JEDNÁNÍ (ZA) PODNIKATELE Iva Janíčková Výjezdní seminář z obchodního práva, ak. rok 2011/12.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Uzavírání veřejnoprávních smluv
Advertisements

Místo na název prezentace PRAHA | BRATISLAVA | BUDAPEŠŤ | OSTRAVA Nová úprava statutárních orgánů obchodních společností Doc. JUDr.
Pojem, místo v systému, typologie, charakteristické rysy
Obchodní společnosti.
 VOS je společnost alespoň dvou osob  Týto osoby se účastní - na podnikání, - správě majetku a - ručení za dluhy  Společníci ručí za dluhy VOS společně.
Název projektu: Všechno v mém životě souvisí „MINIPODNIKY“ Registrační číslo: CZ.1.07/1.1.00/ Všechno v mém životě souvisí AC Education s.r.o. |
Podnik jako právní subjekt
Název projektu: Všechno v mém životě souvisí „MINIPODNIKY“ Registrační číslo: CZ.1.07/1.1.00/ Všechno v mém životě souvisí AC Education s.r.o. |
1. Jsou PO - mají vlastní právní status, který je odlišný od právního statusu společníků 2. Zakládaný za účelem podnikání 3. Jsou podnikateli 4. Obecně.
Ustavení a vznik.
SPOLEČNOST S RUČENÍM OMEZENÝM
Petra Vojtěchová Obor: VSRR Vypracovali: Patrik Böhm, Jolana Ryšavá,
Právní procesy. Právní řád Předpisy zákonné –Ústava –Ústavní zákony –Zákony –Zákonná opatření Předpisy prováděcí –Vládní nařízení –Vyhlášky –Vyhlášky.
Rekodifikace soukromého práva Nový občanský zákoník.
Právnické osoby Pojem, místo v systému, typologie, charakteristické rysy.
Subjekty obchodního práva
Martina Kochová Lucie Svobodová Lenka Kratochvílová Eva Mašková
BVV12Zk Základy obchodního práva Alena Pokorná.
Zákonné zastoupení Martina Jandová, Kateřina Nováková,
 VOS je společnost alespoň dvou osob  Týto osoby se účastní - na podnikání, - správě majetku a - ručení za dluhy  Společníci ručí za dluhy VOS společně.
Vnitřní organizace společností z pohledu jejich forem
Obecní zřízení N SP1 Přednáška M. Horáková. Rozsah problematiky 1/2 Základní právní úprava Obec Druhy obcí Základ obce Působnost obcí Oprávnění obce vydávat.
Název vzdělávacího materiálu Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblastObčanské právo Datum vytvoření
Uzavírání veřejnoprávních smluv (zákon č. 500/2004 Sb., správní řád)
PLNÁ MOC (ZMOCNĚNÍ) Jde o zmocnění, udělené k určitému úkonu nebo k určitému jednání. Ten, kdo dává plnou moc, se nazývá zmocnitel – zastoupený (může být.
Obecně Lucia Madleňáková
Ing. Gabriela Dlasková ZÁKLADY PODNIKÁNÍ Ing. Gabriela Dlasková
Zákonné zastoupení Fatková Tereza Komínková Zuzana Severová Petra
Obchodní společnosti jako právní formy podnikání
Zákon o obcích Zlín 2015 Mgr. Michal Abrahámek Odbor právní a Krajský živnostenský úřad.
Masaryk University, Faculty of Law Department of Commercial Law JUDr. Josef Kotásek, Ph. D.
= společenství NEUZAVŘENÉHO počtu osob, založené za účelem podnikání nebo i za jiným účelem (vzájemné podpory svých členů nebo třetích osob) - např. družstvo.
Petra Marušáková Dita Pelantová VSRR, 1.ročník
Akciová společnost Právnická osoba, typická kapitálová společnost, anonymita společníků Společnost je podnikatelem, ale může být založena i k nepodnikatelskému.
= kapitálová obchodní společnost - společníci = akcionáři se na ní podílejí poskytnutým kapitálem (přičemž samotný chod řídí profesionální management)
Právní procesy.
Jednání podnikatele přímé jednání zastoupení
JUDr. Jaroslav Stránský
PROJEKT SYSTÉMU ŘÍZENÍ PODNIKU PS 2014 / 2015 SPRÁVNÍ FUNKCE Ladislav Blažek.
Obchodní společnosti.
Jednání podnikatele Fyzická osoba - sama
Cenný papír Je listina, s níž zákon spojuje určité právo.
Komanditní společnost
vedoucí odštěpného závodu
Obecně Mgr. Lucia Rentková
Zplnomocňování - návrh dokumentů
Podnikání jako základ tržní ekonomiky. Obsah výkladu 1. Podstata podnikání 2. Podnikání 3. FO a PO 4. Obchodní rejstřík 5. Jednání jménem podnikatele.
1© Rödl & Partner Mgr. Václav Vlk | Konference Nové soukromé právo | Zástupce kolektivního statutárního orgánu vůči zaměstnancům (ve.
Orgány právnické osoby Jednání za právnickou osobu.
Právní podmínky podnikání Obchodní firma Obchodní rejstřík.
Začínáme podnikat aneb podnikatelský plán v praxi Lucie Vaigertová Střední škola KNIH, o.p.s.
Korporace – obecná ustanovení zákona Zpracoval Ing. Jan Weiser.
1 Novela zákonného opatření Senátu o dani z nabytí nemovitých věcí října 2015 – IFA JUDr. Zdeňka Tesařová, LLM.
Proces konstituování korporace Příprava zřizovacích procesů Založení korporace Splnění vkladové povinnosti Získání podnikatelského oprávnění Návrh na zápis.
Obecné úvody k právu obchodních korporací Mgr. Monika Tichá Obchodní právo II.
Jednatelé a dozorčí rada. Jednatelé § 194 (1) Statutárním orgánem společnosti je jeden nebo více jednatelů. 195 (1) Jednateli přísluší obchodní vedení.
Smlouva o obchodním zastoupení Zpracoval Ing. Jan Weiser.
Přehled subjektů obchodního práva JUDr. Dana Ondrejová, Ph.D.
Podnikání podle obchodního zákoníku Obchodní zákoník Upravuje vznik a podnikání právnických osob. Podnikání je soustavná činnost prováděná samostatně.
Obchodní právo. Subjekty obchodního práva. Jednání podnikatele
Charakteristika veřejné obchodní společnosti
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Společnost s ručením omezeným charakteristika
Charakteristika veřejné obchodní společnosti
Charakteristika společnosti
Působnost valné hromady
Jednání podnikatele Fyzická osoba - sama
Postup při zřizování obchodní společnosti
Corporate governance – správa společností
Pojem, místo v systému, typologie, charakteristické rysy
Transkript prezentace:

JEDNÁNÍ (ZA) PODNIKATELE Iva Janíčková Výjezdní seminář z obchodního práva, ak. rok 2011/12

Z MĚNA KONCEPCE JEDNÁNÍ STATUTÁRNÍHO ORGÁNU Jednání statutárním orgánem nově jednáním nepřímým, tzn. statutární orgán bude napříště jednat pouze jako zástupce Zbytkové vymezení působnosti statutárního orgánu (§ 163 NOZ) Rozlišení statutárního orgánu a člena statutárního orgánu Člen statutárního orgánu může zastupovat právnickou osobu ve všech záležitostech (§ 164 odst. 1) Výlučnou působnost člena orgánu, tedy způsob a rozsah, v jakém členové rozhodují a nahrazují její vůli, pak určí zákon nebo zakladatelské právní jednání (§ 151 NOZ)

O MEZENÍ JEDNATELSKÉHO OPRÁVNĚNÍ, ZPŮSOB JEDNÁNÍ A PLNÁ MOC Monokratickým statutárním orgánem je: Každý společník osobní společnosti Každý jednatel společnosti s ručením omezeným (dispozitivně) Kolektivním statutárním orgánem je představenstvo akciové společnosti NOZ umožňuje zplnomocnění člena statutárního orgánu jiným členem ke konkrétnímu jednání na základě speciální plné moci (§ 164 odst. 2)

N EDODRŽENÍ ZPŮSOBU JEDNÁNÍ NS posuzováno jako absolutně neplatný právní úkon pro nedostatečně projevenou vůli Právní jednání je pro nedostatek vůle považováno za zdánlivé a nepřihlíží se k němu (§§ 499 a 500)

S EZNATELNOST OPRÁVNĚNÍ K JEDNÁNÍ Stanoven požadavek, aby ten, kdo právnickou osobu zastupuje, dal najevo, co ho k tomu opravňuje Nedošlo ke specifikaci toho, jak by mělo takové pověření vypadat

S OUBĚH FUNKCE STATUTÁRNÍHO ORGÁNU A ZÁKONNÉHO ZASTOUPENÍ V praxi uzavírání smluv na výkon funkce statutárního orgánu Dle NS neplatné v rozsahu, v rámci něhož se náplň pracovní činnosti kryla s obchodním vedením Souběh jako takový vyloučen není, avšak výslovná úprava chybí Současný § 66d ObchZ nepřevzat Ochrana dobré víry třetích osob x ochrana zájmů společnosti

P ROKURA Prokura pro jednotlivou pobočku nebo závod Účinnost prokury již jejím udělením Není stanoven způsob jednání prokuristů pro případ, že by jich bylo více Výslovný zákaz přenesení prokury na jinou osobu

DĚKUJI ZA POZORNOST.