Elektrický náboj Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, Petr Jeřábek. Materiál zpracován v rámci projektu Implementace ICT techniky.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Energie mechanická Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, Petr Jeřábek. Materiál zpracován v rámci projektu Implementace ICT techniky.
Advertisements

Mechanická práce Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, Petr Jeřábek. Materiál zpracován v rámci projektu Implementace ICT techniky.
Rychlost Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Petr Jeřábek. Materiál zpracován v rámci projektu Implementace ICT techniky do.
Elektrostatika.
Elektrický náboj - látky jsou složeny z atomů
Elektrování těles. Vznik iontů.
Základní škola Zlín, Nová cesta 268, příspěvková organizace
Elektroskop. Jednotka elektrického náboje
Odkud se bere elektřina
PROCVIČOVÁNÍ spustíte klávesou F5
Elektrický náboj Autor: Mgr. Marcela Vonderčíková Fyzika: 8. ročník
Elektrický náboj a pole
Těleso nebo látka Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Petr Jeřábek. Materiál zpracován v rámci projektu Implementace ICT techniky.
Změny skupenství Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Petr Jeřábek. Materiál zpracován v rámci projektu Implementace ICT techniky.
Elektrostatika I Mgr. Andrea Cahelová Hlučín 2013.
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
Elektrické vlastnosti I.
Model atomu a elektrování těles
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
ELEKTRICKÝ NÁBOJ A JEHO VLASTNOSTI.
VODIČ A IZOLANT V ELEKTRICKÉM POLI.
Stavba atomu Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Lenka Půčková. Materiál zpracován v rámci projektu Implementace ICT techniky.
Stavba atomu.
Silové působení mezi nabitými tělesy Elektroskop
Elektrické pole Elektrický náboj, Elektrické pole
Výuková centra Projekt č. CZ.1.07/1.1.03/
ELEMENTÁRNÍ ELEKTRICKÝ NÁBOJ
ELEKTRICKÉ VLASTNOSTI LÁTEK
Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Není –li uvedeno jinak, je tento materiál zpracován.
ELEKTRICKÉ VLASTNOSTI LÁTEK
INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ
Elektroskop. Jednotka elektrického náboje
Elektrický proud Elektrické pole Elektrické siločáry Elektrické napětí.
Číslo-název šablony klíčové aktivityIII/2–Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Tematická oblastElektřina a magnetismus DUMVY_32_INOVACE_MF_101.
Název školy: Střední odborná škola stavební Karlovy Vary Sabinovo náměstí 16, Karlovy Vary Autor: MIROSLAV MAJCHER Název materiálu: VY_32_INOVACE_04_VZNIK.
Elektrické vlastnosti látek
zpracovaný v rámci projektu
Elektrické vlastnosti látek
Anotace Prezentace, která se zabývá elektrickými vlastnostmi látek. Autor Mgr. Michal Gruber Jazyk Čeština Očekávaný výstup Žáci umí vysvětlit a popsat.
ELEKTRICKÉ POLE.
Elektrický náboj.
Pavel Vlček ZŠ Jenišovice VY_32_INOVACE_346
Název školy: Střední odborná škola stavební Karlovy Vary Sabinovo náměstí 16, Karlovy Vary Autor: MIROSLAV MAJCHER Název materiálu: VY_32_INOVACE_05_STAVBA.
Ionty Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Lenka Půčková. Materiál zpracován v rámci projektu Implementace ICT techniky.
Molekula Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Lenka Půčková. Materiál zpracován v rámci projektu Implementace ICT techniky.
1. část Elektrické pole a elektrický náboj.
Fyzika Elektrický náboj.
Elektrování těles (Učebnice strana 47 – 48) K elektrování těles dochází při jejich vzájemném tření. Atom tělesa 1 Atom tělesa 2 Obě.
Model atomu (Učebnice strana 45 – 47)
Elektrické pole VY_30_INOVACE_ELE_721 Hotelová škola, Obchodní akademie a Střední průmyslová škola Teplice Vypracoval: Ing. Josef Semrád
ELEKTŘINA A MAGNETISMUS 1. část Elektrické pole
Elektrický náboj, elektrické pole. Struktura prezentace úvod otázky na úvod výklad příklad/praktická aplikace otázky k zopakování shrnutí.
Předmět:chemie Ročník: 2. ročník učebních oborů Autor: Mgr. Martin Metelka Anotace:Materiál slouží k výkladu a procvičení učiva o atomu. Zabývá se složením.
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Vodič a izolant v elektrickém poli Číslo DUM: III/2/FY/2/2/5 Vzdělávací předmět: Fyzika Tematická oblast:
Model atomu. Elektrování těles. Vypracoval: Lukáš Karlík
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Denisa Trubirohová Název materiálu: VY_32_INOVACE_01_36_ Elektrické vlastnosti látek Číslo projektu:
JAK LZE VYSVĚTLIT ELEKTROVÁNÍ TĚLES
NÁZEV ŠKOLY: 2. základní škola, Rakovník, Husovo náměstí 3
Elektron, neutron a proton elektrické vlastnosti částic
Vlastnosti elektrického náboje
Stavba atomu.
Elektrické vlastnosti látek
Název školy: Základní škola Městec Králové Autor: Mgr.Jiří Macháček
Elektrický proud Elektrické pole Elektrické siločáry Elektrické napětí.
VODIČ A IZOLANT V ELEKTRICKÉM POLI.
Elektrické vlastnosti látek
O zvláštních vlastnostech těles
Elektrické vlastnosti látek
ELEKTRICKÉ VLASTNOSTI LÁTEK
Transkript prezentace:

Elektrický náboj Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, Petr Jeřábek. Materiál zpracován v rámci projektu Implementace ICT techniky do výuky dle ŠVP na ZŠ Slavkov u Brna, Tyršova 977.

Atom Atom je nejmenší stavební částice hmoty. Atom se skládá z dalších menších částic: protonů, elektronů a neutronů. Protony a elektrony jsou nositelé elektrického náboje. Proton má kladný elektrický náboj a elektron má záporný elektrický náboj. Oba elektrické náboje jsou stejně veliké a liší se pouze orientací. V atomu je stejný počet elektronů a protonů, proto je výsledný elektrický náboj atomu nulový (neutrální).

Elementární elektrický náboj Elementární elektrický náboj je nejmenší možný el. náboj. Jeho nositelé jsou právě elektron a proton. Každý jiný el. náboj je tvořen n-násobkem základního elementárního el. náboje, kde n je přirozené číslo. Značka elementárního el. náboje je e . Hodnota e je: e = 1,602 . 10-19 C

Elektrický náboj 1 C = 6.1018 e Elektrický náboj má značku Q. Jednotka el. náboje je Coulomb [kulomb] značka C. Měřidlo el. náboje je elektroskop (velikost) a elektrometr (velikost i orientaci). El. náboj není možné zničit ani vytvořit. Můžeme ho vyrobit například pomocí tření nebo chemickými reakcemi. Kolem každého el. náboje se nachází elektrické pole. V el. poli působí na el. nabitá tělesa elektrická síla. 1 C = 6.1018 e

Vlastnosti el. náboje Při elektrování tělesa se přenáší elektrony mezi tělesy. Těleso s kladným el. nábojem má nedostatek elektronů. Těleso se záporným el. nábojem má nadbytek elektronů. Souhlasně zelektrovaná tělesa se odpuzují, nesouhlasně se přitahují. El. náboj je možné tzv. uzemnit, to znamená odvést do země. Elektrický náboj se může nasávat (hromosvod) i sršet (jiskra). Elektrický náboj se rozprostře vždy na vnějším povrchu tělesa (Faradayova klec).

Zdroje Fyzika pro 8. ročník základní školy, SPN – pedagogické nakladatelství, a.s., Praha 2000 (Str. 44 – 51)