREACE Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, jsou: A. Strádalová, Mgr. D. Nováková. Vytvořeno.
Afrika orientace na mapě VY_32_INOVACE_Ze z 2
ATMOSFÉRA atmosféra = plynný (vzdušný) obal Země Složení vzduchu:
Globální cirkulace atmosféry
Baroko, prvky baroka Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Hana Zimová. Vytvořeno dne Nový začátek (New start)
Nové modulové výukové a inovativní programy - zvýšení kvality ve vzdělávání Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
Autorem materiálu, není-li uvedeno jinak, je Bc. Jana Kloučková
Počátek novověku Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Hana Zimová. Vytvořeno dne Nový začátek (New start) CZ.1.07/1.4.00/
VY_52_INOVACE_03/2/2_ZEMĚPIS Amerika II. Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Vladan Chlumský ŠABLONA: V/2 – Inovace a.
Autor: Mgr. Helena Nováková
TROPICKÝ PÁS Tropický deštný les
Autor: Mgr. Zdeňka Krmášková
Za předpokladu požití glóbusu, mapy světa, psacích potřeb.
Vliv náboženství na chápání světa Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Hana Zimová. Vytvořeno dne Nový začátek.
Kryštof Kolumbus Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Hana Zimová. Vytvořeno dne Nový začátek (New start) CZ.1.07/1.4.00/
KRAJINNÁ SFÉRA.
Autorem materiálu, není-li uvedeno jinak, je Bc. Jana Kloučková
Subtropický podnebný pás
VY_32_INOVACE_09_Oceány (1) (2) (SADA ČÍSLO 6). INFORMACE PRO UČITELE Jméno autora výukového materiálu: Bc. Milena Švermová Datum (období), ve kterém.
Nové modulové výukové a inovativní programy - zvýšení kvality ve vzdělávání Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
Afrika – poloha, rozloha
IDENTIFIKÁTOR MATERIÁLU: EU AnotaceSvětadíly a oceány Autor Václav Jirát Jazyk Čeština Očekávaný výstup Ústně je schopen rekapitulovat jednotlivé.
Pedosféra Autorem materiálu, není-li uvedeno jinak, je Bc. Jana Kloučková.
Živý obal Země ( rostliny a živočichové)
Savci – Riskni to! Autor: Mgr. Eliška Nováková Škola: Základní škola Slušovice, okres Zlín, příspěvková organizace Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.38/
PODNEBÍ Dostupné z Metodického portálu ISSN:  , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
Kryštof Kolumbus Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Hana Zimová. Vytvořeno dne Nový začátek (New start) CZ.1.07/1.4.00/
K RAJINNÁ SFÉRA. obsah krajina krajinná sféra příroda přírodní krajinná sféra litosféra pedosféra hydrosféra atmosféra biosféra kontrolní otázky.
PODNEBÍ Dostupné z Metodického portálu ISSN:  , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
Název školy: Základní škola T. G
PŘÍRODNÍ (KRAJINNÁ) SFÉRA ZEMĚ
LITOSFÉRA Stavba zemského povrchu
Název školy: ZŠ a MŠ T. G. Masaryka Fulnek
Světadíly Základní škola a Mateřská škola Valašské Meziříčí, Poličná 276, okres Vsetín, příspěvková organizace projekt č. CZ.1.07/1.4.00/ Č. DUMu:
Název školy: Základní škola Chomutov, Písečná 5144 Název materiálu: VY_52_INOVACE_01_Světadíly_a_oceány_ib2 Číslo projektu: CZ1.07/1.4.00/ Autor:
Transkript prezentace:

č. 16 – Krajinná sféra země Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, jsou: A. Strádalová, Mgr. D. Nováková. Vytvořeno dne 25. 10. 2012. Nový začátek (New start) CZ.1.07/1.4.00/21.1409 Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.  

druh učebního materiálu č. 16 název Krajinná sféra Země anotace V prezentaci si žáci upevňují znalosti o světadílech a oceánech, charakterizují podnebné pásy a rozlišují půdní obal a biosféru. Součástí prezentace je i pracovní list. očekávaný výstup ZV – LMP Člověk a příroda – 2. stupeň Z – vědět o působení vnitřních a vnějších procesů v přírodní sféře a jejich vlivu na přírodu a na lidskou společnost - vědět o působení přírodních vlivů na utváření zemského povrchu druh učebního materiálu Prezentace druh interaktivity Výklad ročník 7. Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, jsou: A. Strádalová, Mgr. D. Nováková. Vytvořeno dne 25. 10. 2012. Nový začátek (New start) CZ.1.07/1.4.00/21.1409 Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.  

