IPN Metodika „kde jsme a kam jdeme“ Jitka Moravcová Daniel Münich MŠMT www.metodika.reformy-msmt.cz Komise pro VaV RVŠ, PřF UP Olomouc 30.10.2014.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
PLAYBOY Kalendar 2007.
Advertisements

Činnost AKVŠ v roce 2012 Marta Machytková Bibliotheca academica 2012
Národní program udržitelnosti I
Vysoké školství v ČR: ohlédnutí za rokem 2013 a výhled do roku 2014 Výroční zasedání ČKR Střítež u Jihlavy, Jakub Fischer, předseda RVŠ.
Konference „Inovace a technologický transfer – výzva a příležitost pro Ústecký kraj“ 20. května května 2014, Ústí nad Labem
Vzdělávání pro konkurenceschopnost mýty a příležitosti Ing. Markéta Novotná Praha.
Integrovaný systém kvality v dalším profesním vzdělávání KVALITA V DALŠÍM VZDĚLÁVÁNÍ Liberec,
Zpráva o činnosti SK RVŠ 7. Sněm RVŠ, 20. února 2014 Studentská komora Rady VŠ ve stálém zasedání 2012 – 2014 Miroslav Jašurek.
ECVET v Programu celoživotního učení
Obce sobě Podpora meziobecní spolupráce Projekt Svazu měst a obcí ČR.
*Zdroj: Průzkum spotřebitelů Komise EU, ukazatel GfK. Ekonomická očekávání v Evropě Březen.
PRVNÍ ZASEDÁNÍ MONITOROVACÍHO VÝBORU RÁMCE PODPORY SPOLEČENSTVÍ 18. KVĚTNA 2004 PRVNÍ ZASEDÁNÍ MONITOROVACÍHO VÝBORU RÁMCE PODPORY SPOLEČENSTVÍ 18. KVĚTNA.
AKVŠ – silná asociace s jasnou vizí do roku 2020 Iva Prochásková Bibliotheca academica 2012, 26.– , Pardubice.
1. veřejné projednání ke Strategii rozvoje města ÚL do roku :00 Informační středisko města ÚL, Palác Zdar, Mírové náměstí.
Efektivní systém hodnocení a financování výzkumu, vývoje a inovací IPN „Metodika“ Jitka Moravcová Česká konference rektorů Praha,
Analytické stáže oboru VPLZ - magisterský stupeň -
Jak dál v hodnocení a financování vědy: doporučení mezinárodního auditu Jitka Moravcová MŠMT Tato prezentace je spolufinancována Evropským sociálním.
Dlouhodobé záměry, výroční zprávy a hodnocení činnosti F. Ježek Komise pro strategie a rozvoj 15. června 2006.
ŠVP na gymnáziích: od mírné skepse k chuti pokračovat Zkušenosti z projektu Pilot G/GP Lucie Slejšková Výzkumný ústav pedagogický v Praze.
„Výzkum, vývoj a inovace ve statistikách a analýzách“ 20. dubna 2012 Aktuality z oblasti analýz pro politiku výzkumu, vývoje a inovací Michal Pazour.
Kulatý stůl ČSVTS Věda, výzkum a inovace v letech 2014 – 20 České inovační partnerství 23. června 2014.
Stáže ve firmách - vzdělávání praxí Kulatý stůl s odbornou veřejností FOND DALŠÍHO VZDĚLÁVÁNÍ Stroupežnického 30, Praha
Výzva č. 31 – školení pro žadatele OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost Oblast podpory 2.4 Partnerství a sítě Mgr. Martina Jedličková.
Elektronické služby v znalostnej spoločnosti, , Zvolen Koordinace a spolupráce – úloha Asociace knihoven vysokých škol ČR Barbora Ramajzlová.
STRATEGIE AGE MANAGEMENTU V ČESKÉ REPUBLICE CZ.1.04/5.1.01/ Mgr. Ilona Štorová AIVD ČR, o. s.
Projekt PŘEDPOVĚĎ POČASÍ. projekt PŘEDPOVĚĎ POČASÍ.
Zásady institucionálního hodnocení VaV připravovaného v rámci Ipn Metodika (Efektivní systém hodnocení a financování VaVaI) Daniel Münich garant klíčové.
Výsledky výzkumu ve vzdělávacích institucích doc. Ing. Josef Vaculík, CSc. Ing. Petr Urbanec Univerzita Pardubice.
Vědecká spolupráce se zeměmi mimo EU Vladislav Čadil, Daniel Frank, Miloš Chvojka, Zdeněk Kučera, Michal Pazour, Tomáš Vondrák.
Přístup k vlastnímu hodnocení ze strany ČŠI
Mechanismy evaluace kulturních služeb
Financování a hodnocení výzkumu Tomáš Opatrný PřF UP Olomouc.
Metodika hodnocení výsledků výzkumných organizací a hodnocení výsledků ukončených programů (platná pro léta 2013 až 2015) návrh od Rady vlády pro výzkum,
Efektivní transfer technologií základní informace o projektu Národní dialog – © 2010 EF-TRANS.
STÁTNÍ PODPORA VÝZKUMU A VÝVOJE
Monitoring dalšího vzdělávání
Příprava novely Sněm Rady vysokých škol.
Pracovní skupina Dopravní politika Dopravní sektorové strategie 2. fáze.
