Tuky v dětském jídelníčku Jitka Tomešová, DiS. nutriční terapeutka Poradenské centrum Výživa dětí 27. března 2008
Kolik tuku potřebujeme V jídelníčku dospělých by měly tuky tvořit 30-35 % z denního energetického příjmu u dětí se denní potřeba tuku pohybuje okolo 30-40 % z celkového denního příjmu energie Jeden gram tuku dodá tělu cca 38 kJ (9 kcal) dvojnásobek oproti sacharidům či bílkovinám
K čemu je tuk dobrý Zdroje energie pro metabolizmus buněk Ke správnému využití vitaminů v rozpustných tucích Pro tvorbu některých hormonů Stavební kameny buněčných membrán a nervových tkání Mechanickou ochranu vnitřních orgánů K zajištění tepelné rovnováhy těla
Vyšší příjem tuků u dětí Děti jsou většinou aktivnější - spotřebují více energie a tím také tuků Tuky v dětské stravě nijak zásadně neomezovat důležitější je správný výběr
Jaké tuky vybírat Rostlinné tuky vhodnější než živočišné neobsahují cholesterol vyšší obsah nenasycených mastných kyselin (včetně esenciálních) esenciální kyseliny si tělo neumí vytvořit - musí je přijímat s potravou, i ve formě obohacených potravin např. rostlinný tuk Rama Idea! obohacený esenciální mastné kyseliny nezbytné pro mozek či pro správný růst a vývoj dětí
Jaké tuky vybírat Dětem je vhodné zařazovat do jídelníčku k namazání na chléb a pečivo kvalitní rostlinné tuky ukazatelem pro výběr je obsah trans mastných kyselin (co nejméně) Pro teplou kuchyni kvalitní rostlinné oleje (olivový, řepkový) snesou vysoké teploty, mají příznivé složení mastných kyselin
Skryté tuky V potravinách jsou obsaženy, aniž bychom je viděli Nemáme kontrolu, kolik jich sníme Skryté tuky zejména: v tučném mase v uzeninách, paštikách v tučných mléčných výrobcích v náplních, polevách
Na co si dát pozor Nízkotučné potraviny děti potřebují tuku více než dospělí a to i děti s nadváhou Nadměrný příjem tuků (z tučného masa, paštik, uzenin atd.) velký příjem tuků s nevhodným složením může vést k nadváze či k vyššímu cholesterolu aj. Trans mastné kyseliny v levných cukrovinkách, náplních a polevách, ve ztužených tucích a margarínech vyráběných zastaralou technologií (hydrogenací)
Porce tuku Věk dítěte % tuků/ den Množství tuku (g)/ den Do 4 měsíců 45 – 50 22 – 26 Do 12 měsíců 35 – 45 27 – 35 1 – 4 roky 30 – 40 35 – 47 4 – 7 let 30 – 35 45 – 60 7 – 10 let 55 – 72 10 – 13 let 67 – 86 13 – 15 let 74 – 103 15 – 18 let 83 – 103
10 g tuku obsahuje 10 g olivového oleje 12 g másla 14 g rostlinného tuku (Rama) 29 g turistického salámu 40,5 g dietních párků 41 g tvrdého sýra 45% 56 g taveného sýra 45% 77 g bílé klobásy 80 g termixu 1 250 g kuřecího masa (prsa bez kůže)
Skutečnost Z průzkumu „Jak jedí české děti“, který realizovalo Poradenské centrum v květnu 2007, vyplynulo děti jedí množství tuku odpovídající doporučení příznivé není složení těchto tuků - převažuje konzumace živočišných tuků nad rostlinnými
Nové značení potravin
Děkuji za pozornost!