Veřejná podpora pro energeticky úsporné projekty

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Cílem Programu je snížení znečištění ovzduší z malých spalovacích zdrojů do tepelného výkonu 50 kW, tzv. lokálních topenišť využívajících tuhá paliva.
Advertisements

Veřejná podpora pro energeticky úsporné projekty
SEMINÁŘ PRO ŽADATELE Integrovaný plán rozvoje města Český Těšín „Revitalizace významně postižené městské části SVIBICE“ DOBRÝ DEN!
Regionální kancelář pro Ústecký kraj
Současný systém podpory
Aktuální možnosti podpory podnikání v OPPI Ing. Blanka Miksová Regionální kancelář pro Středočeský kraj a Prahu Agentura CzechInvest.
Program EKO – ENERGIE Výzva III Ing. Andrea Dostálová Datum: Přednášející:
Veřejná podpora pro energeticky úsporné projekty
Energetický management budov Jiří Karásek Fakulta stavební, ČVUT v Praze K126.
Operační program Podnikání a inovace Nové výzvy a záměry do budoucna
Věda v Olomouci III. Agentura CzechInvest Lenka Gondová Olomouc
Odborná sekce Rady kvality ČR „Kvalita v průmyslu a stavebnictví“ Poradenské služby v programech Operačního programu Podnikání a inovace 5. ledna 2009.
OPERAČNÍ PROGRAM PODNIKÁNÍ A INOVACE Program Prosperita
Program INOVACE Projekty na ochranu práv průmyslového vlastnictví
CzechInvest Agentura pro podporu podnikání a investic NÁRODNÍ DIALOG KE KLASTROVÝM KONCEPCÍM Martina Froňková Praha,
1 Možnosti financování vzdělávacích programů pro zaměstnance v rámci OP LZZ Prezentující Ing. Lenka Piruchová.
„Dotační možnosti z OPPI“ 1. Operační program Podnikání a Inovace 2007 – 2013 aktuální výzvy – Školicí střediska, Marketing 2.
1 Prioritní osa 2 Oblast podpory 2.2 Vysokoškolské vzdělávání 30. října 2008 Karolína Gondková Odbor vysokých škol Odbor vysokých škol.
ENVIROS - Company presentation
Zkušenosti z „terénu“ získané z poradenské praxe.
Jsem malý podnikatel a dolehla na mě krize.. Seminář v Evropském domě Operační program Podnikání a inovace Blanka Miksová CzechInvest, Regionální.
Revolvingový fond MŽP Granty na podporu UR Manuál pracovních postupů Obsahuje veškeré informace pro žadatele od doby vyhlášení výzvy a následného předložení.
Pro MAS projekty (období 2007 – 2013) Státní zemědělský intervenční fond, Ministerstvo zemědělství.
Úvěrové a záruční nástroje v rámci OPPI. 2 Obsah prezentace Výsledky OPPP ČMZRB v OPPI Záruční a úvěrové programy Nástroje podpory Změny v postupech implementace.
EKO-ENERGIE Operační program Podnikání a inovace Ing. Tomáš Severa Regionální projektový manažer České Budějovice
Základní kroky v administraci žádosti o dotaci. Přístup:  systém pro elektronické podávání žádosti o dotaci Výhody:  On-line.
1 1 Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova : Evropa investuje do venkovských oblastí „ Kdo za to může – kompletní vzdělávání pro přípravu a realizací.
Financování regenerace brownfieldů z Operačního programu Podnikání a inovace Mgr. Alena Chodovská
Investiční projekty. Vymezení žadatele-příjemce podpory Podnikatelské subjekty Podnikatelské subjekty  právnické osoby se sídlem nebo působností ve schváleném.
EU MY 50+ Úspěšně realizované projekty z OPPI Mgr. Alena Chodovská Regionální kancelář pro Ústecký kraj CzechInvest.
Program Iniciativy Společenství INTERREG IIIA Česká republika – Svobodný stát Bavorsko 2004 – 2006 ŽÁDOST O PODPORU Krajský úřad Plzeňského kraje Odbor.
Výsledky podpory podnikatelského prostředí v programech OPPI/OPPP Ing. Petr Porák Ministerstvo průmyslu a obchodu.
Využití OZE v ČR Příprava NAP pro období Dana Peterková Ministerstvo průmyslu a obchodu AEM – Budoucnost české energetiky v Evropě Poděbrady.
