Raymond B. Cattell (20. 03. 1905 – 02. 02. 1998).

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
PhDr. Věra Strnadová, Ph. D.
Advertisements

METODY A TECHNIKY VÝZKUMU
EU peníze školám Základní škola a Mateřská škola Tábor, Helsinská 2732 Název projektu: Moderní škola – naše budoucnost Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
Mosty mezi pedagogickou a psychologickou diagnostikou
Motivace 1.úvodní pojmy 2. pracovní motivace 3. stimulace
Diagnostika vnitřních podmínek výuky
Metody psychologie PhDr. Eva Tomešová, PhD.. Jak psychologové dospějí k závěrům o neznámém?  Používají VĚDECKOU METODU: IDENTIFIKACE VĚDECKÉ OTÁZKY FORMULACE.
Předmět psychologie Předmět psychologie práce a organizace.
„SNAHA PŘIMĚT SPOTŘEBITELE, ABY JEDNAL PROTI SVÉ VŮLI, JE ZTRÁTA ČASU.“ JEROME E. MC CARTHY Psychologické vlivy působící na jednotlivce.
Seznamuje žáky s procesem lidské socializace a společenským statusem.
Abraham Maslow Kristýna Chvalová, C4A.
Střední zdravotnická škola, Národní svobody Písek, příspěvková organizace Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Číslo DUM:VY_32_INOVACE_JIROCHOVA.
Předmět sociologie Věda společenská a behaviorální
Osobnost v sociálním prostředí sociální aspekty osobnosti.
VY_32_INOVACE_PSYPS11160ZAP Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Rozvoj.
PhDr. Dana Bernardová, Ph.D.
AUTOR: Mgr. Lenka Bečvaříková ANOTACE: Tento modul slouží jako výukový materiál pro žáky 2. ročníku gymnázia na předmět OSZ KLÍČOVÁ SLOVA: Celoživotní.
Rozdíly mezi osobnostmi
Osobnost pachatele trestných činů
1 Institucionalizace výzkumů veřejného mínění. 2 USA – 30. léta minulého století USA – 30. léta minulého století Evropa – po 2. světové válce Evropa –
DOSPĚLOST.
Diagnostika inteligence u jedinců s mentálním postižením
Rodinné prostředí žáka
Poznámky pro výuku Předmět: PSYCHOLOGIE Autor: Mgr. Pavla Sukačová
Psychologie osobnosti a jejího vývoje
VÝVOJOVÁ PSYCHOLOGIE PhDr. Daniel Heller.
Mgr. Karla Hrbáčková Metodologie pedagogického výzkumu
AUTOR: Mgr. Lenka Bečvaříková ANOTACE: Tento modul slouží jako výukový materiál pro žáky 2. ročníku oboru Předškolní a mimoškolní pedagogika KLÍČOVÁ SLOVA:
Osobnost – situace – predikce chování
Teorie motivace Adéla Furiková.
Psychologie osobnosti
OBORY PSYCHOLOGIE Milana Reichlová.
PSYCHOLOGIE JE VĚDNÍ OBOR, KTERÝ SE ZABÝVÁ PROŽÍVÁNÍM (PSYCHICKÝMI JEVY) A CHOVÁNÍM ČLOVĚKA.
Pedagogická diagnostika
VÝCHODISKA SPORTOVNÍHO TRÉNINKU
1.1. Formování veřejného mínění dr.Ján Mišovič, CSc
Sociální psychologie osobnosti
Psychické procesy, stavy a vlastnosti
Člověk jako osobnost (psychologie, disciplíny a směry)
PSYCHOLOGIE OSOBNOSTI
Úvod do psychologie
Sociální psychologie se zaměřením na sport
Raymond Cattell Adam Neckář, C4A. Život 20. března 1905, Hilltop v Anglii - 2. února 1998, Honolulu americký psycholog britského původu metoda faktorové.
Úvod do psychologie
Osobnostní vlastnosti a výkonová motivace PhDr. Mgr. Štefan Medzihorský Vysoká škola aplikované psychologie Aktuální trendy aplikované psychologie práce.
Vývojová psychologie Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Diagnostika osobnosti Seminář 6 Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem, státním rozpočtem České republiky a rozpočtem hlavního města.
Střední škola a Vyšší odborná škola cestovního ruchu, Senovážné náměstí 12, České Budějovice Č ÍSLO PROJEKTU CZ.1.07/1.5.00/ Č ÍSLO MATERIÁLU.
Metody psychologie IV. Část Experiment, sociometrická metody Anotace : Prezentace slouží jako osnova, která má pomoci učiteli při výkladu. Výukový materiál.
Co je to učení?. Učení je jeden ze základních vývojových procesů, jehož výsledkem je relativně trvalá změna vyvolaná zkušeností. (Denglerová, 2009)
Osobnost žáka jako jeden ze subjektů výchovně-vzdělávacího procesu Autor: Miroslav Vild.
Jana Ženíšková, 3.B Behaviorismus. je psychologický směr, založený na tvrzení, že chování lze vědecky zkoumat bez odkazu na vnitřní duševní stavy druh.
Název školyStřední zdravotnická škola a Vyšší odborná škola zdravotnická Nymburk, Soudní 20 IČO Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název projektuModerní.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Miroslava Wrubelová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: Provozuje.
 Souhrn hybných činitelů v činnostech, učení a osobnosti  Skutečnosti, které jedince podněcují, podporují nebo naopak tlumí, aby něco konal či nekonal.
OB21-VVP-HUM-OBN-MIK-U O s o b n o s t Mgr. Marie Mikulcová.
Trocha teorie nikoho nezabije …. VLASTNOSTI OSOBNOSTI OSOBNOST - souhrn vlastností, procesů a stavů, návyků, postojů, které tvoří celistvou strukturu.
Psychická struktura osobnosti Vytvořila Ing. Lenka Hřibová, Duben 2016.
METODY PSYCHOLOGIE Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem.
Nadání a inteligence Mgr. Michal Vičar.
Metody psychologie Mgr. Jiřina Boušková.
PROFESE UČITELE Radek Šír.
Metody psychologie.
Úvod do kvalitativního výzkumu
Číslo projektu Číslo materiálu název školy Autor TEmatický celek
Číslo projektu Číslo materiálu název školy Autor TEmatický celek
Sociální psychologie.
Úvod do psychologie II. přednáška
Transkript prezentace:

Raymond B. Cattell (20. 03. 1905 – 02. 02. 1998)

Životopis Raymond Bernard Cattell Americký psycholog britského původu, učitel Významný psycholog 20. století Známý pro jeho zkoumání mnoha oblastí v psychologii 1929 - vystudoval psychologii na Londýnské univerzitě 1937 – pozván do USA - spolupráce s E.L. Thorndikem 1949 - Institut pro výzkum a seberealizaci (IPAT) Metoda faktorové analýzy, aplikované na výzkum osobnosti Sestrojil několik výzkumných psychologických testových nástrojů – nejznámější je Šestnácti faktorový osobnostní dotazník – zaměřený především na sociální vlastnosti více než 50 knih, 500 článků a více než 30 standardizovaných testů

Rysová a faktorová teorie Zkoumání osobností pomocí popisu a analýzy vlastností lidského chování Cattell usiloval o to dospět k empiricky podloženým analýzám složek osobnosti (= na základě pozorovaní smyslů a zkušeností) → statický postup → FAKTOROVÁ ANALÝZA 1959 - snížil úlohu klinického a přirozeného pozorovaní a dával přednost hodnocení osobnosti na základě nepřímé informace, získané psychologickými zkouškami a posuzovacími nástroji = psychometrický přístup Jeho metodologie přináší cenné podklady pro tvorbu osobnostních dotazníků

Třídění rysů Rysy - vlastnosti vyvozené z pozorovatelného chování příznačného pro danou osobu a) obecné a společné rysy (prvek chování, výskyt u mnoha lidí) b) jedinečné rysy (jen malé množství lidí) c) povrchové a pramenné rysy  - rozlišil pozorováním zjevného chování a zdroj či příčinu    pozorovatelných vlastností, faktory určující konzistenci chování měří test 16 PF d) konstituční (dědičné) a prostředím utvářené rysy e) schopnostní (inteligenční, fyzické,...) a temperamentní rysy (vrozené – např. citlivost, impulzivita,...) f) dynamické rysy – motivační síla pobízející k nějaké činnosti - ambiciózní, usilující o moc, materiální vlastnictví,... Sběr dat: – ,,L“ DATA: údaje o životě: ze školy, soudní záznamy, sňatky, rozvody→ od jiných osob  – ,,Q“ DATA: dotazník: sebeposouzení, výroky jimiž se posuzujeme - L a Q data se mezi sebou porovnávají a odhaduje se, jak spolu souvisí – ,,T“ DATA: zkoušky, vytváření životních situací, v nichž se pak boduje chování jedince – Q a L data jsou z faktorové struktury ustáleného vzorce

Přínos v psychologii Vývoj osobnosti vývoj jako učení a zrání, ovlivněn prostředím – dítě: sentimenty ega a superega, zvyšuje sílu na hodnoty rodiny – dospívání: bouřlivost, úsilí o nezávislost – zralost: 25-55 let, nejdelší období, děje se nejvíce věcí, od 20 let upadá inteligence → nejvíce v oblasti přizpůsobivosti, nikoli oblast dovedností – stáří: duševní nevyrovnanost

Přínos v psychologii 16ti faktorový osobnostní dotazník K faktorům získávaných zkouškou 16PF patří vřelost, inteligence, emocionální stabilita, dominance, citlivost, živost, aj. Každý rys má jinou sílu - jiný vliv na chování; v 16PF jsou řazeny sestupně podle svého významu V současnosti - páté vydání, rozšířenost mezi psychology po celém světě Ve všech oblastech psychologie, zjišťování osobnostních charakteristik normálních lidí V oblasti tzv. lidských zdrojů - k přesnému stanovení osobnostního profilu pro nejrůznější typy povolání

16 faktorový osobnostní dotazník /16PF/

Přínos v psychologii Teorie dynamiky osobnosti Dynamika osobnosti má zdroj v dynamických rysech ERGY = primární potřeby člověka, instinkt (sexualita, rodičovství, sebeobdiv,...) SENTIMENTY = těsný vztah k záležitostem, emoce, sociální potřeby (manželství, domov, náboženství, …) jáský sentiment:  sebeuvědomění, reputace, mravní povinnost POSTOJE = vnější projevy sentimentů a ergů, reakce na určitou situaci PROCES SUBSIDIACE: vzájemné dynamické interakce v níž jsou postoje vyjádřením sentimentů a sentimenty jsou vyjádřeny ergy, např. postoje jedince k novému filmu, prezidentovu rozhodnutí a reformě zákona jsou subsidiární vůči jeho sentimentu ke své vlasti. Tento sentiment je pak výrazem (je subs. vůči) ergů ochrany, znechucení, sebeprosazení, bezpečí

Přínos v psychologii    Inteligence – FLUIDNÍ –  vrozená, biologická kapacita mozku – KRYSTALICKÁ – ontogenetické zkušenosti, zejména vzdělání Příspěvek k učení – klasické a operativní podmiňovaní  – INTEGRAČNÍ učení = chování přispívá k dosažení jednoho životního cíle nebo skupiny cílů

Publikace Popis a měření osobnosti (1946) Osobnost a teorie učení (1979) Osobnost, motivační struktura a měření (1957)

Zdroje http://psychology.about.com/od/profilesal/p/raymond-cattell.htm http://homepages.rpi.edu/~verwyc/CATTELL.htm http://helpingpsychology.com/raymond-cattell-personality-traits http://www.zones.sk/studentske-prace/osobnosti-zivotopisy/5153- raymond-bernard-cattell/ http://sestrylf3.unas.cz/cattell.html http://www.psychoweb.cz/psychologie/raymond-b--cattell--rysova-a- faktorova-teorie--rysy-a-jejich-typy/ http://web.natur.cuni.cz/flegr/etoeko/psych.htm http://cs.wikipedia.org/wiki/Inteligence (Vše 8.-9.11. 2011)