Spolupráce venkovských obcí Radim Perlín Příspěvek vznikl za podpory projektů WD -01-07-1 Regionální diferenciace venkovského prostoru: disparity a možnosti.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Podpora meziobecní spolupráce
Advertisements

Představení MAS Zubří země, o. p. s.
Deník veřejné knihovny na rok 2009 Změny v evidenci činnosti knihoven.
Spolupráce s mikroregiony
Žijeme aktivně a zdravě Motto: Kdo si hraje, nezlobí.
Markéta Kadlecová: Evropské sítě NNO Evropské sítě NNO Zapojení českých sítí do nich Markéta Kadlecová Síťování nejen genderových NNO 24. ledna 2008.
Institut pro integraci České republiky do Evropské unie Jak na projekt spolufinancovaný ze SF EU Mgr. Marek Havrda, MA.
Financování rozvojových projektů obcí a měst: hlavní motor meziobecní spolupráce v ČR Ing. Zuzana Khendriche Trhlínová, Ph.D. Katedra práva a veřejné správy,
Podpora mikroregionů v Královéhradeckém kraji Ing. Pavlína Trpkošová Krajský úřad Královéhradeckého kraje Odbor regionálního rozvoje, cestovního ruchu.
MAS Mikroregionu Frýdlantsko 349 km obyvatel 18 obcí (3 města, 15 vesnic) Vznikla v roce 2004, s aktivním podílem zemědělců a drobných podnikatelů.
1 Leader + Státní zemědělský intervenční fond Místní akční skupina – MAS.
Tvorba výměnných fondů, jejich cirkulace a distribuce Definice závazného standardu výkonového ukazatele pro práci s výměnnými fondy Struktura výkonového.
SPOLUPRÁCE ZDRAVÝCH MĚST A ZDRAVÝCH ŠKOL Chrudim, 17. května 2005.
Samospráva venkovských obcí v komplexu veřejné správy.
Národní síť Místních akčních skupin České republiky v kontextu rozvoje venkova Olomouc František Winter.
Činnost Celostátní sítě pro venkov v České republice.
Realizace rozvojových aktivit v obcích regionu České Švýcarsko 1. schůzka PS
I. OFICIÁLNÍ SETKÁNÍ PŘEDSTAVITELŮ OBCÍ V SO ORP KUTNÁ HORA GASK 12. ČERVNA 2014 PODPORA MEZIOBECNÍ SPOLUPRÁCE Projekt Svazu měst a obcí reg. číslo: CZ.1.04/4.1.00/B
Programové dokumenty mikroregionů jako faktor jejich rozvoje
Podpora v rámci Programu rozvoje venkova v období
Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. I n v e s t i c e d o r o z v o j e v z d ě l á v á n.
KULATÝ STŮL S OBČANY – DISKUZE O BUDOUCNOSTI. Místní akční skupina (dále MAS) je na politickém rozhodování nezávislým společenstvím občanů, neziskových.
Spolupráce a podpora mikroregionů v rámci Jihočeského kraje Brno – ÚÚR
Co je třeba udělat pro vznik o.p.s. Hradecký venkov se sídlem v Nechanicích :
Místní akční skupiny a vzdělávání Horní Ředice
Aplikace komunitně vedeného místního rozvoje do venkovského prostředí Venkovská konference Místní akční skupiny Království – Jestřebí hory, o.p.s. (20.
Rozvoj kapacit dalšího profesního vzdělávání v Královéhradeckém kraji grantové schéma kraje pro období 2004 – 2006 Olga Zumrová.
Konference Evropa regionů – priorita ELS-ED
Rozvojový potenciál venkovských obcí Radim Perlín
Celostátní síť pro venkov. Obsah  Cíle, nástroje a zásady Sítě  Organizační zajištění Sítě  Tématické pracovní skupiny  Kontaktní místa Sítě  Informační.
Co nám přinesl LEADER (14) Bilance naplňování SPL Opatření IV.1.2. Lada Nevečeřalová
Praktické rady ke komunitárním programům Michal Kadera, CEBRE Jihlava, 18. prosince
Partnerství u projektů financovaných z Globálních grantů Sociální inkluze v kontextu přípravy na nové programovací období – zkušenosti, problémy a překážky.
Veřejná správa venkovských obcí Zdenka Vajdová Sociologický ústav AV ČR, v.v.i. Seminář Venkov 2009, Přírodovědecká fakulta UK.