Stav příprav na SROP v krajích Příprava financování projektů internetizace knihoven ze strukturálních fondů Ústí nad Orlicí, 20. – Zdeněk Semorád.
1www.eav.cz Energetická agentura Vysočiny, z.s.p.o. Ing. Michaela Bačáková EAV, z.s.p.o. Jiráskova 65 Jihlava
OPERAČNÍ PROGRAM PODNIKÁNÍ A INOVACE Program Prosperita
Jana Hadravová Informace o realizaci globálních grantů Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost v Kraji Vysočina Jana Hadravová Oddělení.
K O N F E R E N C E Ministerstva průmyslu a obchodu ČR 14. června 2007 Michnův palác, Praha OPERAČNÍ PROGRAM PODNIKÁNÍ A INOVACE Investice do Vaší budoucnosti.
Seminář pro žadatele o finanční podporu – OP VVV CORSO IIa, Křižíkova 34, Praha 8, konferenční sál, 4.patro Ing. Tomáš Jeřábek.
CzechInvest Agentura pro podporu podnikání a investic „ Aktuální možnosti podpory podnikání" Ing. Marie Černošová | Ředitelka regionální kanceláře 19.
Centrum evropského projektování Aktuální dotační příležitosti pro podnikatele.
Možnosti financování správy majetku a provozu budov z Evropských strukturálních fondů Aktuální výzvy, potenciál IROP a vícezdrojové financování Michal.
Seminář pro žadatele o finanční podporu OP VVV výzva ERDF pro vysoké školy Mgr. Stanislava Podolková Praha, duben 2016.
Seminář pro žadatele o finanční podporu OP VVV výzva ESF výzva pro vysoké školy Mgr. Helena Hořáková Praha, duben 2016.
Seminář pro žadatele o finanční podporu OP VVV výzva Excelentní výzkum Mgr. Helena Hořáková Praha, 17. února 2016.
Operační program Podnikání a inovace pro konkurenceschopnost Kateřina Čočková, regionální projektová manažerka.
Podpory pro malé a střední podnikatele v roce zvýhodněné záruky, úvěry a finanční příspěvky.
Výzvy v rámci IROP Centrum pro regionální rozvoj České republiky Ing. Markéta Kupcová,
12. listopadu 2008Ing. Petra Zlámalová I N V E S T I C E D O R O Z V O J E V Z D Ě L Á V Á N Í Oblast podpory 2.3 Lidské zdroje ve výzkumu a vývoji Výzva.
IPRM Kladno-Kročehlavy Aktuální stav realizace IPRM
FN JESSICA v IOP Nástroj finančního inženýrství JESSICA Zvolená implementační struktura Řídící orgán IOP Holdingový fond – SFRB - instituce.
Možná podpora na získání ETV certifikátu z OP PIK Ing. Radek Navrátil, září 2016.
Strukturální fondy – nové možnosti, nové zkušenosti… Ing. Radim Konečný
Podnikání a inovace pro konkurenceschopnost
Dotační programy zaměřené na podporu EPC
Finanční nástroje v podpoře energetické účinnosti
Seminář pro žadatele k Výzvě IROP (2017) – Bezpečnost dopravy a cyklostezky v regionu MAS Moravská cesta 21. Března 2017, Příkazy.
Národní program podpory cestovního ruchu 2017
Seminář pro žadatele o finanční podporu OP VVV výzva Mezinárodní mobilita výzkumných pracovníků Praha, 20. července 2017.
Seminář pro žadatele o finanční podporu OP VVV výzva Mezinárodní mobilita výzkumných pracovníků – MSCA -IF Praha, 25. července 2017.
Seminář pro žadatele Výzva č. 1 PRV
Vyhlášení 3. výzvy předkladatelům grantových projektů k předkládání projektových žádostí o finanční podporu z Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost,
Výzvy k předkládání žádostí o podporu MAS Podhorácko - IROP
Seminář k výzvě č. 1 MAS Lanškrounsko z PRV 17. 7
Expandujte s námi! Jak financovat s 0% úrokem?
Výzva č. 7 PRV MAS Česká Kanada o.p.s.
Výzva č. 5 PRV MAS Česká Kanada o.p.s.
Výzva č. 7 PRV MAS Česká Kanada o.p.s.
Výzva č. 3 MAS Nad Prahou – IROP – Místa setkávání a řešení krizí
Výzva č. 3 PRV MAS Česká Kanada o.p.s.
Transkript prezentace:

Veřejná podpora pro energeticky úsporné projekty Implementace programu EKO-ENERGIE OPPI 2007–2013 Možnosti rozvoje podnikatelských subjektů Moravskoslezkého kraje, 28.1. 2009 Operační program Podnikání a inovace

EKO-ENERGIE – 8 mld. Kč (cca 8 až 9%) Program EKO-ENERGIE OPPI 2007-2013 – 15 programů (Rozvoj, Inovace atd.) celkem 3 578 014 760 € 85% financováno z ERDF, 15% ze státního rozpočtu EKO-ENERGIE – 8 mld. Kč (cca 8 až 9%) kolový způsob podávání žádostí 2 podprogramy zvyšování účinnosti při výrobě, přenosu a spotřebě energie (dotace) obnovitelné a druhotné zdroje energie (dotace, přechod na úvěry) Výše dotace je omezena minimální výší 0,5 mil. Kč a maximální výší 100 mil. Kč

Žádost o poskytnutí podpory a její podání ve 2 krocích: Program EKO-ENERGIE Žádost o poskytnutí podpory a její podání ve 2 krocích: 1. krok – Registrační žádost – základní informace o žadateli a projektu, finanční výkazy za poslední 2 uzavřená zdaňovací období 2. krok – Plná žádost – do 2 měsíců od potvrzení registrace přílohy – energetický audit, podnikatelský záměr, finanční realizovatelnost projektu (FRP) -- žádosti se podávají přes eAccount -- pro podání je nutný elektronický podpis

1. Výzva Program EKO-ENERGIE Veřejná podpora pro energeticky úsporné projekty 1. Výzva Program EKO-ENERGIE 1. výzva – vyhlášení konec dubna 2007 Příjem Registračních žádostí – 6 - 7/2007 Příjem Plných žádostí – 11/2007 – 2/2008 Vyhodnocování - 3/2008 - 6/2008 Vystavení prvního Rozhodnutí o poskytnutí dotace – srpen 2008 Snižování regionálních disparit aneb vyvážený rozvoj regionů znamená, že v tomto programu budou příjemci moci realizovat projekty jen ve vybraných regionech - regionech se soustředěnou podporou státu na roky 2007-2013 4

1. Výzva Program EKO-ENERGIE Alokace na Výzvu: 1 700 mil. Kč Počet žádostí OZE ÚE Registrovaných 404 139 Plných 188 98 Vybraných 84 68 Rozděleno (mil. Kč) 1 414 397 Bylo podáno 213 Registračních a dále 80 Plných žádostí na fotovoltaické elektrárny, které musely být evidovány a hodnoceny

1. Výzva Program EKO-ENERGIE OZE struktura

Veřejná podpora pro energeticky úsporné projekty Program EKO-ENERGIE 1. Výzva – pouze malé a střední podniky (Definice MSP - EU) 2. Výzva – pro Úspory energie i velké podniky (s výjimkou podnikatelů ve vyloučených oborech zemědělství, hutnictví, alter. paliva v dopravě): - oprávněné k podnikání na území ČR - registrované jako poplatník daně z příjmů na FÚ v ČR - bez nedoplatků vůči zaměstnancům a institucím 7

Veřejná podpora pro energeticky úsporné projekty Program EKO-ENERGIE Hlavní povinnosti příjemců dotace -- vést účetnictví (dříve „podvojné“) -- jednoznačně prokázat vlastnická nebo jiná práva k nemovitostem a pozemkům, kde bude projekt realizován -- mít ve svém vlastnictví majetek opatřený s dotací po dobu 3 až 5-ti let ode dne ukončení projektu -- a další povinnosti uvedené v Podmínkách 8

