Legislativní rámec ochrany zdraví obyvatel před hlukem MUDr. Michael Vít, Ph.D. hlavní hygienik ČR.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Ekonomické nástroje v kontextu Rio+20
Advertisements

Produkce odpadů 2002 – 2007 obce ORP Šumperk

1 Stavební kameny Národního akční plánu pro energii z obnovitelných zdrojů Euroenergy, spol. s r. o
Setkání s novináři, Vimperk k tématu Vládní návrh zákona o NP Šumava … fám už bylo dost … Jiří Mánek, ředitel Správy NP a CHKO Šumava.
Škroupovo náměstí – podzemní garáže na místě parku?
Integrovaný registr znečišťování Ohlašovací povinnosti za rok 2008 Ing. Bc. Jan Maršák, Ph.D. Odbor integrované prevence a IRZ Ministerstvo životního.
Podpora mikroregionů v Královéhradeckém kraji Ing. Pavlína Trpkošová Krajský úřad Královéhradeckého kraje Odbor regionálního rozvoje, cestovního ruchu.
Seminář IRZ a legislativa v ochraně ovzduší, , Praha Nařízení vlády č. 112/2004 Sb. a jeho novela Kurt Dědič, odbor ochrany ovzduší MŽP.
Nařízení vlády č. 352/2002 Sb., kterým se stanoví emisní limity a další podmínky provozování spalovacích stacionárních zdrojů znečišťování ovzduší.
Dokumentace k zajištění BOZP
§ Nařízení vlády č. 350/2002 Sb.. kterým se stanoví imisní limity a podmínky a způsob sledování, posuzování, hodnocení a řízení kvality ovzduší.
MK Vodoprávní aktuality Příprava nového občanského zákoníku Medlov – prosinec 2008 Vláda schválila (usnesení č. 510 z ) Sněmovní tisk čtení.
Písemka č.III  jméno, kruh, varianta 1, 2  Odpověď – 1 a b 2 b 3 c a b  6 x 50 sekund opisování 
Písemka č.III  jméno, kruh, varianta 1, 2  Odpověď – 1 a b 2 b 3 c a b  6 x 50 sekund opisování 
Nové právní předpisy v oblasti rostlinolékařského vzdělávání Seminář MZe
Příprava nové dopravní politiky ČR
Integrovaný operační program (IOP) INTEGROVANÝ PLÁN ROZVOJE MĚST v IOP Kritéria dle Nařízení komise (ES)1828/2006 čl.47 Hana Pejpalová Tel:
Tento produkt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky Právo na informace o životním prostředí.
EIA – význam procesu s ohledem na navazující řízení Dana Kučová EIA – význam procesu při realizaci záměrů s ohledem na navazující řízení Zpracovala.
Zdravotní ústav se sídlem v Ostravě Pracoviště Ústí nad Orlicí Jana a Jos. Kovářů 1412, Ústí nad Orlicí Hluk v legislativě platné a.
Krajská hygienická stanice Moravskoslezského kraje se sídlem v Ostravě
NRL pro měření a posuzování hluku v komunálním prostředí
Integrovaný registr znečištění Ing. Jiří Jungmann Výzkumný ústav maltovin Praha s. r. o.
Integrovaný registr znečišťování Platná právní úprava Ing. Bc. Jan Maršák, Ph.D. Odbor integrované prevence a IRZ Ministerstvo životního prostředí.
Krajská hygienická stanice Moravskoslezského kraje se sídlem v Ostravě
Strategické hlukové mapování
Technická normalizace v České republice 1.Tvorba českých technických norem 2.Mezinárodní spolupráce 3.Postavení českých technických norem.
Pracovní skupina Dopravní politika Dopravní sektorové strategie 2. fáze.
Strategické hlukové mapování v ČR
Můžou nás vybagrovat? Lukáš Matějka Arnika – Centrum pro podporu občanů StreetRadio, Praha října 2011.
Program rozvoje venkova ČR na období Olomouc Šumperk
