Nakládání s odpadními fotovoltaickými panely Praha, listopad 2010 Ing. Jan Pavlíček.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Správní řízení při ukládání pokut za porušení zákonů
Advertisements

Řešení komunálního odpadu v městech a obcích
Produkce odpadů 2002 – 2007 obce ORP Šumperk
Budoucnost hospodaření s komunálními odpady Dr. Ing. Lubomír Chytka ředitel odboru odpadů MŽP.
UKAZATELE ZPŮSOBILOSTI A VÝKONNOSTI
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Investiční program ČEPS, a.s., do roku 2023
Nebezpečné odpady.
Budoucnost odpadového hospodářství z pohledu Ministerstva životního prostředí XII. Celostátní finanční konference “Pokles ekonomiky a dopad na hospodaření.
AQUATEST a.s. konzultační a inženýrské služby
Ekonomika provozu a současné trendy v oblasti využívání sluneční energie A5M13VSO-7.
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Sluneční elektrárna Získávání energie ze slunečního záření patří z pohledu životního prostředí mezi nejšetrnější způsoby. V poslední době se těší značné.
Sluneční elektrárna.
Kvalita elektrické energie z pohledu distributora
Diplomová práce Autorka: Ing. et Ing. Zuzana Hynoušová
FOTOVOLTAICKÉ HYBRIDNÍ MODULY
Novela energetického zákona a teplárenství. Evropská legislativa a teplárenství EU nemá žádnou ucelenou směrnici týkající se teplárenství Novela energetického.
Novinky a trendy Systémy FATRAROOF. Fat ra, a.s. Více jak 70-ti letá tradice ve zpracování plastů Součást skupiny AGROFERT HOLDING Výrobní závody Napajedla.
BABYLON 22. říjen 2014 Liberec Databáze kompostáren za rok 2013 Kristýna HUSÁKOVÁ odbor odpadů.
Selhávání pryžových výrobků: struktura lomových ploch
Stav a vývoj legislativy v oblasti odpadů v České republice Vladimír Mana.
Cement, váprno, ekologie, , Lísek u Bystřice nad Pernštějnem Požadavky na paliva z hlediska ochrany ovzduší pohled do nejbližší budoucnosti Kurt.
Nakládání s odpadními fotovoltaickými panely Seminář FOTOVOLTAIKA – PRO A PROTI 5. listopadu 2010 ČSPŽP, Praha Ing. Jan Pavlíček.
KATALOG ZAŘÍZENÍ Babylon Liberec 22. října 2014 Ing
V roce 1839 pozoroval Edmond Becquerel (Fr) vznik elektrického napětí mezi osvětlenými elektrodami,jistě si nebyl vědom pozdějšího celosvětoveho významu.
Přímá (i nepřímá) výroba elektrické energie
OZP-komplet.pptGEOtest Brno a.s.1 Vlivy na životní prostředí Znečištění ovzduší Znečištění povrchových a podzemních vod Znečištění půdy Vliv nebezpečných.
Projekt Anglicky v odborných předmětech, CZ.1.07/1.3.09/
Odpadové hospodářství ČR ve světle členství v EU Praha 1. prosince 2010.
Zplyňování odpadů v cementárně Prachovice
Fotovoltaické články – základní struktura a parametry
Využívání druhotných zdrojů energie
Přípravek fotovoltaického panelu pro praktickou výuku
1 OPERAČNÍ PROGRAM ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ pro období MINISTERSTVO ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍ
1 M.Krčma Ircon, s.r.o. 24. května 2006, Brno Hodnocení životního cyklu a Life Cycle Thinking, vztah k EMAS.
VŠB - Technická univerzita Ostrava, Výzkumné energetické centrum Výzkum energetického využívání kontaminované biomasy Jan Najser.
Proč se zabývat odpady?. Obec § Legislativa EU, stát Hygienické odstranění odpadu Spokojenost občana (voliče) Proč Za co Výběr poplatky od občanů Snižovat.
Ekonomické aspekty fotovoltaiky A5M13FVS-12. Ekonomické hodnocení PV systémů Cena elektřiny vyrobená nějakým systémem (např. fotovoltaickým) se obvykle.
SITUACE V ODPADECH Z POHLEDU SVAZU MĚST A OBCÍ ČR Bc. Marek Sýkora člen Komise životního prostředí Předsednictva Svazu měst a obcí České republiky XII.
Problematika odpadového hospodářství Povinnosti obce při nakládání s komunálním odpadem (KO), podle zákona č. 185/2001 Sb., o odpadech a o změně některých.
Právní požadavky v ochraně životního prostředí Ing. Jiří Seger Ing. Alena Švarcová OZP-komplet.pptSdružení poradců A.Švarcová - J. Seger1 Sdružení poradců.
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Fotovoltaický jev, fotovoltaické články a jejich charakteristiky
Technologie tenkovrstvých článků a modulů
Materiálové využití strusky ze spaloven komunálního odpadu
RECYKLACE TERMOPLASTŮ, TERMOSETŮ A PRYŽÍ
LCA sběru a recyklace drobného elektroodpadu
Osnova k právní úpravě odpadového hospodářství
Výzkumné projekty MŽP v oblasti odpadového hospodářství
Přímá výroba elektrické energie
Ing. Jarmila Cikánková Oddělení datových služeb CENIA.
Finanční podpora v oblasti odpadového hospodářství Královéhradeckého kraje.
Deset let existence zpětného odběru elektrozařízení v ČR realizovaného na principu prodloužené odpovědnosti výrobce (EPR) Praha, 19. května 2015 Mgr. Ing.
Odpadové hospodářství a jeho výhled v České republice
TECHNOLOGIE A NÁSTROJE OCHRANY PROSTŘEDÍ
Právní režim nakládání s odpady
Energetické využívání v ČR, pozice MŽP a jak vlastně dál?? Jaromír Manhart Odbor odpadů Ministerstvo životního prostředí STEO seminář: Odpady 2015 a jak.
SVĚTELNÁ ENERGIE. Vznik světelné energie Jaderná energie ve Slunci se mění na světelnou energii, tu zachytí solární panely, ze kterých vychází elektrická.
Martin Sedlák, ředitel AliES 29. února Zvonečník, Praha.
Ústav technologie vody a prostředí Jan Bartáček D ECENTRALIZOVANÉ ZPRACOVÁNÍ.
Dobrovolné nástroje jako možná cesta k předcházení vzniku podnikových odpadů Daniel Hájek odbor finančních a dobrovolných nástrojů.
Energetické využívání odpadů Odpady 2013 a jak dál? Štěpán Jakl odbor odpadů.
Průmyslové kompostování: dostupné technologie a jejich vlastnosti
Fotovoltaické panely pro extrémní klimatické podmínky.
Operační program životní prostředí
balíček k oběhovému hospodářství a prevence vzniku odpadu
Aktuální informace z odpadového hospodářství
Nařízení o Evropském registru úniků a přenosů znečišťujících látek
Transkript prezentace:

