Hodnocení programu Zdraví 21 Doc. MUDr

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Komunitární program PROGRESS
Advertisements

ZKUŠENOSTI S VYUŽÍVÁNÍM PŘEDVSTUPNÍ POMOCI EU PHARE / ISPA Ministerstvo financí Centrum pro zahraniční pomoc Ing. Ludmila LEFNEROVÁ.
PRVNÍ ZASEDÁNÍ MONITOROVACÍHO VÝBORU RÁMCE PODPORY SPOLEČENSTVÍ 18. KVĚTNA 2004 PRVNÍ ZASEDÁNÍ MONITOROVACÍHO VÝBORU RÁMCE PODPORY SPOLEČENSTVÍ 18. KVĚTNA.
KIPR Šumava první schůzka s ředitelem NSZM Ing. Petrem Švecem se uskutečnila na Modravě PS UR, akce komunitního plánování v šumavských.
MUDr. Vladimír Valenta, Ph.D.
SPOLUPRÁCE ZDRAVÝCH MĚST A ZDRAVÝCH ŠKOL Chrudim, 17. května 2005.
Veřejné projednání P olitiky územního rozvoje ČR 2008 a Vyhodnocení vlivů PÚR ČR 2008 na udržitelný rozvoj území (včetně Zprávy o uplatňování PÚR ČR 2006)
„Výzkum, vývoj a inovace ve statistikách a analýzách“ 20. dubna 2012 Aktuality z oblasti analýz pro politiku výzkumu, vývoje a inovací Michal Pazour.
Ostrava, Ing. Lucie Ligocká
Fórum prevence dětské nadváhy a obezity Hana Zamrazilová Školní stravování 2014, Praha, 20.–
Akreditační standardy pro primární péči Bohumil Seifert Setkání auditorů
Program švýcarsko-české spolupráce Ministerstvo financí - Národní koordinační jednotka.
Program 1. pracovního semináře Financování internetizace knihoven ze strukturálních fondů Havlíčkův Brod.
Implementace strategie prostřednictvím akčního plánu
Metodika stanovení národních priorit orientovaného výzkumu Karel Klusáček
Regionální politika v České republice a Evropské unii 5 Národní rozvojový plán ČR Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti.
OMC Pracovní expertní skupina
Mechanismy evaluace kulturních služeb
Integrovaný plán rozvoje města Kutná Hora 21. srpna 2007.
TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN EVROPSKÝM SOCIÁLNÍM FONDEM A STÁTNÍM ROZPOČTEM ČESKÉ REPUBLIKY VZDĚLÁVÁNÍ V OBLASTI KOMUNITNÍHO PLÁNOVÁNÍ SOCIÁLNÍCH SLUŽEB.
Národní a regionální dotační tituly. Význam národních a regionálních dotačních titulů Jejich význam postupně klesá, pro mnohé subjekty přesto téměř nezbytné.
STÁTNÍ PODPORA VÝZKUMU A VÝVOJE
Spolupráce lokálních institucí Seminář Komunitní role veřejných knihoven ZLÍN
Právní aspekty genderového rozpočtování v České republice JUDr. Kristýna Outlá Praha.
Pracovní skupina Dopravní politika Dopravní sektorové strategie 2. fáze.
Návrh způsobu financování opatření Národní strategie BESIP (k diskusi)
Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu Rozvoj sociálních služeb v Moravskoslezském kraji Vize Moravskoslezského kraje: Partnerstvím zadavatelů.
1 Dotační řízení 2015 Středočeské fondy. 2 1.Základní informace pro žadatele 2.Struktura dotačních titulů Tematické zadání Rozpočty Středočeských.
Protidrogová politika v EU a v ČR Blanka Korčišová Viktor Mravčík Jůnův statek
Ing. Helena Beránková Oddělení územního plánování a hluku Odbor hygieny obecné a komunální Telefon: Na Bělidle 7,
Evropské fondy v kontextu rozvoje města Brna Marie ZEZŮLKOVÁ Kancelář strategie města.
Institut zemědělské ekonomiky a informací Praha 2 – Slezská 7 Postaven jako Dům zemědělské osvěty v roce 1926.
Materiály pro sněm RVŠ František Ježek 20. května 2004.
„Budování rozvojového partnerství za účelem posílení kapacity při plánování a realizaci programů v kraji Vysočina“
