PLÁNOVÁNÍ ROZVOJE SLUŽEB ICT VE ŠKOLE NÁLEŽITOSTI ICT PLÁNU ŠKOLY listopad 2006 (c) Radek Maca.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Spisová služba pro organizace zřízené Olomouckým krajem
Advertisements

© Radek Maca1 Pravidla financování v roce 2006 odbor 55 - SIPVZ Standard služeb ICT.
Změna legislativy při zadávaní veřejných zakázek
Autoevaluace školy Základní škola a Mateřská škola Karla Klostermanna Železná Ruda, p.o. Zahradní Železná Ruda Ctirad Drahorád, ředitel školy.
© Radek Maca Státní informační politika ve vzdělávání SIPVZ w w w. e - g r a m. c z ICT plán školy možný přístup k jeho zpracování odbor 55 SIPVZ MŠMT.
Oběh dokumentů mezi ústředními orgány státní správy k Ing. Jan Duben Vedoucí projektového týmu březen 2003.
Vlastní hodnocení školy
RVP a jejich transformace do školních vzdělávacích programů 1. díl Tvorba a ověřování pilotních školních vzdělávacích programů na vybraných SOŠ a SOU Projekt.
E-Česko 2006 Státní informační a komunikační politika Praha Vladimír Mlynář.
AUTOEVALUACE neboli VLASTNÍ HODNOCENÍ MŠ Martina Kupcová.
Hodnocení škol a školských zařízení
© Radek Maca1 Změny ve věcném standardu odbor 55 - SIPVZ Standard informačních a komunikačních služeb.
Audit IT procesů ve FNOL
Evaluace ŠVP Ing. Libuše Burešová Únor 2011, Litvínov - Hamr.
Přístup k vlastnímu hodnocení ze strany ČŠI
Projekt „Učíme digitálně“ Registrační číslo CZ.1.07/1.3.00/ Profil Škola 21.
Informační technologie pro IZS a krizové řízení
VLASTNÍ HODNOCENÍ ŠKOLY z pohledu ČŠI "Cesta ke kvalitě"
Státní informační politika ve vzdělávání SIPVZ w w w. e - g r a m. c z Financování rozvoje, obměny a provozu ICT ve školách a školských zařízeních SIPVZ.
PERSONÁLNÍ INFORMAČNÍ SYSTÉM PhDr. Vlasta Leštinská Mgr. Pavel Kocián
VLASTNÍ HODNOCENÍ Z POHLEDU SLOUČENÉ ZŠ A MŠ
Legislativa a ICT STRUČNÝ PŘEHLED PRÁVNÍCH PŘEDPISŮ neboli právní východiska pro ICTK.
Plánování ve škole. Obsah právní předpisy výuka a vzdělávání žáků / studentů prevence negativních jevů mimoškolní aktivity administrativní záležitosti.
Kvalita ve vzdělávání. Co je to kvalita? Kvalitou (vzdělávacích procesů, vzdělávacích institucí, vzdělávací soustavy) se rozumí žádoucí (optimální) úroveň.
InspIS ŠVP pro ZV, SV.
© Radek Maca1 SIPVZ po roce 2006 …. © Radek Maca2 SIPVZ se mění: Programy  Projekt  Proces PI.PII.PIII. dle - UV č. 402/2004, č. 792/2004, - zákona.
Inspekční hodnocení ŠVP víceletá gymnázia podle RVP ZV (víceletá gymnázia podle RVP G čtyřletá gymnázia podle RVP G) Mgr. Zdenka Spalová, Karlovarský inspektorát.
© Radek Maca1 Cíle SIPVZ. © Radek Maca2 Rozvoj informační výchovy ve školách Koncepce SIPVZ (UV 351/2000) Vzděláváním k informační gramotnosti – nutné.
Strana 1 © Vema, a. s., 7. dubna 2015 Intranetová řešení v PIS DS -Personalis 2005.
© Radek Maca1 Úvod do strategie řízení. © Radek Maca2 Hlavní oblasti činností ve škole Škola (šk. zařízení) vzdělávání (služby) uplatnění (trh)řízení.
EVALUACE REALIZACE ICT STRATEGIE AUTOEVALUACE SLUŽEB ICT listopad 2006 (c) Radek Maca.
© Radek Maca1 Evidence evaluovaných materiálů pro výuku (= evaluační web)
© Radek Maca MSK Radek Maca odbor 55 - SIPVZ ČR MŠMT SIPVZ pro nový školský zákon.
Státní informační politika ve vzdělávání SIPVZ © Radek Maca1 Ing. Antonín Mucha Mgr. Radek Maca odbor 55 - SIPVZ ČR MŠMT SIPVZ v roce 2005.
Každá (základní) škola má mít přehled o svých vzdělávacích výsledcích.
