Pohled Ministerstva životního prostředí na zákon o podpoře obnovitelných zdrojů Ing. Miroslav Hájek, Ph.D. Ministerstvo životního prostředí.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Obnovitelné zdroje energie v ČR - současný stav a aktivity MŽP - KONFERENCE „Klimatické změny – na cestě ke Kodani“ 23.listopadu 2009, Bratislava.
Advertisements

Výkupní ceny 2013 Budoucnost bioplynu, Hospodářská komora,
Vzorové příklady a inspirace pro úspěšné realizace
Podpora KVET v novele zákona o hospodaření energií
Solární systémy pro aktivní topení
PROGRAM SLOVSEFF II. PROSTŘEDKY NA FINANCOVÁNÍ UDRŽITELNÉHO ROZVOJE NA SLOVENSKU Jan PEJTER ENVIROS, s.r.o.
Energetický management budov Jiří Karásek Fakulta stavební, ČVUT v Praze K126.
Energetický management budov Jiří Karásek Fakulta stavební, ČVUT v Praze K126.
EXPERT NA TEPLO.
Energetický management budov Jiří Karásek Fakulta stavební, ČVUT v Praze K126.
Solární systémy pro aktivní topení Ing. Tomáš Kopecký 10:30.
Konference Bezpečnost dodávek v energetice – Projekty úspor Prezentace pro účastníky konference: Bezpečnost dodávek v energetice Ing.
Energetická legislativa Zákon č.406/2000 Sb.,o hospodaření energií Vyhláška 252/2001Sb., o způsobu výkupu elektřiny z obnovitelných zdrojů a KVET Liberec.
Ekonomika provozu a současné trendy v oblasti využívání sluneční energie A5M13VSO-7.
1  Ministry of Industry and Trade 2004 EU Emissions Trading Scheme Zákon o podpoře výroby elektřiny a tepla z obnovitelných zdrojů Ladislav Pazdera Ministerstvo.
Obnovitelné zdroje energie – jejich využití a budoucnost 4. setkání OHK v Třinci 22. března 2010 Prof. Pavel SANTARIUS, CSc. Technická univerzita Ostrava.
Aktualizace Státní energetické koncepce České republiky
Bezpečnost dodávek v energetice Problematika obnovitelných zdrojů energie konference Euro Energy – , Mělník Josef Fiřt - ERÚ.
Energetika a stavebnictví Územní energetická koncepce Mezinárodní konference ABF P r a h a Josef Fiřt Ministerstvo průmyslu a obchodu.
XI. jarní konference energetických manažerů Problémy ČR v kontextu evropského trhu s energiemi (Bezpečnost a dostupnost dodávek energií v ČR a EU) Vliv.
Aktualizace státní energetické koncepce a její dopady na MS kraj
Státní energetická koncepce – její sočasnost a budoucnost Ing. Drahomír Šelong oddělení energetické politiky Ministerstvo průmyslu a obchodu Listopad 2007.
Budoucnost energetiky ČR Aktualizace státní energetické koncepce Diskuse AEM – Poděbrady 18. a 19. března 2003.
Zákon o podporovaných zdrojích energie
1 Zákon o podpoře výroby elektřiny a tepelné energie z obnovitelných zdrojů energie Seminář AEM, , Praha Josef Fiřt Ministerstvo průmyslu a obchodu.
SOUČASNÝ SYSTÉM PEVNÝCH VÝKUPNÍCH CEN PRO ELEKTŘINU
Územní energetická koncepce Jihočeského kraje České Budějovice, 24. června 2003.
Pohled Moravskoslezského kraje na „Energeticky nezávislý kraj“ Ing
Sustainable Construction and RES in the Czech Republic Irena Plocková Ministry of Industry and Trade CR, Na Františku 32, Praha, CR.
MUDr. Martin Kuba ministr průmyslu a obchodu AKTUALIZACE STÁTNÍ ENERGETICKÉ POLITIKY STABILNÍ ELEKTŘINA ZA PŘIJATELNOU CENU AKTUALIZACE STÁTNÍ ENERGETICKÉ.
Využívání druhotných zdrojů energie
Česká energetika na rozcestí Návrh nové Státní energetické koncepce České republiky s výhledem do roku 2050 Ing. Tomáš Hüner náměstek ministra Ministerstvo.
1 OPERAČNÍ PROGRAM ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ pro období MINISTERSTVO ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍ
Udržitelná energetika 3 Czech BCSD Praha, Ing. Vladimír Vlk, energetický poradce.
0 Důsledky COP15 pro politiku ochrany klimatu v evropském a českém kontextu Pavel Zámyslický.
Vladimíra Henelová ENVIROS, s.r.o. Podrobnosti zpracování ÚEK dle zákona č. 406/2000 Sb., v platném znění, a Nařízení vlády č. 195/2001 Sb.
1 XVI. Seminář energetiků Aktuální problémy v teplárenství ČR Miroslav Krejčů.
Energetická účinnost a změna klimatu Kontrola emisí Podpora výroby elektřiny z obnovitelných zdrojů energie konference EPEE, , Praha Josef.
Současný stav ve využívání biomasy v Jihočeském kraji a v České republice Ing. Aleš B u f k a III. Krajské fórum na podporu Akčního plánu EU Biomasa ECČB.
Zákon o podpoře výroby energie z obnovitelných zdrojů energie z pohledu MŽP Doc. Ing. Miroslav Hájek, Ph.D. Ministerstvo životního prostředí Vršovická.
Vliv aktualizované SEK na krajské ÚEK a jejich hodnocení z pohledu ČEA Ing. Táňa Dutkevičová Česká energetická agentura Praha Praha,
Přístup MŽP k novelám energetické legislativy a některým dalším problémovým okruhům Doc. Ing. Miroslav Hájek, Ph.D. Ministerstvo životního prostředí Vršovická.
Zákon o podpoře výroby elektřiny z obnovitelných zdrojů Ladislav Pazdera Ministerstvo průmyslu a obchodu Seminář AEM Praha,
Výroba elektřiny z obnovitelných zdrojů v ČR v roce 2004 Ladislav Pazdera Ministerstvo průmyslu a obchodu Seminář AEM MSV Brno,
Státní energetická koncepce a postavení plynárenství v ČR Ing. Tomáš Hüner náměstek ministra © 2006 Ministerstvo průmyslu a obchodu České Republiky Praha,
Opatření na snižování emisí skleníkových plynů a plnění environmentálních cílů státní energetické koncepce Doc. Ing. Miroslav Hájek, Ph.D. Ministerstvo.
Daně na energie z pohledu velkého odběratele paliv a elektřiny Ing. Petr Matuszek Seminář AEM/SVSE – Spotřební daně na energie Praha 27. listopadu 2007.
Změna Státní energetické koncepce a priority České republiky k zajištění bezpečnosti zásobování elektřinou Ing. Tomáš H ü n e r náměstek ministra © 2008.
Úspory energie a regenerace
XXI. Seminář energetiků Regulace v energetice. Podpora OZE a její vliv na cenu elektřiny. Cenová rozhodnutí na r Seminář Teplárny Otrokovice, a.
Využití OZE v ČR Příprava NAP pro období Dana Peterková Ministerstvo průmyslu a obchodu AEM – Budoucnost české energetiky v Evropě Poděbrady.
Energetická legislativa Příprava zákona o výkupu energie z obnovitelných zdrojů a kogenerace Poděbrady 19. března 2003 Ing. Miroslav DOSTÁL Česká energetická.
Ministry of Industry and Trade of the Czech Republic Směrnice 77/2001 o podpoře výroby elektřiny z obnovitelných zdrojů Jan Pouček Ministerstvo průmyslu.
Pohled MŽP na novely energetických zákonů Doc. Ing. Miroslav Hájek, Ph.D. Ministerstvo životního prostředí Vršovická Praha 10 Tel..:
Ostrava Obnovitelné zdroje energie Ing. Jaroslav Kubín Ministerstvo životního prostředí Vršovická Praha 10 Tel.:
VAZBY MEZI ÚZEMNÍMI ENERGETICKÝMI KONCEPCEMI A UŽIVATELI ENERGIE.
Podpora obnovitelných zdrojů podle návrhu nového zákona a souvisejících vyhlášek Stanislav Trávníček ERÚ.
10.listopadu 2003ČEA, Ing.Josef Bubeník Zákon o podpoře výroby elektřiny a tepelné energie z obnovitelných zdrojů energie.
Problematika zákona o kogeneraci z pohledu provozovatelů závodních energetik Ing. Petr Matuszek Praha
1 Aktualizovaná SEK a prosazení zásad SEK do energetické legislativy ČR Česká energetika v kontextu energetiky Evropské unie Konference AEM – Poděbrady.
NÁRODNÍ ALOKAČNÍ PLÁN, OBCHODOVÁNÍ SE SKLENÍKOVÝMI PLYNY, DOPADY ZÁKONA O INTEGROVANÉ PREVENCI NA PRŮMYSL Ing. Josef Bubeník Česká energetická agentura.
Pohled nezávislého výrobce na trh s elektřinou v ČR a EU Ing. Petr Matuszek Poděbrady
Sdružení podnikatelů v teplárenství Odpady 2015 a jak dál? Význam energetického využívání odpadů pro teplárenství Ing. Martin Hájek, Ph.D.
zelená linka: Zkušenosti SFŽP s posuzováním nákladovosti projektů Operačního programu ŽP.
Centrální zásobování teplem Kulatý stůl Hospodářská komora ČR Ing. Pavel Bartoš viceprezident HK ČR , Praha.
Energetická politika Mgr. Oldřich Hájek. Specifika energetické politiky Hybridní povaha politiky Hybridní povaha politiky Ve smlouvě o EU i o EHS není.
Praha Praha VÝROČNÍ KONFERENCE K PODPOŘE SNIŽOVÁNÍ ENERGETICKÉ NÁROČNOSTI BYTOVÝCH DOMŮ V ČR OČEKÁVANÉ EFEKTY PODPORY BYTOVÝCH.
ŘEMESLO - TRADICE A BUDOUCNOST BIOLOGIE A EKOLOGIE - PRŮŘEZOVÉ TÉMA
Operační program životní prostředí
Energetika budoucnosti - uhlí atom nebo obnovitelné zdroje?
Transkript prezentace:

Pohled Ministerstva životního prostředí na zákon o podpoře obnovitelných zdrojů Ing. Miroslav Hájek, Ph.D. Ministerstvo životního prostředí

Základní dokumenty Státní politika životního prostředí Státní energetická koncepce Národní program snižování emisí České republiky Národního programu na zmírnění dopadů změny klimatu v České republice Směrnice 2001/77/EC Evropského parlamentu a Rady z 27. září 2001 o podpoře elektřiny z obnovitelných zdrojů v podmínkách vnitřního trhu s elektřinou

Důvody zpracování scénáře je potřebné stanovit konkrétní, kvantifikované cíle, které by směřovaly k postupnému snižování dopadu energetiky na životního prostředí z hlediska metodického přístupu zapracovat podporu obnovitelných zdrojů energie, ekologickou daňovou reformu, postupný přechod na alternativní paliva v dopravě

Cíle aktivní politiky ochrany klimatu (1) snížit měrné emise CO 2 na obyvatele a rok k roku 2020 na dnešní úroveň EU, tj. o 30 %, a o 40% do roku 2030 ve srovnání s r zvyšovat podíl obnovitelných zdrojů na spotřebě primárních energetických zdrojů na 6 % k roku 2010 a na cca 19 % k roku 2030 snížit energetickou náročnost ekonomiky na úroveň 60 % – 70 % současné úrovně v roce 2030

Cíle aktivní politiky ochrany klimatu (2) zajistit bezpečný provoz všech energetických zařízení zvyšovat energetickou efektivnost v dopravě a zvyšovat podíl biopaliv v souladu se směrnicí o biopalivech 2003/30/ES na 5,75 % v roce 2010 a dosáhnout minimálně 20% podílu všech alternativních paliv v dopravě v roce 2020 (zemní plyn min. 10 %, biopaliva min. 8%, vodík min. 2 %)

Struktura spotřeby primárních energetických zdrojů

Spotřeba primárních energetických zdrojů

Struktura výroby elektřiny

Výroba elektřiny podle paliv

Podíly alternativních paliv v dopravě

Primární spotřeba obnovitelných zdrojů energie

Výroba elektřiny z obnovitelných zdrojů energie

Emise oxidu uhličitého

Emise oxidu siřičitého

Emise oxidů dusíku

Energetická náročnost tvorby hrubého domácího produktu

Vývoj zaměstnanosti v energetických odvětvích

Orientační propočet naplnění cíle výroby elektřiny z OZ DruhVýroba v r Výroba v r % podíl na celk. (GWh) (GWh) výrobě el. z OZ Větrné elektrárny0, MVE (do 10 MW) Velké vodní. el-ny El-ny na biomasu Geotermální el-ny Fotovoltaické el-ny Celkem