Světadíly 6 světadílů Afrika Antarktida Asie Austrálie Amerika Evropa Severní Jižní Evropa Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, jsou: A. Strádalová, Mgr. D. Nováková. Vytvořeno dne 25. 10. 2012. Nový začátek (New start) CZ.1.07/1.4.00/21.1409 Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.  

Afrika 55 států Subtropický pás Tropický Pás Indický oceán – východní pobřeží Atlantský oceán – západní pobřeží Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, jsou: A. Strádalová, Mgr. D. Nováková. Vytvořeno dne 25. 10. 2012. Nový začátek (New start) CZ.1.07/1.4.00/21.1409 Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.  

Antarktida 0 států Polární pás Nikdo tam nežije, moc velká zima. Jižní oceán Na jižním pólu planety Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, jsou: A. Strádalová, Mgr. D. Nováková. Vytvořeno dne 25. 10. 2012. Nový začátek (New start) CZ.1.07/1.4.00/21.1409 Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.  

Asie 47 Států Polární, subpolární, mírný, subtropický i tropický pás Indický oceán – jižní pobřeží Tichý oceán – východní pobřeží Severní ledový oceán – severní pobřeží Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, jsou: A. Strádalová, Mgr. D. Nováková. Vytvořeno dne 25. 10. 2012. Nový začátek (New start) CZ.1.07/1.4.00/21.1409 Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.  

Austrálie 4 státy Tropický pás Subtropický pás Tichý oceán – severní a východní pobřeží Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, jsou: A. Strádalová, Mgr. D. Nováková. Vytvořeno dne 25. 10. 2012. Nový začátek (New start) CZ.1.07/1.4.00/21.1409 Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.  

Severní Amerika 23 států Subpolární, mírný, subtropický a tropický pás. Atlantský oceán – východní pobřeží Tichý oceán – západní pobřeží Severní ledový oceán – severní pobřeží Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, jsou: A. Strádalová, Mgr. D. Nováková. Vytvořeno dne 25. 10. 2012. Nový začátek (New start) CZ.1.07/1.4.00/21.1409 Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.  

Jižní Amerika 12 států Tropický, subtropický a mírný pás. Atlantský oceán – východní pobřeží Tichý oceán – západní pobřeží Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, jsou: A. Strádalová, Mgr. D. Nováková. Vytvořeno dne 25. 10. 2012. Nový začátek (New start) CZ.1.07/1.4.00/21.1409 Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.  

Evropa 50 států Mírný pás Subtropický pás Atlantský oceán – západní pobřeží Severní ledový oceán – severní pobřeží Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, jsou: A. Strádalová, Mgr. D. Nováková. Vytvořeno dne 25. 10. 2012. Nový začátek (New start) CZ.1.07/1.4.00/21.1409 Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.  

Struktura Země 4 vrstvy Kůra Plášť Vnější jádro Vnitřní jádro Svrchní Spodní Vnější jádro Vnitřní jádro Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, jsou: A. Strádalová, Mgr. D. Nováková. Vytvořeno dne 25. 10. 2012. Nový začátek (New start) CZ.1.07/1.4.00/21.1409 Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.  

Polokoule planety Planeta se rozděluje na 4 polokoule. Dle rovníku Severní polokoule Jižní polokoule Dle nultého poledníku Západní polokoule Východní polokoule Dělení pomáhá s hledáním věcí na mapě a globusu. Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, jsou: A. Strádalová, Mgr. D. Nováková. Vytvořeno dne 25. 10. 2012. Nový začátek (New start) CZ.1.07/1.4.00/21.1409 Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.  

Podnebné Pásy 5 podnebných pásů Polární pás Subpolární pás Mírný pás Sněžné pouště Přílišná zima na pěstování rostlin Subpolární pás Jehličnaté lesy Mírný pás Smíšené lesy Pšenice, ječmen, žito, oves, brambory… Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, jsou: A. Strádalová, Mgr. D. Nováková. Vytvořeno dne 25. 10. 2012. Nový začátek (New start) CZ.1.07/1.4.00/21.1409 Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.  

Podnebné Pásy 5 podnebných pásů Subtropický pás Tropický pás Polopouště Pouště Keřové porosty Bavlníky, olivy, tabák, pomeranče… Tropický pás Deštné pralesy Tabák, pomeranče, banány, kokosy… Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, jsou: A. Strádalová, Mgr. D. Nováková. Vytvořeno dne 25. 10. 2012. Nový začátek (New start) CZ.1.07/1.4.00/21.1409 Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.  

Deštné Pralesy V tropickém podnebném pásu. Výjimečně i v subtropickém Každý rok velký déšť trvající několik dní až týdnů - Monzun. Způsoben změnou ročního období Mnoho druhů zvířat a rostlin, ale málo zástupců. Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, jsou: A. Strádalová, Mgr. D. Nováková. Vytvořeno dne 25. 10. 2012. Nový začátek (New start) CZ.1.07/1.4.00/21.1409 Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.  

Přírodní a Kulturní krajina Přírodní krajina je krajina nezměněná člověkem. Kulturní krajina je využita člověkem, ale obnovena a uchovávána, jako na obrázku. Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, jsou: A. Strádalová, Mgr. D. Nováková. Vytvořeno dne 25. 10. 2012. Nový začátek (New start) CZ.1.07/1.4.00/21.1409 Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.  

Sféry planety Země Atmosféra (Plynný obal) Hydrosféra (Vodní obal) To co dýcháme. Hydrosféra (Vodní obal) To v čem se koupeme. Biosféra (Živý obal) Vše co je živé. Pedosféra (Půdní obal) Hlína/Půda pod námi. Litosféra (Horninový obal) Kameny, hory… Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, jsou: A. Strádalová, Mgr. D. Nováková. Vytvořeno dne 25. 10. 2012. Nový začátek (New start) CZ.1.07/1.4.00/21.1409 Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.  

Zdroj obrázku: Všechny uveřejněné odkazy [cit Zdroj obrázku: Všechny uveřejněné odkazy [cit. 2012-10-25] dostupné pod licencí Public domain – na www.wikipedia.cz Malé světadíly, str 3 - http://cs.wikipedia.org/wiki/Šablona:Světadíly Afrika - http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Africa_satellite_orthogra phic.jpg Antarktida - http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Antarctica_6400px_from _Blue_Marble.jpg Asie - http://en.wikipedia.org/wiki/File:Two-point- equidistant-asia.jpg Austrálie – http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Australia_New_Guinea_ continent.jpg Severní Amerika - http://en.wikipedia.org/wiki/File:North_America_satellite_or thographic.jpg Jižní Amerika - http://en.wikipedia.org/wiki/File:South_America_- _Blue_Marble_orthographic.jpg Evropa - http://fy.wikipedia.org/wiki/Ofbyld:Europe_satellite_orthogr aphic.jpg Vrstvy planety - http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Průřez_Zemí.png Deštný prales – obrázek - http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Rainforest_Fatu_Hiva.jp g Deštný prales – mapa – http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Tropicke_lesy_sveta.png Přírodní a kulturní krajina - http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:050628-elbtal-vom- luisenhof.jpg Sféry - http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Landscape-sphere.jpg Polární pás - http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Polar_Bear_2004-11- 15.jpg Subpolární pás - http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Transantarctic_mountai n_hg.jpg Mírný pás - http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Chlum_(416_m)_od_Mik ulky,_18._8._2007.jpg Subtropický pás - http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Bačina2.jpg Tropický pás – http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Forest_on_Barro_Colora do.png Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, jsou: A. Strádalová, Mgr. D. Nováková. Vytvořeno dne 25. 10. 2012. Nový začátek (New start) CZ.1.07/1.4.00/21.1409 Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.