Veřejná podpora pro energeticky úsporné projekty Program EKO-ENERGIE Způsobilé výdaje -- Projektová dokumentace, inženýrská činnost -- Nákup strojů a zařízení včetně řídích softwarů (investiční - nebyly dosud předmětem odpisu) -- Stavební náklady -- Náklady na -- pozemky (max. 10 % z celkových ZV) -- budovy (max. 10 % z celkových ZV) -- Náklady na publicitu projektu 9

Veřejná podpora pro energeticky úsporné projekty Program EKO-ENERGIE Zahájení projektu z hlediska způsobilosti výdajů -- až žadatel obdrží tzv. předběžnou přijatelnost (schválení) registrační žádosti -- POZOR před tímto datem není možné vystavovat objednávky ani uzavírat smlouvy s dodavateli. Je možno dělat výběr. řízení, příprav. dokumentaci, stavební povolení 10

Podmínky = Smlouva - Vznik práv a povinností pečlivě si je přečíst Program EKO-ENERGIE Doporučení: Identifikační údaje podle OR Dbát na správnost výběrového řízení Vše archivovat Komunikovat přes nástěnku. Minimalizovat počet faktur a dodavatelů Nenechávat nic na poslední chvíli Podmínky = Smlouva - Vznik práv a povinností pečlivě si je přečíst

2. Výzva Program EKO-ENERGIE II výzva Podle počtu RŽ by mohly být ÚE déle otevřené – poměr dotací na ÚE a OZE by měl být 50:50

2. Výzva Program EKO-ENERGIE - výše podpory pro jednotlivé podporované aktivity

2. Výzva Program EKO-ENERGIE Hodnocení projektů: Výběrová kriteria – příloha č.3 II výzvy 3 kolové hodnocení projektů. 1. dle metodiky výběrových kriterií ( 50 bodů a více ) 2. dva posudky externích hodnotitelů 3. Hodnotitelská komise Přednostně budou podpořeny projekty spadající pod aktivitu 1 v pořadí podle dosažených bodů. Dále budou podpořeny projekty spadající pod aktivitu 2, atd., až do vyčerpání prostředků alokovaných pro tuto výzvu.

2. Výzva Program EKO-ENERGIE Hodnocení dle metodiky výběrových kriterií I.Výzva – nezveřejněné průběhy a intervaly hodnot parametrů k výběrovým kriteriím X II. Výzva – zveřejněné průběhy a intervaly hodnot parametrů k výběrovým kriteriím Žadatel má možnost ověřit si způsobilost projektu před podáním RŽ. Jednotlivá kritéria metodiky výběrových kritérií a k nim nastavený interval bodového hodnocení bere na zřetel hlavní prioritní cíle Programu Eko-Energie OPPI 2007-2013.

2. Výzva Program EKO-ENERGIE – Výběrová kritéria pro Úspory energie

2. Výzva Program EKO-ENERGIE – Výběrová kritéria pro podporované aktivity výroby elektřiny a tepla z OZE

2. Výzva Program EKO-ENERGIE – Výběrová kritéria pro KVET z OZE

2. Výzva Program EKO-ENERGIE Předpoklad vydání 1. rozhodnutí Spuštění příjmu PŽ – 20.1.09 cca 1-2 týdny na příjem úplných PŽ cca 2-3 týdny na zpracování posudku od ExH cca 1-2 týdny na 1. hodnotitelskou komisi cca 1 týden na rozeslání podmínek cca 1-2 týdny na doručení kompletních podmínek zpět na CI cca 1-2 týdny na MPO -------------------------------- 1. Rozhodnutí: Květen – Červen 2009

Program EKO-ENERGIE Tým: František Bečvařík – vedoucí oddělení energetických programů Jiří Bém – OPPP, OPPI Viktor Mareš – OPPI Martin Zapletal – OPPI Vlaďka Poláčková – OPPI Ivana Šimečková – OPPP + Regionální kanceláře CzechInvestu

CzechInvest Děkuji za pozornost Ing. František Bečvařík CzechInvest Agentura pro podporu podnikání a investic E-mail: frantisek.becvarik@czechinvest.org Tel.: 296 342 491, Mobil: 725 530 202