Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/34.0386 „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/34.0386 „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola."— Transkript prezentace:

1 Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/34.0386 „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola hospodářská a lesnická, Frýdlant Bělíkova 1387, příspěvková organizace Šablona:III/2 Sada:VY_32_INOVACE_Bi 2. 53 Organogeneze rostlin světelné stádium Vytvořeno: 21.02.2013 Ověřeno: 22.10. 2013 Třída: Ve2

2 Růst rostlin Vzdělávací oblast:Obecná biologie Předmět:Biologie Ročník:2. ročník Autor:Ing. Sedláček Ladislav Časový rozsah:1 vyučovací hodina Pomůcky:základní informace viz. učebnice Klíčová slova:jarovizace, organogeneze Anotace:Materiál je určen pro výuku v odborném předmětu biologie – organogeneze rostlin.

3  Během individuálního vývinu se vytváří nové orgány a to diferenciací( rýhování) růstového vrcholu= mikrofenologická fáze – Cupermanova.  U čeledi lipnicovitých je 12 etap.  Polykarpické rostliny prochází během života vývojovými fázemi, stádii, některé 1x za život, některé se opakují.

4  Nízké teploty –0 0 až +5 0 C mají význam při probuzení pupenů z dormance (klidové stádium po sklizni, během kterého v semínku probíhají biochemické procesy umožňující klíčení).  Nízké teploty v počátcích růstu - jarovizace, která je nejvýraznější u ozimů.  Při zasetí na podzim projdou jarovizací během zimních měsíců tj.: období 1 až 2,5 měsíce při teplotě 0 0 až -5 0 C, zimní podmínky v řadě míst tyto mínusové teploty překračují. Potom záleží na odolnosti jednotlivých druhů a odrůd pěstovaných rostlin.

5  Rostliny mají různé nároky na délku a intenzitu slunečního svitu.  Podle nároku na délku dne rozlišujeme rostliny: a) Dlouhodenní – potřebují 14 až více hodin délku dne – rostliny mírného pásma, tj. i rostliny běžně pěstované v ČR a okolních státech kolem 50 rovnoběžky b) krátkodenní – délka svitu pod 12 hodin, patří sem rostliny tropů a subtropů c) neutrální - nevadí jim délka dne, brambory, rajčata.

6  Znalost potřebné délky svitu pro jednotlivé rostlinné druhy nám umožňuje předpěstování i v nevhodném období roku s využitím umělého světla, nebo z původně krátkodenní rostliny vytvořit hlavní pícninu pro maximální nárůst rostlinné biomasy (kukuřice).

7 1. Čeho se týká organogeneze rostlin?  Rýhování vznosného vrcholu. 2. Co je to jarovizace?  Období nízkých teplot, aby rostlina mohla vytvořit generativní orgány (semínko). 3. Mezi jaké rostliny z hlediska světelného stádia patří rostliny mírného pásma?  Rostliny dlouhodenní.

8 Koloběh pšenice

9 Rostlina po jarovizaci Amaryllis rouge (hippeastrum Rozkvetlý huseníček rolní - průkopník řízeného kvetení

10

11 Použité zdroje BUMERL, J. a kol.: Biologie 1 – pro SŠ. SPN: Praha 2005, vydání 1., ISBN 80-7235-314-4. http://cs.wikipedia.org/wiki/Jarovizace http://cs.wikipedia.org/wiki/Jarovizace Pokud není uvedeno jinak, jsou použité objekty vlastní originální tvorbou autora. Materiál je určen pro bezplatné používání pro potřeby výuky a vzdělávání na všech typech škol a školských zařízení. Jakékoliv další využití podléhá autorskému zákonu. Veškerá vlastní díla autora (fotografie, videa) lze bezplatně dále používat i šířit při uvedení autorova jména.


Stáhnout ppt "Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/34.0386 „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola."

Podobné prezentace


Reklamy Google