Tuky v dětském jídelníčku

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Výživa člověka.
Advertisements

Co vědí české ženy o tucích a mastných kyselinách
VÝŽIVA – základní složky potravy
Tuky ve stravování dětí
Co je to tuk? Doc. Ing. Jana Dostálová, CSc.
TUKY (LIPIDY).
Tuky Mgr. Lenka Fasorová.
TUKYTUKYTUKYTUKY. Pro tuky se se užívá také název LIPIDY. Jsou to estery vyšších mastných kyselin s glycerolem. PEVNÉ tuky (např. sádlo, máslo, lůj),
Školní stravování (úvod) MUDr. Petr Tláskal, CSc. Ing. Eva Šulcová Bc
Zásady výživy sportovce
stravovací režim školáků
SPRÁVNÁ VÝŽIVA PROJEKT „ZDRAVĚ JÍST, ZDRAVĚ ŽÍT“.
Věra Boháčová, DiS. nutriční terapeutka Poradenské centrum Výživa dětí
Také si myslíte, že to děláte správně?
LIPIDY I Rozdělení, vlastnosti
VY_32_INOVACE_VkZ Základní složky potravy
Organické a anorganické sloučeniny lidského těla
Tuky – složení, značení, hodnocení, výživová doporučení
LIPIDY.
Jitka Rusková, DiS. nutriční terapeutka Poradenské centrum Výživa dětí
Jitka Rusková, DiS. nutriční terapeutka Poradenské centrum Výživa dětí
Potraviny – zdroje energie
Číslo šablony: III/2 VY_32_INOVACE_ P9 _ 1.9 TEMATICKÁ OBLAST: Biologie člověka s rozsahem pro ZŠ Metabolické procesy trávicí soustavy TYP: DUM výkladový.
Výživové nároky u dospívajících
Zdravé mlsání Dana Růžičková, DiS. nutriční terapeutka Poradenské centrum Výživa dětí, Praha 26. února 2008.
Jitka Rusková, DiS. nutriční terapeutka Poradenské centrum Výživa dětí
SPRÁVNÁ VÝŽIVA Prvouka 3.ročník. SPRÁVNÁ VÝŽIVA Prvouka 3.ročník.
Potravinový talíř Člověk a jeho zdraví.
„EU peníze středním školám“ Název projektuModerní škola Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název aktivity III/2 Inovace a zkvalitnění výuky.
Tuky = Lipidy Přírodní látky
Mýty rodičů ve výživě dětí z pohledu pediatra
Svačiny českých (a slovenských) dětí
MultiVita pomáhá s chutí růst Ing. Radka Šimánková Manažerka značky Rama.
Lipidy Školení trenérů licence A Fakulta tělesné kultury UP Olomouc
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Monika Chudárková ANOTACEMateriál seznamuje žáky s tuky, jejich získáváním, tříděním,
ESENCIÁLNÍ MASTNÉ KYSELINY – OPOMÍJENÉ NEZBYTNOSTI V DĚTSKÉ VÝŽIVĚ MUDr. Bohuslav Procházka Praktický lékař pro děti a dorost.
Předmět: Potraviny a výživa Ročník: první
Tuky Výživa ve sportu I.
Zásady zdravé výživy Dagmar Šťastná.
Zdravá výživa I Dagmar Šťastná.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Brandýs nad Labem – Stará Boleslav, Školní 291 AUTOR: Mgr. Stránská Alena NÁZEV: VY_32_INOVACE_13_Př - výživa a zdraví TEMA:
Zdravá výživa Správné sestavení jídelníčku VY_32_INOVACE_01_36.
Elektronické učební materiály - … stupeň Předmět Autor: Mgr. Roman Havlíček Elektronické učební materiály – II. stupeň Tělesná výchova 1.1 Zdravá výživa.
Potraviny poživatiny s výživovou (nutriční) a energetickou hodnotou.
Kvalitní potraviny - kvalitní život CZ.1.07/1.1.00/
Ch_050_Lipidy, důležité přírodní látky Ch_050_Přírodní látky_Lipidy, důležité přírodní látky Autor: Ing. Mariana Mrázková Škola: Základní škola Slušovice,
Biochemie ve výživě- tuky. Funkce tuků v těle: - tuky (lipidy) tvoří 30% našeho jídelníčku - jsou tvořeny glycerolem a v něm rozpuštěnými mastnými kyselinami.
Základní škola, Moravský Krumlov, náměstí Klášterní 134, okres Znojmo, příspěvková organizace VY_32_INOVACE_04_PR_ZÁKLADNÍ SLOŽKY POTRAVY.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Potrava
VY_32_INOVACE_Luk_II_08 Živiny Název projektu: OP VK Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/ OP Vzdělání pro konkurenceschopnost 1.4. Zlepšení.
Zlepšení podmínek pro vzdělávání na středních školách Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název a adresa školy: Integrovaná střední.
Příjem a výdej energie. V čem měříme množství energie? Množství energie (ať již obsažené v potravinách či potřebné pro správnou funkci našeho těla) měříme.
P YRAMIDA VÝŽIVY Zpracovala: Mgr. Kateřina Holá Speciální základní škola, Česká Kamenice, Jakubské nám. 113, příspěvková organizace.
Zlepšování podmínek pro výuku technických oborů a řemesel Švehlovy střední školy polytechnické Prostějov registrační číslo CZ.1.07/1.1.26/
TUKY (LIPIDY).
Autor: Bc. Renáta Bojarská Datum: Název: VY_32_INOVACE_10_PŘÍRODOPIS
Tuky jsou vydatným zdrojem energie (1 g tuku = 38 kJ),
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Brandýs n. L. – Stará Boleslav, Školní 291
Věra Boháčová, DiS. nutriční terapeutka Poradenské centrum Výživa dětí
Potrava člověka Úkol: Na obrázku jsou některé zdroje živin, rozděl je na zdroje cukrů, tuků a bílkovin.
Veronika Březková Masarykův onkologický ústav Poradna pro výživu
Buňka  organismy Látkové složení.
PESTROST STRAVY.
Zásady správné výživy Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu
DUM / VYDMUCHOV / POLIAČÍKOVÁ/ JAZYK A JAZYKOVÁ KOMUNIKACE/ 027
NÁZEV ŠKOLY: ZÁKLADNÍ ŠKOLA KOLÍN V., MNICHOVICKÁ 62
Výživa.
Maso a masné výrobky Dodatky.
Tuky = Lipidy Přírodní látky
Transkript prezentace:

Tuky v dětském jídelníčku Jitka Tomešová, DiS. nutriční terapeutka Poradenské centrum Výživa dětí 27. března 2008

Kolik tuku potřebujeme V jídelníčku dospělých by měly tuky tvořit 30-35 % z denního energetického příjmu u dětí se denní potřeba tuku pohybuje okolo 30-40 % z celkového denního příjmu energie Jeden gram tuku dodá tělu cca 38 kJ (9 kcal) dvojnásobek oproti sacharidům či bílkovinám

K čemu je tuk dobrý Zdroje energie pro metabolizmus buněk Ke správnému využití vitaminů v rozpustných tucích Pro tvorbu některých hormonů Stavební kameny buněčných membrán a nervových tkání Mechanickou ochranu vnitřních orgánů K zajištění tepelné rovnováhy těla

Vyšší příjem tuků u dětí Děti jsou většinou aktivnější - spotřebují více energie a tím také tuků Tuky v dětské stravě nijak zásadně neomezovat důležitější je správný výběr

Jaké tuky vybírat Rostlinné tuky vhodnější než živočišné neobsahují cholesterol vyšší obsah nenasycených mastných kyselin (včetně esenciálních) esenciální kyseliny si tělo neumí vytvořit - musí je přijímat s potravou, i ve formě obohacených potravin např. rostlinný tuk Rama Idea! obohacený esenciální mastné kyseliny nezbytné pro mozek či pro správný růst a vývoj dětí

Jaké tuky vybírat Dětem je vhodné zařazovat do jídelníčku k namazání na chléb a pečivo kvalitní rostlinné tuky ukazatelem pro výběr je obsah trans mastných kyselin (co nejméně) Pro teplou kuchyni kvalitní rostlinné oleje (olivový, řepkový) snesou vysoké teploty, mají příznivé složení mastných kyselin

Skryté tuky V potravinách jsou obsaženy, aniž bychom je viděli Nemáme kontrolu, kolik jich sníme Skryté tuky zejména: v tučném mase v uzeninách, paštikách v tučných mléčných výrobcích v náplních, polevách

Na co si dát pozor Nízkotučné potraviny děti potřebují tuku více než dospělí a to i děti s nadváhou Nadměrný příjem tuků (z tučného masa, paštik, uzenin atd.) velký příjem tuků s nevhodným složením může vést k nadváze či k vyššímu cholesterolu aj. Trans mastné kyseliny v levných cukrovinkách, náplních a polevách, ve ztužených tucích a margarínech vyráběných zastaralou technologií (hydrogenací)

Porce tuku Věk dítěte % tuků/ den Množství tuku (g)/ den Do 4 měsíců 45 – 50 22 – 26 Do 12 měsíců 35 – 45 27 – 35 1 – 4 roky 30 – 40 35 – 47 4 – 7 let 30 – 35 45 – 60 7 – 10 let 55 – 72 10 – 13 let 67 – 86 13 – 15 let 74 – 103 15 – 18 let 83 – 103

10 g tuku obsahuje 10 g olivového oleje 12 g másla 14 g rostlinného tuku (Rama) 29 g turistického salámu 40,5 g dietních párků 41 g tvrdého sýra 45% 56 g taveného sýra 45% 77 g bílé klobásy 80 g termixu 1 250 g kuřecího masa (prsa bez kůže)

Skutečnost Z průzkumu „Jak jedí české děti“, který realizovalo Poradenské centrum v květnu 2007, vyplynulo děti jedí množství tuku odpovídající doporučení příznivé není složení těchto tuků - převažuje konzumace živočišných tuků nad rostlinnými

Nové značení potravin

Děkuji za pozornost!