MUDr. Eva Rychlíková Zdravotní ústav se sídlem v Kolíně Prostředí kolem nás.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Vliv člověka na životní prostředí
Advertisements

Péče o pracovníky.
Úvod do problematiky ZDRAVÉHO ŽIVOTNÍHO STYLU
ZNEČIŠŤOVÁNÍ VODY A VYČERPÁNÍ ZDROJŮ PITNÉ VODY
ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ Lidé a příroda.
ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ Lidé a příroda.
Krajská hygienická stanice Moravskoslezského kraje se sídlem v Ostravě
Indikátory ve zdravotnictví Základní zdravotní indikátory ve WHO Evropském regionu 2005 MUDr. Vladimír Príkazský, CSc.
Výukový materiál zpracován v rámci oblasti podpory 1.5 „EU peníze středním školám“ Název školy Obchodní akademie a Hotelová škola Havlíčkův Brod Název.
CZ.1.07/1.5.00/ VY_32_INOVACE_ PaV_1.19 SOU Obořiště Určeno pro obor – Práce ve stravování – zaměření kuchař – 2.ročník Číslo klíčové aktivity:
LIŠEJNÍKY Lišejníky jsou organismy složené. Jedná se o SYMBIÓZU houby a řasy. Houba poskytuje řase vodu a řasa houbě dává organické látky. Díky tomuto.
Znečišťování ovzduší Karel Severa.
OZP-komplet.pptGEOtest Brno a.s.1 Vlivy na životní prostředí Znečištění ovzduší Znečištění povrchových a podzemních vod Znečištění půdy Vliv nebezpečných.
STANOVENÍ NEJISTOT PŘI VÝPOŠTU KONTAMINACE ZASAŽENÉHO ÚZEMÍ
Vliv dopravy na životní prostředí
Biopotraviny ve školním stravování
Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Šablona/číslo materiálu:III/2 VY_32_INOVACE_BI614 Jméno autora:Mgr. Lucie Křepelová Třída/ročník3. ročník.
VLIV ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍ NA ŽIVOT ČLOVĚKA
VLIV URBANIZACE NA ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ
Složky krajiny a životní prostředí
Interpretace výsledků modelových výpočtů
Ochrana veřejného zdraví ZÁKON č. 258/2000 Sb. Práva a povinnosti osob a výkon státní správy v ochraně veřejného zdraví POJMY Veřejným zdravím je zdravotní.
Ing.Miroslava Rýparová
ZÁKLADY ZDRAVOTNÍ VÝCHOVY ZDRAVÍ A JEHO DETERMINANTY 04 Mgr. Pavlína Juráková ZDRAVOVĚDA
Zkušenosti z aplikace zákona o integrované prevenci z pohledu agentury CENIA.
ŠkolaStřední průmyslová škola Zlín Název projektu, reg. č.Inovace výuky prostřednictvím ICT v SPŠ Zlín, CZ.1.07/1.5.00/ Vzdělávací.
VLIV ZEMĚDĚLSTVÍ NA ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ
Žilová, Stoklasová, Pavlíková 3.O
Znečistěný vzduch, půda a voda
Krajina a životní prostředí
Inovace bez legrace CZ.1.07/1.1.12/ Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky SVĚTOVÝ.
Působení ekologických faktorů. Světlo Intenzita světla – fotosyntéza a limitní faktor výskytu Délka působení – biologické rytmy Směr dopadu – orientace.
PŽP- KS-přehled konzultací PŽP-KS-I (30.9.) Právo životního prostředí – historické a společenské souvislosti vývoje právní regulace ve světě.
MVDr. Lýdia Lánská Čačková
ŠkolaStřední průmyslová škola Zlín Název projektu, reg. č.Inovace výuky prostřednictvím ICT v SPŠ Zlín, CZ.1.07/1.5.00/ Vzdělávací.
Fyzioterapie – životní prostředí a životní styl – praktika Milena Černá Ústav obecné hygieny.
MUDr. Helena Šebáková RNDr. Pavel Jiříček , Na Bělidle 7, Moravská Ostrava,
Abiotické faktory Výukový materiál EK
ABIOTICKÉ PODMÍNKY ŽIVOTA
Životní prostředí a doprava Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Institute of Technology And Business In České Budějovice.
BEZPEČNOST A OCHRANA ZDRAVÍ PŘI PRÁCI
Prevence v právu životního prostředí Jana Dudová.
MIKROKLIMA TERMOREGULAČNÍ MECHANISMY. ZEVNÍ PODMÍNKY TEPLOTA VZDUCHU VLHKOST VZDUCHU PROUDĚNÍ VZDUCHU.
Nakažlivá /infekční/ nemoc Je přenosná z nemocného člověka (zvířete) na zdravého jedince Přenáší se přímým stykem, potravou, vdechnutím, poraněním, bodnutím.
STRATEGICKÝ PLÁN ROZVOJE STATUTÁRNÍHO MĚSTA JIHLAVY DO ROKU 2020 VYHODNOCENÍ VLIVŮ NA ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ A SOUSTAVU NATURA 2000.
Jak učit o změně klimatu?.  Tato prezentace vznikla v rámci vzdělávacího projektu Jak učit o změnách klimatu?  Projekt byl podpořen Ministerstvem životního.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: Provozuje.
Životní prostředí Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem, státním rozpočtem České republiky a rozpočtem Hlavního města Prahy.
Definice, základní pojmy
Název SŠ: SŠ-COPT Uherský Brod Autoři: Ing. Hana Ježková Název prezentace (DUMu): 4. Vliv činnosti člověka na prostředí Název sady: Základy ekologie pro.
Kvalitní potraviny - kvalitní život CZ.1.07/1.1.00/
Číslo v digitálním archivu školy VY_52_INOVACE_VZ_01 Sada DUMVýchova ke zdraví PředmětVýchova ke zdraví Název materiáluZdraví a jeho podmínky Anotace Žák.
Znečištění vzduchu dopravou
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Dvořáček Josef. Dostupné ze Školského portálu Karlovarského kraje materiál.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Víš co jíš? Web MZe.
Stav zdraví obyvatelstva a jeho sociální, ekonomické aspekty prevence
Ekologické globální problémy
ŽIVÁ A NEŽIVÁ PŘÍRODA Jasmína Dolejší,
Pracovní prostředí, pracovní místo
Voda hydrosféra základní podmínka života (tělo člověka – 60 – 70%vody)
Právo životního prostředí pojem, vývoj, prameny, postavení v systému práva, principy Ivana Průchová.
VY_52_INOVACE_54_Životní prostředí ČR
Stipendia města Ostrava
Podmínky života Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Radomír Hůrka. Dostupné.
ZÁKLADY ZBOŽÍZNALSTVÍ
ZÁKLADY BIOLOGIE Zdraví, nemoc.
Náměty pro vědu, výzkum a inovace v českém lázeňství
Vliv rizika práce na pracovní úrazovost a na celkový stav pracovníků v zemědělství z pohledu BOZP Ing. Jaroslav Hotový, Praha 2019.
Principy ochrany a podpory zdraví. Determinanty zdraví
Transkript prezentace:

MUDr. Eva Rychlíková Zdravotní ústav se sídlem v Kolíně Prostředí kolem nás

Působení faktorů prostředí na člověka: Zátěž (stress) Vliv kladný, záporný, bez vlivu Souhlasné vlivy, pomocné, přídatné, proti sobě Hluk Záření Chlad Teplo Ovzduší Pitná voda Koupací voda Potrava Půda SOCIÁLNÍ FAKTORY Obtěžování Fyziologické změny Patofyziologické změny Patologické změny Vratné a nevratné změny Změny faktorů v prostředí, vzájemné reakce v prostředí Nastavení Přizpůsobení Přizpůsobení natrvalo Špatné přizpůsobení Onemocnění FAKTORY BIOLOGICKÉ FYZIKÁLNÍ FAKTORY CHEMICKÉ FAKTORY

Přirozené faktory životního prostředí: biologické: pyly, mikroby, plísně a jejich spóry, prvoci, řasy, roztoči, hmyz, části epitelií, srst zvířat…. fyzikální : mikroklimatické faktory: teplo, chlad, proudění vzduchu, vlhkost meteorologické faktory klimatické vlivy, vliv změn klimatu chemické: přirozené složky ovzduší, vody, půdy

Vlivy člověka na prostředí: Biologické faktory související se zemědělskou a průmyslovou výrobou, likvidací odpadu Chemické faktory Fyzikální faktory

Rozdělení prostředí z hlediska místa: Celkové (globální prostředí) – klimatické změny, ochrana ozónosféry, dálkový přenos znečištění, třetí svět…. Prostředí velkého území (region) – vliv kultury, legislativy, politiky, koncentrace zdrojů… Místní prostředí – vliv utváření krajiny, zdroje, osídlení, voda v krajině… Mikroprostředí – prostředí na pracovišti, v místě bydliště – kultura, zvyky, počet obyvatel, větrání, topení, chov zvířat, užití chemických látek v domácnosti….

Působení chemických látek: Vstřebávání Cesta a rozdělení v těle Přeměna látek Vylučování Postižení v místě účinku Běžné procesy, které uvedené pochody provázejí

Působení fyzikálních vlivů Elektromagnetické záření (Světlo, teplo…) Hluk Vibrace

Jak zjistíme působení prostředí? Sledování zdraví Vyšetřování skupin dětí Vyšetřování skupin dospělých Statistika (počty nemocí, narození, úmrtí)

Jak moc působí prostředí ? Měření Výpočty Odhady

Vlivy prostředí: –Pravidelné sledování, krátkodobá měření, opakovaná měření –výpočty (rozptyl, šíření v půdě, vodě...) –odborný odhad Děti, dospělí… –Způsob života, stravování, práce –Vyšetření činnosti těla, dýchání,tělesných tekutin moči…. –Citlivost, alergie,

Děkuji za pozornost!