ZÁKLADNÍ INFORMACE O PROJEKTU: Ročník Téma všeobecné primární prevence Získané znalosti/ Získané dovednosti/ Žádoucí postoje žáků 6 Šikana a kyberšikana.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Videotrénink interakcí
Advertisements

STRATEGIE VIZE Kam chceme dojít? Kde jsme? Co umíme?
ŠKOLNÍ ZPRÁVY O PŘEDBĚŽNÝCH VÝSLEDCÍCH MZ V ROCE 2011 PRVNÍ Z KROKŮ VYUŽITÍ STÁTNÍ MATURITY PRO ZVÝŠENÍ KVALITY VZDĚLÁVÁNÍ NA SŠ.
IP Systémová podpora procesů transformace systému péče o ohrožené děti a rodiny systém minitendrů pro školy Praha.
Základní škola Mikulov, Valtická č. 3,
ŘÍZENÍ LIDSKÝCH ZDROJŮ Hodnocení
výchova k nekuřáctví pro I. stupeň ZŠ
Výroční konference ROP Střední Morava Využití nového modelu administrace pro přípravu projektových záměrů z ROP Střední Morava OlomoucZlín
AUTOEVALUACE neboli VLASTNÍ HODNOCENÍ MŠ Martina Kupcová.
Šikana a kyberšikana ve školách – HK 2013 Možnosti práce se šikanou na ZŠ v rámci programu všeobecné primární prevence rizikového chování Mgr. Markéta.
Poradenský proces v programech všeobecné primární prevence rizikového chování Markéta Exnerová Vedoucí Centra primární prevence Semiramis o.s. PPRCH 2009.
PROJEKT - soubor aktivit, jejichž realizací v určeném časovém rámci dosáhneme stanoveného cíle; dojde ke změně z výchozího stavu do plánovaného stavu.
POLYTECHNICKÁ VÝCHOVA A VZDĚLÁVÁNÍ V MŠ
Chceme mít také v ČR snadný přístup k vysokoškolským kvalifikačním pracím? (a co je pro to třeba udělat) Asociace knihoven vysokých škol ČR výroční konference.
Jaroslava Sýkorová Milena Tomášková Karlovy Vary, 2014
Didaktické prostředky
Minimální preventivní program Pražské centrum primární prevence.
© GI, konzultační a vzdělávací skupina OLOMOUC Vyhodnocení a zefektivnění procesů plánování sociálních.
Management a rozvoj obcí
Společenská odpovědnost firem - nový faktor firemní konkurenceschopnosti CZ / /0393 Business Leaders Forum Andrea Václavíková
Výstupy z Úvodního semináře
„Umět a znát, abychom si v životě věděli rady“
Minimální preventivní program Pražské centrum primární prevence.
Vlastní hodnocení školy a školní vzdělávací program
VÝZKUM V OŠETŘOVATELSTVÍ
1 Kulatý stůl k financování primární prevence rizikového chování Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy Karmelitská 7, Praha 1 tel.: +420.
NÁVYKOVÉ LÁTKY krizový plán
1 OD PROJEKTOVÉHO ZÁMĚRU KE KVALITNĚ PŘIPRAVENÉ AKCI 3 témata a) Přehled požadavků financující instituce b) Fáze přípravy akce c) Kritéria úspěšnosti akce.
Magisterské studium navazující I. ročník navazujícího studia – učitelství zdravotnických předmětů pro střední školy.
1 Úvod do modulu: Evaluace distančního vzdělávání Miroslava Dvořáková Olomouc 2007 akademie distančního vzdělávání.
Hodnocení IVP.
Krajská koordinátorka prevence rizikového chování
Prožitkové programy Centra nové naděje Frýdek-Místek
Prevence sociálně patologických jevů a MŠMT
Co tvorba ŠVP škole přinesla Možné přínosy tvorby z pohledu pilotního gymnázia v Rumburku.
Vyrušování, neposlušnost a odmítání spolupráce
Projektová výuka na školách HEURÉKA CZ, spol. s r.o vzdělávací společnost pro podporu a rozvoj efektivity a adaptability lidských zdrojů a mezilidských.
Výchova ke zdraví v porodní asistenci
