8. ročník Novověk ZŠ Rajhrad Autor: Bc. Pavla Procházková

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Krize francouzské monarchie a počátek revoluce
Advertisements

8. ročník Novověk ZŠ Rajhrad Autor: Bc. Pavla Procházková
8. ročník Novověk ZŠ Rajhrad Autor: Bc. Pavla Procházková
Francouzská revoluce – od republiky k císařství
Pád absolutismu II ZZ. Osnova král a rozhodnutí Národního shromáždění zásobovací a politická situace v Paříži vypuzení krále z Versailles.
Téma: Velká francouzská
Pád monarchie II ZZ. Osnova válka proti Francii uvěznění a sesazení krále vznik republiky Marseillaisa.
Velká francouzská revoluce
Autor: Mgr. Alena Jirsáková Datum: Ročník: 8. ročník
Tento digitální učební materiál (DUM) vznikl na základě řešení projektu OPVK, registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/ s názvem „Výuka na gymnáziu podporovaná.
8. ročník Novověk ZŠ Rajhrad Autor: PaedDr. Zdeněk Motlíček 2011/2012.
VELKÁ FRANCOUZSKÁ REVOLUCE
VELKÁ FRANCOUZSKÁ REVOLUCE
Vznik státních útvarů V.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Pavel Poštulka. Obchodní akademie a Střední odborná škola logistická, Opava, příspěvková.
1 GYMNÁZIUM, VLAŠIM, TYLOVA 271 Autor Mgr. Hana Šplíchalová Číslo materiálu 3_3_D_02 Datum vytvoření Druh učebního materiálu Prezentace Ročník8.
VELKÁ FRANCOUZSKÁ REVOLUCE Mgr. Jitka Moskvová
Velká francouzská revoluce
Číslo projektu CZ.1.07/1.500/ Číslo materiálu VY_32_INOVACE_DEJEPIS_5 Název školy Táborské soukromé gymnázium, s. r. o. Tábor Autor Mgr. Radka Vanišová.
Velká francouzská revoluce
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Název vzdělávacího materiálu: 18. století Číslo materiálu v sadě, (šablona, sada): VY_32_INOVACE _17 Autor materiálu: Mgr. Lucie Plechatá Vzdělávací oblast,
VELKÁ FRANCOUZSKÁ REVOLUCE
Začátek velké francouzské revoluce
Francie před revolucí Francie se již delší dobu potácela na pokraji státního bankrotu od zač. 80. let 18. stol. začaly být uskutečňovány reformy pro povzbuzení.
Vyvrcholení revoluce v noci z 9. na 10. srpna 1792 se v Paříži rozezvučely zvony na poplach - vypuklo povstání do čela povstání se postavil Georges Danton.
VY_32_INOVACE_TVÚČH3B_5560_NES
8. ročník Novověk ZŠ Rajhrad Autor: Bc. Pavla Procházková
8. ročník Novověk ZŠ Rajhrad Autor: Bc. Pavla Procházková
Dej 2 Francie v době revoluce a napoleonských válek
Digitální učební materiály ŠIII/2 DĚJEPIS
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Šablona:III/2Č. materiálu:VY_32_INOVACE_445.
Jméno autora: Mgr. Barbora Jášová Datum vytvoření: Číslo DUMu: VY_32_INOVACE_13_D_II Ročník: II. Dějepis Vzdělávací oblast: Společenskovědní.
VELKÁ FRANCOUZSKÁ REVOLUCE
Základní typy monarchií
Francouzská revoluce Dějepis 2. stupeň
Nové modulové výukové a inovativní programy - zvýšení kvality ve vzdělávání Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
GYMNÁZIUM, VLAŠIM, TYLOVA 271
Velká francouzská revoluce
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Šablona:III/2Č. materiálu:VY_32_INOVACE_444.
Vyvrcholení revoluce - Jakobínská diktatura
VELKÁ FRANCOUZSKÁ REVOLUCE
Vítězství revoluce Ústavodárné národní shromáždění začalo plnit svůj program –zrušilo daňová privilegia –vyhlásilo rovnost občanů před zákonem –zrušilo.
8. ročník Novověk ZŠ Rajhrad Autor: Bc. Pavla Procházková
7. ročník Středověk ZŠ Rajhrad Autor: PaedDr. Zdeněk Motlíček
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorMgr. Zdeňka Šupková Název šablonyIII/2.
8. ročník Novověk ZŠ Rajhrad Autor: Bc. Pavla Procházková
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu VY_32_INOVACE_109 Název školy Gymnázium, Tachov, Pionýrská 1370 Autor Mgr. Miluše Hnátová PředmětDějepis.
Velká Francouzská revoluce
Název školy Gymnázium Zlín - Lesní čtvrť Číslo projektu
8. ročník Novověk ZŠ Rajhrad Autor: Bc. Pavla Procházková
Volnost – rovnost - bratrství
Jakobínský převrat II-02-07
Ústavní vývoj ČR Barbora Vítová, Kristýna Jiránková, C3A.
Povinné Zvláště důležité Nepovinné Zajímavost VELKÁ FRANCOUZSKÁ REVOLUCE.
Základní škola Ústí nad Labem, Anežky České 702/17, příspěvková organizace Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu: „Učíme lépe a moderněji“
Název školy: Základní škola a mateřská škola Domažlice, Msgre B. Staška 232, příspěvková organizace Autor: Ing. Jaromír Šmíd Název : VY_32_INOVACE_08_Velká.
obchodní střediska - obchodní střediska : New York, Filadelfie, Boston – zavedení kolkové daně ze strany britského impéria – vítězové nad Francií.
  1649: po popravě Karla I. Anglie republikou  Anglický parlament: a)Sněmovna lordů (duchovenstvo + vysoká šlechta = členství dědičné) b)Dolní sněmovna.
Konec absolutismu ve Francii. ZPRACOVAL Mgr. Alena Jakubcová ŠKOLA ZŠ Bor, Školní 440, , příspěvková organizace TÉMA Člověk a společnost – Konec.
Škola ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor
REPUBLIKA, DIREKTORIUM
- Národní shromáždění se mění na Národní konvent:
VELKÁ FRANCOUZSKÁ REVOLUCE
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Bc
Jméno autora Mgr. Jiří Kozák Datum vytvoření Listopad 2011 Ročník 8
Název školy: ZŠ Průhonice
VELKÁ FRANCOUZSKÁ REVOLUCE
Transkript prezentace:

8. ročník Novověk ZŠ Rajhrad Autor: Bc. Pavla Procházková Odborné vedení: PaedDr. Zdeněk Motlíček 2011/2012

Velká francouzská revoluce Situace ve Francii před revolucí: neomezená vláda krále Ludvíka XVI. manželka Marie Antoinetta král vládl absolutisticky (neomezeně) Ludvík XVI. Štěpán Lotrinský Marie Terezie Ludvík XVI. s manželkou Marií Antoinettou a švagrem Maxmiliánem Františkem Marie Antoinetta

tři stavy: privilegované: třetí stav šlechta a církev nemuseli platit daně a o všem rozhodovali třetí stav měšťanstvo, podnikatelé platili daně a o ničem nerozhodovali Karikatura z období Francouzské revoluce: Třetí stav nese na svých bedrech šlechtu a církev 2. stav 1. stav 3. stav zástupci 3 stavů - duchovenstvo, šlechta, ostatní obyvatelstvo

Palácový systém ve Versailles panovník sídlil ve Versailles: rozmařilý a nákladný způsob života dvůr tvořil až 4000 šlechtických rodin proto Ludvík XVI. potřeboval další daně Palácová kaple Socha Ludvíka XVI. před hlavním zámkem Palácový systém ve Versailles

stavy nové daně neodsouhlasily: zvýšení daní podmínily přijetím ústavy proto král povolal armádu Marie Antoinetta, 1775 Míčovna ve Versailles - 9. července 1789 se poslanci třetího stavu prohlásili Ústavodárným shromážděním a začali pracovat na ústavě květen 1789 - svolány Generální stavy

Počátek Velké francouzské revoluce: 14.7.1789 Pařížané dobyli Bastilu tím započala revoluce Bastila byla symbolem neomezené královské moci, bylo to vězení heslo revoluce: „Volnost, rovnost, bratrství“

Dobytí Bastily

Francie konstituční monarchií (1791): král musel souhlasit s vydáním ústavy(Deklarace práv člověka a občana) zrušení poddanství rovnost všech lidí, zrušení výsad šlechty a církve (robota, desátky,…) Habsburkové a Prusko napadly Francii (1792) do války se zapojily i další státy Píseň Marseillaisa (viz odkaz č.13-3:08) Mapa Evropy 1789

Deklarace práv člověka a občana

Prohlášení práv člověka a občana (26. 8. 1789) - úryvek Představitelé francozského lidu, ustanoveni v Národním shromáždění, domnívajíce se, že nevědomost, zapomenutí nebo pohrdání lidskými právy jsou jedinými příčinami veřejných neštěstí a zkorumpování vlád, rozhodli se vyložit v slavnostní Deklaraci přirozená, nezcizitelná a posvátná práva člověka za tím účelem, aby tato Deklarace, neustále jsouc před očima všem členům lidské společnosti, uváděla jim stále na paměť jejich práva a jejich povinnosti; aby činy zákonodárné moci a činy výkonné moci mohly být v každé chvíli porovnávány s účelem každé politické instituce a byly v důsledku toho chovány ještě více v úctě; aby požadavky občanů, když se budou napříště zakládat na jednoduchých a nepopíratelných zásadách, směřovaly vždy k zachování ústavy a ku blahu všech. V důsledku toho Národní shromáždění uznává a vyhlašuje, za přítomnosti a pod záštitou Nejvyšší Bytosti, tato práva člověka a občana: I. Lidé se rodí a zůstavájí svobodnými a rovnými ve svých právech. Společenské rozdíly se mohou zakládat pouze na prospěšnosti pro celek. II. Účelem každého politického společenství je zachování přirozených a nezadatelných práv člověka. Tato práva jsou: svoboda, vlastnictví, bezpečnost a právo na odpor proti útlaku. III. Princip veškeré svrchovanosti spočívá v podstatě v národě. Žádný sbor, žádný jednotlivec nemůže vykonávat moc, která by z něj nebyla výslovně odvozena. IV. Svoboda spočívá v tom, že každý může činit vše, co neškodí druhému. Proto výkon přirozených práv každého člověka nemá jiných mezí než ty, které zajišťují ostatním členům společnosti užívání týchž práv. Tyto meze mohou být ustanoveny pouze zákonem. V. Zákon má právo zakazovat pouze činy škodlivé společnosti. Nikomu nemůže být bráněno v tom, co není zakázáno zákonem, a nikdo nemůže být nucen činit něco, co zákon nenařizuje.

Francie republikou (1792): byla zrušeno konstituční monarchie a Francie se stala republikou král se pokusil o útěk, ale byl vrácen do Versailles leden 1793 poprava krále a královny (gilotinou) vlády se ujali jakobíni Uvěznění královské rodiny guilotina Poprava krále Ludvíka XVI. Poprava královny Marie Antoinetty

Maxmilien Robespierre Republika za vlády jakobínů (1793-1794): hlavní představitel Maximilien Robespierre nakonec byl popraven, bylo to období teroru a hrůzovlády Robespierrovo zatčení Maxmilien Robespierre Poprava Robespierra

Konec jakobínské diktatury: k moci se dostala velká buržoazie byla sestavena nová vláda poprava předních jakobínů 1794 = konec FBR

stavy nové daně neodsouhlasily: Zápis: Velká francouzská revoluce Situace ve Francii před revolucí: neomezená vláda krále Ludvíka XVI. manželka Marie Antoinetta král vládl absolutisticky (neomezeně) tři stavy: privilegované: šlechta a církev nemuseli platit daně a o všem rozhodovali třetí stav měšťanstvo, podnikatelé platili daně a o ničem nerozhodovali panovník sídlil ve Versailles: rozmařilý a nákladný způsob života dvůr tvořil až 4000 šlechtických rodin proto Ludvík XVI. potřeboval další daně stavy nové daně neodsouhlasily: zvýšení daní podmínily přijetím ústavy proto král povolal armádu

Počátek Velké francouzské revoluce: 14.7.1789 Pařížané dobyli Bastilu tím započala revoluce Bastila byla symbolem neomezené královské moci, bylo to vězení heslo revoluce: „Volnost, rovnost, bratrství“ Francie konstituční monarchií (1791): král musel souhlasit s vydáním ústavy(Deklarace práv člověka a občana) zrušení poddanství rovnost všech lidí, zrušení výsad šlechty a církve (robota, desátky,…) Habsburkové a Prusko napadly Francii (1792) do války se zapojily i další státy Píseň Marseillaisa Francie republikou (1792): byla zrušeno konstituční monarchie a Francie se stala republikou král se pokusil o útěk, ale byl vrácen do Versailles leden 1793 poprava krále a královny (gilotinou) vlády se ujali jakobíni Republika za vlády jakobínů (1793-1794): hlavní představitel Maximilien Robespierre nakonec byl popraven, bylo to období teroru a hrůzovlády Konec jakobínské diktatury: k moci se dostala velká buržoazie byla sestavena nová vláda

Test – kdo nebo co je na obrázku? Dobytí Bastily Marie Antoinetta Mapa Evropy 1789 Ludvik XVI. Versailles Maxmilien Robespierre

Otázky pro mladé historiky: Opakování: Jaký byl způsob vlády Ludvíka XVI.? Popiš způsob života ve Versailles. Co víš o Bastile a kdy přesně byla dobyta? Co víš o vzniku Marseillaisy Popiš období vlády jakobínů. Kdo byl hlavní představitel jakobínů a co o něm víš? Otázky pro mladé historiky: Znáš nějaký státní svátek dnešní Francie? Jaký je rozdíl mezi konstituční a absolutní monarchií? Znáš některé příbuzné Marie Antoinetty?

Odkazy: http://technet.idnes.cz/toulky-zajimavymi-zakoutimi-kryptologie-lustitele-z-dob-marie-terezie-1al-/tec_technika.aspx?c=A040929_5284148_bezpecnost http://cs.wikipedia.org/wiki/Franti%C5%A1ek_I._%C5%A0t%C4%9Bp%C3%A1n_Lotrinsk%C3%BD http://cs.wikipedia.org/wiki/T%C5%99et%C3%AD_stav http://history-if.blog.cz/1011/francouzska-burzoazni-revoluce jo.websnadno.cz/VELKA_FRANCOUZSKA_REVOLUCE.ppt/ http://en.wikipedia.org/wiki/File:Palace_of_Versailles.jpg http://cs.wikipedia.org/wiki/Versailles http://clairesversailles.blogspot.cz/ http://www.blazre.estranky.cz/clanky/velka-francouzska-revoluce_1.html http://www.neaktuality.cz/zahranici/bastila-dobyta-zuricim-davem/ http://www.historie.upol.cz/19/prameny/prava.htm http://chnm.gmu.edu/revolution/ http://www.youtube.com/watch?v=221UWotqwdo http://cs.wikipedia.org/wiki/Marie_Antoinetta http://julca-13.blog.cz/1001/maximilien-robespierre-co-o-nem-rekli-jeho-soucasnici

http://napoleonika.cz/content/view/152/10/lang,cz/ http://www.komenskeho66.cz/materialy/dejepis/86.html