Nakládání s odpadními fotovoltaickými panely Praha, listopad 2010 Ing. Jan Pavlíček

Legislativa EU- směrnice RoHS a WEEE Nespadá pod oblast působnosti ani jedné ze směrnic Aktuálně revidovány obě směrnice (2002/96/ES, 2002/95/ES),diskuse ohledně zahrnutí do rozsahu působnosti pozn. organizace PV Cycle v DE funguje na dobrovolné bázi

Stávající legislativní rámec v ČR § 16 zákona o odpadech -povinnosti původce odpadu (vlastníka fotovoltaických panelů) předat tyto osobě oprávněné k nakládání s nimi Katalog odpadů jiné stavební a demoliční odpady odpady z elektrického a elektronického zařízení *, Přiřazení kategorie odpadu závisí na složení FVP a jeho skutečných vlastnostech – lze předpokládat, že se bude jednat o odpad nebezpečný (především jeho fotoaktivní vrstva) ‏

Základní schéma nakládání s odpadními PV panely sběrpřeprav a zpracová ní hustota sběrné sítě hustota sítě zpracovatelských zařízení separovatelnost jednotlivých materiálů energetická náročnost procesu odbyt produktů ze zpracování obsah nebezpečných složek v recyklátu odstranění nebezpečných odpadů Vliv na životní prostředí + limitující faktory

generace - krystalické křemíkové panely c-Si (Sunicon, Deutsche Solar AG) ‏ Generace - tenkovrstvé technologie na bázi: amorfní křemík, amorfní křemík-germanium, telurid kadmia CdTe a materiály typu CIS (CuInSe 2, CuIn x Ga 1–x Se 2 ). (First Solar) ‏ generace - organické materiály, kvantové tečky, vícepřechodové struktury, koncentrátorové solární systémy Zpracování fotovoltaických panelů

Významné komponenty: Sklo – 63% Hliníkový rám – 22% CIGS, CdTe moduly Sklo:84% z toho krycí vrstva – 33%, nosný podklad – 51% Hliníkový rám: 12% EVA (laminační vrstva etylen-vinyl-acetát): 3% Další materiály (CIGS): Molybden, měď, Indium, Gallium, Selen, CdS, ZnO,CuSn Průměrné složení fotovoltaických modulů

Proces recyklace c-Si modulu

Proces recyklace CdTe modulu

Tepelné zpracování Drcení Drtič, kladivový mlýn- frakce 4-5 mm Základní proces dezintegrace PV panelu T= 450°C, t= 110min, odstranění vrstvy EVA

Děkuji za pozornost Jan Pavlíček, MŽP, oddělení zpětného odběru,