„ WORKSHOP „Terénní sociální práce v sociálně vyloučených lokalitách Moravskoslezského kraje – práce se závislými klienty“ Vyhodnocení a shrnutí výstupů.
Psaní právních dokumentů
Přednáška č.1 Školský management Mgr. Jana Kratochvílová.
aneb Assessment Centre a Development Centre
Koncepce třídy  Činnost třídního učitele.  Třídní učitel by měl mít podporu v pracovníkovi pověřeném prevencí, ve školním psychologovi, ve výchovném.
Praxe ve školní psychologii Školní psychologie jako aplikovaná psychologická disciplína.
P-CENTRUM, SPOLEK CENTRUM PRIMÁRNÍ PREVENCE Nabídka služeb
SETKÁNÍ PRACOVNÍCH SKUPIN MAP vzdělávání ORP ŠUMPERK Mgr. Ivana Hanáková, Mgr. Martin Kuchtík.
Univerzita Palackého v Olomouci Centrum prevence rizikové virtuální komunikace PdF UP v Olomouci Mgr. Kamil Kopecký, Ph.D. & Mgr. Veronika Krejčí
OBLASTNÍ CHARITA MOST NÍZKOPRAHOVÉ ZAŘÍZENÍ PRO DĚTI A MLÁDEŽ ZASTÁVKA DUCHCOV.
Škola jako poskytovatel DV Seminář propojování počátečního a dalšího vzdělávání v ČR 24. března 2011 Ústí nad Labem.
Střednědobý plán rozvoje sociálních služeb v Ústeckém kraji a jeho návaznost na plány komunitní plány na místní úrovni setkání k zahájení tvorby Komunitního.
Střednědobý plán rozvoje sociálních služeb v Ústeckém kraji na období konference Sociální služby v Ústeckém kraji Krajský úřad Ústeckého kraje.
Možné problematické body hodnocení projektových žádostí přijatých v rámci výzvy č. 36 k oblasti podpory 1.2 OP LZZ Ing. Milan Kvapil Odborný referent odboru.
Předškolní vzdělávání.  Rámcový vzdělávací program vymezuje hlavní požadavky, podmínky a pravidla.  Školní vzdělávací program vytváří každá mateřská.
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Oblast podpory 1.1 – Zvyšování kvality ve vzdělávání.
Připraveno s podporou programu Erasmus+ Evropské unie. Výsledky učení v pedagogické činnosti vysokých škol Představení metodiky.
1 Aktivity MŠMT v oblasti primární prevence rizikového chování dětí a mládeže Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy Karmelitská 7, Praha.
Stanovisko SKAV k problémům kázně ve školách.
II. Metodický výklad výzvy. Cíl oblasti podpory 1.1 Podpora výuky cizích jazyků a v cizích jazycích ve školách a školských zařízeních. Výzva č. 55 je.
1 Dotační řízení na realizaci aktivit v oblasti primární prevence rizikového chování RVPPK Praha Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy.
VZDĚLÁVACÍ PROGRAM NEZISKOVÉHO SEKTORU
Místní akční plán vzdělávání MAP rozvoje vzdělávání na území Prahy 8
Praha, 1. – ročník mezinárodní konference k profesnímu rozvoji pedagogických pracovníků Profesní rozvoj pedagogů.
Didaktické prostředky
Koncepce rozvoje sociálních služeb pro osoby se zdravotním postižením poskytovaných příspěvkovými organizacemi Zlínského kraje na období Luhačovice.
11. Evaluace/hodnocení Hodnocení škol, školských zařízení a vzdělávací soustavy vymezuje § 12 zákona 561/2005 Sb. o předškolním , základním, středním,
Krajský akční plán rozvoje vzdělávání Olomouckého kraje v rámci OP VVV
Současné pojetí školní TV Zážitková pedagogika
Práva dítěte Výchova k občanství
Ekonomika malých a středních podniků
PROJEKTOVÉ ŘÍZENÍ V NEZISKOVÝCH ORGANIZACÍCH
Transkript prezentace:

ZÁKLADNÍ INFORMACE O PROJEKTU: Ročník Téma všeobecné primární prevence Získané znalosti/ Získané dovednosti/ Žádoucí postoje žáků 6 Šikana a kyberšikana Znají bezpečné postupy komunikace na internetu a sociálních sítích, znají pravidla bezpečné třídy, vědí na koho se obrátit s problémy ve třídě. Dovedou použít strategie řešení konfliktu, umí bez ubližování vyjádřit nesouhlas s jednáním druhých. Zvýší se tolerance k odlišnosti, respekt k osobě druhého. 8 9 Prevence kouření Znají nemoci vznikající z kouření. Vědí, že kouření je porušením zákona. Odsuzují kuřáky. Odpovídá téma ročníku? Jde o žádoucí a splnitelné cíle?

Ročník Počet tříd v ročníku Počet žákův ročníku Počet hodin prevence v ročníku v rámci projektu Celkové finanční náklady na prevenci v ročníku Finanční požadavek v Kčod HMP Celkem Odpovídá tématu, cílům a počtu tříd a žáků? Odpovídá maximální dotaci poskytované na hodinu?

Nejčastější chyby v MPP Chybějící analýza situace, někdy také ve formě demografického popisu či společenskokritické úvahy. Chybějící cílové skupiny pedagogů a rodičů. Někdy popsány obecné cíle pro realizaci PP pro tyto skupiny, ale chybělo naplnění konkrétními aktivitami. Problémy s formulací cílů: formulovány velmi obecně (zlepšit situaci atd..), cíle vyplívající až z celého komplexu preventivních aktivit, včetně dozoru atd.(snížit počet kuřáků), cíl realizovat aktivitu a jeho ukazatelem byla realizace aktivity.

Proč musí Minimální preventivní program obsahovat aktuální analýzu výchozí situace? Vstupní analýza je předpokladem toho, abyste v rámci prevence mohli ve škole cokoli dělat. Musíte znát současný stav, oblasti, které Vás trápí. Je to vlastně popis aktuálního stavu situace, který chcete prostřednictvím MPP měnit. Aktuální musí být analýza proto, že MPP je dokument plánující primárně preventivní činnost školy přesně na jeden školní rok. Jenom tak lze identifikovat změny, které v průběhu tohoto období ve Vaší škole proběhly

Proč je nutné stanovit si cíle? Stanovení cílů úzce souvisí s předchozím bodem. Představují vlastně konkrétní shrnutí a výstupy z výchozí analýzy. Pomohou Vám jasně vydefinovat, čemu se konkrétně budete ve Vaší škole věnovat v následujícím školním roce. Bez stanovení konkrétních cílů se ztratíte v textu analýzy.

Proč musí být do MPP zahrnuty nejen děti, ale také učitelé a rodiče? MPP školy je primárně zaměřen na děti. Učitelé a rodiče jsou ale nedílnou součástí systému školy. Jsou to oni, kdo vytvářejí podmínky pro zdravé školní prostředí a kdo nese za děti zodpovědnost. Učitelé musí získávat nové aktuální informace a dovednosti, které při práci se skupinou dětí využívají. Kvalitní a otevřený vztah s rodiči zase umožňuje, aby tato práce neskončila bez návaznosti a zpětné vazby za branou školy.

Je třeba do MPP zahrnovat preventivní aktivity prováděné ve výuce? Preventivní aktivity zahrnuté ve výuce jsou popsány v rámci školního vzdělávacího programu. Cílem MPP není tento dokument zdvojovat. Tato část dokumentu by Vám měla pomoci si uvědomit, že je škola v rámci výuky schopna předat dětem informace z oblasti primární prevence rizikového chování. To je zásadní pro výběr externích preventivních programů. Pokud máte jasno v tom, že informace dostávají žáci od Vás v rámci výuky, externí programy by pak měli přinést něco jiného, nového (práce se vztahy, emocemi, zážitky…) Pokud informujete žáky v hodinách o účincích návykových látek, je zbytečné zvát někoho na informační přednášku.

Jaké preventivní aktivity má MPP obsahovat? Především dbejte na to, aby mezi jednotlivými kroky plánování MPP (výchozí analýza, stanovení cílů, výběr preventivních aktivit) byla provázanost. Preventivní aktivity tedy plánujte v návaznosti na CÍLE! Například program na prevenci šikany má význam pouze v případě, že jste v analýze zjistili, že ve škole je se šikanou problém a stanovili jste si CÍL, že s tímto problémem budete pracovat. Pokud se jsou hlavními kritérii pro výběr programů cena a dostupnost, může se stát, že napíráte úsilí v oblasti, která řešení nevyžaduje a skutečné riziko pro Vaši školu Vám uniká.

Za pozornost Vám děkuje Pražské centrum primární prevence Rumunská Praha 2 Telefon: Web: