Multikulturní vzdělávání v rámci NNO

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Role vzdělávání v soudobé společnosti na příkladu České republiky
Advertisements

VZNIK A VÝVOJ PROJEKTU Mezinárodní festival dokumentárních filmů o lidských právech Jeden svět Projekt Vzdělávání o lidských právech s použitím dokumentárních.
Další zdroje příjmů pro ICM. Hlavní důvody realizace Analýzy nestátního neziskového sektoru  Efektivní komunikace s neziskovými organizacemi – uvnitř.
Environmentální výchova pro základní školu
KOUS Vysočina, o.s. KOUS je zkratka pro Koordinační uskupení nestátních neziskových organizací, které působí v kraji Vysočina.
Markéta Kadlecová: Evropské sítě NNO Evropské sítě NNO Zapojení českých sítí do nich Markéta Kadlecová Síťování nejen genderových NNO 24. ledna 2008.
Centrum pro rozvoj péče o duševní zdraví Veřejné zdraví - Lidská práva a péče o duševní zdraví v České republice Vzdělávání odborníků,státní správy a samosprávy.
Základní škola, Slavkov u Brna, Malinovského 280
Základní škola, Brno, Štolcova 16
Autoevaluace škol v Moravskoslezském kraji
Nové možnosti v gymnaziálním vzdělávání Martin Mach.
Pedagogika volného času (VČ)
TÝMOVÁ SBOROVNA LEKTOŘI: Mgr. Tomáš Habart, Mgr. Adéla Lábusová
Etická výchova a Finanční gramotnost
POLYTECHNICKÁ VÝCHOVA A VZDĚLÁVÁNÍ V MŠ
Cíle o.s. ISIS  pomoc náhradním rodičům  zdárný vývoj dětí  přísun informací – vzdělávání  sdílení zkušeností mezi rodiči navzájem  prevence problémů.
TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN EVROPSKÝM SOCIÁLNÍM FONDEM A STÁTNÍM ROZPOČTEM ČESKÉ REPUBLIKY VZDĚLÁVÁNÍ V OBLASTI KOMUNITNÍHO PLÁNOVÁNÍ SOCIÁLNÍCH SLUŽEB.
SCHOLA SERVIS od roku 2006 realizovala celkem 9 projektů financovaných fondy Evropské unie 8 projektů úspěšně ukončila, jeden je od roku 2012 v realizaci.
Pomáháme dětem vkročit do života PROJEKT KÁMOŠ. Nejpřirozenější prostředí pro dítě je rodina.
Národní institut dětí a mládeže MŠMT Centrum ekologické výchovy DŘÍPATKA pracoviště pro školní i mimoškolní environmentální výchovu, vzdělávání a osvětu,
ÚVODNÍ KONFERENCE k projektu „Střední školství v přechodu ČR na novou politiku EU pro zemědělství a venkov “ 5. října 2006 Olomouc Tento projekt je spolufinancován.
Katedra sociální politiky a sociální práce Centrum praktických a evaluačních studií SLUŽBY PRO ORGANIZACE CEPRES Centrum praktických a.
Rozvoj klíčových kompetencí ve všech ročnících nižšího gymnázia formou terénních cvičení TENTO PROJEKT BYL SPOLUFINANCOVÁN EVROPSKÝM SOCIÁLNÍM FONDEM A.
Žijeme ve společném světě Stav, vývoj, rizika a možnosti v soudobé „multikulturní“ společnosti a globálním světě.
Národní tematická síť F NTS F – národní tematická sít F Ing. Václav Götz 19.listopadu 2007.
Jméno autora: Mgr. Vlasta Kollariková Datum vytvoření: Číslo DUMu: VY_32_INOVACE_18_OSVZ_ZSVb Ročník: I. Vzdělávací oblast: Společenskovědní.
Zdokonalování systému celoživotního vzdělávání v oblasti pedagogické, psychologické a výchovné péče o děti se sociokulturním znevýhodněním Arteterapie.
„Podpořeno grantem z Islandu, Lichtenštejnska a Norska v rámci Finančního mechanismu EHP a Norského finančního mechanismu prostřednictvím Nadace rozvoje.
Církve a předsednictví Jak se církve v ČR připravují na české předsednictví v Radě EU.
aktuální problémy současného světa postoje, názory, jednání
Role školního koordinátora EVVO
