OBILNINY
OBILNINY I. skupina II. skupina Kukuřice (Zea) Pšenice (Triticum) - čeleď lipnicovité (Poaceae), výjimkou je pohanka z čeledi rdesnovité (Polygonaceae) I. skupina II. skupina Kukuřice (Zea) Proso (Panicum) Čirok (Sorghum) Rýže (Oryza) Bér (Setaria)- čumíza, mohár Pohanka (Fagopyrum) Laskavec (Amaranthus) Pšenice (Triticum) Ječmen (Hordeum) Žito (Secale) Oves (Avena) Tritikale (Triticale)
Pšenice (Triticum) 2n=14 pšenice jednozrnka (Triticum monococcum L.) 2n=28 pšenice dvouzrnka (Triticum dicoccum SCHRANK) pšenice tvrdá (Triticum durum DESF.) 2n=42 pšenice obecná (Triticum aestivum L.) klas osinatost var. - lutescens bílý bezosinatý - milturum červený bezosinatý - ferrugineum červený osinatý - erythrospermum bílý osinatý pšenice špalda (Triticum spelta L.)
Žito (Secale) Žitovec (Triticale) 2n=14 žito seté (Secale cereale L.) Žitovec (Triticale) mezirodový kříženec pšenice a žita 2n=42 hexaploidní - 2n=56 oktoploidní
Ječmen (Hordeum) Oves (Avena) 2n=14, 2n=28, 2n=42 Ječmen víceřadý (Hordeum vulgare convar. vulgare L.) tetrastichon – šestiřadý čtyřřadého typu hexastichon – šestiřadý typ Ječmen dvouřadý (Hordeum vulgare convar. distichon L.) Oves (Avena) 2n=42 Oves setý (Avena sativa L.) Oves nahý (Avena nuda L.)
Kukuřice (Zea) Kukuřice obecná (Zea mays convar. indurata) Kukuřice koňský zub (Zea mays convar. identata) Kukuřice pukancová (Zea mays convar. microsperma) Kukuřice cukrová (Zea mays convar. saccharata)
I. skupina II. skupina na spodní straně obilky je podélná rýha obilka je bez rýhy při klíčení se vytváří více zárodečných kořínků při klíčení se vytváří pouze jeden zárodečný kořínek stéblo je duté, pouze kolénka jsou vyplněna dření stéblo je vyplněno dření v klásku jsou nejvíce plodné dolní kvítky v klásku jsou nejvíce plodné horní kvítky vytvářejí ozimé a jarní formy vytvářejí pouze jarní formy
I. skupina II. skupina v době jarovizace vyžadují nižší teploty v době jarovizace vyžadují vyšší teploty při fotoperiodické reakci vyžadují dlouhý den při fotoperiodické reakci vyžadují krátký světelný den nebo jsou k délce dne neutrální počáteční vývin je rychlejší, odnože se tvoří již po druhém až třetím listu počáteční vývin je pomalý, odnože tvoří po čtvrtém až osmém listu
Pšenice obecná
Žito seté
Ječmen víceřadý
Ječmen dvouřadý
Oves setý
Tritikale - žitovec
Kukuřice
Laskavec - Amarantus
Čirok cukrový
Čirok zrnový
Pohanka jedlá
Stavba rostliny klas list internodium kolénko (nod) sekundární kořeny
Odnožování obilnin 1- hlavní stéblo 2- odnož I. řádu 3- odnož II. řádu 1- hlavní stéblo 2- odnož I. řádu 3- odnož II. řádu 4- odnož III. řádu 5- odnožovací uzel 6- sekundární kořeny 7- oddenkový článek 8- obilka 9- primární kořeny
Klasové vřeteno s klásky Klásek pšenice
Stavba klásků a kvítků klásek kvítek pluška prašník nitka plucha blizna semeník plenky pleva
Květenství obilnin I.řádu Pšenice, oves žito ječmen víceřadý ječmen dvouřadý
Stavba obilky Obalové vrstvy (8%) - oplodí (perikarp) - jednovrstevná pokožka (epidermis) - 1-2 vrstvy podpokožkových buněk - vrstva příčných a hadicovitých buněk - osemení (testa) (vrstva barevných a skelných buněk) Endosperm (89 %) - aleuronová vrstva (bílkoviny) - vlastní endosperm (škrobová zrna) Zárodek (1,5 –3 %) - štítek (scutellum) - první děloha - apikální část (vzrostný vrchol – plumula, základy listů, listová pochva – koleoptile) - bazální část (zárodečný kořínek – radicula, kořenová pochva – koleorhiza, kořenová čepička - calyptra
Stavba obilky oplodí osemení aleuronová vrstva endosperm palisádové buňky štítek pochva listu (koleoptile) vzrostný vrchol mezokotyl základ kořínku kořenová čepička
Obilka - nahá (pšenice, žito, žitovec, nahý oves) - pluchatá (ječmen, oves pluchatý) Květenství - klas (pšenice, ječmen, žito, žitovec, samičí květenství kukuřice) - lata (oves, samčí květenství kukuřice) Klíčení nahé obilky
Tvar a velikost oušek a jazýčků oves žito pšenice ječmen
Růst a vývoj obilnin Růstové fáze: klíčení vzcházení odnožování sloupkování metání kvetení zrání - mléčná vosková žlutá plná Makrofenologická stupnice dle Feekese (Holandsko) 12 fází Mikrofenologická stupnice dle Kupermanové: - etapy organogeneze vrostného vrcholu
Potravinářská pšenice Základní hodnoty: vlhkost 14 % objemová hmotnost 780 g/l příměsi 4 % nečistoty 0,0 % mokrý lepek v sušině 25 % obsah N-látek v sušině 12 % sedimentační hodnota 51 – 55 ml číslo poklesu (viskotest) 190 –240 s
Příměsy Nečistoty Propad sítem 2,2 x 22 mm Zrna mechanicky poškozená semena (zlomky méně než ½) Zrna v pluchách Zrna poškozená sušením, zapařená, fyziologicky rozpraskaná Zrna nedozrálá (vosková zralost) Zrna žita, žitovce, ječmene Nečistoty Anorganické (zemina, písek, kaménky aj.) Organické (semena kulturních a planě rostoucích rostlin, části stébel, klasů, plevy aj.)
Ječmen sladovnický Základní hodnoty: -barva zrna světle žlutá plucha zrna jemná, jemně vrásčitá vlhkost 15 % podíl zrna nad sítem (2,5 x 2,2 mm) 90 % zrna poškozená 2 % zrna se zahnědlými špičkami 2 % zrna porostlá 0 % celkový odpad 3 % klíčivost 98 % dusíkaté látky 11 %