Vikingští bohové Adam Kotas.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Jen se dívej na ptáčky 1. Jen se dívej na ptáčky, jejich přání Bůh zná, ty jsi víc, nežli oni, říká Pán. Ref: Nezoufej, neboť tvůj život má ve svých rukou.
Advertisements

TRHLINA Špatná zpráva s dobrým koncem
O stvoření světa a člověka
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO:
Germánské božstvo V úsvitu věků jen Ymi vládl, nebylo moře ni mohutných vln, nebyla země, ni nahoře nebe, jen pustá, bez trávy zela propast.
JAK DOSÁHNOUT ZASLÍBENÍ... Jozue 14:5 Synové Izraele udělali, co Hospodin přikázal Mojžíšovi, a rozdělili si zem.6 Synové Judovi přišli v Gilgalu za.
…rádi bychom viděli Ježíše… (?) Jan 12, Někteří z poutníků, kteří se přišli o svátcích klanět Bohu, byli Řekové. 21 Ti přistoupili k Filipovi,
Ludvík XIV Autor: Martin Pelák z 1.E . Vytvořeno 28.října 2004.
Ježíš – jméno, nad každé jméno!
Sluneční soustava Slunce
Úvahy v ranní mlze….
Registrační číslo CZ.1.07/1.4.00/ Číslo materiálu: VY_32_INOVACE_02
Definice zapomínání: 1. Zánik vzpomínky. 2. Zánik nežné náklonnosti.
Ahoj všichni, jen vám chci říci, věřte či nevěřte, splnilo se mi přání, které jsem měl, a znám další lidi, kterým se to též splnilo, takže nic neztratíte.
Sv.Václav Podle legend byl vychováván svou babičkou svatou Ludmilou a vzdělával se v písmu na Budči. Jako kníže, po porážce saským králem Jindřichem Ptáčníkem,
PODĚKOVÁNÍ JÁNU ZÁKOPČANÍKOVI A TOBĚ Děkuji Jánu Zákopčaníkovi za jeho kouzelné „Slunce v duši“
Ve společenství s Matkou Boží
Nejstarší formy náboženství
ČESKÉ ADVENTNÍ ZVYKY 3. ročník
VY _12_INOVACE_D STAROVĚKÁ KRÉTA , MINOJSKÁ CIVILIZACE – 6
Pohár mléka Endless love. way H.P..
BOHOVÉ OLYMPU dějepis.
Přemyslovci Vláda přemyslovských králů.
EGYPT Země faraonů.
Slzy ženy Proč ženy pláčou.
Řecko Jana Kalusová.
Řečtí bohové Základní škola Kutná Hora, Kremnická 98
Řecké náboženství.
Rozhovory Abraháma s Hospodinem 3 Vyrobilo centrum pro katechezi Olomouc 2013.
Diamant DIAMANTY Erika Bartošíková 9.C.
VY_III/2_INOVACE_89_Eduard Petiška
Posun : Auto nebo S láskou je to jako s máslem: občasná trocha chladu ji udržuje svěží.
Jan Žižka Z Trocnova.
Marta a Marie. Příběh o lásce Boha k člověku - Vztah z Boží strany beze zbytku naplněný - Vztah, který se máme snažit naplňovat i z naší strany - Vztah.
Vzdělávací materiál vytvořený v projektu OP VK Název školy:Gymnázium, Zábřeh, náměstí Osvobození 20 Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Zlepšení.
Štěňátko puntík, co mělo puntík Autor:Katka Lacinová.
Ref.: Nám, Pane, dal jsi Slovo své, Ducha svého dej nám též.
(*2.července 1930 Praha +31.března 1973 Praha)
Já a Ája. Jméno: Ája Barva: Ryzák Plemeno: ČT Datum nar.: Otec: North Star Matka: Jasná.
Egyptští bohové.
1. Buď počátkem to Slovo nám, | jímž učiněn svět! | Nic bez něho | je život v něm, | jas do zemských běd. | A to světlo svítí | do všech temnot žití, |
ZÁKLADNÍ ŠKOLA ÚSTÍ NAD LABEM, HLAVNÍ 193, Tel.: , Tel.řed./fax: ,
Vypracoval: Štěpán Boudný Garant: Miroslava Kubíčková.
 Aneb to nejlepší, co nás mohlo potkat….  Na počátku Bůh stvořil nebe a zemi (Gen 1,1)  Bůh stvořil člověka, aby byl jeho obrazem, jako muže a ženu.
HAPPY END …no comment... KRIZE SVĚTOVÉHO EKOSYSTÉMU.
Život Tvorba Malý princ Rozbor Ukázka Otázky Shrnutí.
Homér – prý slepý básník údajný autor eposů Ilias a Odysseia popisuje příčiny a průběh trojské války (Ilion = řecky Trója) popis Odysseovy desetileté cesty.
Řečtí a římští bohové Vytvořila: Kamila Obršlíková Datum: Třída: 5.A GVM.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola, Uherský Ostroh, okres Uherské Hradiště, příspěvková organizace AUTOR: Mgr. Ludmila Kašpárková NÁZEV: VY_52_INOVACE_04_VLA+PŘÍ_22.
Vláda Lucemburků Vlastivěda 4. ročník
Karel IV. „Otec vlasti“ Filip Valla
Jirka Pospíšil, KC NADĚJE Bučovice,
Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Název školy ZÁKLADNÍ ŠKOLA, JIČÍN, HUSOVA 170 Číslo projektu
NÁZEV ŠKOLY: Speciální základní škola,
Nejstarší civilizace. Kořeny evropské kultury
Quo vadis Henryk Sienkiewicz.
MÝTUS, BÁJE Literatura 6. roč..
Aleš 2016 pro soutěž bajtik Klubal
Jan 1.: Na počátku bylo Slovo… …to světlo svítí v temnotě a temnota ho nezachvátila … …pravé světlo, které osvěcuje každého člověka, přicházelo.
Kolikrát? Matouš 18,21-35.
Anotace: Prezentace pro 6. ročník k výkladu a procvičení učiva.
Název školy: ZŠ a MŠ T. G. Masaryka Fulnek Autor:
Yggradsil Magdalena Ficová 1.k.. Co ten strom znamená V severské mytologii je to strom který je prorůst všemi devíti světy Strom popisuje 1.Pramen osudu.
Název školy Základní škola a mateřská škola, Jetřichov, okres Náchod
Karel IV *14.května listopadu Karel IV *14.května listopadu 1378.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Mnichovická 62, Kolín V,
Pohár mléka Endless love. way H.P..
JEDNOROŽEC Aneta Mešková.
Transkript prezentace:

Vikingští bohové Adam Kotas

Odin Ódin je asi nejdůležitějším bohem . Je to otec veškerenstva, patron básníků, bojovníků, bůh smrti, války a magie. Vládne bohům a bohyním Ásgardu Vlastní oštěp Gungni, který nikdy nemine cíl. Odinovi společníci jsou dva havrani, Huginn (myšlenka) a Munin (paměť), kterí létají po světě a podávají Odinovi zprávy o tom, co viděli a slyšely. Dále ho následují dva vlci - Geri a Freki

Frigg Bohyně manželského a rodinného svazku Frigg lze popsat jako vysokou, mohutnou ženu, která je vznešeně krásná a má bílé šaty a volavčí peří. Je též patronkou mateřství a rodinného života a na důkaz toho nosí na opasku svazek klíčů. 

Thor Ze spojení Odina a Frigg vzešel Thor, bůh hromu a úhlavní nepřítel obrů. Představuje typycký vzor mužství. Je svalnatý, má ryšavý plnovous a jeho zbraní je - pro obry tak obávané - kladivo Mjöllnir, též známé jako Thorovo kladivo. Avšak ani on by ho nemohl použít, kdyby neměl kouzelné železné rukavice a opasek síly. Jako bůh je docela oblíbený, štědrý a má dobré srdce. Thórovou ženou je Sif, bohyně obilí.

Loki Loki je pouze polobůh - je to obr, který se stal Ásem, když z něj Ódin udělal svého pokrevního bratra. O Lokim lze pouze říci, že je prchlivý, zlomyslný, lstivý a nevyzpytatelný bůh sváru a lsti.

Baldr Mladším synem Odina a Frigg je Baldr, který je asi nejoblíbenější mezi bohy. Jeho jméno znamená "nádherný„  Je bohem světla. Matka měla strach, vyžádala si od všech rostlin, bytostí a předmětů slib, který je zavazoval, že mu neublíží. Jelikož se jí jmelí zdálo neškodné, Loki z něho nechal zhotovit šíp, kterým byl Baldr zabit. Bohové však tesknili tolik, že bohyně Hel souhlasila s jeho vzkříšením, budou-li si to všchni přát. Nepřál si to pouze Loki.

Týr Týr je bůh války a čestného boje. Je generálem Pantheonu. Proslul svou odvahou, neboť jako jediný bůh vložil ruku do chřtánu vlka Fenrira (nejnebezpečnějšího stvoření), aby ho ostatní mohli spoutat. Kvůli tomu ale přišel o ruku

Bragi Bragi, syn Odina a obryně Gunlod je bohem poezie. Je velice chytrý a jeho manželkou je Idunn.

Idunn Idunn je strážkyně jablek, která udržují mládí a sílu bohů. Z toho vyplývá, že bohové mohou zemřít i na stáři, což se jednou málem stalo, avšak díky Lokimu byla tato hrozba odvrácena. Jablka jsou nošena v jasanové pokladnici. Idunn je bohyní mládí, což dokazjue i její jméno, jež znamená "omlazující".

Heimdall Heimdal je strážcem duhového mostu do Ásgardu a vlastní roh Gjallarhorn. Je vznešený a má tak dokonalý sluch, že slyší růst nejen trávu, ale i vlnu na hřbetech ovcí.

Höd Dalším synem Ódina je Höd, slepý bůh zimy, který zabil Baldra Lokiho šípem ze jmelí. Hödovo jméno znamená válka. Ódinův syn Vali chtěl pomstít Baldrovu smrt a Höda zabil.

Hel Hel je jedním z potomků Lokiho a obryně Angrbody. Jejími sourozenci je výše zmíněný vlk Fenrir a mořský had Jörmungand. Hel je bohyní zesnulých a vládne své říši Helheimu (podsvětí). Napůl je to krásná žena, ale druhá půlka je hnijící mrtvola (přechod mezi životem a smrtí), také je napůl černá a napůl bílá. Od pasu dolů má rovněž zohyzděné tělo.

Otázky 1.Otázka Jak se jmenuje Král Bohů? Odin 2.Otázka Čím zabil Loki Baldra? Šípem ze jmelí 3.Otázka Jak se jmenoval Bůh který dal ruku do pusy vlka Fenrira? Týr

Dekuju za pozornost