Přepětí 2. část ochrana proti přepětí

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Projekt Anglicky v odborných předmětech, CZ.1.07/1.3.09/
Advertisements

Ochrany Ochrany Ing. Jaroslav Bernkopf Elektrotechnika.
ČSN , edice 2 Ochrana před úrazem elektrickým proudem platnost od Školení k vyhlášce 50 – 3. část Podmínky jedné poruchy –
ČSN edice 2 Ochrana před úrazem elektrickým proudem platnost od Podmínky jedné poruchy – ochrana při poruše (ochrana před dotykem.
Domovní rozvody * hlavní domovní vedení * * odbočky k elektroměrům *
Přepětí v elektroenergetice
Umístění zařízení ochrany před přepětím v elektrických instalacích odběrných zařízení před měřením odběru elektřiny PNE Ed. 2 Umístění přepěťového.
Ochrany proti přepětím
Pojistky nízkého napětí
Zemní spojení.
Rekonstrukce rozvodu el. energie
Proudové chrániče.
Výkonové jističe nízkého napětí
Tento soubor už se neudržuje.
Ochrana před úrazem elektrickým proudem
Přepětí v elektroenergetice
* Školení k vyhlášce 50, 1. část *
Přepětí 4. část přepěťové ochrany
Přepětí 1. část vznik, základní pojmy
Přepětí v elektroenergetických soustavách
Přepětí 3. část přepěťové ochrany a jejich měření
Přepětí 4. část zapojení přepěťových ochran
Výkonové jističe nízkého napětí
Odborná způsobilost v elektrotechnice dle Vyhl. 50/1978 Sb.
Projekt Anglicky v odborných předmětech, CZ.1.07/1.3.09/
Elektrické spotřebiče - bezpečnost
Název a adresa školy: Střední odborné učiliště stavební, Opava, příspěvková organizace, Boženy Němcové 22/2309, Opava Název operačního programu:
ČSN edice 2 Ochrana před úrazem elektrickým proudem platnost od Podmínky jedné poruchy – ochrana při poruše (ochrana před dotykem.
Ochrana před atmosférickým přepětím
Co jsou ekvipotenciální plochy
Autor: MIROSLAV MAJCHER
Solid Team 03/2008 Seminář ČENES Kvalita elektrické energie Jiří Kutáč DEHN + SÖHNE Praha, Source: Tokyo Lightning Protection and Earthing.
Pojistky, přepěťové ochrany
Autor: MIROSLAV MAJCHER
Zkrat.
z pohledu ČSN norem a PNE norem
Autor: MIROSLAV MAJCHER
Co je blesk a jak je třeba se proti němu chránit
Elektrotechnika Stroje a zařízení Hromosvody EL20
No nazdar! Normálně mi říkejte… …hmm… …třeba Mirkoviči 
Ochrany proti přepětím
Elektrotechnika Elektrické stroje a přístroje
Název školy: Střední odborná škola stavební Karlovy Vary Sabinovo náměstí 16, Karlovy Vary Autor: MIROSLAV MAJCHER Název materiálu: VY_32_INOVACE_13_ELEKTRICKÁ.
Pojistky nízkého napětí
BEZPEČNÉ ZACHÁZENÍ S ELEKTRICKÝMI ZAŘÍZENÍMI
Metody zpracování fyzikálních měření - 2
Přepětí v domovních a průmyslových rozvodech Materiály a technická pomoc od firmy.
Zlepšování podmínek pro výuku technických oborů a řemesel Švehlovy střední školy polytechnické Prostějov registrační číslo CZ.1.07/1.1.26/ Autor:
VY_52_INOVACE_05_05_LEZB Zbyněk Lecián Výukový materiál Škola: Střední průmyslová škola elektrotechnická a informačních technologií Brno Autor: Zbyněk.
Měření zemních odporů Autor: Pavel Porteš Co je to uzemnění a proč se měří? Uzemnění je úmyslné vodivé spojení elektrického obvodu nebo vodivých předmětů.
© IHAS 2011 Tento projekt je financovaný z prostředků ESF prostřednictvím Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost a státního rozpočtu ČR.
K aktuálním problémům zabezpečovací techniky v dopravě IV. 26. května 2011 Měření a testování odolnosti přepěťových ochran RAYCAP nestandardními testy.
VY_52_INOVACE_05_17_LEZB Zbyněk Lecián Výukový materiál Škola: Střední průmyslová škola elektrotechnická a informačních technologií Brno Autor: Zbyněk.
ELEKTROTECHNOLOGIE NEVODIČE - ÚVOD. VŠEOBECNÁ CHARAKTERISTIKA NEVODIVÉ MATERIÁLY TVOŘÍ ŠIROKOU ŠKÁLU DRUHŮ, KTERÉ SE VYUŽÍVAJÍ V ELEKTROTECHNICE K RŮZNÝM.
VY_52_INOVACE_05_11_LEZB Zbyněk Lecián Výukový materiál Škola: Střední průmyslová škola elektrotechnická a informačních technologií Brno Autor: Zbyněk.
Ochrana před úrazem elektrickým proudem
VNĚJŠÍ VLIVY NA ELEKTRICKÉ ZAŘÍZENÍ
Přepětí v elektroenergetických soustavách
ENERGETICKÁ MATURITA 2016 PROVOZOVÁNÍ SÍTÍ VN PRÁCE POD NAPĚTÍM – PPN
Bezpečnost elektrických zařízení II.
Výukový materiál Škola: Střední průmyslová škola elektrotechnická a informačních technologií Brno Autor: Zbyněk Lecián Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
Přenosová soustava © Petr Špína 2011
Výukový materiál Škola: Střední průmyslová škola elektrotechnická a informačních technologií Brno Autor: Zbyněk Lecián Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
všechny animace a obrázky - archiv autora
NÁZEV PROJEKTU: INVESTICE DO VZDĚLÁNÍ NESOU NEJVYŠŠÍ ÚROK
Elektromagnetická slučitelnost
ENERGETICKÁ MATURITA 2017 PROVOZOVÁNÍ SÍTÍ VN PRÁCE POD NAPĚTÍM – PPN
Ostatní přístroje nízkého napětí
Spínací přístroje vysokého a velmi vysokého napětí I.
Ochrana před úrazem elektrickým proudem platnost od
Transkript prezentace:

Přepětí 2. část ochrana proti přepětí Materiály a technická pomoc od firmy Přepětí 2. část ochrana proti přepětí

Hladiny ochrany před bleskem Podle stupně nebezpečí zavádí nová ČSN čtyři hladiny ochrany před bleskem. Zařazení objektu do příslušné hladiny provádí projektant. LPL I LPL II LPL III a IV Nemocnice Průmyslové budovy Menší administrativní budovy Banky Administrativní budovy Obytné domy se standardní výbavou Stanice mobilních operátorů Školy Rodinné domy Vodárny Supermarkety Zemědělské objekty Elektrárny Katedrály Objekty a haly bez výskytu osob a vnitřního vybavení Objekty s nebezpečím výbuchu

Parametry přepětí pro jednotlivé LPL Jaký je význam jednotlivých hladin ? Podle určené hladiny před bleskem se navrhují parametry a provedení ochrany před bleskem. První krátký výboj LPL Parametry proudu Označení Jednotka I II III IV Vrcholový proud kA 200 150 100 Náboj krátkého výboje Qshort C 75 50 Časové parametry T1/T2 μs/μs 10/350

Rozdělení bleskového proudu při zásahu objektu a kabelovém přívodu (odhad). Na každý pracovní vodič (L1, L2, L3 a PEN) připadá přibližně (17/4)%, tedy zhruba 8 kA 50 % proudu (100kA) se rovnoměrně rozdělí mezi vstupy do objektu 50 % proudu (100kA) se svede přes jímač do uzemnění (LPS) Uvažuje se nejhorší případ – Iimp=200 kA (impuls 10/350 µs)

Zóny ochrany ZBO 0A – je možný přímý úder blesku + netlumené elmag. pole ZBO 0B – bez přímého úderu blesku, ale s netlumeným elmag. polem Vnější ochranný systém LPS (jímač + svod) Ekvipotenciální sběrnice 1 na hranici ZBO 0 a ZBO 1 ZBO 1 – impulsní proud na vodivých částech je značně omezen, elmag. pole zatlumeno Přívod – kabely nn a datové rozvody ZBO 2 – další následné omezení impulsních proudů Zemní ochranný systém

Popište možnosti vzniku přepětí ? 1. Přímý úder blesku do vedení vn 2. Blesk mezi mraky – indukce do vedení 3. Úder blesku do jímače 4. Úder blesku do okolí – zavlečení přepětí

Nebezpečí při svodu blesku 1. Nevytvořeno ochranné propojení – popište možná nebezpečí Silový rozvod elektrické energie Kovové potrubí např. vodovod Při průchodu blesku svodem se vytvoří v důsledku odporu svodu a zemniče potenciálový rozdíl mezi svodem a uzemněným potrubím a mezi svodem a elektrickou instalací. Hrozí výboj, nebezpečí úrazu a zničení zařízení !!!

Nebezpečí při svodu blesku 2. Potrubí na stejném potenciálu jako svod – popište význam a možná další nebezpečí Ochranné vyrovnání potenciálů Výrazné snížení celkového zemního odporu a snížení rozdílu potenciálů mezi potrubím a svodem. Nemůže dojít k průrazu na potrubí, nebezpečí průrazu do elektrického vedení zůstává (rozdíl potenciálů svodu a fázového vodiče). Hrozí výboj a nebezpečí úrazu a zničení zařízení !!!

Nebezpečí při svodu blesku 3. Na společný potenciál je připojen i vývod z přepěťové ochrany Připojení vývodu přepěťové ochrany V případě zvýšení rozdílu potenciálů nad bezpečnou mez zapůsobí přepěťová ochrana, která sníží úroveň rozdílu potenciálů mezi živými a vodivými částmi . Ideální případ, nehrozí úraz elektrickým proudem.

Jaké je nebezpečí při svodu blesku v tomto případě ? Sdělovací vedení Silové vedení V okolí svodu se při průchodu blesku vytváří silné elektromagnetické pole. Jestliže prochází toto pole uzavřenou smyčkou, pak se na této smyčce indukuje napětí. Toto impulsní napětí je velké a může poškodit zejména elektronická zařízení. PC Ui

Rozdělení svodičů přepětí Podle jakých obecných kritérií se dělí svodiče přepětí ? SPD typ 1 - svodiče bleskový proudů (zkoušky třídy I) Svedení velké energie bleskového proudu a vyrovnání potenciálu v případě přímého úderu blesku, instalují se v hlavním rozváděči. SPD typ 1+2 – vyhovují zkouškám třídy I a třídy II SPD typ 2 – svedení méně náročných přepětí (zk. třídy II) Svedení spínacích a indukovaných přepětí, zbytkových přepětí za SPD 1, instalují se v podružných rozváděčích. SPD typ 3 – přímá ochrana elektrického zařízení (třída III) Nejjemnější stupeň kaskády, instaluje se u chráněného zařízení, bývá kombinován s vf fitrem.

Kategorie přepětí – ČSN EN 61643-11 Silové vedení Možná dodatečná ochrana zvlášť citlivého zařízení. Je umístěna přímo u spotřebiče nebo je součástí spotřebiče. Ochranná úroveň je dána spotřebičem. Hlavní rozvaděč Svodiče TYP 1 – Omezení bleskového proudu – hlavní rozváděč - ochranná úroveň 4 kV Svodiče mimo budovu (dříve třída A) zodpovídá provozovatel sítě – ochranná úroveň 6 kV Svodiče TYP 3 – v vf filtrem pro citlivé spotřebiče u elektrického zařízení – ochranná úroveň 1,5 kV Svodiče TYP 2 – snížení zbytkového přepětí v podružném rozvaděči – ochranná úroveň 2,5 kV 1 Podružný rozvaděč 6kV 2 3 Chráněné spotřebiče 4kV 2,5kV 1,5kV min. 10 m min. 5 m

Příklad třístupňové koordinované ochrany HAKEL - TRADE 2008 Příklad třístupňové koordinované ochrany Rázová oddělovací tlumivka pro koordinaci Snížení zbytkového napětí v podružném rozvaděči Omezení bleskového proudu na vstupu vedení do objektu Typ 3 s vf filtrem pro citlivé přístroje 6 kV 2 kV 770 V 1,2 kV 5 kA (8/20) 50 kA (10/350) 15 kA (8/20) 13 13