Kompaktní disk - CD Pro distribuci programů či dat o velkém obsahu se dnes vyžívá hlavně CD ROM, CD-R, CD-RW a lze na něj uložit až 740 MB dat (jsou i.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Petr Luzar I/IT3 2006/2007.
Advertisements

Laserová tiskárna barevná
Interaktivní tabule Je to velká interaktivní plocha, ke které je připojen počítač a data-video projektor. Kombinuje výhody běžné popisovatelné tabule a.
Pružný disk - disketa Pružný disk – disketa patří mezi výměnné médium pro záznam dat. V dnešní době se již přestává používat, nicméně v některých podnicích.
Záznamová média.
Základní jednotka PC Obr. 1.
Seznamy Seznamy lze použít pro zpřehlednění zobrazovaných dat na stránce. Seznamy lze použít pro zpřehlednění zobrazovaných dat na stránce. Seznamy se.
Síťové kabely Síťové kabely se používají k propojení jednotlivých počítačů a síťových zařízení do počítačové sítě. I když můžeme pro propojení použít bezdrátové.
Základní struktura, metainformace
Obchodní akademie a Střední odborná škola, gen. F. Fajtla, Louny, p.o. Osvoboditelů 380, Louny Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo sady 28Číslo.
Informační a komunikační technologie
DVD disk Jako konkurence CD ROM se prosadil DVD – má podstatně vyšší kapacitu, až 17 GB, díky vyšší hustotě záznamu a jeho ukládáním po obou stranách disku.
Paměť Počítač používá různé typy pamětí. Odlišují se svou funkcí, velikostí, rychlostí zápisu a čtení, schopností udržet data v paměti. Úkolem paměti je.
CD, CD-R, CD-RW (DVD).
CD-ROM Compact Disc - Read Only Memory
Konektory napájecího zdroje
Modem Modem je zařízení umožňující vzájemné datové propojení dvou počítačů pomocí telefonní linky, přesněji – potřebujeme dva modemy, každý na jednom konci.
Geometrie pevného disku
Topologie sítí Topologií sítě rozumíme způsob zapojení počítačů do počítačové sítě. Rozeznáváme čtyři druhy: Sběrnicová topologie Prstencová topologie.
Pevný disk Pevný disk je často nazýván také hard disk (zkratka HDD). Slouží k dlouhodobému uchování dat. Je také úložištěm operačního systému, ze kterého.
Paměťové karty Paměťové karty patří mezi paměti typu flash memory.
Rozdělení technického vybavení PC
Počítačová síť a typy sítí
Vnější paměť Ukládání dat pouze do operační paměti by při práci s počítačem nestačilo. Pro uchování vytvořených dat mají počítače ještě další, tzv. diskové.
Délkové jednotky v CSS Pro zápis délkových jednotek se používají jednotky: Absolutní Relativní Procenta Údaje se zapisují jako celá nebo desetinná čísla.
LED tiskárna barevná Do této kategorie patří tiskárny, které tisknou pomocí LED diod resp. práškového toneru. Využívají se celkem čtyři tonery (tři barevné,
Olověný akumulátor Obr. 1.
Inkoustová tiskárna Do této kategorie patří tiskárny, které tisknou pomocí inkoustu. Obr. 1.
Alkalické akumulátory
Pásková jednotka Páskové jednotky pracují na magnetickém principu podobně jako diskety nebo pevné disky. Rozdíl je pouze v tom, že se záznam provádí na.
Porovnání technologie CD a DVD
Napájecí zdroj má za úkol napájet veškeré komponenty počítače
Flash disk Je to polovodičová paměť EEPROM, která se dnes používá jako náhrada disket. Připojuje se pomocí sběrnice USB a může mít různou podobu. Obr.
Paměťová média.
CRT monitory Základní princip, na němž pracuje klasický monitor CRT (Cathode Ray Tube), se od počátku století, kdy byl objeven, příliš nezměnil.
UPS UNINTERRUPTIBLE POWER SYSTÉM Systém nepřerušovaného napájení
Vizualizér Vizualizér je zařízení, které zachycuje obraz přímo z neprůhledné předlohy (trojrozměrné předměty, knihy, mapy apod.). Obraz zachycený pomocí.
