Blokové schéma PC a jeho hardwarová realizace

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
PC základní jednotka.
Advertisements

HARDWARE 1 STAVBA PC 6. ročník verze
POČÍTAČ.
Hardware- počítačové komponenty
Informatika a výpočetní technika
HARDWARE 1. část.
Identifikátor materiálu: EU
Stavba počítačů.
Základní pojmy ( HW, SW, data, Bit a Byte)
Hardware Název materiálu: VY_INOVACE_723_hardware
Základy počítačů a kancelářský software
Martin Holý.  Druhá světová válka  První generace (1945 – 1951)  Elektronky, relé = drahé, pomalé  Druhá generace ( )  Tranzistory = zmenšování.
Procesor Procesor neboli CPU je v informatice základní součást počítače, která vykonává strojový kód spuštěného počítačového programu. Ten je.
ZÁKLADNÍ DESKA.
PC komponenty.
Zpracoval: Mgr. Tomáš Rajnoha
HARDWARE PC Uvnitř počítače.
HARDWARE 1 STAVBA PC 7. ročník verze H.
16 - Binární logika Logické operace v dvouhodnotové algebře. Přípustné hodnoty proměnných jsou teda pouze logická 0 (FALSE - nepravdivý) a logická 1 (TRUE.
3. MATURITNÍ OKRUH Počítač, jeho komponenty a periferní zařízení
Hardwarové vybavení počítače
Hardware a software.
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
FUNKCE A VYBAVENÍ POČÍTAČE Vypracoval Mgr. David Mikoláš 19. září 2007.
Co vše nám může tvořit počítačovou sestavu
Jak pracuje počítač vstupní a výstupní zařízení počítače
Počítač, jeho komponenty a periferní zařízení
Referát č. 3 Počítač, jeho komponenty a periferní zařízení (principy fungování, digitální záznam informací, propojení počítače s dalšími (digitálními)
Zdroj Parametry – napájení všech komponent PC
Operační systém (OS) ICT Informační a komunikační technologie.
Hardware Vypracoval: Patrik Bejček.
Inovace bez legrace CZ.1.07/1.1.12/
Identifikátor materiálu: EU
HARDWARE.
Počítačová sestava – Základní hardware I.
1 Základní škola Kynšperk nad Ohří, okres Sokolov, příspěvková organizace, Komenského 540, Kynšperk nad Ohří, Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
Základní deska Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Jiří Šperl. Dostupné z Metodického portálu ISSN: ,
Základní pojmy a části počítače Data (informace) se v počítači ukládají v pojmenovaných celcích, které se nazývají soubory. Soubory jsou dvou druhů: Programy.
– vytvoření a ověření VM Výukový materiál slouží k vyvození učiva o počítačových komponentech.
Obchodní akademie, Ostrava-Poruba, příspěvková organizace Vzdělávací materiál/DUM VY_32_INOVACE_02A18 Autor Ing. Jiří Kalousek Období vytvoření duben 2014.
Hardware.
Jak pracuje počítač Název školy
Architektura počítače
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Hardware osobních počítačů
HARDWARE Co je to ?.
Univerzita třetího věku kurz Znalci Hardware 1.
Co je co? Hardware = =fyzické vybavení pc.Je vše na co si můžeme sáhnout, vše co je vidět a co je ve skříni pc. Software = = programové vybavení pc. Je.
Univerzita třetího věku kurz ECDL
HARDWARE.
Základní škola T. G. Masaryka a Mateřská škola Poříčany, okr. Kolín VY_32_INOVACE_ICT_02 HARDWARE POČÍTAČE Zpracovala: Mgr. Květoslava Štikovcová Číslo.
Hardware - komponenty (5). Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ OAJL - inovace výuky Příjemce: Obchodní akademie, odborná škola a praktická škola pro tělesně.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA, MATEŘSKÁ ŠKOLA, ŠKOLNÍ JÍDELNA A ŠKOLNÍ DRUŽINA BOUZOV, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost, č.OP.
Principy funkce počítače (4). Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ OAJL - inovace výuky Příjemce: Obchodní akademie, odborná škola a praktická škola pro tělesně.
Název školy:ZŠ a MŠ Verneřice Autor výukového materiálu:Mgr. Jiří Benda Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Název:VY_32_INOVACE_I.ICT1 Vytvořeno:2. 7.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola, Uherský Ostroh, okres Uherské Hradiště, příspěvková organizace AUTOR: Mgr. Marcel Bednařík NÁZEV: VY_32_INOVACE_10_INF_01.
Cesta do nitra počítače. Hardware Hardware Hardware označuje veškeré fyzicky existující technické vybavení počítače. Základní deska: procesor operační.
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů Zpracování a využití informací pro 6. ročník Název materiálu VY_32_INOVACE_01_Základní pojmy,
Střední škola a Vyšší odborná škola cestovního ruchu, Senovážné náměstí 12, České Budějovice Č ÍSLO PROJEKTU CZ.1.07/1.5.00/ Č ÍSLO MATERIÁLU.
Co se skrývá uvnitř skříně?. 1. Počítačová skříň (Case) je obvykle plechový obal, který zakrývá vnitřek počítače. Existují 4 základní druhy skříní (dělené.
Z čeho se skládá počítač. Opakujeme: Informatika Informatika se zabývá zpracováváním informací.
Simona Korbová, 1.L. Seznámení s počítačem Současný počítač je elektronický a skládá se z hardwaru, který představuje fyzické části počítače (mikroprocesor,
PC základní jednotka.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
AUTOR: Mgr. Marcel Bednařík NÁZEV: VY_32_INOVACE_10_INF_02
Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu
Vnitřek skříně počítače
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace
Počítač, jeho komponenty a periferní zařízení
Mgr. Miroslava Telingerová
Transkript prezentace:

Blokové schéma PC a jeho hardwarová realizace Základní pojmy

Blokové schéma počítače obr.č1

Popis blokového schéma PC vstupní jednotka – slouží k zadávaní dat a instrukcí do počítače (kódování dat do elektronické podoby) paměť - slouží k uchování dat v průběhu jejich zpracování aritmeticko-logická jednotka - procesor, provádí základní – aritmeticko - logické operace (zpracování dat) výstupní jednotka - k zápisu nebo zobrazení zpracovaných dat (informuje o stavu řešení) řídící jednotka - vysílá řídicí signály a přijímá informační signály z ostatních jednotek, řídí průběh zpracování dat (řídí činnost počítače)

Hardware a software HARDWARE technické vybavení počítače – zapojení elektronických součástek, které jsou schopny zpracovávat elektrické signály (vše, na co si můžeme sáhnout) SOFTWARE programové vybavení počítače - počítačové programy, které určují, co bude počítač zpracovávat (nehmotná složka)

Paměť počítače Typy pamětí: RAM – Random Access Memory – operační paměť umožňuje zápis i čtení zpracovávaných údajů, pouze dočasná. Po zapnutí počítače se do paměti ukládají důležité instrukce (ovladače, soubory operačního systému…) ROM - Read Only Memory - paměť, kde jsou obsaženy trvale uložené instrukce pro start počítače (i po vypnutí PC) - použití například pro uložení BIOSu (základní úroveň softwaru). CMOS - uložení aktuálního nastavení, konfigurace (informace o disku, disketové jednotce), datum a čas – případná úprava pomocí programu SETUP, který lze vyvolat při startu PC, musí být trvale pod napětím.

Hlavní a vyrovnávací paměť CACHE - vyrovnávací paměť, kterou obsahují různé komponenty počítače. Vyrovnávají rozdíl v rychlosti zpracování dat mezi jednotlivými komponenty. Zrychlují činnost počítače. HDD – Harddisk - pevný disk – slouží k ukládání dat a instrukcí do počítače (softwaru). Hlavní paměť počítače o veliké kapacitě. Princip činnosti je založen na magnetickém záznamu informace na plotnu.

Procesor CPU, optická mechanika CPU (Central Processing Unit) Je hlavní součástí počítače, jeho pracovní náplní je postupně načítat jednotlivé instrukce a na jejich základě pak vykonávat celý program. Mezi hlavní výrobce procesorů patří – Intel a AMD. Slouží k zapisování a čtení dat a instrukcí z optického disku CD,DVD a BD. K čtení a zápisu se využívá laser.

Základní deska (motherboard) deska tištěných spojů, slouží jako nosič všech důležitých součástek - obsahuje procesor, paměti, sloty pro přídavné karty, sběrnice… Sběrnice (bus) – propojuje procesor s ostatními částmi PC, zabezpečuje komunikaci všech zařízení Obsahuje interní a externí konektory ( SATA, USB, LAN, 3,5 mm jack, COM/LPT….

Karty v počítači Síťová karta – pro připojení PC do sítě Grafická karta – zpracování dat z procesoru na videosignál pro zobrazení na monitoru, výstup je zpravidla analogový, nebo digitální Zvuková karta - pro zpracování zvuku pro výstup na reproduktory nebo sluchátka nebo pro manipulaci se zvukem, převádí digitální data z PC na analogový signál nebo opačně Další karty: televizní……(karty se zasouvají do slotů)

Periferní zařízení Klávesnice – zadávání údajů do PC Monitor – zobrazení informací z PC Myš - zadávání dat do PC. Levé tlačítko – jeden klik = označení objektů, dvojí klik = spuštění akce. Pravé tlačítko – vyvolání nabídky s příkazy, které můžeme spuštěnému programu zadat. Scanner - vstupní zařízení, které snímá postupně obraz nebo text po částech a generuje analogové nebo číslicové signály odpovídající obrazu.

Další periferní zařízení Reproduktory, Sluchátka - přídavné výstupní zařízení, fungující jako reproduktory třeba u rádia. Zvuk, který vydávají, se však vytváří uvnitř počítače. Převod dat do kvalitní zvukové podoby zprostředkovává zvuková karta. Modem - umožňuje připojit počítač na telefonní síť a přes ní přenášet data ( Internet) Mikrofon - Vstupní zařízení umožňující hlasový vstup. Je potřeba zvuková karta a správný software. Tiskárna - zařízení schopné zkopírovat informace z počítače na papír – jehličkové, inkoustové a laserové.

Fotografie komponentů počítače: obr. 2 - 7

Použitá literatura: M. Kuchař a kol.: Bible Hardwaru.Extra Publishing, s.r.o., 2008, ISBN 1802-1220, MK ČR 17010 obr.č.1 NEUVEDEN, Neuveden. http://www.fi.muni.cz [online]. [cit. 10.3.2013]. Dostupný na WWW: http://www.fi.muni.cz/usr/pelikan/ARCHIT/PICTURES/OBECNE/VNEUMAN.GIF obr. 2 – 7 vlastní fotoarchiv