Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Senzory pro EZS.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Senzory pro EZS."— Transkript prezentace:

1 Senzory pro EZS

2 Název projektu: Nové ICT rozvíjí matematické a odborné kompetence
Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název školy: Střední odborná škola Litovel, Komenského 677 Číslo materiálu: III/ _Odporové snímače s potenciometry Autor: Ing. Janyška Lubomír Tématický okruh: Senzory pro EZS Ročník: II. Datum tvorby: Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Janyška Lubomír

3 Snímače s lineárními potenciometry
Snímače lineárními potenciometry na obr. jsou pasivními prvky a mohou snímat délku dráhy do několika metrů, např. posun řezného nástroje.

4 Takový snímač je napájen zdrojem stejnosměrného napětí
Takový snímač je napájen zdrojem stejnosměrného napětí. Měřený objekt posunuje jezdcem potenciometru odečtené napětí U1 je úměrné k dráze měřeného objektu, je- li vstupní odpor měřícího přístroje veliký a nezatěžuje dělič. Toho lze dosáhnout použitím zesilovače s velkým vstupním odporem Ukazatel může posun přímo ukazovat v mm pokud má být měřený signál centrálně zpracován, jsou snímač a přenosový člen řešeny jako převodník jednotek.

5 Pro tento typ snímače je možno použít drátový odpor nebo vrstvový odpor s vrstvou vodivého plastu. Drátový odpor nemění s teplotou svoji hodnotu, není ale zcela spojitě přestavitelný. Vrstvový odpor (z vodivého plastu) dovoluje spojité přestavování je však teplotně závislý a musí být po vyrobení doladěn na přesnou jmenovitou hodnotu. Pro výrobu odporových senzorů jsou často používány hybridní odpory. Jsou to odpory potažené úzkým páskem z vodivého plastu. Hybridní rezistory mají jako drátové rezistory malou teplotní závislost. Z vodivého plastového napětí proužku lze odebírat plynule nastavované napětí. Snímače s hybridními rezistory pracují velmi spolehlivě, má-li jezdec několik kontaktů. Tyto potenciometry s několikanásobnými jezdci jsou pro svou spolehlivost používány v letadlech a v řídících systémech jadernách elektráren.

6 Lineární potenciometr může tvořit část měřícího můstku snímače.
Tento snímač může snímat lineární pohyby v obou směrech. Při výchozí poloze měřeného objektu je jezdec potenciometru uprostřed (nastavení 0). Výchozí napětí je pak nula tehdy, jsou-li můstkové odpory R3, R4 stejné hodnoty.

7 Pohybuje-li se snímaný objekt a s ním i jezdec o úsek +s nebo –s z nulové polohy, mění se proporcionálně dílčí odpor o ± ∆R, výstupní napětí U1 snímače bude kladné nebo záporné a je úměrné změně napětí ∆R, jsou-li součty odporů R1 + R2 a R3 + R4 stejně veliké, je-li vstupní napětí konstantní a je-li zatěžovací odpor snímače velký oproti jeho vnitřnímu odporu. Proto se většinou používá jako přenosový člen operační zesilovač.

8 Vyjmenujte důležité vlastnosti: drátových rezistorů,
Při měření pomocí snímače se mění oba odpory R1, R2 ve větvi můstku komplementárně. Mluvíme pak o polomůstku. Tento je dvakrát citlivější než čtvrtinový můstek. Ve čtvrtinovém můstku se mění vždy jen jeden ze 4 odporů můstku. Otázky k opakování:  Vyjmenujte důležité vlastnosti: drátových rezistorů, rezistorů s vodivým plastovým proužkem hybridních odporů Nápověda Nápověda Nápověda

9 Anotace: Tato prezentace slouží k výkladu snímačů fyzikálních veličin. Žáci na základě studia stanoví vlastnosti a funkce jednoduchých obvodů pro systémy EZS. Použité zdroje: Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Janyška Lubomír


Stáhnout ppt "Senzory pro EZS."

Podobné prezentace


Reklamy Google