Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Vzdělávání pro konkurenceschopnost

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Vzdělávání pro konkurenceschopnost"— Transkript prezentace:

1 Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Zlepšení podmínek pro vzdělávání na středních školách Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název a adresa školy: Integrovaná střední škola Cheb, Obrněné brigády 6, Cheb Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Číslo a název klíčové aktivity: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Číslo DUM: Název DUM: 3 - Nejstarší mýty světa - Řecko - prezentace Jméno autora: Mgr. Jana Hoňková Datum (období) vytvoření DUM: květen 2013 Ročník: 1. ročník Vzdělávací oblast: Český jazyk a literatura – Stvoření světa, mýty Vzdělávací obor: Obory zakončené závěrečnou zkouškou Klíčová slova: řecká mytologie, bohové řecké mytologie, Homér, úloha mýtů ve starém Řecku Anotace: materiál vysvětluje základní pojmy řecké mytologie a její vliv na naši kulturu Druh učebního materiálu: prezentace Očekávaný výstup: znalost základních pojmů týkajících se řecké mytologie Metodika učebního materiálu: Jedná se o prezentaci, která se se slovním doprovodem přehraje krok za krokem žákům. K prezentaci patří též pracovní list 4 - Nejstarší mýty světa - Řecko – test s testovými otázkami, jejichž řešení žáci najdou v prezentaci, a pracovní texty Nejstarší mýty světa - Řecko - pracovní text a 14 - Nejstarší mýty světa - Řecko - vznik světa - pracovní text, které mohou být využity k doplnění znalostí k tématu a recepci uměleckého textu

2 Řecká mytologie

3 Svět antické mytologie je plný epických příběhů, vášnivých milenců, přehnaně reagujících božstev a ironických zvratů. Dodnes jsou řecké báje také zdrojem inspirace v literatuře, malířství, filmu, hudbě a psychologii.(1)

4 Obr. 1 Kentaur, kříženec člověka a koně, je klasickou bytostí z řecké mytologie.

5 Úloha mýtů Ve starém Řecku byly mýty podstatnou součástí výchovy.
Děti se musely učit příběhy z Homérových i Hésiodových děl zpaměti a přednášet je. Mýty byly také inspirací pro umění, filozofii a vědu. (2)

6 Obr. 2 Homér

7 Prameny řecké mytologie
Hlavní písemné prameny řecké mytologie jsou Homérovy epické básně Ilias a Odyssea a také dílo spisovatele Hésioda. U žádného mýtu neexistuje pouze jedna verze, každé město mělo svou vlastní verzi příběhu. V Hésiodově díle Theogonia je popsán svět bohů a způsob, jakým bohové svět utvářejí.

8 Stvoření světa podle Hesioda
Z chaosu se zrodila Gaia (Země), Tartarus (podsvětí) a Erós (láska). O něco později povstala z chaosu Nyx (noc) a Erebus (první temnota). Gaia porodila sobě rovného Urana (nebesa), kterému dovolila, aby ji zahalil jako plášť, tak se zrodily hory a moře. (3)

9 Olympijský pantheon Nejdůležitější bohy umístili Řekové na Olymp, nejvyšší horu Řecka. Bohové mají lidské vlastnosti a chování. Představují tak často různé archetypy, typické vzorce chování nás lidí.

10 Obr. 3 Olymp je nejvyšší hora Řecka, a tak přirozeně starověcí Řekové věřili, že se na ní nachází sídlo bohů.

11 Hlavní bohové Vládcem všech bohů byl Zeus a jeho bratr Poseidon vládl nad mořem. Hádes byl bůh podsvětí a jeho sestra Hestia byla ochránkyní domácího krbu. Démétér byla bohyní úrodnosti. Její sestru Héru pojal Zeus za manželku. Porodila mu boha války Área a boha kovářského umění Héfaista. (4)

12 Morální hodnoty Řecké mýty většinou pojednávají o porušení ustálených norem. Například Oidipus zabil svého otce a oženil se svojí matkou. Rozprava o těchto příbězích umožnila Řekům rozebírat a znovu potvrzovat ustálené morální hodnoty. (5)

13 Použitá literatura a citace:
(1) Sarah Bartlettová: Mýty a báje od A do Z, Metafora, ISBN , str. 99 (2)Arthur Cotterell: Mytologie - Bohové, Hrdinové, Mýty, Slovart s.r.o, ISBN , str (3) Sarah Bartlettová: Mýty a báje od A do Z, Metafora, ISBN , str. 102 (4)Arthur Cotterell: Mytologie - Bohové, Hrdinové, Mýty, Slovart s.r.o, ISBN , str. 56 (5)Arthur Cotterell: Mytologie - Bohové, Hrdinové, Mýty, Slovart s.r.o, ISBN , str. 55

14 Obrázky Obr. 1: Лондонское Криптозоологическое общество. [cit ]. Dostupné pod licencí Public domain na WWW: Obr. 2: Jastrow. [cit ]. Dostupné pod licencí Public domain na WWW: Obr. 3: Giorgos Kollias. [cit ]. Dostupné pod licencí Public domain na WWW: Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Jana Hoňková.


Stáhnout ppt "Vzdělávání pro konkurenceschopnost"

Podobné prezentace


Reklamy Google