MECHANIKA.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Pohyb tělesa.
Advertisements

ROVNOMĚRNÝ POHYB PO KRUŽNICI dostředivé zrychlení.
MECHANIKA TUHÉHO TĚLESA
Co je pohyb?.
Posuvný a otáčivý pohyb
7. ročník Pohyb Klid a pohyb tělesa Křivočarý a přímočarý pohyb Dráha
POHYB TĚLESA VY_32_INOVACE_01 - POHYB TĚLESA.
MECHANICKÝ POHYB Podmínky používání prezentace
Kinematika hmotného bodu
Mechanika Dělení mechaniky Kinematika a dynamika
2.1-3 Pohyb hmotného bodu.
Vytvořil: Robert Kunesch
Fyzika – přírodní věda (z řečtiny)
Mechanika tuhého tělesa
2 MECHANIKA 2.1 Kinematika popisuje pohyb.
Klid a pohyb tělesa Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Petr Jeřábek. Materiál zpracován v rámci projektu Implementace ICT.
Inerciální a neinerciální vztažné soustavy
5. Práce, energie, výkon.
7. Mechanika tuhého tělesa
Základy kinematiky Kinematika hmotného bodu.
Fyzika 7.ročník ZŠ K l i d a p o h y b t ě l e s a Creation IP&RK.
Technická mechanika 8.přednáška Obecný rovinný pohyb Rozklad pohybu.
Křivočarý pohyb bodu. křivočarý pohyb bodu,
Mechanický pohyb: Jestliže tělesa mění svoji polohu vzhledem
Pohybová energie tuhého tělesa
Kinematika a dynamika rovnoměrného pohybu hmotného bodu po kružnici
Přímočarý Křivočarý Rovnoměrný Nerovnoměrný Posuvný Otáčivý
3. KINEMATIKA (hmotný bod, vztažná soustava, polohový vektor, trajektorie, rychlost, zrychlení, druhy pohybů těles, pohyby rovnoměrné a rovnoměrně proměnné,
POHYB A KLID.
Mechanika tuhého tělesa
ZŠ, Týn nad Vltavou, Malá Strana
Jak můžeme popsat pohyb?
Digitální učební materiál
Integrovaná střední škola, Hlaváčkovo nám. 673, Slaný
DRÁHA A RYCHLOST HMOTNÉHO BODU DRÁHA HMOTNÉHO BODU  Trajektorie pohybu je geometrická čára, kterou hmotný bod opisuje při pohybu.  Trajektorií.
2 MECHANIKA 2.1 Kinematika popisuje pohyb.
Jan Stibůrek Miroslav Štěpánek Michaela Richterová
4.Dynamika.
Vztažné soustavy Sledujme pohyb skákajícího míče v různých situacích.
1. KINEMATIKA HMOTNÝCH BODŮ
Tento výukový materiál vznikl v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost 1. KŠPA Kladno, s. r. o., Holandská 2531, Kladno,
Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“
Rudolf Novák Jiří Čáha Petra Vančurová Michala Procházková.
Pohyb a klid.
polohový vektor, posunutí, rychlost
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona III/2VY_32_INOVACE_701.
KINEMATIKA - popisuje pohyb těles - odpovídá na otázku, jak se těleso pohybuje - nezkoumá příčiny pohybu.
Mechanika I - Kinematika
B) Mechanika I) Kinematika Základní pojmy Kinematika je část mechaniky, která se zabývá pohybem, bez ohledu na to, co jej způsobuje. Pro jednoduchost.
Mechanika tuhého tělesa
Tuhé těleso, moment síly
Pohyb a klid Šach Mádl Janatková.
P O H Y B Y Michal Kahoun Lucie Krtková Filip Balík Linda Rejnová
Steinerova věta (rovnoběžné osy)
Při pohybu těleso mění polohu a opisuje čáru...
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorIng. Ivana Brhelová Název šablonyIII/2.
Trajektorie a dráha Fyzika Autor: Mgr. Lenka Rohanová
Fyzika pro lékařské a přírodovědné obory Ing. Petr VáchaZS – Kinematika hmotného bodu.
Mechanika tuhého tělesa Kateřina Družbíková Seminář z fyziky 2008/2009.
Fyzika I-2016, přednáška Dynamika hmotného bodu … Newtonovy zákony Použití druhého pohybového zákona Práce, výkon Kinetická energie Zákon zachování.
Elektronické učební materiály – II. stupeň Fyzika 7 Autor: Mgr. Zuzana Vimrová 1. Co se na obrázku pohybuje? Z tohoto pohledu. Z pohledu, když budeš sedět.
Rovnoměrný pohyb po kružnici a otáčivý pohyb
PaedDr. Jozef Beňuška
Polární soustava souřadnic
Ing. Michaela Štainbruchová
Pohyb tělesa Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Francová Alena
MECHANIKA.
Tuhé těleso Tuhé těleso – fyzikální abstrakce, nezanedbáváme rozměry, ale ignorujeme deformační účinky síly (jinými slovy, sebevětší síla má pouze pohybové.
Co je pohyb?.
Klid a pohyb tělesa.
Transkript prezentace:

MECHANIKA

Mechanika - zkoumá zákonitosti, kterými se řídí vzájemné pohyby těles a jejich jednotlivých částí Kinematika - část mechaniky, která studuje zákonitosti pohybu bez ohledu na příčinu pohybu Dynamika - část mechaniky, která zkoumá příčiny pohybu - pojednává o pohybu jako o důsledku působící síly

KINEMATIKA HMOTNÝCH BODŮ

relativnost klidu a pohybu MECHANICKÝ POHYB relativnost klidu a pohybu

Mechanický pohyb Mění-li se poloha tělesa nebo jeho částí vzhledem k jinému tělesu hovoříme o mechanickém pohybu tělesa.

Fyzikální model Pro zjednodušení popisu fyzikálních jevů fyzika často vytváří myšlenkové modely – u fyzikálního objektu se uvažují pouze ty vlastnosti, které jsou pro popis daného jevu podstatné, zatímco ostatní vlastnosti objektu se zanedbávají. Pro popis některých pohybů zavádíme pojem hmotný bod.

Rozměry družice jsou zanedbatelné vzhledem k rozměrům Země… Hmotný bod - je model tělesa, u něhož uvažujeme jeho hmotnost, ale jeho rozměry se zanedbáváme. 2

A=[6 m, 3 m] 0 - vztažné těleso, vztažný bod Pro popis pohybu tělesa je třeba určit jiné těleso, vzhledem ke kterému budeme polohu tělesa popisovat – tzv. vztažné těleso. 1 2 3 4 5 6 7 8 9 -2 -1 A=[6 m, 3 m] A 0 - vztažné těleso, vztažný bod 0xy - souřadnicová vztažná soustava

Vztažná soustava A=[6 m, 3 m] 1 2 3 4 5 6 7 8 9 -2 -1 A A=[6 m, 3 m] - soustava souřadnic spojená se vztažným tělesem - vzhledem k této soustavě určujeme polohu těles

Relativnost klidu a pohybu Automobily jsou navzájem vůči sobě v klidu. Automobily jsou vůči Zemi v pohybu. Relativnost mechanického pohybu znamená, že popis pohybu závisí na volbě vztažné soustavy.

Při pohybu těleso mění polohu a opisuje křivku ... 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 A=[2 m, 6 m] B=[14 m, 3 m] Trajektorie je množina všech poloh, kterými hmotný bod při pohybu prochází.

Trajektorií může být ... - kružnice, lichoběžník, vlnovka, úsečka... 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 - kružnice, lichoběžník, vlnovka, úsečka... Trajektorie není fyzikální veličina (nemá jednotku).

Dráha Jakou dráhu projde těleso při pohybu z bodu A do B? A B 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 A B Dráha - je délka trajektorie, po které se hmotný bod pohyboval.

Druhy pohybů Podle tvaru trajektorie (hm. bodu): 1. přímočarý - trajektorie je přímka. 2. křivočarý - trajektorie není přímka. Podle rychlosti: 1. rovnoměrný - velikost rychlosti je konstantní. 2. nerovnoměrný - velikost rychlosti není konstantní.

Druhy pohybů Posuvný pohyb tělesa - je pohyb, při kterém přímka proložená libovolnými dvěma body tělesa zachovává svůj směr  všechny body tělesa opíší za stejný čas stejnou trajektorii.

Druhy pohybů Posuvný pohyb tělesa Při posuvném pohybu tělesa opíšou všechny body tělesa za stejný čas stejné trajektorie a urazí stejné dráhy. Libovolné přímky pevně spojené s tělesem zachovávají svůj směr.

Druhy pohybů Otáčivý pohyb tělesa osa otáčení Při otáčivém pohybu tělesa kolem nehybné osy opisují všechny body tělesa kružnice, které leží v rovinách kolmých k ose otáčení a jejichž středy leží na ose otáčení.

Druhy pohybů Otáčivý pohyb tělesa Při otáčivém pohybu tělesa kolem nehybné osy opisují body tělesa kružnice se středy v ose otáčení a tyto kružnice leží v rovinách kolmých k ose otáčení.

Test 1 Mechanický pohyb koná těleso, jestliže: a) těleso nebo jeho části mění svou rychlost vzhledem k jiným tělesům, b) těleso nebo jeho části mění svou polohu c) těleso nebo jeho části mění svou polohu vzhledem k Zemi, d) těleso nebo jeho části mění svou rychlost vzhledem k Zemi. 1

Test 2 Hmotný bod je: a) model tělesa, při kterém se rozměry tělesa zachovávají, ale jeho hmotnost se zanedbává, b) model tělesa, při kterém se objem tělesa zachovává, ale jeho rozměry se zanedbávají, c) model tělesa, při kterém se hmotnost tělesa d) model tělesa, při kterém se hmotnost tělesa zachovává, ale jeho hustota se zanedbává. 2

Test 3 Relativnost mechanického pohybu znamená, že: a) popis tvaru tělesa závisí na volbě vztažné soustavy, b) popis pohybu závisí na tvaru tělesa, c) popis pohybu závisí na volbě vztažné soustavy, d) popis pohybu závisí na tvaru vztažné soustavy. 3

Test 4 Dráha je: a) délka trajektorie, po které se hmotný bod pohyboval, b) délka vztažné soustavy, po které se hmotný bod pohyboval, c) délka pohybu, po kterém se hmotný bod d) délka tělesa, po kterém se hmotný bod pohyboval. 4