Předchůdce fitness musíme hledat v kulturistice, i když pro mnohé tento pojem souvisí s přehnaně vypracovaným tělem, kterému pomohly k nadměrné svalové.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Metodický list  Jedním z cílů sportovní činnosti je upevňování zdraví sportujících. Naplňování tohoto cíle klade nemalé požadavky na trenéry, učitele.
Advertisements

OLYMPIJSKÉ HRY.
Výuka probíhá metodou řízené diskuse. V první části se věnujeme přirozeným rozdílům, které charakterizují sport mužů a sport žen, ve druhé se věnujeme.
Dlouhodobý rozvoj sportovce
ORGANIZAČNÍ FORMY V TĚLESNÉ VÝCHOVĚ
VY_32_INOVACE_2C16 P OSILOVACÍ PROGRAM PRO DNEŠNÍ ŽENY.
Senzitivní období Mgr. Václav Kain.
VÍKENDOVÉ SEMINÁŘE S CRISTIANEM ALMODOVAREM FONTANELA, Korunní 35, PRAHA 2 Informace a přihlášky: flamenkin.cz, tel: CRISTIAN.
Prof. Ph.Dr. MIROSLAV TYRŠ
Team Building Program, který jsme pro Vás připravili je složen z pohybových bloků, krátkých přednášek, relaxace a ochutnání zdravého, přesto chutného stravování.
Teorie atletické přípravy dětí a mládeže
JÍZDA V BOULÍCH.
Olympijské hry.
Taktická příprava Michal Lehnert.
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
POTŘEBNÉ ZMĚNY V PÉČI O ZDRAVÍ MLADÝCH FOTBALISTŮ.
Kondiční příprava hráče baseballu
. V učení nacházíme tři současně probíhající procesy:
Technická, taktická a psychologická příprava
Každému posilování předchází rozcvičení.
Elektronický materiál byl vytvořen v rámci projektu OP VK CZ.1.07/1.1.24/ Zvyšování kvality vzdělávání v Moravskoslezském kraji Střední průmyslová.
Metodický list Výuka probíhá diskusní formou. Hledáme odpověď na otázku – proč je užitečné věnovat se sportovní činnosti či jiné intenzivní pohybové činnosti.
Prezentace pro ESPG Daniela Černá
ROZVOJ SÍLY II. David Zahradník, PhD.
HISTORIE LEDNÍHO HOKEJE
Bylinná parní lázeň - FITODAR
EU PENÍZE ŠKOLÁM Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost ZÁKLADNÍ ŠKOLA OLOMOUC příspěvková organizace MOZARTOVA 48, OLOMOUC tel.: 585.
 Nepopíratelný je pozitivní vliv pohybové činnosti na zdraví člověka. Ne každému však vyhovuje prestižní forma závodění. Existuje bezpočet pohybových.
Zimní sporty.
Sportovní zařízení a akce
Název Tělesné typy lidí
HISTORIE PLÁŽOVÉHO VOLEJBALU. Začátky První zmínky jsou z 20. let 20. století z USA První turnaj se uskutečnil v roce 1920 v americké Santa Monice V Evropě.
ATLETIKA.
Rozdíly v trénování dorostu a žactva. Školení trenérů 3.třídy Hradec Králové
LEDNÍ HOKEJ NA OLYMPIJSKÝCH HRÁCH
Škola:Chomutovské soukromé gymnázium Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Moderní škola Název materiálu:VY_32_INOVACE_MATEMATIKA1_ 20 Tematická.
Sport – v zdravém těle zdravý duch
Osnova přednášky: 1.Charakteristika tréninkové jednotky (TJ), typy TJ. 2.Struktura TJ – úvodní, hlavní a závěrečná část. Obsah a význam jednotlivých částí.
HISTORIE HOKEJE U NÁS.
Aneb sportem ke zdraví.  Je individuální olympijský raketový sport.. Při hře dva protivníci odpalují přes síť pomocí rakety opeřený míček a snaží se.
Řízení sportovního tréninku
VÝCHODISKA SPORTOVNÍHO TRÉNINKU
LOKOMOTIVY A ŽELEZNICE
DĚJINY SPORTU V NOVOVĚKU
TEORIE SPORTOVNÍHO TRÉNINKU
Norbert Wiener Zakladatel kybernetiky
FIT CENTRUM HANUŠOVICE Stroje Běžecký pás Trampolína Stepper Posilovací lavice Univerzální posil.stroj Univerzální posil.pás.
OBSAH SEMINÁŘE Č.2 : Rozbor sledované pohybové jednotky
Základy prevence sportovních zranění Školení trenérů licence A Fakulta tělesné kultury UP Olomouc Biomedicínské předměty Doc. MUDr. Pavel Stejskal, CSc.
Výchova ke zdraví Projekt POHYB.
PLÁNOVÁNÍ SPORTOVNÍHO TRÉNINKU
GYMNASTIKA. CO TO JE GYMNASTIKA ? Gymnastika je soubor tělesných cvičení, jehož cílem je všestranný rozvoj lidského těla a udržení zdatnosti a celkově.
Zlatá koruna Královéhradeckého kraje 2016 Ocenění.
Univerzita Karlova v Praze Fakulta tělesné výchovy a sportu Katedra gymnastiky Gymnastika II. Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem,
Univerzita Karlova v Praze Fakulta tělesné výchovy a sportu Katedra gymnastiky Gymnastika II. Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem,
Tělesná kultura a tělesná výchova – součásti výchovy ke zdravému životnímu stylu.
Univerzita Karlova v Praze Fakulta tělesné výchovy a sportu Katedra gymnastiky Gymnastika II. Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem,
Gymnastika doc. PaedDr. Jan Štumbauer, CSc. Projekt: Cizí jazyky v kinantropologii, reg. č.: CZ.1.07/2.2.00/
Organizační formy práce v tělesné výchově
Nataly Hoferová 5.B Hluchák
Tel:
Organizační formy ve školní TV vyučovací jednotka
Kalanetika Elektronické učební materiály – II. stupeň Tělesná výchova
VÝVOJ OLYMPIJSKÝCH HER
Specifické didaktické formy ve vyučovací jednotce
BSE České Budějovice o. s.
Život v Československu mezi dvěma válkami
Prezentace – výklad učiva
Vznik a vývoj moderního sportu a olympijského hnutí
TRÉNINKOVÁ JEDNOTKA Michal Lehnert.
Transkript prezentace:

Předchůdce fitness musíme hledat v kulturistice, i když pro mnohé tento pojem souvisí s přehnaně vypracovaným tělem, kterému pomohly k nadměrné svalové hmotě podezřelé podpůrné doplňky. Význam termínů: Fitness - zdatnost, míra schopnosti a dovednosti efektivně žít a pracovat

* Fitness je kompletní soubor metod a způsobů, které nastolují harmonii uvnitř celého organismu. Jde o předem nastavený program, který vám napomůže zpevnit stavbu těla, jeho držení a v neposlední řadě i zlepšit zdraví. Základy fitness vznikaly z kulturistiky, ale více se zdůrazňovala pohyblivost, pevnost těla, než objem svalové hmoty. * Do fitness proto zařazujeme jakýkoliv způsob posilování – na strojích, s vlastní tělem, s využitím hudby (různé formy aerobiku) nebo pravidelná chůze do školy – i to je forma fitness

Kulturistika - slovo pochází z francouzského slova culturistique, což můžeme přeložit jako „kultura těla“. Základem je posilování, které vede k dobré fyzické kondici Předchůdcem kulturistiky bylo zdvihání břemen – cvičení k rozvoji svalové síly používali staří Číňané (bylo to součástí víceboje), Egypťané a samozřejmě Řekové

* Významným sportovcem Starověku byl zápasník Milón Krotónský (šestinásobný olympijský vítěz), zvaný také „druhý Heraklés“ – rozvíjel sílu tím, že nosil mladého býčka na zádech a zátěž byla zvyšována tím, že býček rostl. Trenérem mu byl slavný matematik Pythagoras, který sestavil vědecky propracovaný trénink a propagoval tělesnou zdatnost, vhodnou stravu, otužování, (v dnešní terminologii – zdravý životní styl).

Zdvihání břemen mělo velkou popularitu v 19.století, byly pořádány vystoupení na kterých se zvedaly primitivní kulové činky, též balvany nebo těžké sudy. Předmětem obdivu byla mohutná postava a hrubá síla vzpěračů a zápasníků – legendární jména této doby jsou: E de Bonne, J. P.Krajevskij, G. Hackenschmidt Ve 20. století došlo k oddělení vzpěračů od zápasníků, začaly se používat nakládací činky a změnil se tím způsob tréninků – jedni trénovali s cílem dosáhnout větší síly a uspět v různých sportovních disciplínách, druzí chtěli rozvíjet svalstvo a harmonickou stavbu těla.

Zakladatelem moderní kulturistiky je Eugen Sandow ( ), vlastním jménem Fridrich Wilhelm Müller. Začínal jako profesionální zápasník a silák, který na veřejných vystoupeních porážel soupeře a předváděl své vypracované svalnaté tělo, zakryté často pouze fíkovým listem. V roce 1901 – Londýně - zorganizoval první kulturistickou soutěž. Cena pro vítěze byla bronzová soška v podobě svalnatého Sandowa – (i dnes je tato trofej cenou na kulturistické soutěži Mr.Olympia.

Velký ohlas měla jeho kniha „Body building“, vydaná v Londýně roku 1903 – zdůrazňoval význam stavby těla, jeho zpevnění a odůvodnil zásady cvičení, které se později staly základem moderního posilování. Kniha se stala základním materiálem o kulturistice nejen v Evropě, ale i v Americe. První oficiální soutěž nejlépe harmonicky rozvinutého těla byla v roce 1939 v USA. O rok později se zde začala pořádat soutěž Mr. America.

V roce 1946 byla v Kanadě založena Mezinárodní federace kulturistů. V Československu se kulturistika začala rozvíjet na počátku 60. let kulturistika začleněna do vzpěračského svazu 1968 – první mistrovství ČSSR 1969 – ustanoven samostatný svaz kulturistiky

V dnešní době je posilování nejen součástí přípravy závodní kulturistiky nebo ostatních sportovců, rozvoj zaznamenala kondiční kulturistika, kdy cílem je zpevnění postavy, úprava stravy a hlavně změna životního stylu.

* Zdroje: SOMMER, Jiří. Malé dějiny sportu aneb o sportech našich předků. Fontána, první vydání, VITOUŠ,Pavel. Malá encyklopedie sportu. Mladá fronta, Praha 1980