TEORETICKÉ OTÁZKY BEZPEČNOSTI

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Obecné požadavky na výstavbu
Advertisements

GOOD DECISIONS – BAD OUTCOMES
Integrovaný systém řízení (ISŘ)
Systém včasného varování pro odhalení symptomů krize stavebního projektu Ing. Michal Vondruška K126.
Bezpečnost, bezpečnostní hrozby a rizika
Bezpečnost a bezpečnostní prostředí. Bezpečnostní rizika a ohrožení
Bezpečnost strojních zařízení Bezpečnost částí ovládacích systémů Část 1: Všeobecné zásady pro konstrukci ČSN EN ISO
Cíle územního plánování Cílem územního plánování je vytvářet předpoklady pro výstavbu a pro udržitelný rozvoj území, spočívající ve vyváženém vztahu podmínek.
Útvar krizového řízení
Audit administrativních činností
Mimoprodukční funkce lesa
ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ Lidé a příroda.
Veřejná správa – úvod.
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu: Inovace magisterského studijního programu Fakulty ekonomiky a managementu Registrační.
Integrovaná střední škola,Slaný
Koncepce environmentální bezpečnosti
MIMOŘÁDNÉ UDÁLOSTI A MIMOŘÁDNÉ SITUACE
Sociální událost Mgr. Terezie Pemová.
Vybrané skutkové podstaty trestných činů Ideální demokracie zahrnuje pět nezávislých mocí – výkonnou, zákonodárnou, soudní, výběrovou a dohlížecí.. Sunjatsen.
Klíčová otázka č. 4 Zaměstnanost a práce Pavel Pěnkava 26. – 27. listopadu 2014.
MANEK Antonín ŠMEJKAL (2012) Antonín ŠMEJKAL (2012) ŘÍZENÍ RIZIKA.
Krizové řízení Krizovým řízením se rozumí souhrn řídících činností věcně příslušných orgánů zaměřených na: - analýzu a vyhodnocení bezpečnostních.
Integrovaný záchranný systém - nástroj k řešení mimořádných událostí
Setkání děkanů technických fakult ČR Praha Stanovisko.
Analýza rizik Miroslav Čermák.
Proces řízení rizik.
ZÁKON č.17/1992 Sb. o životním prostředí Životním prostředím je vše, co vytváří přirozené podmínky existence organismů včetně člověka a je předpokladem.
ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ A PRÁVO
Marketingové prostředí obce
Koncepce environmentální bezpečnosti a snižování rizika katastrof
Co je riziko ? Z historie:
ÚVOD DO POJIŠŤOVNICTVÍ Akademický rok 2006/2007. Přírodní či společensko ekonomické jevy a procesy jsou spojeny s nejednoznačností výsledků JISTOTA =
Chudoba jako sociální problém
Bezpečnostní politika
Inovace výuky a její implementace v oborech Fakulty bezpečnostního inženýrstvíCZ.1.07/2.2.00/ Se zvyšováním technologické a technické úrovně průmyslu.
Specifické potřeby a služby pro dospělé a seniory
OPTIMALIZACE POJISTNÉ OCHRANY V POJIŠTĚNÍ OSOB Autor práce: Ing. Miroslav Čechmánek Vedoucí práce: Ing. Svatopluk Nečas, Ph.D.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Vladimír Mikulík. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací materiál.
PLÁN ODPADOVÉHO HOSPODÁŘSTVÍ KARLOVARSKÉHO KRAJE 2016 – 2025 Vyhodnocení koncepce z hlediska vlivů na životní prostředí a veřejné zdraví Mgr. Alena Kubešová,
Akademie Hasičského záchranného sboru České republiky Základní informace.
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu: Inovace magisterského studijního programu Fakulty ekonomiky a managementu Registrační.
INFORMAČNÍ SYSTÉMY PRO KRIZOVÉ ŘÍZENÍ POUŽITÍ INFORMAČNÍCH SYSTÉMŮ PRO MODELOVÁNÍ A SIMULACE KRIZOVÝCH SITUACÍ - T3 ING. JIŘÍ BARTA Operační program Vzdělávání.
Mimořádné události. OBSAH: Právní základ Vymezení základních pojmů Příčiny, následky pohrom /MU, (dominoefekt) Typy pohrom / MU Analýza rizika (identifikace.
Technologie, lidé, prostředí Portál krizového řízení Ústeckého kraje Venuše Kindlová Bezpečnostní tajemník Ústeckého kaje.
KONFERENCE OD ANALÝZ KE KOORDINACI SOCIÁLNÍCH SLUŽEB V DĚČÍNĚ ING. RENÁTA GREŠÍKOVÁ Kvalita služeb a potřeby člověka.
Aktualizace Strategie rozvoje Moravskoslezského kraje (SRK) Jednání pracovní skupiny č. 3 Návrh nové struktury specifických strategických cílů
Letecká technika pro záchranné práce v IZS CZ.1.06/3.4.00/ Projekt je spolufinancován z Evropské unie, Evropského fondu pro regionální rozvoj v.
OBECNÁ ZJIŠTĚNÍ ZE ZKUŠENOSTÍ ZAMĚSTNAVATELŮ A ZAMĚSTNANCŮ S ODŠKODŇOVÁNÍM PRACOVNÍCH ÚRAZŮ A NEMOCÍ Z POVOLÁNÍ 6. konference Společně bezpečně v EU –
Vymezení demografie, její vnitřní diferenciace a vnější návaznosti.
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu: Inovace magisterského studijního programu Fakulty ekonomiky a managementu Registrační.
Právo sociálního zabezpečení
KONCEPCE ENVIRONMENTÁLNÍ BEZPEČNOSTI Základní dokumenty Bezpečnostní strategie NATO Mezinárodní strategie pro snižování rizika katastrof OSN.
Geopolitika a geostrategie Úvod do kurzu Definice pojmů apod.
Vypracovala: Alena Šarmanová Předmět: Říční inženýrství a morfologie
Integrovaný záchranný systém České republiky – Ústeckého kraje
Didaktika odborných předmětů jako vědní disciplína
Výukový materiál zpracován v rámci projektu
Je kybernetická bezpečnost dostačující?
Akademie Hasičského záchranného sboru České republiky
Rizikové skupiny 2 Pojetí normality, deviace a deviantní chování
EKOLOGICKÁ ÚJMA.
Vnější a vnitřní kontrola
INTEGROVANÉ POVOLOVÁNÍ SMĚRNICE IPPC: NEJLEPŠÍ POSTUPY
PROJEKT: Hodnocení průmyslových rizik
Ústí nad Labem 4/2008 Ing. Jaromír Vachta
Právo životního prostředí pojem, vývoj, prameny, postavení v systému práva, principy Ivana Průchová.
Sociální zabezpečení Funkce Činitelé, financování
Přehled živelních pohrom
Příprava občanů k obraně státu …
Prvky edukačního procesu
Transkript prezentace:

TEORETICKÉ OTÁZKY BEZPEČNOSTI

SYSTÉM společenský, přírodní, technický, technologický, jiný STAV BEZPEČNOSTI v konkrétních podmínkách umožňuje plnění stanovených funkcí a jejich rozvoj v zájmu člověka a společnosti STAV NEBEZPEČÍ protikladný stav párové termíny SYSTÉM společenský, přírodní, technický, technologický, jiný OBJEKTIVNÍ DVĚ STRÁNKY BEZPEČNOSTI vnitřní rozměr vnější rozměr SUBJEKTIVNÍ

objektivní stránka subjektivní stránka STAV BEZPEČNOSTI objektivní stránka subjektivní stránka nebyla prokázána existence jevů, které ohrožují charakteristické znaky bezpečnosti objektu (systému) proto neexistuje reálná možnost omezení funkčnosti objektu nebo narušení jeho existence objekt má dostatek prostředků na eliminaci rizik a v jejich důsledku vznikajících krizových jevů, ohrožujících jeho funkčnost (existenci) subjekt nepociťuje ohrožení, které by mohly způsobit krizové jevy iniciované rizikem pocit bezpečí vyplývá z: nedostatku informací o rizikách a potenciálním ohrožení z nich plynoucích neschopnosti objektivně vnímat a posuzovat existující rizika a ohrožení dotčený objekt je však schopen účinně snižovat aktuální rizika a včas vytvořit účinnou ochranu vůči ohrožení vznikajícím v jejich důsledku

VNITŘNÍ A VNĚJŠÍ DIMENZE BEZPEČNOSTI VNITŘNÍ BEZPEČNOST je založena na interpretaci vlastního stavu subjektu a schopnosti snižovat rizika, která jej mohou ohrozit spočívá tedy v připravenosti a schopnosti subjektu aktivizovat se za účelem svého zachování VNITŘNÍ A VNĚJŠÍ DIMENZE BEZPEČNOSTI VNĚJŠÍ BEZPEČNOST je založena na úrovni a charakteru vnějšího ohrožení a na druhé straně na působení ochranných prvků společenského života (vojenských, politických, ...) spočívá tedy v připravenosti a schopnosti subjektu působit vůči objektům, které ovlivňují jeho bezpečnost, a zároveň v kvalitě subjektů schopných podílet se na zabezpečení požadované úrovně bezpečnosti

zabraňuje narušení integrity státu a jeho suverenity PROSTŘEDKY POŽADOVANÁ ÚROVEŇ BEZPEČNOSTI JEDNOTLIVCE (SPOLEČNOSTI) OBRANA STÁTU zabraňuje narušení integrity státu a jeho suverenity vůči vnějšímu i specifickému vnitřnímu ohrožení OCHRANA OBČANŮ, MAJETKU, PROSTŘEDÍ odstraňování následků negativních dopadů krizových situací (mimořádných událostí) antropogenních i přírodních SYSTÉM VNITŘNÍ BEZPEČNOSTI odstraňování důsledků narušení právního řádu země a odstraňování negativních dopadů kriminality, terorizmu, protispolečenského konání

VERTIKÁLNÍ STRUKTURA BEZPEČNOSTI ÚROVNĚ BEZPEČNOSTI jsou odvozeny: od velikosti územního nebo organizačního celku od vztahu posuzovatele GLOBÁLNÍ REGIONÁLNÍ STÁTU SPOLEČNOSTI OBJEKTU OBČANA

POPIS STAVU A ÚROVNĚ BEZPEČNOSTI SPOLEČENSKÝCH PROCESŮ TECHNICKÝCH A TECHNOLOGICKÝCH PROCESŮ riziko (potenciální nebezpečí) ohrožení (aktuální nebezpečí) krize, krizová situace, krizový stav (reálné narušení chodu společenského systému) nebezpečí ohrožení riziko mimořádná událost (krize, krizová situace, krizový stav) SOUVISLOST A PODMÍNĚNOST POJMŮ – TŘI STRÁNKY JEDNÉ REALITY OHROŽENÍ NEBEZPEČÍ zdroj míra RIZIKO

NEBEZPEČÍ je potenciální možnost systému, stroje, materiálu, technologie a pracovní činnosti, případně jejich komponentů, způsobovat neočekávané negativní jevy nebo hrozby pro člověka, materiální hodnoty a životní prostředí, je podstatná, ale skrytá vlastnost nebo schopnost materiálu, technického zařízení nebo pracovní činnosti, která může způsobit škody, je zdroj možného zranění nebo poškození zdraví, je to zdroj ohrožení.

OHROŽENÍ je stav působící na člověka nebo prostředí vznikající při činnostech, kterých nebezpečné vlastnosti nebyly v plné míře zohledněné (závisí na komplexním posouzení a respektovaní vnitřních, ale i vnějších podmínek v rámci posuzovaného objektu), je možnost aktivovat nebezpečí v konkrétním prostoru a čase, je aktivní vlastnost objektu způsobit negativní jev. RIZIKO je funkcí pravděpodobnosti vzniku negativního jevu a velikosti jeho důsledku, je kvantitativním a kvalitativním vyjádřením ohrožení (stupeň nebo míra ohrožení).

RIZIKO AKCEPTOVATELNÉ ZŮSTATKOVÉ žádná lidská aktivita není absolutně bezpečná míra rizika, kterou je možné v konkrétních podmínkách akceptovat je stanoveno na hodnotu 10-5 až 10-7 znamená to, že negativní jev se může vyskytnout jednou ze 100 000 až 10 000 000 případů je spojené hlavně s technickými zařízeními představuje míru rizika, které není možno úplně eliminovat při konstrukci příslušného zařízení uvádí se v informaci pro uživatele včetně možných důsledků příslušného negativního jevu