Nové moduly pro řízení inovací reg. č.: CZ.1.07/3.2.02/ října 2014, Plzeň Představení projektu Mgr. Karel Psohlavec.
DOPRAVNÍ SEKTOROVÉ STRATEGIE
Technologické platformy a dopravní výzkum
Bílá kniha terciárního vzdělávání stav, otázky a postup RVŠ František Ježek Rada vysokých škol Fakulta aplikovaných věd Západočeské univerzity v Plzni.
Projekt OP VK „Teorie – dovednosti – praxe: inovace studia práva“ (reg. č. CZ.1.07/2.2.00/ ) Jan Neckář
Projekt PŘEDPOVĚĎ POČASÍ. projekt PŘEDPOVĚĎ POČASÍ.
EDITOR BY: SPRESS 15. ledna ledna ledna 2015.
RVŠ a financování výzkumu, vývoje a inovací 17. září 2009 Karolinum RVŠ pokládá za neproduktivní další diskusi k tématu VaVaI bez navýšení finančních prostředků.
Komise pro strategii a rozvoj - Strategický rámec VŠ politiky / shrnutí Inovační strategie (+analýza) / shrnutí doc. Kebo - Pracovní návrh VZ zákona.
Projekt 3.3 „Partnerství pro budoucnost“. Úvodní informace o projektu Projekt byl úspěšně předložen Karlovarským krajem v rámci výzvy SROP, priority 3.
Třetí role vysokých škol - spolupráce s průmyslem a soukromým sektorem 10. zasedání předsednictva Rady VŠ 22. března 2007 V. Kebo, B. Tremlová.
Asociace výzkumných organizací Asociace výzkumných organizací – činnost a poskytované služby Ing. Václav Neumajer výkonný předseda Asociace výzkumných.
Jitka Moravcová RVŠ Tato prezentace je spolufinancována Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky 1 Efektivní systém hodnocení.
Oprogram Vkonkurenceschopnost Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Inovace výuky veterinárních studijních programů v oblasti bezpečnosti.
KONFERENCE projektu APSYS „ Propojení vědy, výzkumu, vzdělávání a podnikové praxe “ Propojení vědy, výzkumu, vzdělávání a podnikové praxe Jsou potřebné,
P RVŠ1 Zhodnocení činnosti Předsednictva RVŠ v r
AKTUÁLNÍ SITUACE V PROJEKTU RIS – ČASOVÝ HARMONOGRAM červen 2005 – květen 2006červen 2007 – leden 2008 Fáze 0 – definice projektu Fáze 1 - analýza Fáze.
Sněm RVŠ1 Přehled činnosti Předsednictva RVŠ za období květen - listopad 2008 (3 řádná zasedání: , a )
Sněm RVŠ1 Přehled činnosti Předsednictva RVŠ za období červen – listopad 2009 (3 řádná zasedání: , a )
Role znalostí MANAGEMENTU A MARKETINGU v přípravě pracovníků pro řešení vědecko-výzkumných úkolů Doc. RNDr. Eva Grublová, CSc. Mgr. Daniela Navrátilová.
Závěry semináře RVŠ k 3. roli vysokých škol I: 1. V souvislosti se změnami paradigmatu role vysokých škol ve společnosti, respektujíce aktuální trendy.
1. Zkvalitnění služeb státních organizací pomocí strukturálních fondů příklad Technologické agentury ČR Marie Stehlíková vedoucí Projektové kanceláře.
K vývoji aktivit v organizaci výzkumu se zaměřením na hodnocení výsledků Odborná skupina Organizace výzkumu ČFS JČMF Akademické fórum XI – 11. březen 2010.
Informace o koncepci připravovaného hodnocení VaV a o projektu Ipn Metodika Efektivní systém hodnocení a financování VVI Daniel Münich garant klíčové aktivity.
Efektivní systém hodnocení a financování výzkumu, vývoje a inovací (IPN Metodika) Jitka Moravcová Setkání děkanů chemických fakult
1 Efektivní systém hodnocení a financování výzkumu, vývoje a inovací (IPN Metodika) Zasedání Dozorčí rady
IPN projekt MŠMT „Metodika“ Jitka Moravcová RVVI Tato prezentace je spolufinancována Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.
1 Systémový rámec terciárního vzdělávání a rozvoje lidských zdrojů ve výzkumu a vývoji Individuální projekty národní Skupiny pro výzkum a vysoké školství.
Mezinárodní audit výzkumu, vývoje a inovací v ČR a implementace jeho výsledků do strategických dokumentů Jitka Moravcová Tisková konference MŠMT, Praha,
Efektivní systém hodnocení a financování výzkumu, vývoje a inovací
hodnocení a financování výzkumu, vývoje a inovací
Inovační potenciál České republiky Ing. Martin Štícha Sekce VaVaI
Transkript prezentace:

IPN Metodika „kde jsme a kam jdeme“ Jitka Moravcová Daniel Münich MŠMT Komise pro VaV RVŠ, PřF UP Olomouc

Efektivní systém hodnocení a financování výzkumu, vývoje a inovací (IPN Metodika) 1 ● Individuální projekt národní MŠMT ● ● Cíl 1: navrhnout a pilotně ověřit systém hodnocení výzkumných organizací, ● Cíl 2: navrhnout systém institucionálního financování ● Cíl 3: zkvalitnit celkovou kulturu hodnocení v oblasti VaVaI a vytvořit odborné zázemí pro pravidelné a systematické hodnocení v budoucnosti

IPN Metodika - klíčové aktivity 2 ● KA1 Informační podpora, Ing. Lhoták ● KA2 Systém hodnocení, doc. Mὓnich ● KA3 Systém financování, doc. Petráček ● KA4 Velké pilotní ověření, prof. Růžička ● KA5 Harmonogram pro přechodné období a podklady pro legislativní změny, Mgr. Strnadová ● KA6 Institucionální zajištění hodnocení, dr. Šima ● KA7 Koordinace reformních návrhů a vytváření konsensuálních podmínek pro jejich přijetí, prof. Havlíček

Hodnocení a strategické dokumenty ČR 3 ● Reforma systému VaVaI v ČR (2008, aktualizace) ● Národní politika VaVaI pro roky (výhled 2020) ● Národní strategie konkurenceschopnosti ● Národní inovační strategie ● Dlouhodobé principy hodnocení VaV, RVVI Cíl: Zavést pravidelné, systematické a objektivní hodnocení VaVaI v ČR na všech úrovních.

Význam hodnocení pro řízení 4

5

Hodnocení a Metodika

Hodnocení a IPN Metodika 7

8

IPN Metodika – Cíl 1 9 ● Přímé a nepřímé náklady max. 1 % inst. podpory za hodnocené období ● Oborové metodiky hodnocení výsledků a dopadů ● Soubor indikátorů respektujících postavení VO v systému VaVaI ● Vícestupňové hodnocení VO ● Sebehodnotící zpráva ● Zavedení prvků peer-review ● Hodnocení 1krát za 5 let ● Zkušenosti z Metodiky 2013 ● Využití zavedeného systému sběru dat

IPN Metodika – Cíl 1 10 ● Hodnocená jednotka (EvU), výzkumná jednotka (RU)