MOTTO: „Chceme propojený, spolupracující, životaschopný region, který poskytuje jeho obyvatelům i návštěvníkům příležitost ke kvalitnímu a spokojenému.
Venkov: podmínky rozvoje, společenský život Tomáš Havlíček Miroslav Marada Příspěvek vznikl za podpory projektů WD Regionální diferenciace venkovského.
VZOR PREZENTACE – ZDŮVODNĚNÍ PROGRAMU ROZVOJE OBCE PRO ZASTUPITELE Příloha č. 2 k problémovému okruhu PO2 – Koncepční rozvojový dokument obce MANAŽERSKÝ.
Spolupráce Středočeského kraje s mikroregiony Mgr. Kateřina Štětinová Odbor regionálního rozvoje
MAS Zlínského kraj Valná hromada Krajské sítě NS MAS ve Zlínském kraj
Účel a cíle zřízení TPS z pohledu MZe Praha Ing. Pavel Sekáč, Ministerstvo zemědělství Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova: Evropa investuje.
Podpora obnovy venkova podpora regionálního rozvoje v roce 2008.
Národní síť Místních akčních skupin České republiky, o.s. Litoměřice Ing. Jiří Krist.
Obce jako oběť reforem? Obce jako oběť reforem? XIV. celostátní finanční konference 10. – 11. listopadu 2011 Ing. Dan Jiránek Předseda SMO ČR Primátor.
1. Úvod Základní pojmy Obec, sídlo Definice venkova
Luhačovské Zálesí, o.p.s. Prezentace společnosti.
MAS = místní akční skupina = organizace, která vnikla na místní úrovni, sdružuje místní obyvatele, zájmová sdružení, spolky, obce, podnikatele, zemědělce.
MAS Nad Prahou Iva Cucová, starostka Baště
Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova: Evropa investuje do venkovských oblastí. Projekt spolupráce v Programu rozvoje venkova, osa IV. LEADER VENKOVSKÉ.
Program rozvoje venkova na období možnosti podpor pro obce Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova: Evropa investuje do venkovských oblastí.
Ekonomické otázky funkčního komunitního systému sociálních a zdravotních služeb v obcích PRAHA 17. dubna 2015.
Místní akční skupina Lanškrounsko, z.s. Nám. J. M. Marků Lanškroun
MAS ORLICKO a podpora cestovní ruchu. Co je MAS ORLICKO MAS - Místní akční skupina (z ang. „Local Action Group – LAG“) Nezisková organizace – občanské.
Strategie spolupráce obcí Společnost pro rozvoj Humpolecka, z. s. 2. Kulatý stůl v Humpolci
Posilování přeshraniční spolupráce v období MVDr. Stanislav Mišák náměstek hejtmana Zlínského kraje Konference , Zlín.
Sněm Místní akční skupiny Království – Jestřebí hory, o.p.s. čtvrtek od 17:30 Kulturní dům Libňatov.
SLAVKOV Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova: Evropa investuje do venkovských oblastí Členská schůze MAS Opavsko.
Střednědobý plán rozvoje sociálních služeb v Ústeckém kraji na období konference Sociální služby v Ústeckém kraji Krajský úřad Ústeckého kraje.
Místní akční plány vzdělávání a Přemyslovské střední Čechy o.p.s. Pracovní skupina MAP ORP Kladno
1 Plánování sociálních služeb z pohledu MPSV Brno
Projekt Sdružení místních samospráv ČR „MAS jako nástroj spolupráce pro efektivní chod úřadů“
Regionální rozměr podpory zemědělství Ing. Josef Ryšavý Litoměřice.
Vyhlášené programy v roce 2016/2017
Plán činnosti PS na rok 2009 Náměty na činnost PS
PROGRAM OBNOVY VENKOVA KRÁLOVÉHRADECKÉHO KRAJE 2011 SETKÁNÍ ORP 30. 6
Setkání starostů – zakladatelů MAS Království – Jestřebí hory, o. p. s
Liberecký kraj a nestátní neziskové organizace
Změny v soutěži Vesnice roku
Setkání starostů – zakladatelů MAS Království – Jestřebí hory, o. p. s
V. Setkání se starosty obcí
PS Vzdělávání NS MAS ČR – Pardubický kraj 2017
Transkript prezentace:

Spolupráce venkovských obcí Radim Perlín Příspěvek vznikl za podpory projektů WD Regionální diferenciace venkovského prostoru: disparity a možnosti rozvoje MSM Geografické systémy a rizikové procesy v kontextu globálních změn a evropské integrace VENKOV 2009

Význam spolupráce obcí Spolupráce obcí jako nástroj rozvoje Venkovská obec – omezené finanční zdroje i přes reformu RUD méně profesionální aparát (nikoliv méně kvalitní!) horší přístup k informacím, omezené možnosti rozvoje

Význam spolupráce 1.Výměna informací, zkušeností, znalostí 2.Možnost zajištění dotací pro obecní projekty 3.Výměna a spoluorganizování jednotlivých aktivit obcí 4.Spolupráce občanských sdružení a obyvatel obcí

Formy spolupráce Svazky obcí: dobrovolné a víceméně náhodné skupiny obcí, které spolupracují na základě dobré vůle, velký počet obcí participuje ve více svazcích, svazky různého řádu – (lokální a okresní). Více viz publikace ÚUR. Místní akční skupiny: Definované formy spolupráce pro program LEADER, formalizovaná struktura, možnost čerpání dotační podpory.

Svazky obcí

člen svazku obcí absolutní četnost relativní četnost ano 82689,39 % ne 9410,17 % nevím 10,11 % neodpověděl/a 30,32 % celkem ,00 %

Význam spolupráce

přínos spolupráce ve svazku absolutní četnost relativní četno st ano, umožňuje nám efektivnější řešení našich problémů 44453,75 % ano, ale přínosem jsou spíše informace a kontakty 30837,29 % ne 587,02 % nevím 80,97 % neodpověděl/a 80,97 % celkem ,00 % Celkem 98 obcí se vůbec nevyjádřilo – chybějící údaj

Místní akční skupiny Celkem 519 obcí členem MAS, ale také 16 obcí NEVÍ

Znalost aktivity MAS Z 519 obcí se pouze 284 obcí podílelo na zpracování žádosti

Úspěšnost SPL MAS Z celkem 48 přijatých SPL celkem 264 obcí je podpořeno, 50 obcí neví, zda-li jejich MAS uspěla

Žádosti o další „evropské“ dotace Více než 50 % obcí se ucházelo o získání dotace z fondů EU.

Úspěšnost žádostí o dotace z EU Celkem 321 obcí se žádostí uspělo (321obcí), žádalo 485 obcí

Příprava projektů Celkem 1/3 obcí připravila projekty sama

Závěry Obce jsou aktivní a mají zájem spolupracovat, Velká většina obcí se sdružuje ve svazku obcí s hlavním cílem řešení lokálních problémů a výměna informací - ale jaká je efektivita? Více než polovina souboru obcí je členem MAS, a ¼ obcí se aktivně zapojila do přípravy SPL – je to mnoho nebo málo? Čtvrtina obcí je členem jedné ze 48 podpořených MAS. Polovina obcí žádala o EU dotaci a 2/3 z nich uspělo. Z podaných žádostí si ¼ připravovaly obce samostatně.

Děkuji za pozornost