Archeologické lokality v pohraničí

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Práce multidisciplinárních týmů v oblasti duševního zdraví v Karlovarském kraji Jaroslav Hodboď.
Advertisements

Magnetické kopce v ČR Vortexy.
Možnosti dotací a grantů pro CR v roce • Projektová dokumentace • Souhlas stavebního úřadu • Vyřešené majetkové vztahy k nemovitostem • Prostředky.
* Klub psychotroniky a UFO, o.s. slaví 22 let své existence *
Megality v ČR.
Škola obnovy venkova Třanovice Spolek obnovy venkova Česká republika Moravskoslezský kraj Francie Morbihan.
 Rozsáhlé pohoří na hranicích Česka, Rakouska a německého Bavorska.  Rozkládá se v nadmořské výšce mezi 600 m ( údolí Otavy u Rejštejna ) a 1378 m (
ISAD Cíl: • sjednotit archeologická data vytvořená v projektech výzkumu a vývoje na ústředním pracovišti NPÚ • vytvořit aplikaci na internetu pro komplexní.
14/1/2010. Lead partner projektu RERA a.s., Regionální rozvojová agentura jižních Čech Realizované mezinárodní projekty - Z jižních ČECH AŽ NA KONEC SVĚTA.
Cestovní Kancelář „Napříč Českem“
Průvodce po minerálních pramenech Českého lesa
Karlovarský kraj K.
Volnočasové projekty a EU financování
Střed Čech Vyhledávejte ve své příruční mapě.

Karlovarský kraj.
Karlovarský kraj.
Charakteristika kraje
KARLOVARSKÝ KRAJ ČESKÁ REPUBLIKA.
PLZEŇSKÝ KRAJ ČESKÁ REPUBLIKA.
Historické památky v Lokti Materiál je určen k bezplatnému používání pro potřeby výuky a vzdělávání na všech typech škol a školských zařízení. Jakékoliv.
Procházka historií a současností města Karviné
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Horky nad Jizerou 35 Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Předmět: Zeměpis cestovního ruchu.
Naše m ě sto - MIMO Ň Základní škola a Mateřská škola Mírová 81, Mimoň, příspěvková organizace Oblast podpory Zlepšení podmínek pro vzdělávání na.
Portál - kultura a historie Prahy Ivan Seyček Miroslav Váňa Lada Králová Magistrát hl. m. Prahy ePraha ISSS/LORIS/V4DIS Portál – kultura.
území s léčivými prameny Západní Čechy Vyhledávejte v příruční mapě.

Karlovarský kraj Nejmenší kraj – 3 okresy Příhraniční poloha –
1. kolo 7.ročník
Škola: Základní škola Kladruby Husova 203, Kladruby, Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Modernizace výuky Autor:Mgr. Jaroslava Jašová Název materiálu:VY_32_INOVACE_D Primda.
METODOLOGIE, PAMÁTKOVÁ PÉČE A NÁSTIN DĚJIN ARCHEOLOIGE 1. HODINA.
Využívání ICT ve všeobecně vzdělávacích a odborných předmětech Regionální dějepisně zeměpisný katalog Třeboňska Gymnázium, Třeboň, Na Sadech 308 Zpracováno.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO: NÁZEV: VY_32_INOVACE_74_ČR – Karlovarský kraj AUTOR: Mgr. Marek Bury ROČNÍK, DATUM:
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je PhDr. Bohumila Fillová. ANOTACE Soubor slouží k seznámení žáků s západočeským městem Tachovem.
Socioekonomická sféra