IPN Metodika – Cíl 1 11 ● Pravděpodobné indikátory

IPN Metodika – Cíl 1 12 ● Přihlášení VO do hodnocení ● Vstupní kritéria (kritická masa) ● Peer-review hodnocení panelem ● Sledování ukazatelů v období mezi hodnocením ● Vícekolové institucionální hodnocení ● Návštěva panelu na místě ● Vztah k institucionálnímu financování

IPN Metodika – Cíl 1 → Cíl 2 13 ● Vztah k institucionálnímu financování ● Dotace z veřejných prostředků (bez investic a SF) VaV Vzdělávání ● zdroj: Výroční zprávy VVŠ o hospodaření 2012

IPN Metodika – Cíl 1 → Cíl 2 14 ● zdroj: Výroční zprávy VVŠ o hospodaření 2012

IPN Metodika – Cíl 1 → Cíl 2 15 ● Hodnocení a jeho vztah k institucionálnímu financování ● 100% ● Žádný ● Něco mezi tím ● V současnosti: 80 a 20 % dle RIV bodů

IPN Metodika – Cíl 2 16 ● Hodnocení a jeho vztah k institucionálnímu financování ● Víceleté financování jako kombinace dvou principů ● Rozpočet podle předpisu (formula based contract) a výkonností smlouvy (performance based contract) ● Žádný mechanický vztah mezi výsledky hodnocení a výší institucionální podpory

IPN Metodika – Cíl 3 17 ● Studie proveditelnosti vzniku „instituce“ organizující hodnocení ● Vzdělávací kurz „Hodnocení výzkumu v teorii a praxi“ pro 20 účastníků ● Sedm modulů: Vědní politika v ČR a v mezinárodním srovnání, Organizace, řízení a financování systému VaVaI v ČR, Legislativa v oblasti VaV v ČR a EU, Hodnocení vědy – základní přístupy a metody, Modely a organizace peer review, Scientometrie: základní pojmy, zdroje dat, Scientometrie: zpracování dat, metody výpočtu

IPN Metodika – Důležitá data 18 ● První dílčí zpráva: Zásady institucionálního hodnocení, veřejná diskuse ke zprávě , konference ● Druhá dílčí zpráva: Zásady institucionálního financování, veřejná diskuse , konference ● Třetí dílčí a Závěrečná zpráva: Malé pilotní hodnocení, veřejná diskuse , konference

IPN Metodika – Důležitá data 19

IPN Metodika – Důležitá budoucí data 20

Veřejná konzultace k 1. dílčí zprávě 21 ● 1. DZ obsahuje tři části: 1.The key principles of the evaluation 2.The evaluation methodology 3.Country analyses ● Jedná se o koncept, který prošel interním projednáním v týmu IPN Metodika ● Text se může změnit po veřejné konzultaci ● Definitivní znění bude uveřejněno po konferenci ● Koncept v angličtině, finální verze v angličtině a češtině

Veřejná konzultace k 1. dílčí zprávě 22 ● ● VO, poskytovatelé a další orgány byly požádány o jmenování pověřené osoby ● Veřejná konzultace bude formou otázek a žádosti o odpovědi + prostor pro dodatečný komentář ● Otázky budou podobné pro VO a poskytovatele

Veřejná konzultace k 1. dílčí zprávě 23 Otázky pro VO ● What type of information provided by the means of an external institutional evaluation of VaV would your research organisation benefit from the most? Will the proposed system provide such information or not? ● What are the elements in the proposal that you find unclear and why? ● Are there any important elements that you find absent in the draft proposal? ● List procedures in the proposed evaluation scheme you find too complicated, inefficient or ineffective, and explain your reasoning? ● What are the greatest risks you see in the proposed evaluation scheme? ● What administrative and other burdens of the evaluation scheme concern your research institution the most?

Veřejná konzultace k 1. dílčí zprávě 24 Otázky pro VO ● Partial comments relating to the different sections of the draft proposal. ● Kindly provide any other comments not related to the particular sections of the draft proposal. Please state the importance of your comment.

25 Děkujeme za spolupráci. Všechny informace budou na webových stránkách projektu. Kontaktovat nás můžete kdykoliv.