autor Mgr. Alena Marková

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Inovační technologie v odborných předmětech a odborném výcviku
Advertisements

Inovační technologie v odborných předmětech a odborném výcviku
Výukový materiál byl zpracován v rámci projektu OPVK 1.5
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“
Autor:Bc. Anna Hana Kučeráková zpracováno: ročník (obor)1.KP E/01 Stravovací a ubytovací služby tematická oblastPřílohy z mouky - knedlíky.
Projekt CZ.1.07/1.1.38/ Modul M6 Modernizace výukových metod při výuce odborných předmětů gastro a odborného výcviku autor Mgr. Alena Marková.
Pokrmy studené kuchyně
Výukový matriál byl zpracován v rámci projektu OPVK 1
CZ.1.07/1.5.00/ VY_32_INOVACE_TP_2.04 SOU Obořiště
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
autor Mgr. Alena Marková
SLOŽITÁ OBSLUHA – VYŠŠÍ FORMA Ochucování a míchání
Charakteristika výrobků studené kuchyně
autor Mgr. Alena Marková
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
Chuťovky, chlebíčky, obložená vejce
Výukový materiál byl zpracován v rámci projektu OPVK 1.5
Výukový materiál byl zpracován v rámci projektu OPVK 1.5 EU peníze školám registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Autor:Bc. Zdeňka Sîrbu Zpracováno:
Zdravá výživa a příprava jednoduchých pokrmů
CZ.1.07/1.5.00/ VY_32_INOVACE_TP_2.01 SOU Obořiště Určeno pro obor – Práce ve stravování – zaměření kuchař – 2.ročník Číslo klíčové aktivity: III/2.
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
Anotace: Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
autor Mgr. Alena Marková
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Projekt CZ.1.07/1.1.38/ Inovační technologie v odborných předmětech a odborném výcviku uměleckých řemesel a oborů gastro TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN.
Příprava drůbeže Osnova: Charakteristika drůbeže Dělení
ZADĚLÁVÁNÍ září 2012 VY_32_INOVACE_TECH_130104
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Výukový materiál byl zpracován v rámci projektu OPVK 1.5
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
Inovační technologie v odborných předmětech a odborném výcviku
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
CZ.1.07/1.5.00/ VY_32_INOVACE_TP_2.07 SOU Obořiště
Výukový materiál byl zpracován v rámci projektu OPVK 1.5 EU peníze školám registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Autor:Bc. Zdeňka Sîrbu Zpracováno:
CZ.1.07/1.5.00/ VY_32_INOVACE_TP_2.02 SOU Obořiště
Předkrmy z těst Střední odborná škola Otrokovice
autor Mgr. Alena Marková
Střední škola Oselce Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk, Projekt: Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/ Název: Modernizace.
Výukový materiál byl zpracován v rámci projektu OPVK 1.5
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
CZ.1.07/1.5.00/ VY_32_INOVACE_TP_2.03 SOU Obořiště
Výukový materiál byl zpracován v rámci projektu OPVK 1.5 EU peníze školám registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Autor:Bc. Zdeňka Sîrbu Zpracováno:
Výukový materiál byl zpracován v rámci projektu OPVK 1.5 EU peníze školám registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Autor:Bc. Zdeňka Sîrbu Zpracováno:
Mísy, úprava mís, doplňky a zdobení
Studené předkrmy Střední odborná škola Otrokovice
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Výukový materiál byl zpracován v rámci projektu OPVK 1.5 EU peníze školám registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Autor:Bc. Zdeňka Sîrbu Zpracováno:
Omáčky Základy omáček Zahuštění omáček Ochucení omáček
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Polévky Tec 1 / str
SLOŽITÁ OBSLUHA – VYŠŠÍ FORMA Dohotovování jídel
Šablona III/2 Č. materiálu VY_32_INOVACE_STO_378 Ročník: 2.
Omáčky.
Studené pokrmy.
Ivana Francová, SOU LIběchov
Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Škola budoucnosti s využitím IT Název materiálu: VY_7_INOVACE_TE 32 Název školy: Střední průmyslová.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Úprava hovězích plátků
DUM - Digitální Učební Materiál
16. – PONDĚLÍ ÚTERÝ STŘEDA ČTVRTEK PÁTEK
TVAROHOVÉ TĚSTO Předmět: Technologie přípravy pokrmů pro obor Kuchař – číšník třetí ročník Klíčová slova: těsto, tvarohové, příprava, žemlovka, knedlíky.
ŘEMESLO - TRADICE A BUDOUCNOST
OMÁČKY Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Eva Pospíšilová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:  Provozuje.
Změna jídelníčku vyhrazena Denní pitný režim na každé třídě
Transkript prezentace:

autor Mgr. Alena Marková Projekt CZ.1.07/1.1.38/01.0015 Modul M6 Modernizace výukových metod při výuce odborných předmětů gastro a odborného výcviku autor Mgr. Alena Marková

Učíme se studenou kuchyni

Předmět: Technologie přípravy pokrmů Obor: Kuchař-kuchařka, Kuchař-číšník– III. ročník Téma: Studená kuchyně – úvod, ochucená másla, pěny, jednohubky, kanapky a chlebíčky Počet vyučovacích hodin: 2 Metody výuky: -Výklad doplněný vytvořenou prezentací s obrázky, opakování a porovnávání s činnostmi v praxi

Studená kuchyně

Charakteristika studené kuchyně Pokrmy studené kuchyně mají v české kuchyni široké využití. Mohou být součástí rozšířené snídaně, přesnídávky i malého občerstvení. Podávají se jako studený předkrm, ale také při slavnostních příležitostech, jako jsou rauty, recepce, koktajly, číše vína, garden party apod.. Potraviny, které při přípravě zpracováváme, musí být co nejčerstvější a co nejlepší kvality, protože mnohé se zpracovávají za syrova a nezpracovávají se tepelně. Velmi důležité je i dodržování pravidel hygieny.

1. Pěny a ochucená másla Žloutková Bylinkové máslo Lososová Paštiková Rokfórová Šunková Uherská Tvarohová Zeleninová Sýrová s bylinkami Bylinkové máslo Česnekové máslo Hořčičné máslo Kaviárové máslo Křenové máslo Lososové máslo Ořechové máslo Pažitkové a petrželkové máslo

Žloutková pěna Do vyšlehaného másla přidáváme postupně nastrouhané nebo prolisované žloutky s ostatními přísadami. Po vyšlehání pěnu zpracováváme. Bývá obvykle základem pro výrobky s kaviárem nebo rybí chuťovky.

Šunková pěna Do vyšlehaného másla se sýrem přidáme jemně mletou šunku, zjemníme smetanou a dochutíme. Vhodná pro plnění vajec, zeleniny nebo k zalévání do aspiku. Tuhou pěnu do sýrů připravujeme bez smetany.

Tvarohová pěna Ušlehaný tvaroh postupně zašleháváme do ušlehaného másla. Pěnu lze dochutit solí, mletou paprikou, bylinkami nebo jemně mletými ořechy apod..

Chuťovky (kanapky, sousta) Nazýváme je také kanapky ( z francouzského slova canapés), jsou označována také jako sousta a lidově jednohubky. Chuťovka je zdobená více druhy surovin, kanapka je zpravidla na podkladě různě vykrojeného plátku veky či chleba a měla by být zdobena jen jedním druhem suroviny.

Obložené chlebíčky Patří k oblíbené specialitě české kuchyně. Základ tvoří plátky bílé veky krájené mírně našikmo 1 – 1,5 cm silné, toastový chléb, housky, žemle i celozrnný chléb. Na potření používáme různé pomazánky nebo saláty. Obložíme je šunkou, uzeninou, sýry, vejci, okurkou, paprikou, rajčetem apod. Hmotnost by měla být 60 -80 g.

Test Charakterizuj studenou kuchyni. Jaká znáš ochucená másla? Znáš přípravu šunkové pěny? Co jsou to chuťovky a kanapky? Jak se připravují obložené chlebíčky?

Použité zdroje Vladimír Picka, Mistr kuchař. Soubor receptur výrobků studené kuchyně (vlastní kalkulace) Hana Sedláčková, Ladislav Nodl, Jaroslav Peterka, Tamara Starnovská: Technologie přípravy pokrmů 5, Nakladatelství Fortuna Praha Alena Marková, fotografie http://www.labuznik.com/rec_cats.php?ParentID=54 http://sokorest.cz/fotogalerie/chlebky-jednohubky-minihubky/chlebicky-jednohubky-minihubky8-36#joomimg