Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Zeměpisné souřadnice Autorem všech uvedených součástí, není-li uvedeno jinak, je Pavel Žižka. Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785,

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Zeměpisné souřadnice Autorem všech uvedených součástí, není-li uvedeno jinak, je Pavel Žižka. Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785,"— Transkript prezentace:

1 Zeměpisné souřadnice Autorem všech uvedených součástí, není-li uvedeno jinak, je Pavel Žižka. Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

2 Co jsou to souřadnice? Odpověď: Kdy jste se setkali ve svém životě se souřadnicemi?

3 Souřadnice Souřadnice jsou obvykle čísla nebo písmena, která určují polohu určité věci. Se souřadnicemi jste se jistě setkali, pokud jste někdy hrály šachy nebo lodě. Zeměpisné souřadnice určují zeměpisnou polohu. Každé místo na světě má jedinečnou polohu číselně vyjádřitelnou těmito dvěma souřadnicemi.

4 Zeměpisné souřadnice Pokuste se co nejpřesněji popsat svou polohu:
Je snazší ji popsat slovy, nebo vyjádřit dvěma čísly?

5 Zeměpisnou polohu místa můžeme popsat a určit dvěma souřadnicemi:
zeměpisnou šířkou, zeměpisnou délkou. 1.

6 Zeměpisná šířka Je dána úhlem, který svírá spojnice hledaného bodu a zemského středu se spojnicí bodu o stejné zeměpisné délce a zeměpisného středu. Na severní polokouli hovoříme o severní zeměpisné šířce (s. š.), na jižní polokouli o jižní zeměpisné šířce (j. š.). Dosahuje hodnot 0° (rovník) až 90° (zemský pól). Linie o stejné zeměpisné šířce nazýváme rovnoběžky. Nejdelší rovnoběžkou je rovník. 2.

7 Zeměpisná délka Je dána úhlem, který svírá spojnice zemského středu a hledaného bodu se spojnicí bodu na nultém poledníku o stejné zeměpisné šířce jako hledaný bod a zemského středu. Na západní polokouli hovoříme o západní zeměpisné délce (z. d.), na východní polokouli o východní zeměpisné šířce (v. d.). Dosahuje hodnot 0° až 180°. Linie o stejné zeměpisné délce nazýváme poledníky. Všechny poledníky jsou stejně dlouhé a procházejí oběma zemskými póly. 3.

8 Postup při určení zeměpisné polohy
Na mapě nalezneme místo, jehož souřadnice zjišťujeme. Zeměpisnou šířku místa určíme pomocí rovnoběžky, která prochází hledaným místem a jejíž hodnotu zjistíme na straně mapy. V případě, že hledaným místem neprochází žádná rovnoběžka na mapě, odhadneme jeho zeměpisnou šířku pomocí dvou nejbližších rovnoběžek na mapě. Zeměpisnou délku místa určíme pomocí poledníku, který prochází hledaným místem a jehož hodnotu zjistíme na horní či dolní straně mapy. V případě, že hledaným místem neprochází žádný poledník na mapě, odhadneme jeho zeměpisnou délku pomocí dvou nejbližších poledníků na mapě. Zeměpisné souřadnice zapisujeme ve formátu xx° s./j. š., xx° v./z. d.

9 Ještě jednou a prakticky:
Úkol: Určete zeměpisné souřadnice Prahy. Řešení: 1. Nalezneme na mapě Prahu. 2. Určíme zeměpisnou šířku cca 50° s. š. 3. Určíme zeměpisnou délku cca 15° v. d. 4. Zapíšeme zeměpisné souřadnice Prahy ve formátu 50° s. š., 15° v. d. 4. 4.

10 Úkol Určete zeměpisnou polohu těchto míst: Island Sumatra New York
Odpověď: Sumatra New York Madagaskar

11 Řešení Určete zeměpisnou polohu těchto míst: Island Sumatra New York
Odpověď: 65° s. š., 25° z. d. Sumatra Odpověď: 0° z. š., 100° v. d. New York Odpověď: 40° s. š., 74° z. d. Madagaskar Odpověď: 20° j. š., 45° v. d.

12 Úkol Na mapě Evropy najděte místa podle těchto souřadnic:
40° s. š., 10° v. d. Odpověď: 55°s. š., 8° v. d. 60° s. š., 25° v. d.

13 Řešení Na mapě Evropy najděte místa podle těchto souřadnic:
40° s. š., 10° v. d. Odpověď: Sardinie. 55°s. š., 8° v. d. Odpověď: Irsko. 60° s. š., 25° v. d. Odpověď: Helsinki.

14 Zdroje obrázků Uveřejněné odkazy [cit ]. Dostupné pod licencí Public domain na WWW: 1. Autor: Abraham Ortelius. < 2. Autor: Pearson Scott Foresman. < 3. Autor: Pearson Scott Foresman. < 4. Autor: MaGioZal. <


Stáhnout ppt "Zeměpisné souřadnice Autorem všech uvedených součástí, není-li uvedeno jinak, je Pavel Žižka. Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785,"

Podobné prezentace


Reklamy Google