Ing. Helena Beránková Oddělení územního plánování a hluku Odbor hygieny obecné a komunální Telefon: Na Bělidle 7,
Automobily a výfukové plyny
2. Právní předpisy k zajištění BOZP
Ing. Václav Jirásek Povodí Labe, státní podnik ELLA - INTERREG III.B - CADSES Královéhradecký kraj Aldis, Hradec Králové,
Integrovaná povolení v Moravskoslezském kraji , Marek Bruštík.
Regulační prostředí Mediální právo České republiky.
Ochrana veřejného zdraví ZÁKON č. 258/2000 Sb. Práva a povinnosti osob a výkon státní správy v ochraně veřejného zdraví POJMY Veřejným zdravím je zdravotní.
Ochrana před neionizujícím zářením PŽP II Teze přednášky Podzim 2009.
Evakuace Pardubice IKM VŠE Praha MUDr. Alena Váňová.
Integrovaná prevence a omezování znečištění (IPPC) v České republice
Integrované dopravní systémy Realizace Dopravní politiky ČR Ing. Vít Sedmidubský května 2010.
1 Problémy s aplikací zákona č. 76/2002 Sb. o integrované prevenci z pohledu ČIŽP Ing. Antonín Kroupa Česká inspekce životního prostředí – ředitelství.
Mgr. Magdaléna Peterková
Výzkumné projekty MŽP v oblasti odpadového hospodářství
Ochrana životního prostředí při vybraných činnostech.
1 Aktualizovaná SEK a prosazení zásad SEK do energetické legislativy ČR Česká energetika v kontextu energetiky Evropské unie Konference AEM – Poděbrady.
Integrovaná prevence 26. dubna Osnova přednášky úvodní poznámky cíl integrovaného rozhodování principy základní pojmy právní úprava integrované.
Integrovaná prevence. Integrovaná prevence – prameny, cíle a předmět Prameny právní úpravy: –Směrnice Rady 96/61/EC o integrované prevenci a omezování.
MUDr. Helena Šebáková RNDr. Pavel Jiříček , Na Bělidle 7, Moravská Ostrava,
Právo životního prostředí II. Úvodní přednáška
Odpadové hospodářství a jeho výhled v České republice
Administrativní nástroje, integrovaná prevence, sankční nástroje 11. března 2009.
Prevence v právu životního prostředí Jana Dudová.
PRÁVNÍ REŽIM OCHRANY OVZDUŠÍ JUDr. Ilona Jančářová, Ph.D. PODZIM 2007.
Modelování šíření hluku Kateřina Růžičková. České hygienické morny Nařízení vlády o ochraně zdraví před nepříznivými účinky hluku a vibrací č. 148/2006.
Současné prostředí v České republice pro víceúrovňové vládnutí RNDr. Josef Postránecký Ministerstvo vnitra.
STRATEGICKÝ PLÁN ROZVOJE STATUTÁRNÍHO MĚSTA JIHLAVY DO ROKU 2020 VYHODNOCENÍ VLIVŮ NA ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ A SOUSTAVU NATURA 2000.
Územní správa a samospráva RNDr. Oldřich Hájek, Ph.D.
Zdraví 2020 – Národní strategie ochrany a podpory zdraví a prevence nemocí MUDr. Vladimír Valenta, Ph.D. Hlavní hygienik ČR a náměstek ministra pro ochranu.
Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Dopravní politika ČR.
Evropská integrace Environmentální politika EU RNDr. Oldřich Hájek.
Hlukové mapy Historie, výpočty a vizualizace Petr Duda.
Směrnice o IPPC Úvod do filosofie
Metodický pokyn k § 23a vodního zákona
Možnosti využití expertní pomoci JASPERS
Aktuální novely hlukové legislativy ve vztahu k záměrům těžby a EIA
Ing. Luděk Sosna, Ph.D. Odbor Strategie Ministerstvo dopravy
Stavební legislativa – možnosti zefektivnění přípravy staveb
Transkript prezentace:

Legislativní rámec ochrany zdraví obyvatel před hlukem MUDr. Michael Vít, Ph.D. hlavní hygienik ČR

Východiska Budoucí politika ochrany proti hluku" - Zelená kniha Evropské komise ze dne Budoucí politika ochrany proti hluku" - Zelená kniha Evropské komise ze dne Směrnice WHO pro hluk v komunálním prostředí č. 195DB b4 Směrnice WHO pro hluk v komunálním prostředí č. 195DB b4

Legislativa – přímé kompetence OOVZ Zákon č. 258/2000 Sb., o ochraně veřejného zdraví a o změně některých souvisejících zákonů (§§ 30-34) Zákon č. 258/2000 Sb., o ochraně veřejného zdraví a o změně některých souvisejících zákonů (§§ 30-34) Nařízení vlády č. 148/2006 Sb., o ochraně zdraví před nepříznivými účinky hluku a vibrací (platnost od ) – (§§ 10,11) Nařízení vlády č. 148/2006 Sb., o ochraně zdraví před nepříznivými účinky hluku a vibrací (platnost od ) – (§§ 10,11)

Legislativa – prevence a HRA Zákon č. 100/2001 Sb., o posuzování vlivů na životní prostředí (EIA)- komplexní hodnocení rizik (§ 23 odst. 5) Zákon č. 100/2001 Sb., o posuzování vlivů na životní prostředí (EIA)- komplexní hodnocení rizik (§ 23 odst. 5) Zákon č. 76/2002 Sb., o integrované prevenci (IPPC) § 14 odst.4 Zákon č. 76/2002 Sb., o integrované prevenci (IPPC) § 14 odst.4

HLUK – filozoficky Dvě základní oblasti: Přímá regulace hluku u jeho producentů Přímá regulace hluku u jeho producentů Program na snižování emisí hluku – strategické hlukové mapy – směrnice EU Program na snižování emisí hluku – strategické hlukové mapy – směrnice EU

Přímá regulace Limity imisní vztažené k definovaným chráněným objektům Limity imisní vztažené k definovaným chráněným objektům Výkon SZD orgány ochrany veřejného zdraví Výkon SZD orgány ochrany veřejného zdraví Možnost opatření : sankce sankce pozastavení provozu zdroje hluku pozastavení provozu zdroje hluku časově omezené povolení provozu zdroje hluku nesplňujícího limity hluku do doby nápravy časově omezené povolení provozu zdroje hluku nesplňujícího limity hluku do doby nápravy

HLUK SZD Různé limity dle druhu emitujícího zařízení – dle vlivu na zdraví a vlivu obtěžování populace hlukem Nejpřísnější pro impulsní hluk a hluk z hudební produkce resp. kde tónová složka Nejpřísnější pro impulsní hluk a hluk z hudební produkce resp. kde tónová složka Limity imisní vzhledem k celoživotnímu nebo dlouhodobému efektu na zdraví Limity imisní vzhledem k celoživotnímu nebo dlouhodobému efektu na zdraví

Strategické hlukové mapy Transpozice směrnice 2002/49/ES ze dne 5. června 2002 o hodnocení a řízení hluku ve venkovním prostředí do právního řádu ČR V lednu r transpozice novelou zákona č. 258/2000 Sb., o ochraně veřejného zdraví a o změně některých souvisejících zákonů (§ 80, 81, 81a,81b,81c)

cílem pořízení strategických hlukových map a jejich pravidelná aktualizace á 5 let– MZ ČR Strategické hlukové mapy zpracované jako grafické výstupy, mapy znázorňující překročení mezních hodnot´a stratifikaci dle expozice hlukem v území Na jejich základe MD a KÚ pořizují akční plány Akční plán = plán obsahující opatření, jejichž účelem je ochrana před škodlivými účinky hluku včetně zachování tichých oblastí

Strategické hlukové mapy do 30. června 2007 strategické hlukové mapy pro okolí hlavních pozemních komunikací, hlavních železničních tratí, hlavních letišť, a pro aglomerace s více než trvale bydlícími obyvateli do 30. června 2007 strategické hlukové mapy pro okolí hlavních pozemních komunikací, hlavních železničních tratí, hlavních letišť, a pro aglomerace s více než trvale bydlícími obyvateli do 30. června 2012 strategické hlukové mapy pro aglomerace nad trvale bydlícími obyvateli do 30. června 2012 strategické hlukové mapy pro aglomerace nad trvale bydlícími obyvateli

Limity NV 148/2006 Sb. vs vyhl. 523/2006 Sb. Komunikace pozemní Komunikace pozemní 70/60 dB (60/50 dB)70/60 dB Dráha Dráha 70/65 (60/55 dB)70/65 dB Letecká doprava Letecká doprava 60/50 dB60/50dB Stacionární zdroje Stacionární zdroje 50/40 dB50/40 dB

Děkuji za pozornost