Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Výkonové jističe nízkého napětí

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Výkonové jističe nízkého napětí"— Transkript prezentace:

1 Výkonové jističe nízkého napětí

2 Využití výkonových jističů Požadavky na výkonové jističe
* hlavní jištění v průmyslových rozvodech * jištění spotřebičů velkých výkonů * jištění obvodů s velkými zkratovými proudy * jištění s požadavkem přesného nastavení vypínací charakteristiky (selektivita, …) Požadavky na výkonové jističe * vysoká vypínací schopnost * velké jmenovité proudy * spolehlivost * selektivita

3 Základní pojmy a parametry
Ue - jmenovité napětí (V) In - jmenovitý proud (A) Icu - jmenovitá mezní vypínací schopnost (kA) a je nejvyšší hodnota zkratového proudu, který je jistič schopen vypnout. Po vypnutí se mohou zhoršit některé parametry jističe. Ics - jmenovitá provozní vypínací schopnost (%) a udává se v % Icu. Jistič je schopen vypnout daný proud opakovaně.

4 Štítek výkonového jističe (příklad)
jmenovité napětí napěťová soustava jmenovitá mezní vypínací schopnost Icu jmenovitá provozní vypínací schopnost Ics třída použití – A – hlavní rozvaděče Poznámka: Vypínací výkon je konstantní. Čím vyšší jmenovité napětí, tím nižší Icu!

5 Vypínací komora (příklad)
pevné kontakty zhášecí komory pohyblivý kontakt oblouk * každý pól má samostatnou komoru * jednotlivé komory lze vyměnit

6 Princip zhášení zkratový proud zhášecí komora píst  pro rychlé vypnutí a omezení proudu se využívá energie plynů hořícího oblouku.  pro I < 25In je doba vypnutí asi 3 ms  pro větší proudy zhruba 1 ms.

7 Jednotka spouští Rozdělení elektromagnetická elektronická
Jednotka spouští je zpravidla samostatný blok, který se připevní do tělesa jističe. Rozdělení elektromagnetická elektronická stejný princip jako u instalačního jističe větší možnosti a přesnější nastavení

8 Elektromagnetická spoušť
Ir – nastavení spouště s ohledem na přetížení Im – nastavení spouště s ohledem na zkrat Použití – jednodušší a méně náročné aplikace

9 Elektronická spoušť signalizace stavu zatížení
neselektivní zkratová spoušť konektor pro připojení testovacího zařízení Isd – nastavení selektivní zkratové spouště (2–10) In Ir – nastavení s ohledem na přetížení (hrubé a jemné nastavení)

10 Plně nastavitelná spoušť
t (s) Ir – nastavení spouště proti přetížení tr – zpoždění spouště proti přetížení Isd – nastavení selektivní zkratové spouště tsd - zpoždění selektivní zkratové spouště Ii - nastavení nezpožděné zkratové spouště I (A)

11 Příslušenství výkonových jističů
OF1 SD SDE OF2 MN MX otočná rukojeť nebo motorový pohon Pomocné kontakty OF * indikuje polohu hlavních kontaktů SD * indukuje vypnutí jističe poruchou * dálkové vypnutí SDE * indikuje vypnutí jističe poruchou Dálkové ovládání MN/MX - dálkové vypnutí jističe ovládacím obvodem podpětím (MN) nebo napěťovým impulsem (MX) Zemní ochrana (obdobná funkce jako proudový chránič)

12 Připojení výkonových jističů
Přední přívody Zadní přívody kabel – V-svorky kabel – kabelové oko přípojnice

13 Příklad jističe – Compact NSX
Systém vypínání - princip Jednotka spouští - připevnění

14 Příklad jističe – Compact NSX

15 Ukázky výkonových jističů


Stáhnout ppt "Výkonové jističe nízkého napětí"

Podobné prezentace


Reklamy Google