Tutoriál jako forma výuky na vysoké škole a na pracovišti PaedDr.Vanda Hájková, Ph.D. PedF UK v Praze 12.12.2007 WWW.CAREERMARKET.CZ.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Doporučení pro přípravu žádosti;
Advertisements

Systém vzdělávání vzdělavatelů dospělých
POSPOLU Podpora spolupráce škol a firem se zaměřením na odborné vzdělávání v praxi T. Vencovská.
ECVET v Programu celoživotního učení
Psychologie pro manažery Projekt ESF v Opatření 3.3 Rozvoj celoživotního učení Registrační číslo projektu: CZ / /0018.
ŘÍZENÍ LIDSKÝCH ZDROJŮ Hodnocení
13. Koordinace projektů Realizace změn Koordinace projektů
Cesta ke kvalitě v praxi
Výzva č. 31 – školení pro žadatele OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost Oblast podpory 2.4 Partnerství a sítě Mgr. Martina Jedličková.
EIA – význam procesu s ohledem na navazující řízení Dana Kučová EIA – význam procesu při realizaci záměrů s ohledem na navazující řízení Zpracovala.
Implementace strategie prostřednictvím akčního plánu
LETNÍ ŠKOLA PRO TUTORY Monika Všetulová Centrum distančního vzdělávání Univerzity Palackého v Olomouci akademie distančního vzdělávání.
FÁZE A CYKLUS SUMP: Od myšlenky k praktickým řešením Petr Kurfürst, Centrum dopravního výzkumu, v.v.i. Praha, Kongresové centrum
Vytvoření a podpora Lokálního partnerství pro sociálně vyloučenou lokalitu Přichystalova 70 Sdružení Podané ruce, o.s.
Rozvoj Národní soustavy kvalifikací podporující propojení počátečního a dalšího vzdělávání Systémový projekt (NSK – Národní Soustava Kvalifikací)
CZ / /0037 Přímá komunikace mezi fakultami a průmyslem – Brána k výzkumu Žadatel: MEDICOMP s.r.o. Partneři: PřF UK Praha, MFF UK Praha,
Role tutora a studenta v on-line formě DiV. Klíč k úspěšné on-line výuce Kvalitní technické zázemí Zřetelné institucionální ukotvení Dostatečné personální.
WBL – principy, nástroje a evropské modely Mgr. Jasmin Muhič
On-line forma výuky Cvičení z techniky a technického vzdělávání Zpracoval: Jan Drobný (209671)
Evaluační strategie a evaluační plán Prabir Ganguly EURO SERVICE GROUP, s.r.o. Seminář “Sebehodnocení projektu v rámci CIP EQUAL“, 27.
Návrh a realizace modulového systému dalšího vzdělávání učitelů v MSK Magdalena Chmelařová Opava 2008.
Nová závěrečná zkouška ve spolupráci škol a firem POSPOLU Olga Kofroňová, NÚV
Centrum distančního vzdělávání Univerzity Palackého v Olomouci nabízí distanční kurz s e-learningovou podporou DISTANČNÍ MINIMUM.
Úvodní setkání Ing. Zuzana Khendriche Trhlínová, Ph.D.
E-learningový kurz e-learningu OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost Další vzdělávání pracovníků škol GP – oblast podpory 1.3 CZ1.07/1.3.05/ Vysoká.
Lucie Rohlíková Jana Vejvodová ZČU v Plzni
Ing. Zuzana Khendriche Trhlínová, ph.d.
PARTNER PROJEKTU OBCHODNÍ AKADEMIE A STŘEDNÍ ZEMĚDĚLSKÁ ŠKOLA BRUNTÁL Ing. Ladislav Konopka Bruntál
Role vysokoškolského pedagoga ve WBL PaedDr.Vanda Hájková, Ph.D
Program zahájení - Petr Pavlinec, KÚ role systémového integrátora - Martin Vimr, PH organizace projektu - Vladimír Kvarda, PH obsazení projektového týmu.
Systém dalšího vzdělávání pracovníků výzkumu a vývoje v MS kraji a jeho realizace Projekt A5 Nástroje informatiky pro získávání informací a jejich zpracování.
Systém dalšího vzdělávání pracovníků výzkumu a vývoje v MS kraji a jeho realizace Projekt A6 Rozpočet a plánování tvorby projektů a jejich následná realizace.
Systém dalšího vzdělávání pracovníků výzkumu a vývoje v MS kraji a jeho realizace Anglické standardy při psaní projektu Osnova kurzu
VEŘEJNÁ EKONOMIKA A SPRÁVA
Environmentální výchova a
Centrum distančního vzdělávání Univerzity Palackého v Olomouci DISTANČNÍ MINIMUM Vstupní tutoriál DPRA0508, DMPRA Mgr. Monika Všetulová.
Osnova kurzu – modulu A3 PŘÍPRAVA PROJEKTU
B2 – Analýza požadavků a jejich zajištění Systém dalšího vzdělávání pracovníků výzkumu a vývoje v Moravskoslezském kraji a jeho realizace.
Rozhodovací procesy.
PLÁNOVÁNÍ CELOROČNÍ VÝUKOVÉ AKTIVITY UČITELE EKONOMICKÝCH PŘEDMĚTŮ
C8 – hodnocení kvality výsledků VaV Osnova kurzu C8 – hodnocení kvality výsledků VaV Jana Hančlová Ekonomická fakulta VŠB-Technická univerzita Ostrava.
Sněm RVŠ - bod 4.1 RVŠ Sněm RVŠ - bod 4.2 Základní informace: Bilanční a hodnotící zpráva RVŠ za funkční období
Základní norma zdravotnických znalostí pro pedagogické pracovníky
AKTUÁLNÍ SITUACE V PROJEKTU RIS – ČASOVÝ HARMONOGRAM červen 2005 – květen 2006červen 2007 – leden 2008 Fáze 0 – definice projektu Fáze 1 - analýza Fáze.
Kombinovaná forma studia Východiska k realizaci. Kombinovaná forma studia Podle VŠ zákona – kombinace prezenční a distanční formy Obsahuje tedy prvky.
Modul č. 2: Tutor DiV Kurz: Distanční minimum (kód skupiny DMPRA0509) Tutor: Mgr. Monika Všetulová Olomouc,
Modul č. 2: Tutor DiV Kurz: Distanční minimum (kód skupiny DM0L507)
ÚVODNÍ KONFERENCE K PROBLEMATICE INTEGROVANÉHO VZDĚLÁVÁNÍ OSOB SE ZDRAVOTNÍM POSTIŽENÍM Olomouc 27. dubna 2006.
Zápatí prezentace1 Informace k organizaci doktorské ho studi a na Ekonomicko-správní fakult ě MU.
PRAKTICKÁ ÚČETNÍ Grantový projekt: reg. číslo projektu: CZ.1.07/3.2.07/ realizátor projektu: HM EKOND, spol. s r.o., Ostrava.
Most, 24. ledna 2008 Univerzita půl třetího věku Závěrečný seminář Mgr. Jaroslava Barbara Sporková
Alfa Human Service Alfa Human Service, I INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ Přátelská školka CZ.1.07/1.2.00/ Výměna.
Místní akční plán vzdělávání ORP Svitavy. Název projektu: Místní akční plán vzdělávání ORP Svitavy Reg. číslo: CZ /0.0/0.0/15_005/ Realizátor.
Výzva č. 32 – školení pro žadatele OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost Oblast podpory 2.1 Vyšší odborné vzdělávání Mgr. Martina Jedličková.
Informační a poradenské centrum ZČU Informační a poradenské centrum ZČU Komplexní služby v oblasti studijního, psychologického, právního, sociálního a.
Závěrečná evaluace vzdělávání cílové skupiny, shrnutí projektu
Autor: Linda Dufková Vedoucí práce: PhDr. Pavla Kovářová, Ph. D.
Individuální projekt OP VVV
Prioritní osa 2 Terciární vzdělávání, výzkum a vývoj OPERAČNÍ PROGRAM VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST PhDr. Kateřina Pösingerová, CSc.
Didaktické prostředky
Fakulta zdravotnických studií
Obecná didaktika ÚVOD.
PO IV na 2.stupni z pohledu školy.
KA 1 Podpora a rozvoj služeb v oblasti SPOD
MONITOROVACÍ INDIKÁTORY
BEZBARIÉROVÉ KNIHOVNY
Studijní program Ošetřovatelství
Název operačního programu:
Hlavní manažér SP Kvalita I
Nové přístupy k využití ict ve výuce přírodovědných předmětů na základních, středních školách CZ.1.07/1.1.07/ CZ.1.07/1.1.07/
Transkript prezentace:

Tutoriál jako forma výuky na vysoké škole a na pracovišti PaedDr.Vanda Hájková, Ph.D. PedF UK v Praze

…KOMUNIKACE… BRÁNA K VÝZKUMU Tutoriál WBL Tutoriál WBL :  vztah mezi studujícím a průvodcem WBL studiem, který je součástí vzdělávacího rámce WBL  prezenční setkání tutora a studujících, které slouží studujícímu k získání zpětné vazby o dosaženém studijním pokroku nebo dosaženém studijním výsledku Obsah tutoriálu: vzdělávací aspekt ( cíl: vzdělávací pokrok) produktivní aspekt ( cíl: produkt, výstup)

…KOMUNIKACE… BRÁNA K VÝZKUMU Tutoriál jako forma výuky na VŠ ANO  odborná a věcná diskuse mezi studujícími navzájem a mezi studujícími a tutorem  interaktivní průběh  vzájemné informace o literatuře a zdrojích odborných informací  skupinové řešení problémů  práce ve speciálních učebnách  komentáře tutora a zpětná vazba NE  přednáška  monologičnost, frontální výklad  neadresnost  pasivita studenta  zkoušení

Typ tutoriálu ve WBL: Dvojí tutoriál WBL programů:  tutoriály vedené tutorem z vysokoškolské instituce  tutoriály probíhající na pracovišti ( vede  graduovaný spolupracovník, zaměstnavatel, nebo tutor z „hostitelské organizace“)

Obsahy tutoriálů ve WBL:  diskuse ke klíčovým a problematickým otázkám studované problematiky  diskuse úkolů k samostudiu a návody ke zpracování a k využití odb.pramenů  stručné zhodnocení odevzdaných úkolů ( ve skupinách vždy anonymní),  vysvětlení nejčastějších chyb, konzultace správného postupu,  zodpovězení dotazů, plánování postupů  řešení případových studií a modelových situací  laboratorní práce a práce ve speciálních učebnách

Struktura prezenčních tutoriálů ve WBL: příprava úvodní dopis, mail, telefonát či jiná forma výzvy tutora studentům uvedení do problematiky, zadání úkolů, literatury, harmonogram a termíny provedení korespondenční kontakt, prezenční setkání – individuální, skupinové facilitace a průběžná kontrola plnění úkolů, hodnocení a výstupy evidence, výstupy hodnotící zpráva, hodnocení účastníků, záznamy do indexů,prezentace prací

Role tutorů: Tutor v pracovním prostředí: -dosažení minimálně cílového titulu/ kvalifikace ( Bc.,Mgr., Dr.) -zodpovědnost za plnění programu WBL ( stanovení cílů, průběžné zprávy a dokumentace..) -zajištění personálních, materiálních podmínek, a přístupu účastníka k informacím

Role tutorů: Tutor z vysokoškolské instituce: -dosažení minimálně cílového titulu/ kvalifikace ( Bc.,Mgr., Dr.) -členství v akademickém sboru VŠ a pověření ke členství v komisích SZZ -zkušenost z oblasti celoživotního vzdělávání -zajištění koordinace WBL procesu

Sdílené úlohy tutorů  přijímání účastníka WBL a jeho  začlenění do vztahových sítí WBL  vymezení cílů WBL ohledem na individuální zájmy účastníka a pracovní kontext  seznámení účastníka s informačními zdroji, odkazy na opory a významné aktéry procesu  přenos znalostí, know-how, profesionálního chování  facilitace účastníka v modelových situacích  řízení stínování pozic

Sdílené úlohy tutorů  sledování učebních výstupů a jejich hodnocení  podpora autonomie účastníka  psychologická podpora  pomoc s přípravou prezentací výstupů a s přípravou na zkoušky  průběžné zprávy a závěrečné hodnocení účastníka, zpětná vazba

…KOMUNIKACE… BRÁNA K VÝZKUMU Práva a kompetence tutorů WBL používat mimo předem stanovených studijních materiálů i další informační zdroje pro účely podpory výuky dané disciplíny, uveřejňovat informace spojené s organizací a realizací studijní discipliny (pokyny pro studující, doplňující materiály, aktuální informace), definovat přesné znění a rozsah úkolů, navrhovat konkrétní termín odevzdání úkolu, dohodnout se s účastníkem na pozdějším termínu dodání úkolu na základě předchozí domluvy s manažerem kurzu, rozhodnout o tom, zda byl úkol vypracován v požadované kvalitě, spolurozhodovat o tom, zda studující vyhověl předepsaným požadavkům k řádnému uzavření studia a získání osvědčení, shromažďovat, třídit, vyhodnocovat a předávat své náměty i věcné připomínky a návrhy studujících (týkající se obsahu studia, plnění portfolia i jeho organizace, hodnocení výsledků, kvality výstupů apod.).

Klíčový princip : aktivita a samostatnost studenta Iniciativa a zodpovědnost za projekt a průběh studia WBL (personalizovaný program) musí být ponechány účastníkovi studijního programu.

Specifické funkce tutora z vysoké školy Tutor z vysoké školy: harmonizuje proces WBL studia s procesem akademického studia, garantuje harmonizaci studijních postupů zajišťuje akademickou garanci studia konzultuje a hodnotí zpracování studijního portfolia doporučuje odbornou literaturu, studijní opory hodnotí studijní výstupy a studijní pokrok účastníka

…KOMUNIKACE… BRÁNA K VÝZKUMU Příprava tutorů WBL Oblasti přípravy: pracovní a právní rámec práce tutora teorie a praxe tutoriálu WBL (principy, formy) odborná terminologická a komunikační oblast logistika, administrace tutoriálů WBL

Děkuji za pozornost.