Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Elektrotechnika Stroje a zařízení Hromosvody EL20

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Elektrotechnika Stroje a zařízení Hromosvody EL20"— Transkript prezentace:

1 Elektrotechnika Stroje a zařízení Hromosvody EL20
Ing. Ludmila Nevařilová

2 Zdroje Hromosvody

3 Zdroje Hromosvod Hromosvod je zařízení sloužící k ochraně budov, objektů a živých bytostí v nich před nebezpečnými účinky blesku. Statický výboj je sveden pomocí kovových částí hromosvodu do země.

4 Hromosvod Hromosvod má tři části: jímací zařízení svody uzemnění
Zdroje Hromosvod Hromosvod má tři části: jímací zařízení svody uzemnění

5 Jímací zařízení Jímací zařízení může být provedeno jako:
Zdroje Jímací zařízení Jímací zařízení může být provedeno jako: hřebenová soustava mřížová soustava tyčový hromosvod oddálený

6 Zdroje Hřebenová soustava Jímací vedení je vedeno po hřebenu střechy, nebo na nejvyšší hraně střechy a používáme ho u střech sedlových, valbových, polovalbových a pultových.

7 Zdroje mřížový soustava Je tvořena sítí jímacích vedení, které jsou spojeny v místě křížení. Tuto soustavu používáme především pro střechy ploché, pultové nebo sedlové.

8 Zdroje tyčový hromosvod Používáme ho v místě předpokládaného zásahu blesku a především k ochraně jednotlivých předmětů vyčnívajících nad okolí, nebo ochranu vysokých štíhlých budov, komínů, věží a objektů se stanovou střechou.

9 Zdroje Pomocný jímač Pomocný jímač používáme v místě předpokládaného zásahu blesku a především k ochraně jednotlivých předmětů vyčnívajících nad okolí, nebo ochranu vysokých štíhlých budov, komínů, věží a objektů se stanovou střechou.

10 svorky okapová svorka univerzální svorka spojení s plochým materiálem
Zdroje svorky okapová svorka univerzální svorka spojení s plochým materiálem spojení ve tvaru T křížové svorka zkušební svorka souběžné spojení

11 Uzemnění Používáme tyto druhy zemničů:
Zdroje Uzemnění Uzemňovací soustava má rovnoměrně rozptýlit bleskový proud do země. Používáme tyto druhy zemničů: tyčové páskové deskové (nedoporučují se pro nové projekty) základové strojené i náhodné

12 Seznam použité literatury
BURANT, Jiří. Blesk a přepětí: systémová řešení ochran. Praha: FCC Public, 2006, 252 s. ISBN


Stáhnout ppt "Elektrotechnika Stroje a zařízení Hromosvody EL20"

Podobné prezentace


Reklamy Google