Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

všechny animace a obrázky - archiv autora

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "všechny animace a obrázky - archiv autora"— Transkript prezentace:

1 všechny animace a obrázky - archiv autora
Digitální učební materiál Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu VYS_32_INOVACE_07_Rozvodná zařízení_transformovny Název školy Vyšší odborná škola, Střední průmyslová škola a Střední odborná škola řemesel a služeb, Strakonice, Zvolenská 934 Autor Ing. Václav Opatrný Tematický celek Rozvodná zařízení Ročník 3. ročník Datum tvorby Anotace Metodický pokyn Prezentace, obsahující základní informace o trafostanicích. Na sedmi snímcích rozebírá základní problematiku jednotlivých částí transformační stanice. Prezentace je doplněna několika snímky, které charakterizují celkové uspořádání sloupové trafostanice. Cílem je naučit žáky chápat význam trafostanic pro distribuci elektrické energie do sítí nn. Proto se v prezentaci vyskytuje jednoduché zadání pro zakreslení sítě nn napojené na sloupovou transformační stanici. V této elektronické podobě je kladen důraz na přehledné podání celé problematiky. Přezkoušení učiva je prováděno pomocí pracovního listu nebo testem. Materiál je určen žákům k výuce i opakování učiva. Jednotlivé snímky lze promítat na plátno, lépe však na interaktivní tabuli. Text je určen k výuce nebo pro bezprostřední opakování látky frontálně se všemi žáky nebo po skupinách. K vypracování otázek a zakreslení jednoduché sítě nn slouží upravené pracovní listy. všechny animace a obrázky - archiv autora

2 Přehled elektrických stanic
Elektrické stanice Transformovny stožárové zděné jiné Zapouzdřené, provizorní, … Spínací stanice Rozvádění el. energie stejného napětí Měnírny Přeměna střídavého proudu na stejnosměrný Kompenzovny Vyrovnání jalových složek nebo jiných parametrů vedení Zajímají nás především stožárové a zděné transformovny: Popište proč jsou významné z hlediska odběratele elektrické energie Kde se nejčastěji umísťují?

3 Uspořádání sloupové transformovny
1 Přívod 22 kV Bleskojistka Odpojovač Pojistka vn Transformátor Jistič MTP Elektroměr celkové spotřeby Přípojnice 2 3 4 5 6 8 7 9 Obsah transformovny: Transformátory různých provedení s ruční nebo samočinnou regulací Rozvodná zařízení – úsečníkový odpojovač, pojistky, bleskojistky, izolátory, rozvaděče s měřením odběru, … Do pracovních listů překreslete schéma sloupové transformovny a popište jeho očíslované části.

4 Sloupová trafostanice
Na obrázcích je několik snímků sloupové trafostanice. Napište, jak je zabezpečena ochrana proti přepětí a jaké podmínky musí splňovat. Napište, jak je jištěna primární a sekundární strana připojené sítě.

5 Zakreslení trafostanice
4 5 6 TR 1 2 3 Hranice pozemku Obrázek ukazuje situaci pro umístění venkovního a kabelového vedení nn, které je napájeno z trafostanice (TR) 22 / 0,4 kV, 250 kVA. Z TR vycházejí 2 vývody: Objekty č. 1, 2, 3…… jsou napájeny venkovním vedením AlFe 4x42mm2 Domky č. 4, 5, 6…… jsou napájeny kabelovým vedením CYKY 4B x 16mm2 Přípojky rodinných domků jsou provedeny závěsným kabelem CYKYz 4B x 16 Zakreslete do plánu předepsanými značkami všechny náležitosti potřebné pro správné označení vedení a jeho částí dle platných předpisů. Řešení

6 Všechny materiály a obrázky jsou z archivu autora.
Konec prezentace Všechny materiály a obrázky jsou z archivu autora. © Ing. Václav Opatrný

7 Řešení 4 5 6 1 2 3 Hranice pozemku 5 W AlFe 4x42 CYKY 4Bx25 5 W 5 W
TR 1 2 3 Hranice pozemku AYKYz 4x16 AYKYz 4x16 5 W AYKYz 4x16 AlFe 4x42 CYKY 4Bx25 5 W 5 W Zpět


Stáhnout ppt "všechny animace a obrázky - archiv autora"

Podobné prezentace


Reklamy Google