Krušné hory Smrčiny Chebská pánev Sokolovská pánev Doupovské hory Slavkovský les Český les.
Naučná stezka Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
Páteřní trasy v Ústeckém kraji - propojování a diferenciace nabídek Ústí nad Labem.
Neziskové formy podniku -> Ekonomika a neziskový sektor Ekonomika a neziskový sektor
Bečov nad Teplou 23. září Charakteristika města 1399 městská práva V současnosti cca 1000 obyvatel Poloha na spojnici lázeňských měst Karlovy Vary.
Greenways Jizera Cyklojízda Greenways Jizera 17. –
Výsadba dřevin Návrh výboru pro životní prostředí září 2015.
Sdružení Český ráj. 2 Projektové záměry Regionální projektové záměry pro období : Marketingové a koordinační aktivity v CR Rozvoj doplňkové infrastruktury.
HISTORY PARK LEDČICE Jaký je účel HISTORY PARKU? Seznamovat návštěvníky s historií naší krajiny, jejích obyvatel a způsobu života od pravěku po středověk.
Labská stezka priorita rozvoje cykloturistiky v Ústeckém kraji Ústí nad Labem.
Číslo projektu OP VK Název projektu Moderní škola Název školy Soukromá střední škola podnikání a managementu, o.p.s. Předmět Zeměpis (klíčová.
Greenway Jizera Seminář Greenway Jizera Mladá Boleslav,
Strategie komunitně vedeného místního rozvoje MAS Podřipsko Otevřená diskuse pro občany obcí Ctiněves, Černouček, Horní Beřkovice, Jeviněves a Ledčice.
Strategie komunitně vedeného místního rozvoje MAS Podřipsko Otevřená diskuse pro občany obcí Černěves, Dobříň, Dušníky, Krabčice, Kyškovice, Libkovice.
DO PODĚBRAD Akademie třetího věku o.s. Totem Plzeň, obor Historie a místopis a naše první zastavení v Nymburce u domu s nevšedním a krásným reliéfem.
Autor: Bc. Jana LehárováObor: Ekonomika a podnikání Datum: Ročník: IV. Předmět: Cestovní ruch Střední škola oděvní, služeb a ekonomiky Červený.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Prioritní osa 2 Interreg V-A Česká republika – Polsko Společný sekretariát, Hálkova 2, Olomouc
Karlovarský kraj Ing. Jiří Šindelář
Mapa 8: Návrh umístění klidových zón pro zvěř Radějov
Projekt: OP VK Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Autor:
Brownfields v Brně a okolí
Název školy: Základní škola Městec Králové
Karlovarský kraj Nejmenší kraj – 3 okresy Příhraniční poloha –
Strategie komunitně vedeného místního rozvoje MAS Podřipsko
Naučná stezka Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
Jak se žilo ve vrcholném středověku?
Právní problematika břehových porostů
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
Střed Čech Vyhledávejte ve své příruční mapě.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
Katedra historie Filozofická fakulta UP Olomouc
Karlovarský kraj Lázeňský kraj.
Činnost pracovní skupiny styčného důstojníka pro národnostní menšiny
Transkript prezentace:

Archeologické lokality v pohraničí Ringvaly Archeologické lokality v pohraničí

Co je to ringval Ringval je kruhový ostrov obklopený vodou a valem V průměru má vnitřní ostrov přibližně 12 metrů

Jak jsme se o to začali zajímat Naším prvotním zájmem jsou megality Ringvaly jsou podobné rondelům, nebo objektům typu henge, v kterých se megality nacházely (Stonehenge, Woodhenge)

Rozmístění ringvalů v ČR

Rozmístění ringvalů v okrese Cheb

Rozmístění ringvalů v okrese Sokolov

Rozmístění ringvalů v okr. Karlovy Vary

Rozmístění ringvalů v okr. Tachov

Ringval – Prameny (CH)

Ringval – Rankovice (KV)

Ringval – Prameny (CH)

Ringval – Těšov (SO)

Ringval – Těšov (SO)

Ringval – Hluboká (CH)

Ringval – Božetín (CH)

Ringwal – Landwust (SRN)

Ringwal – Landwust (SRN)

Ringwal – Landwust (SRN)

Ringwal – Bad Elster (SRN)

Ringwal – Bad Elster (SRN) Hypotézy

Historie Ve svém bádání jsme se obrátili na spolupracující archeology, historiky a další odborníky.

Hypotézy Pradávné svatyně a obětiště pohanským bohům Útočiště slovanských zemědělců v případech napadení osady nepřítelem, pravděpodobně využíváno severozápadními Slovany. (Prof. Herrmann). První opěrné body, zbudované v období germánské kolonizace rytíři, kteří si ještě nestihli vybudovat pořádné hrady. (Karel Alberti, Anton Gnirls). Středověké opěrné body a obytné věže nižší šlechty. (Jaroslav Fiala). Středověká tvrziště, budovaná podél obchodních cest na jejich ochranu. (Bohumil Broukal, Zdeněk Buchtele) Místa pro chov včel a skládky medu, jako ochrana proti medvědům – ze slovanské doby a možná ještě starší (dr. Kroupa) Kovářské a hrnčířské dílny mimo obydlené oblasti, aby nedošlo k požáru (současné německé zdroje)

Ringval – součást staroslovanské zemědělské osady, sloužící pro chov včel (dr. Kroupa, KPUFO) Ochrana proti medvědům, aby nemohli na med

Projekt záchrany Podáváme podnět k památkové ochraně Součástí návrhu je i popularizace cestou vytvoření naučných stezek, cyklotras, označení lokalit apod. Předpokladem je získání prostředků od česko-německých projektů příhraniční spolupráce

Využití pro cestovní ruch lázeňských hostů Všechny lokality jsou poblíž lázeňských měst. Je to vhodná procházka pěknými lesy pro odpočinek na čerstvém vzduchu Možnost propojení některých lokalit cyklostezkami

Klub psychotroniky a UFO, o.s. Jsme NNO – nestátní nezisková organizace Člen Východoevropské asociace badatelů anomálních jevů www.kpufo.eu www.kpufo.cz www.psychotronika.cz www.kpufo.eu/sk

Zkušenosti s ochranou dalších archeologických lokalit Již proběhla přímo na místech jednání vlastníků pozemku, státní správy, archeologů a NNO na náš podnět o záchraně historických památek, nebo byla na náš podnět podána žádost o jejich registraci: Kounovské kamenné řady Kamenný obětní kruh (Cehnice) Objekty typu „henge“ (Horní Metelsko)