B, Si, Ge, As, Sb, Se, Te, At (radioaktivní)

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
PARYBY Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
Advertisements

ČLOVĚK A JEHO VZTAH K PROSTŘEDÍ
Projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem ČR.
KOVY Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
VY_52_INOVACE_02/1/18_Chemie
Plasty a syntetická vlákna
Polokovy Projekt: Svět práce v každodenním životě Číslo projektu: CZ.1.07/1.1.26/ Aktivita č. 6: Poznáváme chemii Prezentace č. 10 Autor: Hana.
Polokovy VY_32_INOVACE_G3 - 17
Elektrolýza Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
Vodík Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
BUŇKY A TKÁNĚ V LIDSKÉM TĚLE
DÝCHACÍ SOUSTAVA ČLOVĚKA
Zpět → ← Obsah Konec Obsah: Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem.
BUŇKA 1 Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
Halogeny Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Kyselost a zásaditost vodných roztoků. pH
Projekt Anglicky v odborných předmětech, CZ.1.07/1.3.09/
KOLOBĚHY LÁTEK V PŘÍRODĚ
ENERGIE 1 Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
VY_52_INOVACE_02/1/16_Chemie VODÍK Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Bohdan Hladký ŠABLONA: V/2 – Inovace a zkvalitnění.
Kyslík Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
POLOKOVY.
Polokovy.
Nerosty Anotace: Kód: VY_52_INOVACE_Přv-Z 4.,6.07
PRVKY ALKALICKÝCH ZEMIN
vlastnosti, výskyt, využití, sloučeniny
FYZIKÁLNÍ VLASTNOSTI MINERÁLŮ
ORGANISMY JEDNOBUNĚČNÉ
TŘÍDĚNÍ PŘÍRODNIN 1 Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním.
UHLIČITANY SÍRANY FOSFOREČNANY
Karbonylové sloučeniny
VÝROBA SKLA, PAPÍRU, PLASTU
HALOGENY Prvky 17. (VII.A) skupiny.
POLÁRNÍ PÁS 1 Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním.
MAGNETICKÁ SÍLA A GRAVITAČNÍ SÍLA
TRÁVICÍ SOUSTAVA 1 Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním.
Metodický list Pořadové číslo: VY_32_INOVACE_PR_II.C.03
PŘÍJEM INFORMACÍ 1 Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním.
NERVOVÁ SOUSTAVA 1 Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním.
MINERÁLY 1 Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
RoztokyRoztoky Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
PRVKY Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
Zásady Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
VY_52_INOVACE_02/1/36_Chemie PEVNÉ OXIDY Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Bohdan Hladký ŠABLONA: V/2 – Inovace a zkvalitnění.
VYLUČOVACÍ SOUSTAVA ČLOVĚKA
OBĚHOVÁ SOUSTAVA 1 Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním.
Periodická soustava chemických prvků, Periodický zákon
DÝCHACÍ SOUSTAVA 1 Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním.
TROPICKÝ PÁS Tropický deštný les
Atom Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
SMYSLOVÁ SOUSTAVA Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním.
Křemík Mgr. B. Nezdařilová.
JEDNOBUNĚČNÉ ROSTLINY SINICE
H L Í S T I C E 1 Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním.
S V A L Y 1 Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České.
Uhlík, křemík Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu CZ.1.07/1.4.00/ Šablona: III / 2 Sada : 4 Ověření ve výuce: (nutno poznamenat v TK) Třída:
Elektronické učební materiály – II. stupeň Chemie 8 Autor: Mgr. Radek Martinák NEKOVY pevné a POLOKOVY uhlík síra křemík fosfor Si S As arsen C P Přiřaď.
CHEMIE 8., 9. ročník ZŠ BENEŠOV, JIRÁSKOVA 888 Významné nekovy, polokovy Mgr. Jitka Říhová.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Název školyZŠ Elementária s.r.o Adresa školyJesenická 11, Plzeň Číslo projektuCZ.1.07/1.4.00/ Číslo DUMu VY_32_INOVACE_ Předmět Chemie.
Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu
Autor: Mgr. M. Vejražková
Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Uhlík, křemík Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
Rozdělení chemických prvků
Výukový materiál: VY_32_INOVACE_Polokovové prvky: B, Si
Sestavila Michaela VRBOVÁ (pro didaktické účely)
Transkript prezentace:

B, Si, Ge, As, Sb, Se, Te, At (radioaktivní) POLOKOVY B, Si, Ge, As, Sb, Se, Te, At (radioaktivní) Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

Polokovy mají některé vlastnosti kovů i nekovů. - kovový lesk - nejsou kujné a tažné - jsou špatnými vodiči tepla a elektřiny Využití: polovodiče Nejvýznamnější polokovy: křemík, germanium, arsen Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

Křemík Latinský název: Značka: Skupina: Perioda: Protonové číslo: Počet valenčních elektronů: Elektronegativita: Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

Křemík Latinský název: Silicium Značka: Si Skupina: IV.A (14) Perioda: 3 Protonové číslo:14 Počet valenčních elektronů: 4 Elektronegativita: 1,8 Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

Křemík Protonové číslo 4 valenční elektrony Obr.č.1 Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

Výskyt: Si je druhým nejrozšířenějším prvkem na Zemi (po kyslíku). Vyskytuje se v živých organizmech (v těle dospělého člověka přibližně 1g a to v kostech, chrupavkách, zubní sklovině). Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

V přírodě se vyskytuje ve sloučeninách - obsažen v krystalickém nerostu s názvem křemen (SiO2) - je obsažen v písku - je hlavní složkou skla Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

Obr.č.3 Křemen (SiO2) Obr.č.2 Obr.č.5 je odolný vůči vodě a všem kyselinám, kromě HF(leptá sklo) může být různě zbarven (podle toho jaké obsahuje příměsi) křišťál, ametyst, citrín, záhněda, jaspis, achát Obr.č.4 Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

Použití Si: v elektronice k výrobě mikročipů při výrobě solárních článků Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

Významné sloučeniny: mimořádně odolné vůči extrémním teplotám a tlakům Silikony: mimořádně odolné vůči extrémním teplotám a tlakům netečné, nehořlavé látky, hydrofobní (odpuzující vodu – lepení skel akvárií) zdravotně nezávadné Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

tmely, lepidla, mazadla, oleje, výplňové hmoty Použití: tmely, lepidla, mazadla, oleje, výplňové hmoty výroba zdravotnických pomůcek, hadiček, dudlíků, implantátů (prsní, šlachové, umělé oční čočky), protézy nosu, ušních boltců Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

Silikonová forma na pečení Obr.č.6 Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

Silikonové implantáty: Obr.č.7 Obr.č.8 Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

Germanium Latinský název: Značka: Skupina: Perioda: Protonové číslo: Počet valenčních elektronů: Elektronegativita: Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

Germanium Latinský název: Germanium Značka: Ge Skupina: IV.A (14) Perioda: 4 Protonové číslo: 32 Počet valenčních elektronů: 4 Elektronegativita: 1,8 Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

Použití: výroba integrovaných obvodů, optických vláken, optických kabelů výroba optiky a elektroniky zachycující infračervené záření (přístroje pro noční vidění) Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

Arsen Latinský název: Značka: Skupina: Perioda: Protonové číslo: Počet valenčních elektronů: Elektronegativita: Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

Arsen Latinský název: Arsenicum Značka: As Skupina: V.A (15) Perioda: 4 Protonové číslo: 33 Počet valenčních elektronů: 5 Elektronegativita: 2,0 Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

Použití: polovodiče v procesorech PC (sloučenina As + Ga) Významnou sloučeninou je oxid arsenitý (arsenik, utrejch): - vysoce jedovatý,karcinogenní - smrtelná dávka je 0,2 g! Sloučeniny arsenu jsou jedovaté a do životního prostředí se dostávají hlavně spalováním nekvalitních fosilních paliv. Nejvyšší koncentrace arsenu obsahují mořské ryby. Je v nich však přítomen ve formě, ve které se snadno vylučuje. Otravy se tedy nemusíme obávat! Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

Použité obrázky: Obr.č.1: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Electron_shell_014_Silicon.svg Creative Commons Attribution-Share Alike 2.0 UK: England & Wales license Obr.č.2 – č.5 vlastní archiv autora Obr.č.6: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Napfkuchen-Form.jpg GNU Free Documentation License, Version 1.2 Obr.č.7: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Subglandular_breast_implant.jpg Volně šiřitelné Obr.č.8: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Silicone_gel-filled_breast_implants.jpeg Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.