EVALUACE REALIZACE ICT STRATEGIE EVALUACE ŠKOLY listopad 2006 (c) Radek Maca.
Střední škola umělecká a řemeslná PROJEKT EVA. 10 oblastí hodnocení: 1.Cíle a jejich dosahování, ŠVP, základní dokumenty 2.Vnitřní pravidla života ve.
© Radek Maca1 Vývoj SIPVZ. © Radek Maca2 Přehled UV o SIPVZ.
ICT VE ŠKOLE LIDSKÉ ZDROJE listopad 2006 (c) Radek Maca.
NOVELY PRÁVNÍCH NOREM a jiné … PORADA ORP
STRATEGIE ROZVOJE SLUŽEB ICT VE ŠKOLE PLÁNOVÁNÍ ROZVOJE SLUŽEB ICT listopad 2006 (c) Radek Maca.
Profesní rozvoj řídících pedagogických pracovníků k zajištění rozvoje služeb ICT ve škole Radek MacaKSM2 – Obhajoba závěrečné práce Mgr. Radek Maca.
Zpracoval: Ing. Tomáš Vašica, Elektronické schvalování v praxi Moravskoslezského kraje Zpracoval: Ing. Tomáš Vašica Datum:
© Radek Maca1 SCO 2005, Radek Maca odbor 55 - SIPVZ SIPVZ a nový školský zákon.
Management pro vychovatele PaedDr. J. Šťáva, CSc. katedra pedagogiky tel
 Školská legislativa J. Šťáva katedra pedagogiky
I N V E S T I C E D O R O Z V O J E V Z D Ě L Á V Á N Í Hodnocení kvality VŠ 15. seminář Podpora výuky a učení se na VŠ Jak podpořit kvalitní vysokoškolské.
1 Evaluace a hodnocení EvaluaceAutoevaluace ©. 2 EVALUACE /Autoevaluace EVALUACE vyjadřuje souhrnně teorii, metodologii a praxi veškerého hodnocení nejrůznějších.
Projekty SIPVZ 2005 Rozbor kritických momentů v přípravě projektů SIPVZ.
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost 1.4 Zlepšení podmínek pro vzdělávání na základních školách „Kvalitní škola“ Základní škola M. Choceňského,
MAP Trutnovsko Vyhodnocení dotazníkového šetření MŠ , Havlovice MAP Trutnovsko.
Ing. Sylva Sládečková, Magistrát města Ostravy, 26. srpna 2016.
Sjednocení technologické platformy Policie ČR CZ.1.06/1.1.00/ Sjednocení technologické platformy Policie ČR CZ.1.06/1.1.00/ Projekt je.
2. zasedání Řídícího výboru projektu Místní akční plán (MAP) rozvoje vzdělávání pro SO ORP Čáslav CZ /0.0/0.0/15_005/ Základní škola Zbýšov,
Úvodní konference projektu Kreativní a kompetentní učitel CZ.1.07/1.3.06/ Třeboň, 7. září 2010.
Koncept rozvoje ICT aneb ICT plán Eurocamp Běšiny přednášející: Ing. Karel Rejthar MCP, AER ICT metodik SŠZP Klatovy.
ÚVOD Legislativní vymezení činnosti ČŠI § 173 – 176 Zákona č. 561/2004 Sb., o předškolním, základním, středním odborném a jiném vzdělávání (školský zákon)
Předškolní vzdělávání.  Rámcový vzdělávací program vymezuje hlavní požadavky, podmínky a pravidla.  Školní vzdělávací program vytváří každá mateřská.
1 Informace o činnosti MŠMT v oblasti PPRCH Malenovice, Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy Karmelitská 7, Praha 1 tel.: +420.
Ing. Sylva Sládečková, Magistrát města Ostravy, 11. dubna 2016.
Dokumentace školy Porada ředitelů škol a školských zařízení zřizovaných Libereckým krajem Liberec 12. prosince 2013 Mgr. Karel Bárta.
Kvalita-Inkluze-Poradenství-Rozvoj (KIPR)
Pravidla financování v roce 2006 odbor 55 - SIPVZ
postup podání žádosti odbor 55 - SIPVZ
Vazba na Operační programy
Vyhlášení 3. výzvy předkladatelům grantových projektů k předkládání projektových žádostí o finanční podporu z Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost,
Systém podpory profesního rozvoje učitelů a ředitelů (SYPO) Celostátní seminář ředitelů středních průmyslových škol.
Pedagogický management 2005 J. Šťáva katedra pedagogiky tel
AUTOEVALUACE CESTA KE KVALITĚ
Setkání s řediteli zapojených škol KIPR
Transkript prezentace:

PLÁNOVÁNÍ ROZVOJE SLUŽEB ICT VE ŠKOLE NÁLEŽITOSTI ICT PLÁNU ŠKOLY listopad 2006 (c) Radek Maca

Proces tvorby ICT plánu Východiska: - právní předpisy (školský zákon, nařízení vlády, …) - usnesení vlády (402/2004, 792/2004) - metodické pokyny (tzv. věcný standard služeb ICT) Účel: systematický přístup k rozvoji informačních a komunikačních služeb vzhledem ke vnějším i vnitřním podmínkám školy Cíle: - popis aktuálního stavu služeb ICT vzhledem k obsahu výuky - stanovení cílových požadavků dle vzdělávacího záměru školy - popis procesů směrujících k naplňování cílů - nastavení kontrolních mechanismů plnění ICT plánu Výstupy v ICT plánu:- identifikační údaje o škole - infrastruktura školy (konektivita, LAN, učebny) - pracovní prostředí žáků a pedagogů (HW, SW, přístup k datům) - ICT kompetence pedagogů - informační a bezpečnostní politika Činnosti:- popis jednotlivých činností, směrujících k naplnění cílů - časový harmonogram - zdroje

Počet PC/100 žáků Z toho PC mladší 5 let 5677,588,59 Min. rychlost připojení do internetu – základní škola 64 kb/s128 kb/s256 kb/s512 kb/s1 Mb/s 2 Mb/s Min. rychlost připojení do internetu – střední škola 128 kb/s256 kb/s512 kb/s1 Mb/s 2 Mb/s Úroveň dostupnosti přípojných míst škola učebna prac. místo Projekční technika na 100 žáků 0,311,522,533,5 Standard ICT služeb (dle UV č.792/2004) … je pro každý rok upřesňován v metodickém pokynu... V roce 2006: MP č.j /2005

Proces vzniku ICT plánu 1. Popis aktuálního stavu 2. Popis žádoucího cílového stavu 3. Proces postupu od aktuálního do cílového stavu pedagogický sbor vedoucí předmětových komisí (vč. informatiky) management školy

Popis aktuálního stavu základní údaje o škole vnitřní řád školy školní řád tématické plány výuky plán projektů plán mimoškolních akcí doplňková činnost školy vše v souladu se ŠVP (dle RVP) ICT služby: konektivita LAN hw vybavení sw vybavení ICT školení pravidla …

Podrobnější popis aktuálního stavu

Požadavky na cílový stav infrastruktura informační zdroje a výukový software vzdělávání pedagogů pravidla práce s ICT vše v souladu se Standardem ICT služeb

Podrobnější popis cílového stavu

Proces přechodu z aktuálního do cílového stavu organizační zajištění personální zajištění finanční zajištění zpětná vazba vše v souladu se strategií školy (ŠVP dle RVP)

Podrobnější popis procesu

Forma ICT plánu školy Textová –strukturovaný textový dokument –snadné vytvoření, editace, formátování, tisk Tabulková –Možnost využití statistických a analytických nástrojů (přehledy vybavenosti, trendy –možnost dočasných výběrů skupin (filtrace, seskupování) Databázová –komplexní plán směrující k informačnímu systému školy –možnost výpočtů, –možnosti filtrů, ukládání dotazů –možnost tiskových i elektronických výstupů –náročnější na tvorbu

Závěr ICT plán je pomůcka pro systematické plánování pořizování a využívání ICT ve výuce ICT plán školy je „veřejný“ dokument (např. na jako součást plánu školy, na www stránkách školy, …) přístupný pro příslušné instituce (ČŠI, FÚ, zřizovateli, MŠMT, …) – lze využít zákona č. 499/2004 o archivnictví a spisové službě ICT plán je nutnou podmínkou pro dotaci na pořízení standardu ICT služeb