Asociace výzkumných organizací Asociace výzkumných organizací – činnost a poskytované služby Ing. Václav Neumajer výkonný předseda Asociace výzkumných.
Vyjednání Národního strategického referenčního rámce a operačních programů na období 2007 – 2013 Jiří Čunek 1. místopředseda vlády a ministr pro místní.
ČINNOST PŘÍSTROJOVÉ KOMISE
TEST 17. POLITOLOGIE
Příprava a realizace kroků k využití strukturálních fondů EU v období 2007 – 13 Jiří Čunek 1.místopředseda vlády a ministr pro místní rozvoj.
Projekt Brno-Zdravé město přínos občanům v rámci veřejné správy
Činnost SK RVŠ za období prosinec 2010 – únor Sněm RVŠ, Praha Studentská komora Rady VŠ ve stálém zasedání Miroslav Jašurek.
Dlouhodobé uchovávání a zpřístupňování dokumentů v digitální podobě
Národní síť Zdravých měst ČR Místní Agenda 21 Brno, NKQ, 20. února 2013.
MINISTERSTVO PRO MÍSTNÍ ROZVOJ ČR Daniel Braun 1. náměstek ministra Výsledky střednědobého hodnocení, návrh rozvojových cílů.
ÚSTAV ÚZEMNÍHO ROZVOJE Robert Veselý Seminář „Jsou možné inovace v mikroregionech?“ Brno, 28. listopadu 2011 Monitoring mikroregionů a další výstupy činnosti.
Národní inovační politika ČR na léta 2005–2010 F. Hronek, sekretariát Rady pro výzkum a vývoj Seminář „Inovační potenciál ČR a program EUREKA“
Seminář školních metodiků prevence okresu Liberec Kateřina Gruntová, DiS.
Studium pro školní metodiky prevence
1 Projekt Brno-Zdravé město. 2 Cíl zlepšení zdraví a kvality života obyvatel podpora udržitelného rozvoje Projekt Zdravé město Zásady mezioborová spolupráce.
Škola podporující zdraví Komunitní program WHO pro MŠ, ZŠ a SŠ v ČR od r Národní koordinační centrála v SZÚ Poslanecká sněmovna, Konírna
Zdraví 2020 – Národní strategie ochrany a podpory zdraví a prevence nemocí MUDr. Vladimír Valenta, Ph.D. Hlavní hygienik ČR a náměstek ministra pro ochranu.
Akční plány pro implementaci Zdraví 2020 – Národní strategie ochrany a podpory zdraví a prevence nemocí MUDr. Vladimír Valenta, Ph.D. Náměstek ministra.
Národní politika BOZP a příprava Národního akčního programu BOZP pro období konference Společně bezpečně v EU – Partnerství v prevenci rizik.
Globální akční plán WHO pro zdraví pracovníků na období Pavel Urban Státní zdravotní ústav WHO spolupracující centrum pro pracovní lékařství.
Strategický plán rozvoje statutárního města Jihlavy „JIHLAVA – MĚSTO PRO ŽIVOT“ 17. prosince 2013.
Střednědobé plány krajů, sítě sociálních služeb a přechod financování sociálních služeb Mgr. Ivana Stráská.
Střednědobý plán rozvoje sociálních služeb v Ústeckém kraji na období konference Sociální služby v Ústeckém kraji Krajský úřad Ústeckého kraje.
MUDr. Stanislav Wasserbauer
Návrh rozpočtu kapitoly 335 – MZ ČR na rok 2017
5 POTŘEBNÝCH SOUČÁSTÍ místní Agendy 21
Aktualizace Strategie udržitelného rozvoje ČR
„Dočkáme se vládní strategie pro zdraví seniorů?“
Postavení PS ve struktuře orgánů Rady vlády pro udržitelný rozvoj
Parlament České republiky " PREVENCE SEZÓNNÍ CHŘIPKY V ČR"
STRATEGII REGIONÁLNÍHO ROZVOJE ČR
Plán činnosti PS na rok 2009 Náměty na činnost PS
Tvorba veřejných projektů – příklad Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost Mgr. Bc. David Póč Oddělení pro strategii a rozvoj/Katedra.
Výjezdní zasedání pracovní skupiny pro evaluaci a HP
Ing. Luděk Sosna, Ph.D. Odbor Strategie Ministerstvo dopravy
Obor zdravotních služeb MZ
Transkript prezentace:

Hodnocení programu Zdraví 21 Doc. MUDr Hodnocení programu Zdraví 21 Doc. MUDr. Jaroslav Kříž , Společnost hygieny a komunitní medicíny ČLS JEP Seminář SSL a SHKM České lékařské společnosti JEP Strategické dokumenty péče o zdraví. 6.2.2013

Národní program obnovy a podpory zdraví 1991 Projekt střednědobé strategie obnovy a podpory zdraví 1992 Projekty podpory zdraví 1993 Národní program zdraví- dlouhodobá strategie 1995

2002 Dlouhodobý program zlepšování zdravotního stavu obyvatelstva ČR 21 cílů totožných s H fa 21, WHO 1998 . Vládní usnesení uložilo předsedovi vlády předložit program předsedovi poslanecké sněmovny a senátu a požádat je o podporu realizace. Ministrovi zdravotnictví Uložilo zřídit Výbor zdraví 21 K řízení, koordinaci a kontrole úkolů A Doporučilo Hejtmanům připravit obdobné programy Kr p

Kritické poznámky k programu Příprava programu ani realizace nestimulovaly zájem veřejnosti a medií. ▪ Těžiště přípravy spočívalo na práci útvarů MZ, odborné společnosti byly přizvány, aktivita jejich zástupců však postupně upadala. ▪ Rada vlády pro zdraví a životní prostředí se zabývala programem formálně. Nehodnotila výsledky, neanalyzovala problémy. ▪ Výbor Zdraví 21 zřízený při Radě vlády byl nefunkční. ▪ Realizace řady cílů postupně ztrácela sílu a kontinuitu. ▪ Program neměl v čele politickou a společenskou osobnost.

▪ Reprezentace MZ nedávala tvorbě dokumentu potřebnou politickou autoritu a přípravu zanedbávala. Vedení MZ zcela, hlavní hygienik do značné míry. ▪ Ministr zdravotnictví nerespektoval úkol každý rok informovat vládu o vývoji zdravotního stavu obyvatelstva. ▪ Na realizaci programu nebyly vyčleněny účelové prostředky. Motivace k plnění spočívala na nezištné iniciativě a direktivních nástrojích. Kromě Projektů podpory zdraví. ▪ Monitorování indikátorů (cílů) nebylo přizpůsobeno potřebám programu.

6 Deleted vypuštěno při střednědobém hodnocení, moved away plnění šlo jiným směrem, toward plnění se pohybovalo k cíli Sw a

Zpráva o hodnocení plnění cílů dokumentu Zdraví 21 v letech 2003 - 2009 Zpracovatelé: Členové resortní pracovní skupiny pro aktualizaci Zdraví 21 a Státní zdravotní ústav Praha Garanti pracovních skupin: MUDr. Vrchotová Cíl 2 a 15, MUDr. Truellová Cíl 3, 4 a 9, MUDr. Kolářová Cíl 5, Ing. Köhlerová MBA Cíl 6, MUDr. Kvášová Cíl 7, Mgr. Křemenová Cíl 8, MUDr. Kubínová (SZÚ) Cíl 10, Mgr. Gottwaldová Cíl 11, Mgr. Kostelecká Cíl 12, MUDr. Hamplová, PhD. Cíle 13, 14, 20 a 21. Mgr. Kalvachová Cíl 16, Ing. Tomášek Cíl 17, Mgr. Hájková Cíle 18 a 19.

Zpráva o plnění Zdraví 21, SWOT analýza: slabé stránky ►Usnesení vlády jsou závazná pouze pro vládní sektor. ►Výrazný pokles finančních prostředků věnovaných na preventivní aktivity ►Redukce počtu odborných pracovníků pro podporu zdraví.   ► Výbor Zdraví 21 neplní svoji funkci koordinačního centra programu Zdraví 21. ►Angažovanost VZP a dalších zdravotních pojišťoven na poli prevence má klesající trend ►Zapojení komerčního sektoru do aktivit na poli podpory zdraví je minimální

Zpráva o plnění Zdraví 21, SWOT analýza: silné stránky 9 Zpráva o plnění Zdraví 21, SWOT analýza: silné stránky ►Existence metodiky HIA ►Kurikulární reforma ve školství - předmět Výchova ke zdraví ►Vznik pracoviště pro implementaci Evropské strategie kontroly tabáku a Evropského akčního plánu o alkoholu ► Health promoting hospitals ►Dokumenty: - Doporučený postup prevence a léčby obezity, Strategie bezpečnosti potravin a výživy na 2010 - 2013, Cyklostrategie, - Národní program rozvoje sportu pro všechny - Národní akční plán prevence dětských úrazů na léta 2007-2017 . kla

Klady Zdraví 21 ▪ Odborná příprava programu Zdraví 21 měla vysokou úroveň, zejména analýzy výchozích situací u cílů. ▪ Administrativní zajištění bylo vynikající. ▪ Příprava i realizace přinesly zatím nedoceněné množství zkušeností a zdravotních přínosů. ▪ Program inspiroval vznik aktivit, které se hlásí k principům Zdraví 21 a dnes žijí vlastním životem.

11 Zdravá škola Střítež, s mapou ČR Sochorova Duchcov, Lomnice n.Luž. Srdíčko – portál prevence MED MUNI Portál LF MU

12 http://www.novinky.cz/ Seniorky Sokol Přerov P 7 Dopravní hřiště Senioři OÚ Stružnice

14 Výtvarná soutěž Krásné je žít Zdravotní ústav se sídlem v Jihlavě letos vyhlásil již 4. ročník celostátní výtvarné soutěže Krásné je žít. Dětem z mateřských, základních a středních škol byla tentokrát nabídnuta 4 témata: Svět je krásný,  Zdravý životní styl a pozitivní aktivity pro život, Úrazy – rizika a ochrana   Chybný životní styl a negativní aktivity pro život (drogy, kouření, alkohol, obezita…) Některé z prací žáků 6. a 7. ročníků můžete ohodnotit sami prostřednictvímfotografií. Na oficiální výsledky, popř. na „hodnotné ceny“, jež pořadatelé slibují,  si však budeme muset počkat celé prázdniny.

ova

Moravsko - slezský kraj 2003-2007 KHS 2003 Vstupní diskuse, hledání priorit, zaměření 2004 Projednání priorit v sociál. a zdravotním výboru zastupitelstva kraje, přijetí krajským zastupitelstvem , ustavení pracovních komisí 2005 Naplňování programu konkrétními aktivitami (projekty za 4,0 mil. Kč) 2006 Významná podpora programu v grantovém řízení MSK (projekty za celkem 9,7 mil Kč) 2007 Pokračování podpory programu v grantovém řízení MSK (projekty za celkem 12,0 mil Kč) 12.11.2009 byla převedena agenda Zdraví 21 z KHS na KÚ. LBK

Trvalá pracovní skupina  Rada kraje uložila ve svém usnesení č. 1034/06/RK z 3.10.2006 zadavatelům krajských rozvojových dokumentů zapracovat do těchto dokumentů hodnocení vlivu na zdraví metodou HIA (Health Impact Assessment) a předkládat návrhy dokumentů k posouzení Pracovní skupině pro ZP LK. Dále Rada kraje uložila povinnost spolupracovat s Pracovní skupinou pro ZP LK. Krajské granty na programy prevence a podpory zdraví

Projekty podpory zdraví ▪ Byly dotovány příspěvkem ministerstva zdravotnictví a někde krajskými úřady. Centrální a krajské na sebe nenavazovaly. ▪ V polovině 90. let bylo podáváno 250 – 300 návrhů ročně a po oponentuře schvalováno okolo 130. PPZ

Projekty podpory zdraví Rážová J. Národní program zdraví – Projekty podpory zdraví 1993 – 2001. Hygiena , prosinec 2002 Suplementum č. 1.

D P

Další podklady pro hodnocení programu ZDRAVÍ 21 ▪ Šmídová L: Zdravotní Politika a plány krajů ČR. Bakalářská práce. Ekonomicko-správní fakulta MU Brno, 2009. ▪ Tušková E: Vývoj vládní politiky podpory zdraví v ČR v letech 1990 – 2012. Hygiena 2012, 57(4) 157 – 162. ▪ Hnilicová H, Dobiášová K, Tulupová E: Primární péče a podpora zdraví v ČR. Prakt. lék. 2012, No.10, 565 – 572 ▪ Jana Havelková, Zdeněk Kučera. Podpora zdraví v ČR v kontextu implementace programů WHO „Zdraví pro všechny“ a „Zdraví 21“  Zdravotnictví v ČR 3/2004 . záv

Závěr Program ZDRAVÍ 21 - měl zásadní důležitost pro povědomí o primární prevenci a podpoře zdraví v první dekádě století, přinesl cenné zkušenosti pro další práci, ukázal větší potenciál komunit než centrálních institucí v zájmu o zdraví. - trpěl malou politickou podporou a podceňováním efektivity investic do primární prevence a podpory zdraví. - Řady cílů nebylo dosaženo.

Karikatura programu: Slabé centrum, velký objem úkolů – některé dnes žijí autonomně. Na slaboučkých nohách – financích.

Děkuji za pozornost