Dopad daňových reforem na trh bydlení ing. Tomáš Prouza, MBA, ředitel péče o klienty a ombudsman Stavební fórum, Praha, 22. května 2007.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Česká spořitelna.
Advertisements

Rozhodování výrobce a spotřebitele o vhodných bankovních produktech a službách v podmínkách hospodářské krize Ing. Tomáš Krajíček.
ZÁKLADY BYDLENÍ.
Nástroje finančního trhu
1 Záměry státu v oblasti zdanění energií a dopady na průmysl Seminář SVSE, Praha Vladimír Toman Hutnictví železa, a.s.
Modelové příjmové situace rodin s malými dětmi při vstupu pečujícího rodiče na trh práce Robert Jahoda VUPSV, v.v.i.
ČESKOSLOVENSKÁ OBCHODNÍ BANKA
Asociace finančních zprostředkovatelů a finančních poradců České republiky, o.s. CIFA forum PRAHA duben 2008 Investiční příležitosti.
Daňové a sociální změny 2008 Tomáš Sedláček 3. května 2007 Hlavní makroekonomický stratég, ČSOB.
Role stavebního spoření na trhu financování bydlení v ČR
Stavební spoření, úvěry, leasing
Název projektuModerní škola Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název aktivity Aktivita VI/2 – Vytváření podmínek pro rozvoj znalostí, schopností.
Fondy kolektivního investování Zdroj investic pro nemovitostní trh? Lukáš Vácha.
© 2014 N APISEMEZAVAS. CZ Napisemezavas.cz C HCI BYDLET, ALE NEMÁM PENÍZE Závěrečný projekt.
Vývoj úvěrů a úrokových sazeb Dopady krize na transmisi měnové politiky Tomáš Holub Ředitel sekce měnové a statistiky Smilovice,
Liberalizace poštovního trhu v roce 2013 Ing. Petr Angelis Seminář Fontes Rerum Praha
Daňová reforma - reformní novela 2013 JUDr. Radim Boháč, Ph.D
Zadluženost domácností v ČR Smilovice 5. června 2007 Zdeněk Veselý MF ČR Názory a závěry prezentované dále jsou autorovy a nemusí tak být v souladu s postojem.
Proč slábne spotřeba domácností ? Eva Zamrazilová Členka bankovní rady ČNB Pesimistický spotřebitel: světlo na konci tunelu 17. října 2012 Konferenční.
Programové cíle v sociální oblasti Bc. Tereza Bernardová místopředsedkyně strany stínová ministryně práce a sociálních věcí.
Zdaňovací období Novela DPH 2013
Moderní žena myslí na budoucnost II. Jan Diviš. Bude v ČR důchodová reforma? Demografické okénko Rok 2003 Poválečné ročníky na prahu důchod Dobrá zpráva,
Ekonomický pokles a hospodaření českých obcí a měst Ekonomický pokles a hospodaření českých obcí a měst Ing. Ivan Černý předseda Finanční komise SMO ČR.
Vychytávky s hypotékou
Daňová reforma ČR Konference ODS k reformním krokům vlády ČR Vlastimil Tlustý, 3. května 2007 Návrh nového zákona o dani z příjmů.
Inflace VY_32_INOVACE_ Inflace = všeobecný růst cen, tedy růst tzv. cenové hladiny - inflace se zjišťuje (míra inflace) porovnáním cen vybraných.
Plnění Národního programu reforem Ing. Tomáš Zídek Ministerstvo financí ČR Odstraňování bariér konkurenceschopnosti EU a ČR.
Zpráva o finanční stabilitě 2005
 banka byla založena v lednu roku 1990  tehdy se jednalo o státní peněžní ústav, který byl 5. března 1992 transformován na akciovou společnost  v červenci.
Hypoteční úvěr Stavební spoření
Daně na energie z pohledu velkého odběratele paliv a elektřiny Ing. Petr Matuszek Seminář AEM/SVSE – Spotřební daně na energie Praha 27. listopadu 2007.
Nové volební období a očekávaní obcí a měst Nové volební období a očekávaní obcí a měst XIII. celostátní finanční konference – 2. – 3. prosince 2010 Ing.
Název školyIntegrovaná střední škola technická, Vysoké Mýto, Mládežnická 380 Číslo a název projektuCZ.1.07/1.5.00/ Inovace vzdělávacích metod EU.
HYPOTEČNÍ ÚVĚR. STAVEBNÍ SPOŘENÍ.
Ministr financí ČR Vlastimil Tlustý 100 dnů na MF ČR.
Druhá fáze reformy veřejných rozpočtů - prorůstové daňové změny - Ministerstvo financí ČR
Zadluženost domácností a její dopady na ekonomiku ČR
Vzdělávací materiál vytvořený v projektu OP VK Název školy:Gymnázium, Zábřeh, náměstí Osvobození 20 Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Zlepšení.
Stavební spoření Jaká bude celková naspořená částka na konci roku v případě stavebního spoření, kde spoříme pravidelně na konci každého měsíce částku 1700.
Nominální a reálná úroková sazba
Shrnutí závěrů prvního konferenčního dne. Komunitní plánování, komunitní služby – jejich dostupnost a financování v Jihočeském kraji Mgr. Petr Studenovský.
III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT VY_32_ INOVACE _ 15 Jméno autora: Mgr. Marcela Chalúpková Datum: říjen 2012 Ročník: 9. Vzdělávací.
III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT VY_32_ INOVACE _ 11 Jméno autora: Mgr. Marcela Chalúpková Datum: říjen 2012 Ročník: 9. Vzdělávací.
Název: Finanční trh a některé jeho produkty Autor: Ing. Luboš Janovský Název SŠ:VOŠ, SPŠ automobilní a technická Tem. oblast:Finanční produkty Ročník:3.
Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název školy:SOU a ZŠ Planá, Kostelní 129, Planá Vzdělávací oblast: Ekonomie Předmět:Finanční gramotnost Tematický.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název školyGymnázium, Soběslav, Dr. Edvarda Beneše 449/II Kód materiáluVY_62_INOVACE_21_20 Název materiáluHypotéka.
Ing. Veronika Dostálková MBA ZADLUŽOVÁNÍ Finanční gramotnost 3. ročník Září 2012.
Státní bytová politika Ing. David Slavata, Ph.D Ekonomika bydlení.
Stavební spoření Jaká bude celková naspořená částka na konci roku v případě stavebního spoření, kde spoříme pravidelně na konci každého měsíce částku 1700.
Kód vzdělávacího materiálu: VY_62_INOVACE_0203 Název vzdělávacího materiálu: Bankovnictví Datum vytvoření: Jméno autora: Ing. Zdenek Páže Předmět:
STÁTNÍ FOND ROZVOJE BYDLENÍ jednání Expertní skupiny manažerů IPRM Děčín Ing. Michal Pluta, ředitel Holdingového fondu SFRB.
Analýza hypotéčních úvěrů poskytovaných fyzickým osobám v České republice Autor bakalářské práce:Martina Šimková Vedoucí bakalářské práce:Ing. Robert Zeman.
Pracovní porada ekonomů neškolských příspěvkových organizací
ROZPOČTOVÁ GRAMOTNOST- rodinný rozpočet
ČMZRB čtvrtstoletí podpory podnikání v ČR
Podpora podnikání v ČR Konference „Evropská unie a český export“
Finanční nástroje v podpoře energetické účinnosti
Mgr. Veronika Vaňousová Datum vytvoření: Vyučovací předmět:
Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název školy: SOU a ZŠ Planá, Kostelní 129, Planá Vzdělávací oblast: Ekonomie Předmět: Finanční gramotnost Tematický.
RNDr. Roman Matoušek, Ph.D.
FINANČNÍ GRAMOTNOST PASIVA ZŠ HEJNICE Z. Hyxa.
akce platí od do Jaké jsou podmínky pro získání odhadu zdarma?
Garantovaná úroková sazba 1,99 % p.a. na 5 i 8 let!
Název školy: ZŠ Varnsdorf, Edisonova 2821, okres Děčín, příspěvková organizace Člověk a svět práce, Finanční gramotnost, Bankovní finanční produkty.
Část VI: Hypoteční úvěry
HYPOTÉKY ODHAD SNÍŽENÍ ZDARMA SAZEB
Akční nabídka snížení sazeb a odhad nemovitosti ZDARMA!
Domácnosti na úvěrovém trhu
BYDLENÍ PATŘÍ MEZI ZÁKLADNÍ PRIORITY ČSSD
Část VI: Hypoteční úvěry
Transkript prezentace:

Dopad daňových reforem na trh bydlení ing. Tomáš Prouza, MBA, ředitel péče o klienty a ombudsman Stavební fórum, Praha, 22. května 2007

2 ZÁKLADNÍ PRINCIPY o čem vlastně mluvíme: zásadní reforma veřejných financí a sociální politiky? stabilizace veřejných financí? zjednodušení daňového systému? výlet do neznáma s batohem bez svačiny? aktuální stav: zmatek a rostoucí opatrnost nedostatek komunikace chybějící dopadové analýzy Stavební fórum, Praha, 22. května 2007

3 DOPADY ZMĚN NA TRH BYDLENÍ – HISTORIE starší změny (pozitivní): široká definice "bydlení v souladu se sociální politikou státu" bytová výstavba i rekonstrukce zůstává ve snížené sazbě DPH úprava kolektivního investování – vznikají nemovitostní fondy, úprava zákona reflektuje německou negativní zkušenost a odpovídá očekávané harmonizaci na úrovni Evropské unie nové produkty – hypotéky, úvěry ze stavebního spoření, účelové spotřebitelské úvěry s nízkým úrokem Stavební fórum, Praha, 22. května 2007

4 DOPADY ZMĚN NA TRH BYDLENÍ – SOUČASNOST navrhované změny (s otazníkem): menší efekt daňových odpočtů – i při zachování dnešního limitu na odpočet úroků z úvěrů na bydlení je při nové konstrukci daní přínos výrazně nižší (až desítky tisíc) zvýšené životní náklady středněpříjmových skupin – daňové úpravy přinesou pro některé skupiny (mimo jiné mladé rodiny s dětmi) vyšší náklady než dnes; daňové úspory zvýšení nepokryjí zrušení nulového zdanění hypotečních zástavních listů – zvýšení sazeb hypoték o 0,3 – 0,5 % dopady na podniky – klesající sazby daně, omezení finančních nákladů, zpřísnění tvorby rezerv Stavební fórum, Praha, 22. května 2007

5 DALŠÍ VÝZNAMNÉ OTÁZKY zvýšení sazeb ČNB: během roku 2007 se očekává zvýšení celkem o 0,5 % z větší části bude přeneseno do sazeb hypoték a výhodných účelových úvěrů sekundární trh zastavených nemovitostí a refinancování: chybí dostatek zkušeností s prodejem nemovitostí zatížených hypotékou, malá informovanost klientů konkurenční tlak bude omezovat marže při stanovení sazeb po skončení fixace, nabídka refinancování se stává vstupní branou na trh pro nové hráče Stavební fórum, Praha, 22. května 2007

6 ZHODNOCENÍ ZMĚN – SAZBY sazby na konci roku 2008: o 1 % vyšší než dnes zvýšení sazeb ČNB v roce 2007 minimálně o 0,5 % dopad zdanění hypotečních zástavních listů u hypotéky na 2 mil. Kč a 20 let znamená zvýšení sazby o 1 % nárůst měsíční splátky o Kč Stavební fórum, Praha, 22. května 2007

7 ZHODNOCENÍ ZMĚN – DOPADY dopady na podniky: větší podniky profitují z poklesu daně z příjmu právnických osob, na většinu zpřísnění existuje alternativní řešení malé podniky mají přístup k alternativám omezený, dopady mohou být pozitivní i negativní dopady na občany jako klienty pro financování bydlení: pomohou vysokopříjmovým skupinám klientů, dopad vyšších sazeb pro ně není klíčový, i přes vyšší náklady celková úspora mírně omezí dostupnost hypoték pro středněpříjmové skupiny mohou zhoršit schopnost splácet u klientů "na hraně" Stavební fórum, Praha, 22. května 2007

8 ČAS NA DISKUSI děkuji za pozornost těším se na komentáře a diskusi Stavební fórum, Praha, 22. května 2007 ing. Tomáš Prouza, MBA ředitel péče o klienty a ombudsman Poštovní spořitelna tel.: