POVINNÁ A DOBROVOLNÁ CERTIFIKACE Ing. Alexander Šafařík-Pštrosz

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Technické požadavky na výrobky
Advertisements

Zkušenosti Centra technické normalizace ČIA
Obecné požadavky na výstavbu
Úřad pro technickou normalizaci, metrologii a státní zkušebnictví
Revize Nového přístupu
Daniela Matoušková a Kateřina Staňková
Podpora KVET v novele zákona o hospodaření energií
Tento produkt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky Ekolabeling.
VEŘEJNÁ PODPORA CO LZE A CO NELZE hledání optimálních možností financování zdravotnictví Praha, 24. dubna 2008.
Bc. Jana Darmopilová, H2IGE1 LS 2014 PŘEDPISY A NORMY PRO INŽENÝRSKOU GEODÉZII 17.
HISTORICKÝ VÝVOJ 1900 Výrobková normalizace, vojenský průmysl
Technické požadavky na výrobky
Volný pohyb zboží Technické požadavky na výrobky.
Zákon č. 22/ 1997 sb. o technických požadavcích na výrobky
jeho význam a uplatnění
Označování poplachových systémů EZS značkou CE
Vnímání označení CE ze strany Hospodářské komory ČR František Holec viceprezident Hospodářské komory České republiky Seminář Označení CE vám otevře evropský.
Ing. Jaroslav Prachař Dětská obuv a značka kvality CZECH MADE.
EMAS III Změny v akreditaci a ověřování Ing. Radim Frolík.
Legislativa ČR a EU ve vztahu k SJ Procesy mezinárodní standardizace Codex Alimentarius Certifikace systémů jakosti ISO normy 1.roč. nav. MSP Mgr.
Legislativa a dokumenty Informační systémy ve státní správě a samosprávě.
Volitelný předmět 1287 Moderní ošetřovatelství. Moderní ošetřovatelství Právní předpisy upravující činnosti zdravotnických a pedagogických pracovníků.
Osvědčeno pro stavbu Svaz zkušeben pro výstavbu. Jsou stavby skutečně bezpečné? Svaz zkušeben pro výstavbu.
Výrobce a prodejce v EU – praxe v oblasti ochrany spotřebitele Ing. Zbyněk Jančík
Technická normalizace v České republice 1.Tvorba českých technických norem 2.Mezinárodní spolupráce 3.Postavení českých technických norem.
doc. Ing. František HELEBRANT, CSc.
P5b1 Význam některých v současné době používaných termínů v metrologii a zkušebnictví.
Akreditační systém v ČR – kvalita produktů IT
Akreditace klinických laboratoří Ing. Martina Bednářová Seminář NASKL, let akreditace.
1 Etika podnikání Společenská odpovědnost organizací Ing. Jaroslav Prachař – výkonný ředitel, Korektní podnikání, o.s CEBRE – Kam směřuje Společenská.
Aktuální situace nejen v oblasti legislativy ÚNMZ
Koncepce odborného vzdělávání a certifikace dospělých v oboru CHZ a TČ v České republice ( EPEE 2008 ) Ing. Ivan Zahrádka, Svaz CHKT, Praha 9, tel.:
Akreditační systém v ČR a v EU
2. Právní předpisy k zajištění BOZP
Nařízení vlády č. 453/2004 Sb., kterým se stanoví technické požadavky na diagnostické zdravotnické prostředky in vitro (transpozice Direktivy 98/79/EC)
DOBROVOLNÁ CERTIFIKACE DĚTSKÉ OBUVI PhDr. Vlasta Mayerová Česká obuvnická a kožedělná asociace Praha,
4 Normovaný systém managementu kvality podle ISO 9001
z pohledu ČSN norem a PNE norem
LEGÁLNÍ METROLOGIE Je to část metrologie, vztahující se k jednotkám, metodám a měřidlům z hlediska předepsaných technických a právních náležitostí, jejím.
Zajištění bezpečnosti potravin v České republice
Management jakosti jako úhelný kámen provozu klinické laboratoře
1 Seminář – Dětská obuv Český normalizační institut Czech Standards Institute Dětská obuv a technické normy Eva Štejfová Český normalizační institut.
Zkušenosti ze zavedení systému řízení bezpečnosti informací ve shodě s ISO a ISO na Ministerstvu zdravotnictví ČR Ing. Fares Shima Ing. Fares.
Den ÚNMZ 10. února 2010 Ing. Karol Ružička.
STÁTNÍ INFORMAČNÍ POLITIKA E-Government a elektronický podpis Ing. Karel Březina ministr a předseda Rady vlády pro státní informační politiku.
Institucionální a právní rámec managementu kvality.
Hodnocení kvality a bezpečí zdravotních služeb
Institucionální a právní rámec managementu kvality.
Certifikace textilních a oděvních výrobků Pavel Malčík Tel: PERFECTLINK ATOK
Vypracováno kolektivem autorů České společnosti pro technickou normalizaci Úřad pro technickou normalizaci, metrologii a státní zkušebnictví
ZÁKLADNÍ DIREKTIVY, SMĚRNICE, NORMY V KOŽEDĚLNÉM OBORU PŘED A PO VSTUPU DO EU.
Vládní výbor pro zdravotně postižené občany. JUDr. Pavel Ptáčník vedoucí Oddělení sekretariátu Vládního výboru pro zdravotně postižené občany.
Proces akreditace a certifikace systémů managementu a produktů.
Vypracováno kolektivem autorů České společnosti pro technickou normalizaci Úřad pro technickou normalizaci, metrologii a státní zkušebnictví
Electrotechnical Testing Institute, Pod Lisem 129, Prague 71, Czech Republic tel.: , fax: ,
Legislativa (právní aspekty) chemických látek a přípravků I Ústí nad Labem 2/2009 Ing. Jaromír Vachta.
H ARMONIZACE PRÁVEM EU 1. B) PROVÁDĚNÍ ČLENSKÝMI STÁTY Při provádění různých opatření - zejména programů - spolupůsobí členské státy  Oznamují Komisi.
Školení CDV 1 Evropská a tuzemská legislativa. Školení CDV 2 CEN - Comité Européen de Normalisation - z pověření EK - z pověření EK TC 226 Technický výbor.
Certifikace výrobků Ing. Pavel Kudrna
ČSN EN – Výtahy pro dopravu osob a osob a nákladů ČSN EN – Konstrukční zásady, výpočty a zkoušky výtahových komponent.
Návrh nařízení Evropského parlamentu a Rady o elektronické identifikaci a důvěryhodných službách pro elektronické transakce na vnitřním trhu (eIDAS) Lucie.
JUDr. Ing. Robert Szurman ředitel odboru předseda Rady kvality ČR 8. Národní konference kvality ve veřejné správě, Praha Národní konference.
O technických požadavcích na výrobky a o …… A. Grošpic
Prokazování shody, certifikace
Posuzování shody stavebních výrobků
Národní rozvojový program mobility pro všechny (NRPM)
Číslo projektu školy CZ.1.07/1.5.00/
VY_32_INOVACE_Maslovsky_ Technické požadavky na výrobky
Problematické aspekty patient summary optikou právníka
ZÁKLADY ZBOŽÍZNALSTVÍ
Transkript prezentace:

POVINNÁ A DOBROVOLNÁ CERTIFIKACE Ing. Alexander Šafařík-Pštrosz STÁTNÍ ZÁJMY POVINNÁ A DOBROVOLNÁ CERTIFIKACE SČS Ing. Alexander Šafařík-Pštrosz

DEFINICE (definice ČSN EN ISO/IEC 17000:2005) Certifikace je potvrzení vydané třetí stranou vztahující se k výrobkům, postupům, systémům nebo osobám. Pozn. 1 Certifikace systému managementu je někdy také nazývána registrací. Pozn. 2 Certifikace je použitelná na všechny předměty posuzování shody s výjimkou samotných orgánů posuzujících shodu, u kterých je používána akreditace.

CERTIFIKACE VÝROBKŮ, SYSTÉMŮ A OSOB Certifikace výrobků provedená nestranným a nezávislým certifikačním orgánem umožňuje dokladovat splnění požadavků stanovených technickými a právními předpisy a je nestranným potvrzením vlastností výrobků. Certifikace systémů managementu organizací je využívána pro nezávislé posouzení schopnosti organizace plnit požadavky norem, zákazníků, požadavky předpisů a vlastních požadavků stanovených pro efektivní fungování všech procesů a neustálého zlepšování systému managementu jakosti. Certifikace osob prokazuje profesionální způsobilost a je nástrojem získání vyšší důvěry ve schopnosti pracovníků působících např. v oblasti jakosti, bezpečnosti a ochrany zdraví při práci, životního prostředí apod..

STÁTNÍ ZÁJEM NA CERTIFIKACI je vyjádřen: právními předpisy (tj. povinná certifikace) a koncepčními materiály a programy (nepovinná certifikace) Právní úprava certifikace v České republice je v souladu se světovým i evropským přístupem. Z evropské legislativy je to zejména nový přístup k technické harmonizaci a normám.

POSUZOVÁNÍ SHODY V EU a v České republice VŠEOBECNÁ BEZPEČNOST MODULÁRNÍ PŘÍSTUP NOVÝ PŘÍSTUP GLOBÁLNÍ PŘÍSTUP ODPOVĚDNOST ZA ŠKODY Zákon č. 22/1997 Sb. Zákon č. 102/2001 Sb. Zákon č. 59/1998 Sb. Zákon č. 22/1997 Sb. Zákon č. 22/1997 Sb.

PRÁVNÍ PŘEDPISY ČR UPRAVUJÍCÍ OBLAST CERTIFIKACE V PŮSOBNOSTI ÚNMZ: zákon č. 22/1997 Sb., o technických požadavcích na výrobky a o změně a doplnění některých zákonů a soubor nařízení vlády k jeho provádění nepřímo s oblastí certifikace souvisejí: zákon č. 634/1992 Sb., o ochraně spotřebitele, zákon č. 59/1998 Sb., o odpovědnosti za škody způsobené užíváním výrobku, zákon č. 102/2001 Sb., o všeobecné bezpečnosti výrobků, vše ve znění pozdějších předpisů

KONCEPČNÍ MATERIÁLY A PROGRAMY: Národní politika podpory jakosti - Program Česká kvalita (též Program CzQ) program podpory prodeje kvalitních výrobků a poskytování kvalitních služeb, který přijala vláda České republiky svým usnesením č. 685 ze dne 26. června 2002. Koncepce rozvoje technické normalizace Proexportní politika státu Národní akreditační systém České republiky

CERTIFIKACE V PŮSOBNOSTI ZÁKONA Č. 22/1997 Sb. Zákon č. 22/1997 Sb., o technických požadavcích na výrobky a o změně  a doplnění některých zákonů, (novelizován zákony č. 71/2000 Sb., č. 102/2001 Sb., č. 205/2002 Sb., č. 226/2003 Sb. a č. 277/2003 Sb.) definuje certifikaci v § 10 takto: Certifikace podle tohoto zákona je činnost a) autorizované osoby prováděná v rozsahu vymezeném technickým předpisem, nebo b) k tomu akreditované osoby prováděná na žádost výrobce,  dovozce nebo jiné osoby, při níž se vydáním certifikátu osvědčí, že výrobek nebo činnosti související s jeho výrobou, popřípadě s jeho opakovaným použitím jsou v souladu s technickými požadavky v certifikátu uvedenými.

písmenem a) je v podstatě definována „povinná“ certifikace jako součást posuzování shody výrobků písmenem b) zpravidla „nepovinná, dobrovolná“ certifikace

CERTIFIKACE V PŮSOBNOSTI ZÁKONA Č. 22/1997 Sb. (pokrač.) Pojem certifikace je současně používán pro jeden z častých postupů posuzování shody, a to ve směrnicích EU nového přístupu v rámci zákona č. 22/1997 Sb., v jeho prováděcích předpisech - nařízeních vlády, kterými se stanoví technické požadavky na výrobky pro určité výrobkové sektory, např. strojírenské výrobky, výtahy, spotřebiče plynných paliv, tlaková zařízení, výbušniny, stavební výrobky, zdravotnické prostředky, osobní ochranné prostředky, a kterými se též stanoví postupy prokazování shody se základními požadavky uvedených předpisů

Dětská obuv není předmětem evropské právní úpravy v rámci nového přístupu, ani prováděcích předpisů k zákonu č. 22/1997 Sb. Poznámka: Povinná certifikace je rovněž upravena v další legislativě EU (sektorové směrnice) a v dalších právních předpisech ČR v působnosti věcně příslušných rezortů např.: zdravotnictví, doprava, životní prostředí.

AUTORIZACE, AKREDITACE, NOTIFIKACE Zákon č. 22/1997 Sb. pro účely posuzování shody rovněž upravuje institut autorizovaných osob, notifikovaných osob a akreditace. ÚNMZ rozhoduje o autorizaci (úřední pověření) osob k činnostem při posuzování shody. Žadatel o autorizaci musí splňovat určité podmínky podle zákona č. 22/1997 Sb., či podle příslušného nařízení vlády. Pokud nařízení vlády, podle kterého byla autorizace udělena, přejímá směrnici EU nového přístupu, provádí Úřad notifikaci (oznámení) příslušné autorizované osoby Evropské komisi a ostatním členským státům EU, čímž se autorizovaná osoba stává notifikovanou osobou podle příslušné směrnice EU.

Subjekty, které zabezpečují v různých certifikačních systémech certifikaci dobrovolnou, mohou být tytéž subjekty, které zabezpečují certifikaci povinnou. Příklady: Elektrotechnický zkušební ústav, s. p., Praha Strojírenský zkušební ústav, s. p., Brno Technický a zkušební ústav stavební s. p., Praha Institut pro testování a certifikaci, a. s., Zlín

PŘÍNOSY DOBROVOLNÉ CERTIFIKACE VÝROBKŮ Dobrovolná certifikace výrobků přispívá ke zvyšování důvěry mezi odběrateli a dodavateli a informovanosti spotřebitelů a spočívá v provádění zkoušek a posouzení u nestranných zkušebních institucí zkoušení a posuzování výrobků podle technických norem a předpisů a přispívá ke zvýšení důvěryhodnosti výrobce při uvádění výrobků na trh.

PŘÍKLADY DOBROVOLNÉ CERTIFIKACE V ČR existuje řada dobrovolných certifikačních systémů např.: certifikace shody výrobku s českou technickou normou – značka ČSN-Test Výrobce nebo dovozce ji může použít na výrobku jedině tehdy, jestliže byl výrobek přezkoušen některým z Oprávněných zkušebních a certifikačních míst (OZCM) a byl na něj vystaven certifikát. Existují čtyři verze značky: ČSN TEST, ČSN ISO TEST, ČSN IEC TEST a ČSN EN TEST. Značka je zařazena do programu „Česká kvalita CzQ“, který je součástí „Národní politiky podpory jakosti“.

certifikace shody s evropskými normami (EN) - značka KEYMARK Evropská značka shody KEYMARK se používá současně s národními certifikačními značkami. Do budoucna se předpokládá, že Keymark nahradí národní značky shody. Zavedení jedné značky shody na jednotném evropském trhu je podporováno Evropskou komisí i Sdružením evropských spotřebitelů. značka CEN – CENCER Mark – značka shody demonstrující shodu výrobků s evropskými normami nebo jinými specifikacemi značka Žirafa - zdravotně nezávadná obuv - bota pro Vaše dítě Licenci k používání značky „žirafa“ na základě certifikátu Institutu pro testování a certifikaci, a. s., Zlín uděluje Česká obuvnická a kožedělná asociace (ČOKA). značka Czech Made značka Ekologicky šetrný výrobek značka QZ – Zaručená kvalita

PŘÍKLADY DOBROVOLNÉ CERTIFIKACE V OBLASTI ELEKTROTECHNICKÝCH VÝROBKŮ Jedná se o nejrozvinutější dobrovolnou certifikaci vzhledem k vysoké harmonizaci norem a tradici. Elektrotechnický zkušební ústav je zapojen do téměř všech významných světových a evropských certifikačních systémů, např.: IECEE-CB - celosvětový certifikační systém pro bezpečnost a elektromagnetickou kompatibilitu elektrotechnických výrobků CCA - evropský certifikační systém pro certifikaci výrobků dle norem pro elektrickou bezpečnost

CCA - EMC- evropský certifikační systém pro certifikaci výrobků dle norem pro elektromagnetickou kompatibilitu ENEC - evropský certifikační systém pro certifikaci svítidel a dalších výrobků dle norem pro elektrickou bezpečnost HAR - evropský systém pro certifikaci kabelů a šňůr dle evropských norem KEYMARK - evropský systém pro certifikaci domácích spotřebičů dle norem pro elektrickou bezpečnost ESČ - národní značka shody s normou

LOGA NĚKTERÝCH CERTIFIKAČNÍCH ZNAČEK

VZTAH DOBROVOLNÉ CERTIFIKACE A TECHNICKÉ NORMALIZACE Oblast dobrovolné certifikace (certifikace shody výrobku s českou technickou normou) je v ČR součástí aktivit ČNI, avšak obecně platí, že technická normalizace je podstatným základem pro všechny systémy dobrovolné certifikace. Funkčnost a využívání národní normalizační soustavy je v těchto případech veřejným zájmem i z hlediska ochrany spotřebitele a také podporuje a v řadě případů umožňuje posuzování shody, což ostatně platí i pro povinné posuzování shody s požadavky technických předpisů.

Koncepce rozvoje technické normalizace v ČR vyjadřuje zájem na dobrovolné certifikaci a uvádí ji mezi hlavními možnostmi rozvoje normalizační soustavy a její příležitosti: Rozvoj dobrovolné certifikace výrobku s normou v systému ČSN-TEST a ČSNI TEST a zajištění vazby na KEYMARK Pro rozvoj dobrovolné certifikace je nutná: dostupnost norem alespoň na úrovni evropských norem zpracování certifikačních schémat s jasnou přidanou hodnotou pro všechny strany zúčastněné na certifikaci prosazení certifikace jako neopominutelného faktoru trhu

ZÁVĚREM Dobrovolná certifikace je důležitým nástrojem pro zlepšování podmínek na trhu a jako taková by měla být obsažena: v národním programu podpory jakosti v koncepci ochrany spotřebitele v proexportní politice v průmyslové politice státu

Ing. Alexander Šafařík-Pštrosz safarik.unmz.cz