1IT T ŘI PILÍŘE WEBU Ing. Jiří Šilhán. T ŘI PILÍŘE WWW WWW využívá počítačovou architekturu Klient/server, uživatel musí mít nainstalován prohlížeč, který.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Tvorba webových stránek
Advertisements

Tvorba WWW stránek ÚVOD
HTTP server HTTP server 1 Jak to funguje?
Pavel Dvořák Gymnázium Velké Meziříčí Počítačové sítě – služba WWW Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Datum: Jazyk: čeština.
1 Počítačové sítě Úvodní přednáška Cíl předmětu –seznámit se s principy datové komunikace –seznámit se s principy distribučních systémů –seznámit se s.
Internet Autor: Eva Trávníčková, ZŠ Gabry a Málinky Štítná nad Vláří
Internet - historie.
Základy informatiky Internet Ing. Roman Danel, Ph.D. Institut ekonomiky a systémů řízení Hornicko – geologická fakulta.
Title of the document The content of the document Úroveň 1 Úroveň 2 Úroveň 3 Titulek Výrobky Služby O nás Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li.
Počítače II - pojmy Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
VY_32_INOVACE_4.3.IVT1.01/Ku Základní pojmy Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Pavla Kubínková CZ.1.07/1.5.00/
Internet, WWW, HTML a spol.. Hlavní zásady inženýrství reprodukovatelnost měřitelnost a parametrizovatelnost přenositelnost typizace a standardizace dokumentace.
Protokol TCP/IP a OSI model
Návrh a tvorba WWW Přednáška 1
Technologie sítě Internet. Technologie Internetu jsou v dnešní době široce používány a představují často rozhodující faktor úspěšnosti firem. Nejpoužívanější.
Aplikace VT v hospodářské praxi internetové technologie Ing. Roman Danel, Ph.D. VŠB – TU Ostrava.
Manažerské informační systémy Ing. Dagmar Řešetková
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název projektuEU peníze středním školám Masarykova OA Jičín Název školyMASARYKOVA OBCHODNÍ.
Protokoly a adresy na internetu
Maturitní okruh 22: Úvod do HTML. Značkovací a klasické jazyky Klasické: převládá strukturovaný text (programovací kód), skripty jsou prováděny na straně.
HTML jazyk Označovaný zkratkou HTML, je značkovací jazyk pro hypertext. Je jedním z jazyků pro vytváření stránek v systému World Wide Web, který umožňuje.
Dokumentace objektů a zveřejnění funkcí
Internetový prohlížeč
Internet.  Celosvětový systém propojených počítačů  Funkce  Sdílení dat  Elektronická pošta.
Dynamické dokumenty na straně serveru Informatika pro ekonomy II přednáška 8.
Služby internetu internet nabízí několik standardních služeb, jejichž prostřednictvím fungují jednotlivé uživatelské aplikace k používání jednotlivých.
Úvod do JavaScriptu JavaScript je p JavaScript je programovací jazyk, který se používá na webových stránkách. JavaScript je typu KLIENT - KLIENT To znamená,
CZ.1.07/1.4.00/ VY_32_INOVACE_168_IT 9 Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Vzdělávací oblast: Informační a komunikační technologie Předmět:Informatika.
WWW stránky – Úvod Mgr. Lenka Švancarová.
Otázka č.10 INTERNET ALENA POLEDNOVÁ,4.A.
INTERNET – struktura, fungování a přehled využití
URL v HTML URL - Unique Resource Locator Příklad:
Služby internetu obr.: 1. WEB  WWW – (World Wide Web), také pouze zkráceně web v doslovném překladu "světová rozsáhlá síť“, neboli celosvětová síť 
CZ.1.07/1.4.00/ VY_32_INOVACE_166_IT 9 Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Vzdělávací oblast: Informační a komunikační technologie Předmět:Informatika.
Internet.
1 Protokol HTTP (Hypertext Transfer Protocol) HTTP je základem systému „World Wide Web“ (WWW) - Web … HTTP – jednoduchý protokol aplikační vrstvy, transport.
Název projektu: Šablony Špičák číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ šablona III/2 autor výukového materiálu: Mgr. Jana Jiroušová, VM vytvořen: leden.
Podnikání na Internetu internet - zdroj informací Letní semestr 2005 Jana Holá III.
Základní škola a Mateřská škola, Šumná, okres Znojmo OP VK Tematický celek: Informatika Název a číslo učebního materiálu VY _32_INOVACE_04_04.
INTERNET.
PHP Programy pro tvorbu WWW stránek - 01
Typy počítačových sítí Střední odborná škola Otrokovice Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je PaedDr. Pavel.
Mgr. Ludmila Urbášková CDV UP Olomouc Jak dostaneme MM ke studentům? Standardy HTTP, HTML (XHTML), CSS WYSIWYG editor nebo jiný editor (X)HTML Grafický.
HyperText Markup Language (zkratka HTML) je v informatice název značkovacího jazyka používaného pro tvorbu webových stránek, které jsou propojeny hypertextovými.
E- MAIL Ing. Jiří Šilhán. E LEKTRONICKÁ POŠTA NEBOLI vývoj od počátku sítí – původní návrh pouze pro přenos krátkých textových zpráv (ASCII) základní.
 nejvíce využívaná služba internetu založená na www stránkách  poskytuje virtuální informační prostor, přístupný pomocí prohlížeče  výhodou www stránek.
Jak fungují webové stránky Úvod do HTML (1). Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ OAJL - inovace výuky Příjemce: Obchodní akademie, odborná škola a praktická.
Tvorba WWW stránek. Hyperlink Odkaz, bývá označený jinou barvou a podtržený Odkaz, bývá označený jinou barvou a podtržený Reaguje na událost myši – Reaguje.
EU peníze školám Registrační číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu Inovace školství Šablona - název Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
Internet. je celosvětový systém navzájem propojených počítačových sítí („síť sítí“), ve kterých mezi sebou počítače komunikují pomocí rodiny protokolů.
 = jedná se o vzájemné propojení lokálních počítačových sítí pomocí vysokorychlostních datových spojů  vznikl spojením mnoha menších sítí  v každé.
Inf WWW – World Wide Web. Výukový materiál Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Číslo.
Internet (služby Internetu, WWW) Služby Internetu WWW (World Wide Web) – dnes nejrozšířenější služba; spoustě lidí splývá s Internetem jako takovým WWW.
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Kódování materiálu vy_32_INOVACE_inf3_web01 Označení materiálu web01_uvod.pptx Název školy Gymnázium Kladno Autor.
Anotace Materiál je určen pro 1. ročník studijního oboru M/01 PROVOZ A EKONOMIKA DOPRAVY, předmětu Informační a komunikační technologie, inovuje.
Transportní vrstva v TCP/IP Dvořáčková, Kudelásková, Kozlová.
ŠKOLA: Gymnázium, Chomutov, Mostecká 3000, příspěvková organizace AUTOR:Mgr. Jiří Kolář NÁZEV:VY_32_INOVACE_08B_15_Sítě_internet2 TEMA:HARDWARE A SOFTWARE.
WWW a HTML Základní pojmy Ivo Peterka.
Internet – pojmy, služby
Název školy: Základní škola Městec Králové Autor: Mgr. Petr Novák
WWW a HTML Základní pojmy Ivo Peterka.
NÁZEV ŠKOLY: S0Š Net Office, spol. s r.o, Orlová Lutyně
Značkovací jazyk HTML Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Jitka Vlčková. Dostupné z Metodického portálu ISSN.
Základní pojmy při používání Internetu
CHARAKTERISTIKA INTERNETU
VY_32_INOVACE_1_10_Internet
Protokol HTTP (Hypertext Transfer Protocol)
Číslo projektu OP VK Název projektu Moderní škola Název školy
Propojování sítí (1) Propojování sítí je možné realizovat, např. pomocí: Repeater: zesilovač, který předává veškeré informace z jedno-ho síťového segmentu.
HTML Vojtěch novotný 9.a.
Transkript prezentace:

1IT T ŘI PILÍŘE WEBU Ing. Jiří Šilhán

T ŘI PILÍŘE WWW WWW využívá počítačovou architekturu Klient/server, uživatel musí mít nainstalován prohlížeč, který umožňuje navigaci po Internetu a zobrazování informací získaných ze serverů.