Základní principy návrhu zákona (elektřina) Zajištění odbytu pro elektřinu z OZ Dostatečně vysoká cena za elektřinu z OZ Dlouhodobá garance ceny za elektřinu z OZ Garance rozvoje všech základních druhů obnovitelných zdrojů energie Vytvoření prostředí pro zájem bank o financování projektů na využívání OZE Respektování organizace trhu elektřiny ČR

Systém podpory - elektřina  Do povinný výkup elektřiny z OZ provozovateli distribučních soustav  Od systém certifikátů na elektřinu z OZ se stanovenými cenami a závazných ročních kvót pro obchodníky s elektřinou  Pro malé výrobce s instalovaným výkonem pod 200 kW e a pro elektřinu ze slunce i po zachování náhradní možnosti systému povinného výkupu elektřiny z obnovitelných zdrojů  Stanovení dostatečně vysokých výkupních cen za elektřinu vyrobenou z obnovitelných zdrojů a cen certifikátů  Záruka, že výše výnosů za jednotku vyrobené elektřiny z obnovitelných zdrojů, plynoucí výrobcům z podpory, bude zachována po dobu 15 let od uvedení zařízení do provozu –

Předpokládané objemy výroby tepla z OZ v roce 2010 ze slunce 2,2 PJ tepelná čerpadla 7,2 PJ teplo z biomasy 55,3 PJ Teplo z OZE celkem 64,7 PJ 64,7 PJ tepla, vyrobeného z OZE představuje 77 % celkové výroby energie z OZE GWh elektřiny, vyrobené z OZE představuje 19,6 PJ, tj. 23% celkové výroby energie z OZE

Základní principy návrhu zákona (teplo)  Povinnost zajistit u některých zdrojů, aby část dodávané tepelné energie pocházela z obnovitelných zdrojů  Povinnost zajistit u některých staveb, aby část jejich spotřeby tepelné energie pocházela z obnovitelných zdrojů

SFŽP - program 1.A. Investiční podpora environmentálně šetrných způsobů vytápění a ohřevu vody pro byty a rodinné domy pro fyzické osoby: a) kotle na biomasu, b) solární systémy na teplou vodu, c) solární systémy na přitápění a teplou vodu. Podpora formou dotace a) - 30 %, b) - 30 % c) - 50% investičních nákladů

SFŽP - program 2.A. Investiční podpora environmentálně šetrných způsobů zásobování energií v obcích podpora z celkových investičních nákladů –nepodnikatelské subjekty dotace až 50 % a zvýhodněná půjčka až 30 % –podnikatelské subjekty zvýhodněná půjčka až 70 %

SFŽP - program 3.A. Investiční podpora environmentálně šetrných způsobů vytápění a ohřevu vody ve školství, zdravotnictví, v objektech sociální péče a v účelových zařízeních neziskového sektoru podpora z celkových investičních nákladů –nepodnikatelské subjekty dotace až 70 % a zvýhodněná půjčka až 20 % –podnikatel. subjekty výhodná půjčka až 90 %

SFŽP - program 8.A. Investiční podpora environmentálně šetrných způsobů vytápění a ohřevu TV v účelových zařízeních podpora z celkových investičních nákladů –nepodnikatelské subjekty dotace až 50 % a zvýhodněná půjčka až 30 % –podnikatelské subjekty výhodná půjčka až 70 %

SFŽP - program 9.A. Investiční podpora environmentálně šetrné výroby elektřiny ze sluneční energie podpora z celkových investičních nákladů –nepodnikatelské i podnikatelské subjekty dotace až 30 %

SFŽP - program 10.A. Slunce do škol - demonstrace možností získávání energie ze slunečního záření pro základní a střední školy podpora z celkových investičních nákladů –dotace až 90 %

Změny v podpoře v roce 2004 (1) v závislosti na schválení nového zákona na podporu výroby elektřiny a tepla z obnovitelných zdrojů energie mohou být programy omezeny jsou vypuštěny podpory související s povodní v srpnu 2002

Změny v podpoře v roce 2004 (2) v programu zaměřeném na zásobování energií v obcích se stanovila maximální cena na přípojku 150 tis. Kč, na výrobu tepla 350 Kč/GJ, pro decentralizované systémy minimální výkon 300 kW u programu „Slunce do škol“ se snížila podpora ze 100 % na 90 % a zvyšuje se maximální výše podpory ze 100 na 115 tis. Kč