Středisko integrace menšin Opava Husova
Projekt Romaňi Kereka – Romský kruh Knihovny města Ostravy
AUTOR: Mgr. Lenka Bečvaříková ANOTACE: Tento modul slouží jako výukový materiál pro žáky 2. ročníku gymnázia na předmět OSZ KLÍČOVÁ SLOVA: Celoživotní.
EVVO v Plzeňském kraji.
Průřezová témata.
NEZISKOVÉ ORGANIZACE VYMEZENÍ, VÝZNAM. 2 Občanská společnost občan Soukromý sektor stát VEŘ. PROSTOR Dána institucemi a organizacemi různého charakteru.
Olomouc 5. října 2006 Stojíme na začátku: ÚVODNÍ KONFERENCE k projektu „Střední školství v přechodu ČR na novou politiku EU pro zemědělství a venkov “
Základní norma zdravotnických znalostí pro pedagogické pracovníky
Vzdělávání odborníků ze škol zapojených v projektu RŠPP
aktuální problémy současného světa
Konference Net ZP – Síť péče o osoby se zdravotním postižením Včasná pracovní diagnostika pro tělesně postižené CZ.1.04/5.1.01/B Mgr. Martin Korych.
ÚVODNÍ KONFERENCE K PROBLEMATICE INTEGROVANÉHO VZDĚLÁVÁNÍ OSOB SE ZDRAVOTNÍM POSTIŽENÍM Olomouc 27. dubna 2006.
1 SOZE Sdružení občanů zabývajících se emigranty Libor Studený
YMCA Young Men´s Christian Association Křesťanské sdružení mladých mužů.
Vzdělání a vzdělanost a podpora zaměstnanosti
Základní škola, Brno, Štolcova 16 Projekt spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky Reg. číslo CZ.1.07/1.3.00/
Jihomoravské regionální centrum na podporu integrace cizinců 2011 setkání RRLZ,
Transformace sociálních služeb: zkušenosti a výsledky Ing. Daniela Lusková Role obcí v transformaci sociálních služeb 25. – , Praha.
Základní škola, Brno, Štolcova 16 Projekt spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky Reg. číslo CZ.1.07/1.3.00/
Rodina na Vysočině výsledky empirických výzkumů uskutečněných v kraji Vysočina v letech 2005 – 2010 konference Rodinná politika v centru pozornosti krajů.
Přechod žáka ze ZŠ na SŠ SPŠ Ostrov Stručný program setkání 7:30-8:30  příprava ve třídách (otázky pro diskusi, vyzvednutí prac.oděvů, poučení.
N ÁRODNÍ CENTRUM BEZPEČNĚJŠÍHO INTERNETU „Nebezpečí číhá všude“ workshop Brno 2011.
Centra podpory integrace & Speciálně poradenské centrum aplikovaných pohybových aktivit Čísla projektů: CZ.1.07/1.2.00/ CZ.1.07/1.2.00/ Časový.
VÝMĚNA ZKUŠENOSTÍ S REALIZACÍ PROJEKTŮ OP VK SEMINÁŘ.
Alfa Human Service Alfa Human Service, I INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ Přátelská školka CZ.1.07/1.2.00/ Výměna.
Integrace cizinců v Jihomoravském kraji Zasedání Rady pro rozvoj lidských zdrojů 21. září 2010.
Funkce a mezipředmětové vztahy předmětu sociální péče.
Pracovní schůzka aktérů integrace - příprava navazujícího projektu „Jihomoravské regionální centrum na podporu integrace cizinců 2010“ 30. září 2009 EVROPSKÝ.
CZ.1.07/1.2.00/ Příjemce dotace: Organizace pro pomoc uprchlíkům (OPU) OPU je nevládní neziskovou organizací, která se od svého založení v roce.
PODPORA UČITELE Individuální projekt národní Garant projektu: Odbor 22 MŠMT.
MKV – 400x na českých školách Zahájení projektu: Ukončení projektu:
Andrea Doubková, Janus, z. s.
The Ministry for Regional Development of the Czech Republic (MRD)
JIHOMORAVSKÉ REGIONÁLNÍ CENTRUM NA PODPORU INTEGRACE CIZINCŮ
Tisková konference
Konflikt, koření života
Liberecký kraj a nestátní neziskové organizace
Statutární město Ostrava
NÁRODNÍ PROGRAM ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ V ČR
Transkript prezentace:

Multikulturní vzdělávání v rámci NNO 17. 3. 2010 Multikulti Challenge: Accepted Multikulturní vzdělávání v rámci NNO NESEHNUTÍ Brno Mgr. Lenka Šafránková Pavlíčková Konference Kulturní a náboženská identita: marginalizace, integrace a multikulturní výchova, Brno, 22. 10. 2010

Potenciál NNO v multikulturním vzdělávání 17. 3. 2010 Potenciál NNO v multikulturním vzdělávání • NNO mohou přispívat k rozvoji sociálního kapitálu žáků/kyň • Mohou rozvíjet pluralitu názorů a přístupů ke společenským problémům • Mohou poskytovat zpětnou vazbu i mechanismy prevence

O NESEHNUTÍ (Nezávislé Sociálně Ekologické HNUTÍ) 17. 3. 2010 O NESEHNUTÍ (Nezávislé Sociálně Ekologické HNUTÍ) • občanské sdružení založené r. 1997 • náplň práce: vzdělávací a informační aktivity, podpora zapojování veřejnosti Témata: 1. multikulturní soužití, migrace a uprchlictví 2. gender a ženská práva 3. ekologie a životní prostředí, téma expanze hypermarketů 4. problematika vývozu zbraní Více na www.nesehnuti.cz

Vzdělávací multikulturní projekty NESEHNUTÍ 17. 3. 2010 Vzdělávací multikulturní projekty NESEHNUTÍ • praktická realizace multikulturních workshopů na školách od r. 2004 • práce s dětmi v uprchlických táborech a z rodin azylantů žijících v ČR od r. 2003 • od r. 2003 vychází čtvrtletník o migraci a lidských právech PŘES (hranice, předsudky, lhostejnost) – www.pres.nesehnuti.cz • dlouhodobý vzdělávací projekt Tišnov (2006) • série odborných vzdělávacích seminářů Život v multikulturní společnosti: konfrontace a výzvy (2009)

Vzdělávací multikulturní projekty NESEHNUTÍ (2010) 17. 3. 2010 Vzdělávací multikulturní projekty NESEHNUTÍ (2010) Multikulti Challenge: Accepted • tříletý projekt podpořený z prostředků MŠMT a ESF v rámci OPVK • období realizace: 2010 – 2012 • regiony dopadu: kraj Vysočina, Jihomoravský, Olomoucký, Zlínský a Moravskoslezský kraj + menší projekty podpořené MŠMT

Teoretická východiska 17. 3. 2010 Teoretická východiska • vztah kultura a identita: - binární opozice: tendence definovat jednotlivce skrze jejich kulturu, popírání individuálního jednání X nahlížení sebe sama jako autonomně jednajícíhojedince kultura ovlivňuje, tvaruje a omezuje jednání, nikoliv determinuje (Phillips, A. (2007): Multiculturalism without culture) 6

17. 3. 2010 Výchozí situace • multikulturalita v regionech – v médiích virtuálně nepřítomna nebo převažují negativní reprezentace • nezájem o názory mladých, jejich nepřítomnost ve veřejném diskurzu • nedostatek autorit, nedostatek motivace mladých (viz např. Člověk v tísni (2010): Kdo jiný? Analýza kvalitativního výzkumu) 7

Projekt Multikulti Challenge: Accepted 17. 3. 2010 Projekt Multikulti Challenge: Accepted • workshopy • soutěž • festival Týden lidských práv • časopis PŘES • práce s dobrovolníky/cemi Více na www.multikulti-challenge.cz

Projekt Multikulti Challenge: Accepted 17. 3. 2010 Projekt Multikulti Challenge: Accepted

17. 3. 2010 Workshopy (2. st. ZŠ, SŠ) 1. Proč lidská práva?

2. Svět v pohybu: úvod do fenoménu migrace 17. 3. 2010 Workshopy (2. st. ZŠ, SŠ) 2. Svět v pohybu: úvod do fenoménu migrace

3. Multikulturní společnost: utopie nebo realita? 17. 3. 2010 Workshopy (2. st. ZŠ, SŠ) 3. Multikulturní společnost: utopie nebo realita?

17. 3. 2010 Workshopy (2. st. ZŠ, SŠ) 4. Od předsudků k rasismu

5. Jaké je to být uprchlíkem? 17. 3. 2010 Workshopy (2. st. ZŠ, SŠ) 5. Jaké je to být uprchlíkem?

17. 3. 2010 Workshopy (2. st. ZŠ, SŠ) 6. Téma: islám

Dosavadní realizace projektu – zkušenosti 17. 3. 2010 Dosavadní realizace projektu – zkušenosti • multikulturní témata i do tříd, jejichž pedagogové/žky s nimi nemají zkušenost • xenofobní a stereotypní uvažování mezi pedagogy/žkami • výhodou důraz na otevřené vyjadřování názorů, diskusi • nevýhodou omezené možnosti rozvíjení tématu • téma již na první stupeň

Mgr. Lenka Šafránková Pavlíčková 17. 3. 2010 Děkuji za pozornost! Mgr. Lenka Šafránková Pavlíčková lenka@nesehnuti.cz NESEHNUTÍ (Nezávislé Sociálně Ekologické HNUTÍ), třída Kpt. Jaroše 18, Brno www.nesehnuti.cz www.multikulti-challenge.cz