Www.spis.cz Legislativní rámec eGovernmentu – jak na paragrafy? Ing. Jiří Polák – prezident Ing. Aleš Kučera – člen představenstva eGovernment 2007 4.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Spisová služba pro organizace zřízené Olomouckým krajem
Advertisements

Přístupnost jako komplexní problematika eGovernmentu Michal Rada Iniciativa informatiky pro občany.
Přístupnost informací Michal Rada Seminář Podvýboru ISVS v PSP
Podívejme se nejen na mobilní bezpečnost v širším kontextu Michal Rada Iniciativa Informatiky pro Občany.
Statutární město Karlovy Vary
Jednotný programový dokument pro Cíl 3 hl. m. Praha Magistrát hl. m. Prahy, odbor zahraničních vztahů a fondů EU, oddělení.
IISPP ■ pojem definován v letech v rámci přípravy výzkumných záměrů NPÚ na roky ■ dlouhodobý projekt na vybudování nového komplexního.
E-Česko 2006 Státní informační a komunikační politika Praha Vladimír Mlynář.
14. září Jihočeská hospodářská komora (JHK) byla založena JHK je sdružení podnikatelů, které působí nezávisle na politických stranách,
Vypracovaly: Nikola Dreslerová, Eva Šenkeříková
ASOCIACE KNIHOVEN VYSOKÝCH ŠKOL ČR SLAVÍ 10. NAROZENINY BARBORA RAMAJZLOVÁ
Základní otázky rozvoje informatizace Ing. Dana Bérová náměstkyně ministra – ředitelka sekce Jihlava,
Akční plán pro Evropu a resortní koncepce výzkumu a vývoje – návrh opatření v kompetenci jednotlivých resortů.
Moderní eGovernment, moderní dokument, moderní bezpečnost Michal Rada Iniciativa informatiky pro občany.
Jednotný programový dokument pro Cíl 3 hl. m. Praha Magistrát hl. m. Prahy, odbor zahraničních vztahů a fondů EU, oddělení.
Projekt 3.3 „Partnerství pro budoucnost“. Úvodní informace o projektu Projekt byl úspěšně předložen Karlovarským krajem v rámci výzvy SROP, priority 3.
JEDEN CÍL, SPOLEČNÁ CESTA Ministerstvo vnitra České republiky & Ministerstvo vnitra Ing. Jaroslav Svoboda
Nemoforum jako zdroj legislativních námětů v oblasti informací o území Růžena Zimová Nemoforum / Stavební fakulta ČVUT Konference ISSS, , Hradec.
Návrh zákona o elektronických úkonech, osobních číslech a autorizované konverzi dokumentů Zdeněk Zajíček náměstek ministra vnitra Vladimír Smejkal Legislativní.
Dlouhodobé uchovávání a zpřístupňování dokumentů v digitální podobě
STÁTNÍ INFORMAČNÍ POLITIKA Cesta k informační společnosti Ing. Karel Březina ministr a předseda Rady vlády pro státní informační politiku.
Regulační prostředí Mediální právo České republiky.
Datové schránky Svaz průmyslu a dopravy ČR Ing. Jiří Polák, CSc.- prezident SPIS.
Informace z konference IIR eGovernment – Zpracoval(a): Jana Třísková, Alois Slovák Datum:
Principy SPIS pro legislativu eGovernmentu Aleš Kučera – NOVELL eGovernment Expert Forum , ISSS, Hradec Králové.
Legislativní řešení registru územní identifikace, adres a nemovitostí Vladimír Weis ISSS 2006 Hradec Králové –
Právo na informace Tereza Danielisová,
STANDARDIZACE V EOC inTEGROVANÉ DOPRAVNÍ SYSTÉMY Ing. Jiří Matějec Koordinátor pracovní skupiny Platby v dopravě SDT (ITS&S Czech Republic)
Špička v každém směru IT 3 Od elektronické podatelny k řešení problému elektronického podání Ing. Martin Vimr obchodní ředitel.
eGovernment Informační systémy ve státní správě a samosprávě
Příprava zákona o elektronických komunikacích Jaromír Šiška, CSc. náměstek ministra - ředitel sekce elektronických komunikací a poštovních služeb Konference.
Datové schránky a konverze dokumentů Zákon o eGovernmentu
Sekce digitální ekonomiky Digitální Česko v. 2.0 Cesta k digitální ekonomice Milníky cesty k digitální ekonomice Co bude dál? 1.
Kvalita a bezpečnost IT ve zdravotnictví
Poskytování informací podle zákona č. 106/1999 Sb., o svobodném přístupu k informacím Krajský úřad Zlínského kraje Odbor právní a Krajský živnostenský.
Seminární práce z předmětu SIPOL
Digitální strategie krajů Zpracoval: Ing. Tomáš Vašica 1 Datum: Digitální strategie krajů Datum:
Implementace veřejného zájmu Veřejné politiky. CYKLUS VEP  KDE JSME ? (identifikace a formulace VZ) - různé varianty řešení problému (kriminalita, dopr.
STÁTNÍ INFORMAČNÍ POLITIKA E-Government a elektronický podpis Ing. Karel Březina ministr a předseda Rady vlády pro státní informační politiku.
Digitální Česko – veřejná konzultace Ing. Jan Duben ředitel sekce elektronických komunikací a poštovních služeb © 2010 Ministerstvo průmyslu a obchodu.
JEDEN CÍL, SPOLEČNÁ CESTA Ministerstvo vnitra České republiky Příspěvek Ministerstva vnitra k informatizaci územních samospráv Ing. Tomáš Holenda ředitel.
Zjednodušení orientace na portálech veřejné správy Jaroslav Svoboda - Ministerstvo vnitra ČR Iva Zelenková - Ministerstvo informatiky ČR Konference ISSS,
Digitální mapa veřejné správy - DMVS.  Memorandum  o spolupráci, přípravě a realizaci projektu DMVS podepsáno na ČÚZK  Ministerstvo vnitra,
ISSS 2003 PORTÁL VEŘEJNÉ SPRÁVY Ing. Dana Bérová Ministerstvo informatiky.
Debyrokratizace státu a redukce administrativní zátěže - Personální audit ministerstev a dalších státních úřadů - Konec obíhání úřadů – soustředění souvisejících.
Vládní výbor pro zdravotně postižené občany. JUDr. Pavel Ptáčník vedoucí Oddělení sekretariátu Vládního výboru pro zdravotně postižené občany.
Působnost Ministerstva spravedlnosti a správa státního zastupitelství JUDr. Jaroslav Picha.
Elektronizace veřejné správy eGovernment 20. duben 2009, 10 min. nové zákony, povinnosti a možnosti pro obce CzechPOINT, datové schránky, spisová služba.
Stav eGovernmentu v ČR a aktuální výzvy Praha, JUDr. Jaroslav Strouhal náměstek ministra vnitra pro informační a komunikační technologie.
REGISTRY VEŘEJNÉ SPRÁVY Obecné principy schváleného věcného záměru zákona o registrech veřejné správy Seminář sdružení Nemoforum Prostorová identifikace.
Sjednocení technologické platformy Policie ČR CZ.1.06/1.1.00/ Sjednocení technologické platformy Policie ČR CZ.1.06/1.1.00/ Projekt je.
E-government - moderní podoba veřejné správy v České republice.
Koncepce rozvoje eGovernmentu Strategický rámec Mgr. Bohdan Urban Chomutov,
Návrh nařízení Evropského parlamentu a Rady o elektronické identifikaci a důvěryhodných službách pro elektronické transakce na vnitřním trhu (eIDAS) Lucie.
Správní řízení Vendula Povolná Ekologický právní servis Září 2007.
Biomedicíncký výzkum s podporou evropských zdrojů v nemocnicích 2012 Perspektivy elektronizace ve zdravotnictví v ČR 12. dubna 2012.
Workshop 3. června 2008, Praha Rozvoj služeb eGovernmentu v ČR a elektronizace zadávání veřejných zakázek Ministerstvo pro místní rozvoj ČR Odbor veřejného.
PREZENTUJÍCÍ Registry ve veřejné správě Mgr. David Marek
Duben 2013 Odbor informatiky KrÚ JMK Výzva č. 08 Integrovaného operačního programu na Integrovaného operačního programu na Rozvoj služeb eGovernmentu v.
Národní rozvojový program mobility pro všechny (NRPM)
Výroční konference OP PIK
Elektronický obchod z pohledu České republiky
INTEGROVANÝ OPERAČNÍ PROGRAM pro období 2007–2013
Tvorba veřejných projektů – příklad Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost Mgr. Bc. David Póč Oddělení pro strategii a rozvoj/Katedra.
Výbor pro audit ing. Bohuslav Poduška, CIA, CRMA
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
Legislativní změny na úseku EO, OP, CD
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
LEGISLATIVNÍ DROBEČKY …plus něco navíc
Veřejný ochránce práv.
Transkript prezentace:

Legislativní rámec eGovernmentu – jak na paragrafy? Ing. Jiří Polák – prezident Ing. Aleš Kučera – člen představenstva eGovernment – , Praha

Obsah Je opravdu zákon o eGovernmentu alfou a omegou? V jakém stavu a kdy začne fungovat zákon o centrálních registrech? Zákon o informačních systémech veřejné správy jako jeden z hlavních kamenů legoistativy eGovernmentu Splnil zákon o elektronickém podpisu svůj účel?

Principy SPIS pro legislativu Podkladem pro realizaci služeb veřejné správy (VS) při implementaci informační společnosti je dodržení následujících principů, zajišťujících práva a povinnosti zejména obyvatel, ale také všech osob a veřejné správy v uvedených okruzích. Jiří Polák – prezident Aleš Kučera – člen představenstva

I. princip Právo volby místa a způsobu komunikace s VS Veřejná správa vytváří jednotnou tvář vůči všem klientům [1] bez ohledu na to, zda jde o styk osobní, telefonický, prostřednictvím internetu nebo jiného technologického zařízení, a to v jakékoliv věci. Klienti mají právo vybrat si z nabízených možností způsob poskytnutí služby. Předpokládá se, že přednost budou mít elektronické sdělovací kanály s VS [1] a VS je povinna umožnit jim výběr formy a místa. Všechny služby VS musí být budovány tak, aby byly nezávislé na zvoleném způsobu komunikace s klienty. [1] [1] Klientem se zde rozumí občan, právnická osoba, jiný orgán veřejné správy nebo jiná organizace či instituce Jiří Polák – prezident Aleš Kučera – člen představenstva

II. princip Právo poskytnout informace VS pouze jednou, právo požadovat opatření podkladů z informací VS pro VS Klient má právo poskytnout požadované informace jen jednou a VS je povinna ochraňovat a spravovat tato data tak, aby byla dostupná jak pro vyřizování dalších záležitostí u téhož orgánu VS, tak pro jiné orgány VS v téže nebo jiné věci. Jiří Polák – prezident Aleš Kučera – člen představenstva

III. princip Stejná právní platnost dokumentů různé formy Právní platnost dokumentů se odvozuje z jejich obsahu a není závislá na jejich nosiči[1]. Dokumenty[1] elektronické či listinné formy mají stejnou právní platnost. [ 1][ 1] Médium pro dokumenty je v elektronické nebo listinné podobě. Jiří Polák – prezident Aleš Kučera – člen představenstva

IV. princip Elektronické vedení informačních fondů orgánů veřejné správy Požadavek na všeobecnou a opakovanou dostupnost informačních fondů veřejné správy a jejich správa jako veřejného statku vyžaduje jejich vedení elektronickou formou a to volbou odpovídající technologie. Vlastní prezentace poskytnuté služby klientovi však nesmí být vázána na tuto základní použitou technologii, nýbrž musí respektovat volbu klienta. Jiří Polák – prezident Aleš Kučera – člen představenstva

V. princip Rovnost forem doručování a jeho sjednocení Jednotlivé formy doručování (poštovní, osobní,...) téže úrovně zásilek (rozuměj dopis a ), jsou vzájemně rovnocenné a platí pro ně stejné právní podmínky. Forma Doručení neovlivňuje právní lhůty ani jiné právní náležitosti doručení. Veřejná správa sjednocuje metody a postupy doručování[1][1] [ 1][ 1] Současný systém rozeznává několik desítek různých procesních norem doručování. Elektronické doručování a podávání nemusí být omezeno na území našeho státu. Jiří Polák – prezident Aleš Kučera – člen představenstva

VI. princip Právo volby způsobu doručování Klienti VS mají právo zvolit způsob doručování a doručovací adresu[1]. Pro zvolený způsob doručení jsou klienti povinni[1] spolupracovat s odesílatelem přiměřeně zvolenému způsobu doručení. VS musí zvolený způsob a adresu respektovat. [1][1] Klienti mají právo výběru jen mezi těmi způsoby doručení, které jsou na jím zvolené doručovací adrese technicky možné při zajištěniodpovídající úrovně kvality a bezpečnosti. Jiří Polák – prezident Aleš Kučera – člen představenstva

Možné scénáře realizace eGovernmentu v ČR

jak tento materiál vznikal jde o výsledek kolektivního snažení „Klubu SPIS“, –což je výlučný Klub tvořený ze zástupců informatiků veřejné správy a ze zástupců komerční sféry - členů SPIS tento Klub na svých pravidelných jednáních odborně posuzoval problematiku eGovernmentu –jak ve světle zahraničních zkušeností, tak se znalostí místního prostředí ve státní správě a samosprávě s cílem nasměrovat nejbližší technické kroky k realizaci eGovernmentu

zdroje inspirace „tato diskuse byla inspirována zkušenostmi Rakouska, které je v zavádění a využívání eGovernmentu velmi úspěšné a řadí se na špičku celé Evropské unie“. –2001: IT strategy of the Federal Government iniciována zdola, neměla velký úspěch –2003: sám spolkový kancléř iniciuje vznik nové iniciativy (eGovernment Initiative), kterou také sám řídí během 1 roku skok na 4. místo v EU co do využití eGovernmentu –2005: širší platforma Digital Austria řídí „Federal CIO“, spolkový kancléř pouze odpovídá

čím se materiál zabývá? oblastmi, ve kterých rozpracovává základní principy (stavební kameny) eGovernmentu: –identifikací a autentizací –registry –elektronizací –organizací a rozdělením kompetencí Jiří Polák - prezident

organizace a rozdělení kompetencí ponaučení z Rakouska: –rozhodující je „high-level commitment“ změny neměly potřebný efekt, dokud je „nevzali za své“ nejvyšší představitelé státu –v Rakousku: inicioval a řídil spolkový kancléř 2003: eGovernment Initiative (Offensive) inspirace z Internetu (a jeho standardizačních orgánů) –je možné vést diskusi v opravdu velkém fóru globálně –ale musí být někdo, kdo diskusi sleduje, vyhodnocuje, iniciuje, a na jejím základě také rozhoduje IA B IRSG IRTF IETF IESG vědecko-výzkumné skupiny oblast pracovní skupiny

zásady a principy návrhy musí prosazovat (nejvýše postavení) politici návrhy musí být předjednány s resorty návrhy musí být „dopracovány“ někdo musí iniciovat a řídit diskusi, formulovat návrhy, přijímat prvotní rozhodnutí … musí existovat diskusní platforma, která nikoho nevylučuje (konsensuální) platforma dozorčí rada koncepční servis meziresortní skupina politická záštita oblasti, pracovní skupiny