W3C Definuje standardy, normy pro web, Konsorcium zahrnuje více než 500 podniků a výzkumných ústavů z celého světa. Vyvíjí kooperující technologie (specifikace, průvodce, software a nástroje), aby mohlo vést Web v plné jeho síle. Tým W3C má 67 členů z různých koutů světa a působí v : the Massachusetts Institute of Technology Laboratory for Computer Science in the United States, the European Research Consortium for Informatics and Mathematics in Sophia-Antipolis in France, the Keio University Shonan Fujisawa Campus in Japan.. Tim Berners-Lee, ředitel W3C a vynálezce World Wide Web W3C vytváří standardy Webu. Cíle W3C lze popsat v sedmi bodech:

D LOUHODOBÉ CÍLE W3C Universal Access – Univerzální přístup Udělat web dostupný pro každého díky podporování technologií, které berou ohled na rozsáhlé rozdíly v kultuře, jazycích, vzdělání, schopnostech, materiálních zdrojích, přístupových zařízeních a fyzických omezeních uživatelů na všech kontinentech Semantic Web – Sémantický web Vyvinout SW vybavení, které každému uživateli dovoluje co nejlépe využít dostupných zdrojů na webu. Web of Trust – Web důvěry Provádět rozvoj webu s velkou pozorností na otázky legální, komerční a sociální.

1. K OMUNIKAČNÍ PROTOKOL HTTP HyperText Transmission Protocol – rychlý protokol vstupně výstupního charakteru, který rozumí adresám URL a je určen pro hypertextové prostředí. Umožňuje browseru vyžádat si na serveru konkrétní www stránku, kterou mu server následně zašle. Protokol je bezestavový, tzn. že každý požadavek je samostatný a nemá žádnou návaznost na předchozí požadavky (www server si nemusí nic pamatovat o předchozí komunikaci s klientem – řeší to COOKIES). HTTP pracuje v systému požadavek/odpověď. Přenáší data v textovém tvaru. Používá travsportní služby protokolu TCP. Žádosti klientamají formu jednoduchých příkazů – metod: GET (pro poskytnutí stránky), HEAD (požadavek na zaslání hlavičky stránky), POST (posílá data na server).

Z NAČKOVACÍ JAZYK HTML Značkovací jazyk vkládá do textu dokumentu další informace o vlastním textu, kombinuje text a informaci o textu. Značkovací jazyky se využívají především pro přenos informací (dat) mezi počítači. Jsou dobře přenosné mezi různými operačními systémy (nejsou na žádném OS závislé).

Jazyk HTML (Hypertext Markup Language, hypertextový značkovací jazyk) je značkovací jazyk určený pro tvorbu www stránek, které se zobrazují prostřednictvím prohlížeče. Využívá se především k vyznačení struktury informace v elektronickém dokumentu. HTML je obecný nástroj na tvorbu a zobrazování hypertextových dokumentů ve WWW. HTML prošel od svého vzniku v roce 1991 překotným vývojem a jeho původní účel – zpřístupnění vědeckých informací a dokumentů na síti www – byl dalece překročen. Vzniklo několik verzí jazyka, poslední je Konsorcium W3C rozhodlo, že vzhledem k příchodu XHTML

A DRESOVACÍ SYSTÉM URL Uniform Resource Locator – univerzální způsob adresování. URL představuje ukazatel na místo, kde je uložena informace a má tvar většinou: