Reostat. Dělič napětí (potenciometr)

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Měření střídavého proudu
Advertisements

13. Rezistor a elektrická vodivost
CELKOVÝ ODPOR REZISTORŮ SPOJENÝCH V ELEKTRICKÉM OBVODU
IDENTIFIKÁTOR MATERIÁLU: EU
Elektrický obvod III..
Opakujeme Přesvědčili jsme se: I – elektrický proud – A ( ampér )
Výsledný odpor rezistorů spojených v elektrickém poli za sebou
Elektrická práce. Elektrická energie
Magnetické pole elektrického proudu
Polovodičová dioda (Učebnice strana 66 – 70)
Gymnázium, Havířov-Město, Komenského 2, p.o
Výsledný odpor rezistorů spojených v elektrickém poli vedle sebe
ELEKTRICKÝ PROUD – CO UŽ VÍME
Elektrické obvody Dělení elektrických obvodů Jednoduchý el. obvod
Elektromotor poloprstence komutátoru kartáčky
Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Není –li uvedeno jinak, je tento materiál zpracován.
Autor: Mgr. Libor Sovadina
Co už víme o elektrickém proudu
Spojování rezistorů Jak se značí odpor a jakou má jednotku
Na obrázku jsou vzájemně propojeny žárovka a baterie. Žárovka svítí
Obecný postup řešení těchto typů jednoduchých příkladů:
FYZIKA 9. ročník REOSTAT Autorem materiálu je Ing. Jitka Hadamovská, ZŠ Dobříš, Komenského nám. 35, okres Příbram Inovace školy – Dobříš, EUpenizeskolam.cz.
Fyzika 9. ročník Anotace Prezentace, která se zabývá Ohmovým zákonem
OHMŮV ZÁKON PRO ČÁST ELEKTRICKÉHO OBVODU.
IDENTIFIKÁTOR MATERIÁLU: EU
Ohmův zákon. Elektrický odpor.
IDENTIFIKÁTOR MATERIÁLU: EU
Schémat. značky Poznej fyzika Fyzik.
SESTAVENÍ ELEKTRICKÉHO OBVODU
Kompendium fyziky pro 8. a 9. ročník
FY_098_ Elektrický proud v kovech_Reostat
Rezistor. Je to elektrotechnická součástka, která svým
Anotace Prezentace, která se zabývá reostatem. Autor Mgr. Michal Gruber Jazyk Čeština Očekávaný výstup Žáci znají, jak využít reostat ke změně proudu či.
Tato prezentace byla vytvořena
ELEKTRICKÁ PRÁCE A VÝKON
ELEKTRICKÝ PROUD V PEVNÝCH LÁTKÁCH
SESTAVENÍ ELEKTRICKÉHO OBVODU
VY_32_INOVACE_08-12 Spojování rezistorů.
odpor vodiče, supravodivost
Zapojení rezistorů - úlohy na doma -
Elektrický proud.
Reostat Potenciometr- dělič napětí
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Šárka Macháňová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného.
Rezistor VY_30_INOVACE_ELE_726 Hotelová škola, Obchodní akademie a Střední průmyslová škola Teplice Vypracoval: Ing. Josef Semrád
FYZIKÁLNÍ KUFR Téma: Elektrický proud (8. roč.)
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Sériové řazení rezistorů Číslo DUM: III/2/FY/2/2/13 Vzdělávací předmět: Fyzika Tematická oblast: Elektrické.
Název školyZŠ Elementária s.r.o Adresa školyJesenická 11, Plzeň Číslo projektuCZ.1.07/1.4.00/ Číslo DUMu VY_32_INOVACE_ Předmět Fyzika.
Jméno autora: Tomáš Utíkal Škola: ZŠ Náklo Datum vytvoření (období): květen 2013 Ročník: osmý Tematická oblast: Elektrické a elektromagnetické jevy v 8.
Autor: Pavlína Čermáková Vytvořeno v rámci v projektu „EU peníze školám“ OP VK oblast podpory 1.4 s názvem Zlepšení podmínek pro vzdělávání na základních.
CO UŽ VÍME O ELEKTRICKÉM PROUDU Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným.
ZAPOJOVÁNÍ REZISTORŮ Mgr. Kamil Kučera. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání.
Elektrický obvod VY_32_INOVACE_48_Uvod-el.obvod
Magnetické pole cívky.
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Paralelní řazení rezistorů
ZÁKLADNÍ ŠKOLA ÚSTÍ NAD LABEM, HLAVNÍ 193,
09 REOSTAT - DĚLIČ EL.NAPĚTÍ A REGULÁTROR EL. PROUDU
07 ZAPOJOVÁNÍ REZISTORŮ - SÉRIOVĚ
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola Nedvědice, okres Brno – venkov, příspěvková organizace AUTOR: Jiří Toman NÁZEV: VY_32_INOVACE_24_06 Zákony.
Elektronické součástky a obvody
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace
NÁZEV ŠKOLY: Masarykova základní škola a mateřská škola Melč, okres Opava, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ AUTOR: Mgr. Tomáš.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště AUTOR: Ing. Renata Kremlicová NÁZEV: Reostat, potenciometr TÉMATICKÝ CELEK:
OHMŮV ZÁKON PRO ČÁST ELEKTRICKÉHO OBVODU.
Reostat a jeho použitie
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Ohmův zákon(příklady)
Senzory pro EZS.
Paralelní zapojení rezistorů
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace
Ohmův zákon Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Zdeněk Hanzelín. Dostupné z Metodického portálu ISSN
Základní škola Zlín, Nová cesta 268, příspěvková organizace
Transkript prezentace:

Reostat. Dělič napětí (potenciometr) (Učebnice strana 154 – 156) Reostat je rezistor, jehož odpor je možné měnit. J Na válci z izolantu je navinut odporový drát, jehož konce jsou spojeny se dvěma svorkami – K, L. K L Kromě těchto svorek má reostat ještě třetí svorku – J, spojenou s vodivým kontaktem (jezdcem), který se posunuje po drátě nebo vodivé vrstvě rezistoru. Posouváním jezdce rezistoru se mění odpor mezi krajní svorkou rezistoru a jezdcem. Elektrotechnická značka reostatu: nebo

Body K, L znázorňují výstupní svorky cívky, bod J posuvného jezdce. Do obvodu zapojíme žárovku tak, že je propojená se svorkou L a jezdcem J. J Posouváním jezdce doprava se zvětšuje délka drátu cívky zařazeného do elektrického obvodu. Napětí na zdroji se nemění, přitom se zvětšuje odpor drátu cívky, proto se musí elektrický proud v obvodu zmenšovat L K 6,0 Posouváním jezdce doleva se odpor drátu zařazeného do obvodu zmenšuje, elektrický proud procházející obvodem se zvětšuje. Obvodem prochází největší proud, když je jezdec těsně u svorky L. Tento způsob zapojení reostatu se používá ke změně proudu v obvodu.

Použití reostatu ke změně proudu v elektrickém obvodu: U = konst. J U = R · I Zvětší-li se v obvodu elektrický odpor , zmenší se elektrický proud a naopak. L K 6,0 L K J A Použití reostatu ke změně proudu v elektrickém obvodu: Zvětší-li se posunem jezdce reostatu odpor v obvodu, zmenší se proud. Zmenší-li se odpor posunem jezdce reostatu v obvodu, zvětší se proud.

V každé poloze jezdce se Chceme-li měnit napětí, např. mezi svorkami žárovky, zapojíme žárovku k reostatu tak, že jednu svorku připojíme k jezdci reostatu J a druhou ke svorce reostatu K. Reostat a žárovka jsou zapojeny paralelně, napětí mezi body K – L a J – K je stejné. 6 30 Závity cívky reostatu můžeme považovat za vodiče zapojené za sebou (sériově). Posuneme-li jezdec doprava, zmenšuje se počet závitů rezistoru připojených k voltmetru a tím i napětí v této části obvodu. J V každé poloze jezdce se oddělí z celkového napětí mezi body K, L určitá část. K L 6,0 Při posunutí jezdce doleva se napětí mezi body K, J zase zvětšuje. Reostat v tomto případě využíváme jako dělič napětí (potenciometr).

Použití reostatu ke změně napětí v obvodu: Posuneme-li jezdec doprava, jezdec rozdělí reostat na dvě části (dva rezistory) zapojené sériově, dojde k rozdělení napětí, napětí v této části obvodu se zmenší. V 6 30 R R1 R2 J R2 J L R1 K K L Použití reostatu ke změně napětí v obvodu: Zmenší-li se posunem jezdce reostatu odpor, zmenší se v této části obvodu napětí. 6,0

V které poloze se musí nacházet jezdec J reostatu, aby žárovka zapojená v elektrickém obvodu na obrázku svítila nejslaběji? Svoji odpověď zdůvodni. V které poloze se musí nacházet jezdec J reostatu, aby žárovka zapojená v elektrickém obvodu na obrázku svítila nejjasněji? Svoji odpověď zdůvodni. Otázky a úlohy k opakování – učebnice strana 157.