Co nového v oblasti kartelů od sv. Martina 2009 Igor Pospíšil Úřad pro ochranu hospodářské soutěže.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Právní aspekty ve sportu aneb nejnovější vývoj českého a mezinárodního práva ovlivňujícího postavení sportu, sportovních klubů, členů klubů a sportovců.
Advertisements

Dohled nad zadáváním veřejných zakázek v České republice
Řízení o předběžné otázce © JUDr. Monika Forejtová, Ph.D.
Aktuálne trendy v súťažnom práve Novinky v súťažnom práve – ČR
Vedení správního řízení
Advokátní kancelář Černotová & Halšková
Svatomartinská konference Trendy a vývoje soutěžního práva 2009 Michal Petr Úřad pro ochranu hospodářské soutěže Ekonomická závislost Stálo 10 let čekání.
V článku „OTEVŘENÁ ČSK“ v březnovém čísle LKS str. 24, autoři MUDr. Kunkela a MUDr. Mounajjed, D.D.S, Ph.D, FAP, shrnuli svou navrhovanou reformní sérii.
Tento produkt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky Právo na informace o životním prostředí.
Legislativní změny v uplynulém roce , Brno Michal Petr Úřad pro ochranu hospodářské soutěže.
Legislativní překážky urychlení výstavby dopravní infrastruktury v ČR, podněty a řešení Mgr. Miroslav Osladil, advokát Střední Morava – křižovatka.
Svatomartinská konference Trendy a vývoje soutěžního práva 2009 Michal Petr Úřad pro ochranu hospodářské soutěže Rozhodování českých soudů.
Měření kvality realitních služeb Je oslovování konkurenčních makléřů s nabídkou přestupu ke konkurenci etické? Petr Podlešák Manažer a lektor RE/MAX Akademie.
Spravedlivý proces II Igor Pospíšil Úřad pro ochranu hospodářské soutěže.
Nipl, Žák, Slavíček, Jaroš & spol.
Svatomartinská konference Trendy a vývoje soutěžního práva 2009 Michal Petr Úřad pro ochranu hospodářské soutěže Novela OHS zákonem č. 155/2009 Sb.
Poslední trendy a vývoje soutěžního práva Soukromé prosazování soutěžního práva v České republice Michal Petr Úřad pro ochranu hospodářské soutěže 12.
PRÁVO NA INFORMACE O ŽIVOTNÍM PROSTŘEDÍ, ÚČAST VEŘEJNOSTI PŘI OCHRANĚ ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍ.
Aktuální judikatura a rozhodovací praxe ve veřejných zakázkách
1 RPM Česká praxe Robert Neruda místopředseda Úřad pro ochranu hospodářské soutěže Poslední trendy a vývoj soutěžního práva Brno, 12. listopadu 2008.
Poslední trendy a vývoje soutěžního práva Kartel jako trestný čin v České republice Michal Petr Úřad pro ochranu hospodářské soutěže 12. listopadu 2008,
Poslední trendy a vývoje soutěžního práva Ještě jedna novela OHS Michal Petr Úřad pro ochranu hospodářské soutěže 11. listopadu 2008, Brno.
IFA Česká republika 1 International Fiscal Association, Česká republika Mezinárodní spolupráce v oblasti DPH a judikatura Nejvyššího správního soudu Václav.
Aktuální situace nejen v oblasti legislativy ÚNMZ
Poslední trendy a vývoje soutěžního práva Judikatorní mezníky uplynulého roku Michal Petr Úřad pro ochranu hospodářské soutěže 11. listopadu 2008, Brno.
Úlevy pro plátce pojistného na sociální zabezpečení ke zmírnění dopadů hospodářské krize Petr Nečas místopředseda vlády ministr práce a sociálních věcí.
KONKURENCE, HOSPODÁŘSKÁ SOUTĚŽ
Hospodářská soutěž a její vliv na konkurenceschopnost evropského/českého průmyslu.
Kartelové dohody uchazečů o veřejné zakázky Bid Rigging
VY_32_INOVACE_ 09 - Moc soudní. Soudní moc vykonávají jménem republiky nezávislé soudy Ústava zdůrazňuje nezávislost a nestrannost soudců VY_32_INOVACE_.
Právo na informace Tereza Danielisová,
Správní řízení v oblasti veřejné podpory
Soutěžní právo.
1 Co nového v hospodářské soutěži? Více ekonomický přístup Milan Brouček hlavní ekonom Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže SVATOMARTINSKÁ KONFERENCE.
Vykonavatelé vlastnického práva státu
O BČANSKÉ SOUDNÍ ŘÍZENÍ I. - obecné náležitosti každého podání soudu - soudní poplatky - ustanovení zástupce a) soudem b) Českou advokátní komorou.
PROBLÉMY ČESKÉHO TRHU S ENERGIEMI Martin Pecina Předseda Úřad pro ochranu hospodářské soutěže.
VZTAH SOUDNICTVÍ OBECNÉHO A ROZHODČÍHO PŘEDNÁŠKA Č. 4.
Tento studijní materil byl vytvořen jako výstup z projektu č. CZ.1.07/2.2.00/ Správní proces Úvodní přednáška JUDr. Petra Foltasová.
Vnitřní trh ES Dr. Petr Kolář. Charakteristika vnitřního trhu n Cíl: konkurenceschopnost na světovém trhu n Definice (Smlouva ES, čl. 14) „vnitřní trh.
Kriminalizace kartelů Mgr. Luděk Vrána, advokát Poslední trendy a vývoje soutěžního práva Brno,
Úřad pro ochranu hospodářské soutěže Hospodářská soutěž v EU III. Aplikace v oblasti antitrustu Michal Petr.
Právo hospodářské soutěže v EU ochrana jednotného vnitřního trhu EU ochrana národního trhu: vnitrostátní právo ochrana tržních subjektů: soutěžitel, spotřebitel.
Svatomartinská konference Trendy a vývoje soutěžního práva 2010 Úřad a Vy Michal Petr Úřad pro ochranu hospodářské soutěže.
Integrovaná prevence 26. dubna Osnova přednášky úvodní poznámky cíl integrovaného rozhodování principy základní pojmy právní úprava integrované.
Svatomartinská konference Trendy a vývoje soutěžního práva 2010 Co nového v oblasti posuzování dopadů spojení soutěžitelů Martin Vitula Úřad pro ochranu.
Právo hospodářské soutěže
Administrativní nástroje, integrovaná prevence, sankční nástroje 11. března 2009.
Účast veřejnosti ve veřejné správě 12. května 2009.
Úřad pro ochranu hospodářské soutěže Hospodářská soutěž v EU III. Aplikace v oblasti antitrustu Michal Petr.
Právo hospodářské soutěže
Právo hospodářské soutěže v EU ochrana jednotného vnitřního trhu EU ochrana národního trhu: vnitrostátní právo ochrana tržních subjektů: soutěžitel, spotřebitel.
Základy koncernového práva MV608K Právo obchodních společností 1.
Účast veřejnosti ve správních řízeních a v dalších procesech ve veřejné správě.
Současné prostředí v České republice pro víceúrovňové vládnutí RNDr. Josef Postránecký Ministerstvo vnitra.
MINISTERSTVO PRO MÍSTNÍ ROZVOJ ČR NÁRODNÍ ORGÁN PRO KOORDINACI KOORDINAČNÍ SETKÁNÍ S ŘO A SEA HODNOTITELI DOHODY O PARTNERSTVÍ A PROGRAMŮ.
Ochrana práv spotřebitelů v energetických odvětvích JUDr. Petr Scholz, Ph.D. ředitel sekce legislativně správní Praha, květen 2013.
SPRÁVNÍ ŘÁD V PODMÍNKÁCH POŽÁRNÍ OCHRANY JUDr. Leona Ošlejšková Hasičský záchranný sbor Olomouckého kraje ČERVENÝ KOHOUT 2007, České Budějovice
Nahlížení do správního spisu a právo na informace JUDr. Lenka Cundová vedoucí odboru správního Krajského úřadu Jihomoravského kraje.
Právní rámec pro oceňování a zdanění nemovitostí Jane H. Malme.
Evropská integrace RNDr. Oldřich Hájek. Principy a kompetence  Politiky EU se liší v kompetencích členů a EU  Každá politika je řízena principy  Při.
Svatomartinská konference 2015 Trendy a vývoj soutěžního práva Michal PETR.
Advokátní kancelář Pokorný, Wagner & spol. Karolíny Světlé 301/8, Praha 1 tel.: , fax:
Aktuální judikatura k územnímu plánování
Možnosti využití expertní pomoci JASPERS
Narušení hospodářské soutěže – definiční znak veřejné podpory
Hospodářská soutěž v EU
Soutěžní právo Náhrada škody, trestněprávní důsledky Katedra práva
Střední škola obchodně technická s. r. o.
Občanské soudní řízení I.
Transkript prezentace:

Co nového v oblasti kartelů od sv. Martina 2009 Igor Pospíšil Úřad pro ochranu hospodářské soutěže

Struktura prezentace Prvostupňová rozhodnutí Připravuje se Leniency statistika Soudní rozhodnutí v kartelových věcech Nové předpisy

Prvostupňová rozhodnutí (nepravomocná) V nedávné době vydána tři sankční rozhodnutí v prvním stupni. VUS Litoměřice 5 účastníků; pokuta cca 5 mil. Kč.; recepční a konstrukční služby; 1. tuzemský bid rigging

ad Prvostupňová rozhodnutí (nepravomocná) Kartel obrazovek 8 účastníků řízení; pokuta cca 52 mil. Kč; celosvětový kartel; trh obrazovek pro barevné televizory (CPT); posuzován dopad na trh ČR od 2001 do vstupu do EU; první případ uplatnění žádosti o snížení pokuty – leniency typu II.

Připravuje se Čistící prostředky 3 účastníci řízení; nepřímé určení cen, promoakce; jednání skončilo před vstupem do EU, posuzováno dle národního práva; první případ narovnání v kartelové věci (20%) Další správní řízení zahájeno provedením místních šetření u 3 soutěžitelů. Zahájení dalších správních řízení z vlastního podnětu Úřadu se připravují.

Leniency statistika Současný stav leniency podání

ad Leniency statistika Současný stav leniency podání

Soudní rozhodnutí v kartelových věcech Pekaři rozsudek KS; potvrzeno rozhodnutí Úřadu; jednání ve vzájemné shodě tří pekáren v roce 2003; fáze koordinační a fáze realizační; cílová dohoda Sdružení pohřebnictví rozsudek KS; potvrzeno rozhodnutí Úřadu; zakázané rozhodnutí sdružení soutěžitelů; oblast ceny a propagace; od nová zákonná úprava trestání sdružení soutěžitelů; cílová dohoda

ad Soudní rozhodnutí v kartelových věcech Distributoři léčiv rozsudek NSS; potvrzeno rozhodnutí KS a Úřadu; definice jednání ve vzájemné shodě (postup na trhu založený na informaci o budoucím postupu ostatních, shoda vůle netřeba, vyloučení rizika neznalosti jednání konkurenta); 2 fáze; zohledněn význam dosavadní rozhodovací praxe Úřadu v oblasti sankcí jakožto „referenčního hlediska“ pro legitimní očekávání soutěžitelů

ad Soudní rozhodnutí v kartelových věcech Billa rozsudek KS; potvrzeno rozhodnutí Úřadu; korespondence advokát – soutěžitel, otázka vlivu neoprávněně převzaté korespondence při místním šetření na směřování případu a rozhodnutí ve věci; současná praxe Úřadu při šetření na místě – protokolovaná žádost

Nové předpisy Úprava obchodního tajemství po novele z. č. 155/2009 Sb. § 21c OHS; OT vyloučeno z nahlížení do spisu, spis musí obsahovat rovněž listiny bez OT, případně dostatečný výpis; lze žádat od soutěžitelů – Úřad hojně využívá; snaha Úřadu v budoucnu transparentně chránit OT rovněž před správními, příp. trestními soudy

ad Nové předpisy Nová úprava trestání zakázaného rozhodnutí sdružení soutěžitelů až do 10% z úhrnu čistých obratů členů sdružení; možná bude poprvé užito

ad Nové předpisy Nové blokové výjimky R&D, Specializace; Guidelines pro horizontální dohody od ; lepší definice pojmů, šedé a černé klauzule; u výzkumu a vývoje v případě vzniku nového trhu vynětí na 7 let Pravidla: centre of gravity test (nepominutelná dohoda); výměna informací; dvojitý práh pro dohody o společném nákupu; potlačení úpravy dohod o životním prostředí

Děkuji Vám za pozornost … Igor POSPÍŠIL