Sluchátka Sluchátka se používají jako standardní výstup počítačů. Jsou určeny pro přehrávání libovolných zvuků a hudby. Obr. 1.
MULTIMÉDIA VE VÝUCE VYPALOVÁNÍ CD a DVD. Co je CD ? Optický disk CD-R a CD RW Kotouč 12 cm šířka pro zápis je 3,3 cm Klasické hudební CD až 80 minut 700.
Reproduktory Reproduktory se používají jako standardní výstup počítačů. Jeden malý reproduktor bývá součástí základní jednotky. Je určen pro přehrávání.
Paměťová média.
Mobilní telefonní síť GSM
Sběrnice Obr. 1.
Projektory DLP Tento projektor využívá technologii mikroskopických zrcátek (čip DMD – Digital Micromirror Device, který obsahuje tisíce zrcátek mikroskopických.
Ochrana dat Ochrana dat je jednou z nejdůležitějších činností uživatele výpočetní techniky. Data, uložená v počítači, jsou různě důležitá. Od souborů,
LCD monitory LCD monitor (liquit crystal display, displej s tekutými krystaly), byl vyvinut počátkem 70. Tekuté krystaly se používají k rozsvěcování a.
Počítače pro handicapované
Netradiční typy diskových pamětí
Diskové pole RAID Disková pole (RAID - Redudant Array of Inexpensive Disks) se používají v souvislosti se zabezpečením dat. Princip RAID pole spočívá.
Inkrementace Zvýší hodnotu o 1. Zvýší hodnotu o 1. V proměnné $b bude hodnota 11 V proměnné $b bude hodnota.
Projektory Projektory se používají pro velkoplošné zobrazení počítačového nebo video signálu. Promítaný obraz může být mnohem větší než obraz na klasickém.
Princip magnetického disku
Informatika akademický rok 2013/2014 Optická média.
Plazmové monitory Plazmové displeje jsou určeny zejména pro použití ve veřejných informačních systémech - letiště, nádraží, banky, nebo při prezentacích.
Vypalovací mechanika Vypalovací mechanika je zařízením, které spadá do skupiny výstupních zařízení. Úkolem vypalovací mechaniky je nahrát (vypálit) data.
Plotter Je to grafické výstupní zařízení.
Navigační systém GPS GPS - Global Positioning System (úplný název je GPS Navstar) je satelitní navigační systém. Tento systém byl původně vybudovaný americkou.
Síťové komponenty Síťové komponenty zajišťují možnost připojení síťového zařízení do sítě. Zajišťují nejen správný chod sítě, ale také pomocí protokolů.
Akumulátory ve výpočetní a digitální technice
Optická média.
1 Číslo-název šablony klíčové aktivityIII/2–Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Tematická oblastZáklady informatiky a hardware DUMVY_32_INOVACE_ODB_536.
Bezdrátová síť Wi-Fi Wi-Fi - Wireless Fidelity je další z technologií pro tvorbu počítačových sítí. Tato technologie je bezdrátová a byla vytvořena pro.
Projektory LCD Tento projektor využívá technologii tekutých krystalů. Projektor obsahuje jeden (pro monochromatický obraz) nebo tři (pro barevný obraz)
Sestava počítače Do sestavy počítače patří všechny vnitřní i vnější části počítače včetně příslušenství. 
Základní jednotka notebooku
Diskové pole RAID Disková pole (RAID - Redudant Array of Inexpensive Disks) se používají v souvislosti se zabezpečením dat. Disková pole (RAID - Redudant.
ZÁZNAMOVÁ MÉDIA. Podle principu čtení se datové nosiče dělí na : Magnetická média, tzn. disketa, pevný disk, magnetická páska (audiokazeta, videokazeta,
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název školy Gymnázium Česká a Olympijských nadějí, České Budějovice, Česká 64 Název materiálu VY_32_INOVACE_IVT_1_KOT_09_ZAZNAMOVA_MEDIUM_CD_DVD.
Záznamová media Vaníčková Zdeňka 1.L.
Paměťová média Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Lenka Čižmárová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: 1802–4785,
Transkript prezentace:

Kompaktní disk - CD Pro distribuci programů či dat o velkém obsahu se dnes vyžívá hlavně CD ROM, CD-R, CD-RW a lze na něj uložit až 740 MB dat (jsou i varianty s vyšší kapacitou. Obr. 1

CD standardy Audio-CD CD-ROM CD-R Původní standard zvukového CD. Maximální délka zvuku je 74 minut. Základní rychlost čtení Audio CD je 150KB/s. CD-ROM Vychází z Audio CD. Maximální kapacita je 640 MB. CD-R Jedenkrát zapisovatelé médium. Kapacity těchto disků jsou standardně 640 MB/74 minut, 700 MB/80 minut. Na trhu jsou i média s kapacitou 90, 95 a 99 minut.

CD standardy CD-RW Video CD CD Extra Přepisovatelé kompaktní disky. Toto médium lze až 1000 krát přepsat. Video CD Předchůdce DVD z roku 1993. Na klasické CD lze uložit až 70 minut videa ve formátu MPEG-1 /kvalita srovnatelná s VHS). CD Extra Kombinace záznamu zvuku a dat ve dvou oddělených session (oblastech). Nelze přehrát na stolních přehrávačích.

Způsob zaznamenání informací Informace jsou zaznamenávány od středu CD směrem k okraji ve spirálové stopě. Vlastní datová stopa je rozdělena na tři části: Lead-in - začátek datové oblasti Program Area - vlastní nahraná data Lead-Out - Konec datové oblasti

Princip čtení CD Laserový paprsek, generovaný galio-arsenovým polovodičem, je čočkou zaostřen na záznamovou vrstvu disku. Odtud se odráží s proměnnou intenzitou - v závislosti na tom, zda dopadá na plošku či na jamku, do hranolu, který jej odklání do fotoelektrického článku, jehož výstup odpovídá dopadu odraženého světla. Generované elektrické impulzy pak reprezentují jedničky a nuly datového záznamu.

Princip čtení CD Obr. 2

Druhy CD 8cm CD CD - vizitka 12cm CD CD - vizitka Obr. 4 Obr. 3 Obr. 6

Životnost médií CD Audio-CD CD-ROM CD-R CD-RW 15-20 let - Při částečném poškození dojde ve zvuku k lupnutí nebo vynechání CD-ROM 10-15 let - Malé poškození dokážou auto-opravné mechanizmy eliminovat (dopočítat). Při větším poškození dojde ke ztrátě všech dat. CD-R několik let – viz CD-ROM CD-RW 10 let – viz. CD-ROM

Druhy poškození CD Koroze Roztržení Poškrábání Obr. 9 Obr. 7 Obr. 8

Otázky k opakování Vyjmenujte CD standardy? Na jaké části se dělí datová stopa? Vysvětlete princip čtení CD. Vyjmenujte druhy poškození CD?

Použité zdroje BLÁBOLIL, R. Informační a komunikační technologie. 3. rozšířené vydání. České Budějovice: KOPP, 2011. BLÁBOLIL, Roman. Www.blabik.cz: Podpora výuky: „CDROM a DVD“ [online]. 14. listopadu 2012 15:50. Dostupný z WWW: http://www.blabik.cz/vyuka/ict/06_CDROM_a_DVD.pdf Použité obrázky: Obr. 1 [cit. 2012-11-14] Dostupný pod licencí GNU Free Documentation License na WWW: http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/1/19/Blank-cd.jpg?uselang=cs Obr. 3 [cit. 2012-11-14] Dostupný pod licencí GNU Free Documentation License na WWW: http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/f/fa/8cm_CD_single_jacket.jpg?uselang=cs Obr. 4 [cit. 2012-11-14] Dostupný pod licencí GNU Free Documentation License na WWW: http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/2/2b/CD-vizitka.jpg

Použité zdroje Obr. 5 [cit. 2012-11-14] Dostupný pod licencí GNU Free Documentation License na WWW: http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/f/f1/CD-ROM.jpg/592px-CD-ROM.jpg Obr. 6 [cit. 2012-11-14] Dostupný pod licencí GNU Free Documentation License na WWW: http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/1/1a/Bootable_Business_Card.JPG/800px-Bootable_Business_Card.JPG Obr. 7 [cit. 2012-11-14] Dostupný pod licencí GNU Free Documentation License na WWW: http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/5/5a/Microwaved_disks-cover_PNr%C2%B00046.jpg/800px-Microwaved_disks-cover_PNr%C2%B00046.jpg?uselang=cs Obr. 8 [cit. 2012-11-14] Dostupný pod licencí GNU Free Documentation License na WWW: http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/8/80/Philips_Optical_Data_Disk.jpg/740px-Philips_Optical_Data_Disk.jpg?uselang=cs

Použité zdroje Obr. 9 [cit. 2012-11-14] Dostupný pod licencí GNU Free Documentation License na WWW: http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/5/51/Piece_of_exploded_CD.png/480px-Piece_of_exploded_CD.png?uselang=cs Ostatní obrázky: vlastní