Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Jméno autora: Tomáš Utíkal Škola: ZŠ Náklo Datum vytvoření (období): květen 2013 Ročník: osmý Tematická oblast: Elektrické a elektromagnetické jevy v 8.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Jméno autora: Tomáš Utíkal Škola: ZŠ Náklo Datum vytvoření (období): květen 2013 Ročník: osmý Tematická oblast: Elektrické a elektromagnetické jevy v 8."— Transkript prezentace:

1 Jméno autora: Tomáš Utíkal Škola: ZŠ Náklo Datum vytvoření (období): květen 2013 Ročník: osmý Tematická oblast: Elektrické a elektromagnetické jevy v 8. a 9. ročníku ZŠ Téma: Reostat. Dělič napětí (potenciometr) Metodický list (anotace): V úvodu materiálu je definován reostat, zakresleno elektrotechnické schéma vč. principiální funkce a schematická značka. Následuje elektrotechnické schéma užití reostatu ke změně proudu v obvodu a jako děliče napětí (potenciometru), vč. fotografií běžně užívaných potenciometrů. Na závěr je pro žáky připraven pracovní list, který je současně i testem. Správnost odpovědí je ověřena praktickým zapojením elektrického obvodu. Vzděl á vac í mate ri á l zpracovaný v r á mci projektů EU pen í ze š kol á m (Operačn í ho programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost)

2 REOSTAT DĚLIČ NAPĚTÍ (POTENCIOMETR)

3 reostat je rezistor, jehož odpor lze měnit

4

5 schematická značka reostatu

6 Užití reostatu: 1.ke změně proudu v obvodu posouváním jezdce C doprava se zvětšuje délka drátu cívky a odpor se zvětšuje

7 Užití reostatu: 2.jako dělič napětí (potenciometr) posouváním jezdce C doprava se zvětšuje délka drátu cívky a tím i napětí mezi body A a C v každé poloze jezdce C se oddělí z celkového napětí mezi body A a C - dělič napětí (potenciometr)

8 Potenciometry

9 Nakresli schéma elektrotechnického obvodu, ve kterém je zařazen zdroj napětí, žárovka, spínač a reostat tak, abys jím mohl měnit proud v obvodu. 1. vysvětli, jak proud v obvodu zvětšíš 2. vysvětli, jak proud v obvodu zmenšíš 3. obvod sestav a ověř správnost odpovědí v úloze č. 1 a č. 2

10 Zdroje: Kolářová, R., Bohuněk, J.: Fyzika pro 8. ročník základní školy, Prometheus, Praha 1999, str. 154 - 157 http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Potentiometer.jpg http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Faders.jpg http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:PCB_variable_resistors.jpg


Stáhnout ppt "Jméno autora: Tomáš Utíkal Škola: ZŠ Náklo Datum vytvoření (období): květen 2013 Ročník: osmý Tematická oblast: Elektrické a elektromagnetické jevy v 8."

Podobné prezentace


Reklamy Google