ZPŮSOB VLÁDY Politická moc ve státě je uplatňována způsobem demokratickým nebo totalitním.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Občanská výchova 9. ročník
Advertisements

Součástí státního území
Česká republika-demokratický stát
I.6. Horizontální a vertikální dělba moci
Současné formy demokracie ve světě
Vznik státních útvarů V.
Střední odborné učiliště Liběchov Boží Voda Liběchov Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona:Výuková prezentace Předmět:
Tento studijní materil byl vytvořen jako výstup z projektu č. CZ.1.07/2.2.00/ Právní stát, demokracie a sociální stát Katedra práva.
VY_32_INOVACE_51_06 ŠkolaStřední průmyslová škola Zlín Název projektu, reg. č.Inovace výuky prostřednictvím ICT v SPŠ Zlín, CZ.1.07/1.5.00/
Základy státní správy Veřejná správa. Stát  Musí mít politickou autoritu, prostřednictvím kterých realizuje státní moc  Státní moc je nezávislá, uskutečňovaná.
ZSV Vznik a podstata státu.
STÁT A PRÁVO.
Česká republika – demokratický stát
Česká republika Demokratický stát.
Státy světa podle způsobu vlády
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
STÁTY A JEJICH SESKUPENÍ
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jana Milotová, Obchodní akademie a Střední odborná škola logistická, Opava, příspěvková.
Základní škola a Mateřská škola, Šumná, okres Znojmo OP VK Tematický celek: Výchova k občanství II. stupeň Název a číslo učebního materiálu.
Totalitní ideologie Test. Totalitní ideologie Test.
Tři hlavní orgány Evropský parlament - hlas občanů Hans-Gert Pöttering
Demokracie a její hodnoty
IDENTIFIKÁTOR MATERIÁLU: EU AnotaceStát a jeho představitelé Autor Václav Jirát Jazyk Čeština Očekávaný výstup Ústně stručně rekapituluje státní.
Číslo a název projektuCZ.1.07/1.5.00/ OP: Vzdělávání pro konkurenceschopnost Zvyšování vzdělanosti pomocí e-prostoru Název a adresa školySoukromá.
VY_32_INOVACE_51_12 ŠkolaStřední průmyslová škola Zlín Název projektu, reg. č.Inovace výuky prostřednictvím ICT v SPŠ Zlín, CZ.1.07/1.5.00/
Ústava ČR Pavel Šuranský.
Politické systémy světa
Základní škola Jakuba Jana Ryby Rožmitál pod Třemšínem Efektivní výuka pro rozvoj potenciálu žáka projekt v rámci Operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST.
VY_32_INOVACE_51_10 ŠkolaStřední průmyslová škola Zlín Název projektu, reg. č.Inovace výuky prostřednictvím ICT v SPŠ Zlín, CZ.1.07/1.5.00/
DIKTÁTOŘI VŮDCI AUTOKRATÉ.
Exekutiva a justice VkO 9.
ÚSTAVA.
Politický systém Rakouska
Ústava ČR Aktivita č.1: Výchova k aktivnímu občanství Prezentace č. 10
Teorie státu.
Demokracie, demokratický právní stát, diktatura
Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
Politický systém Spojeného království Velké Británie a Severního Irska Helena Konečná Marie Masopustová.
Ústavní vývoj ČR Barbora Vítová, Kristýna Jiránková, C3A.
NÁZEV ŠKOLY:Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště AUTOR:Mgr. Diana Jančářová NÁZEV:Státy světa podle politického systému a politické.
Volby. Politická strana – organizace, která sdružuje občany s podobnými představami o řízení státu, - strany se snaží získat co nejvíce hlasů ve volbách,
DEMOKRACIE. Co je to demokracie? Rozhodněte o pravdivosti následujících tvrzení: 1)Demokracie je ideál, s nímž většina politiků nesouhlasí. 2)V demokracii.
Právní základy státu.
ZŠ Brno, Řehořova 3 Já a společnost Výchova k občanství 6 - 9
ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Martin Havlena
Matouš Bořkovec, ZŠ Suchdol,
Název školy: Základní škola Městec Králové
Autor: Mgr.Renata Viktorinová
ČÍSLO PROJEKTU ČÍSLO MATERIÁLU NÁZEV ŠKOLY AUTOR TÉMATICKÝ CELEK
Číslo projektu: Název školy: ZŠ a MŠ Verneřice
Průvodní list Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT   Vzdělávací materiál: Prezentace Určen pro: 2. ročník oborů Technické lyceum,
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Název školy : Základní škola a mateřská škola,
POLITICKÝ ZEMĚPIS FORMY VLÁDY.
FAŠISMUS V ITÁLII.
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Státy světa Formy vlády a uspořádání států Proměna politické mapy
Výchova k občanství Volby jako základ demokracie
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
Totalitní režimy.
Základní škola a Mateřská škola, Šumná, okres Znojmo OP VK 1
TOTALITNÍ STÁTY; FAŠISMUS
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
První čs. republika.
Název školy: Základní škola Chomutov, Písečná 5144 Název materiálu: VY_52_INOVACE_36_Návrat_k_demokracii_ib1 Číslo projektu: CZ1.07/1.4.00/ Autor:
Politický systém ČSR.
POLITICKÝ SYSTÉM NĚMECKA
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Ústavní systém České republiky
Škola: Základní škola Trávníky Otrokovice, příspěvková organizace
Transkript prezentace:

ZPŮSOB VLÁDY Politická moc ve státě je uplatňována způsobem demokratickým nebo totalitním.

Míra demokracie a dodržování lidských práv 1= nejvyšší míra demokracie. Rozdělení do skupin dle řady ukazatelů (svobodné volby, nezávislost soudů, míra korupce apod.) – dle organizace Freedom House.

Demokratický systém Státní systém je postaven na dělbě moci zákonodárné (parlament), výkonné (ministři, premiér, prezident) a soudní. Státní moc je odvozena od občanů (demokracie=vláda lidu) – prostřednictvím voleb. Ve státě jsou zajištěna lidská práva a občanská svoboda. Dnes ve většině států světa.

Totalitní režimy Jsou založeny na ovládání obyvatel státu vládnoucí skupinou nebo osobou (fašistické, komunistické, nacistické režimy), která řídí a kontroluje život lidí ve státě. Občanská práva a svoboda je porušována nebo neexistují, vládne atmosféra strachu a nedůvěry. V současnosti existují totalitní systémy v komunistických zemích – Čína, KLDR, Kuba aj. ve vojenských diktaturách – Súdán, Nigérie a ve státech s režimem silné osobní nebo vládní moci – Irán, Libye aj.

Srovnání voleb v demokratických a totalitních režimech DEMOKRATICKÝ STÁT Existuje více politických stran, které navrhují své zástupce do zastupitelských sborů Strany soutěží o přízeň voličů, o jejich hlasy Výsledky voleb jsou rozhodující pro složení státních orgánů Parlament se člení na stoupence vlády a opozici (je „různobarevný“), přijímání zákonů je často výsledkem kompromisu, nutností hledat přijatelná řešení TOTALITNÍ STÁT Existuje jednotná kandidátka schválená vládnoucí stranou Žádná politická soutěž neexistuje Výsledky voleb nemají žádný praktický význam, o obsazení mocenských orgánů rozhoduje vládnoucí strana Parlament je „jednobarevný“, jeho pravomoci jsou formální

Samostatná práce Jaké rysy jsou typické pro totalitní a demokratické systémy? Jakým způsobem se podílejí občané demokratického státu na jeho řízení? V demokracii se mluví o pravicové a levicové politice. Co znamenají tyto pojmy? Přiřaď jména diktátorů k zemím ve kterých vládnou nebo vládli: jména: Pinochet, Stalin, Hitler, Mussollini, Franco, Saddám Husajn, Fidel Castro, Kim Ir-Sen, Mao Ce-tung, Muammar Kaddáfí státy: Kuba, Itálie, Chile, Španělsko, KLDR, Čína, Irák, Rusko (SSSR), Německo, Libye