Modernizace procesních předpisů EU pro veřejnou podporu Ondřej Dostal Stálé zastoupení ČR při EU.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Spolupráce s Evropskou komisí při řešení případů veřejné podpory Ondřej Dostal Stálé zastoupení ČR při EU.
Advertisements

Úřad pro technickou normalizaci, metrologii a státní zkušebnictví
Revize Nového přístupu
Řízení o veřejné podpoře (notifikace) •Rozhodovací monopol Evropské komise •EK má v oblasti rozhodování o veřejné podpoře pravomoci vůči všem členským.
1 1 Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova : Evropa investuje do venkovských oblastí „ Kdo za to může – kompletní vzdělávání pro přípravu a realizací.
JUDr. Radim Boháč, Ph.D. katedra finančního práva a finanční vědy PF UK 13. května 2013.
© JUDr. Monika Forejtová, Ph.D.
Nástroje územního plánování
Vaše Evropa Poradenství SOKOLOV, Mgr. Michaela Suchardová, LL.M.
Doc. JUDr. Radim Boháč, Ph.D. katedra finančního práva a finanční vědy PF UK 12. května 2014.
Vzájemné uznávání výrobků v neharmonizované sféře
JAK SE REGISTRUJÍ LÉKY © 2012 STÁTNÍ ÚSTAV PRO KONTROLU LÉČIV.
Systém kontrol realizovaných u příjemců Ing. Lukáš Brabenec 25. září 2013.
Ochrana osobních údajů při poskytování informací
Realizace projektu - ČR Centrum pro regionální rozvoj.
Lisabonská smlouva a tvorba práva Evropské unie
W.P Výbor regionů Stanovisko ke sdělení Komise pro Radu, Evropský parlament, Ekonomický a sociální výbor a Výbor regionů „Posilování místní dimenze.
Financování sociálních služeb vyrovnávací platbou
Opatření v oblasti sladění profesního, rodinného a osobního života
Řízení před Soudním dvorem EU
Řízení o předběžné otázce
Oznamovací povinnost správních orgánů podle nařízení 764/2008 ProCoP setkání
Tato prezentace byla vytvořena
EURES – vaše práce v Evropě
Právo na informace Tereza Danielisová,
Program švýcarsko – české spolupráce Fond na přípravu projektů Ministerstvo financí - Národní koordinační jednotka (NKJ)
Soudní dvůr EU Monika Matysová.
Metodika praktického využití judikatury ESD a práva EU obecně: Přestaňme se ho bát David Petrlík Referendář (asistent soudce), Soudní dvůr Evropských společenství.
Poskytování informací podle zákona č. 106/1999 Sb., o svobodném přístupu k informacím Krajský úřad Zlínského kraje Odbor právní a Krajský živnostenský.
SOLVIT neformální systém řešení sporů na vnitřním trhu Setkání center na MPO
Doc. JUDr. Radim Boháč, Ph.D. katedra finančního práva a finanční vědy PF UK 11. května 2015.
Administrativní nástroje, integrovaná prevence, sankční nástroje 11. března 2009.
Účast veřejnosti ve veřejné správě 12. května 2009.
Monika Matysová.  řízení o porušení povinnosti  žaloby na orgány EU:  a)řízení na neplatnost  b) řízení na nečinnost  náhrada škody  řízení o předběžné.
Společná obchodní politika EU (CCP) – právní rámec VŠFS seminář 2015.
Právo hospodářské soutěže
Připravované změny ve VaVaI. Obsah prezentace Posuzování výzkumných organizací Novela zákona č. 130/2002 Sb.
AKTUÁLNÍ INFORMACE MINISTERSTVA ZDRAVOTNICTVÍ („MZ“) – „Bílý dům“ Mgr. Aleš Kapucián Oddělení vědy a výzkumu (odbor VLP/1)
Změny v průběhu kontrol (kontrolní řád) kpt. Mgr. Blanka Kliková Oddělení stavební prevence, kontrolních činností a ZPP HZS Karlovarského kraje kpt. Mgr.
Zkušenosti s uplatňováním principů veřejné podpory v Královéhradeckém kraji Systém řízení a financování sítě sociálních služeb v Královéhradeckém kraji.
Systémová podpora procesů transformace systému péče o ohrožené děti a rodiny Klíčové aktivity realizované v Pardubickém kraji Pardubice, dne
Seminář pro žadatele o finanční podporu OP VVV výzva ERDF pro vysoké školy Mgr. Stanislava Podolková Praha, duben 2016.
Návrh nařízení Evropského parlamentu a Rady o elektronické identifikaci a důvěryhodných službách pro elektronické transakce na vnitřním trhu (eIDAS) Lucie.
Porušení rozpočtové kázně při čerpání dotací z rozpočtů územně samosprávných celku. Ing. Michal Obrusník.
Seminář pro žadatele k 13.,14., a 15. výzvě IROP Ing. Helena Mertová Zadávání a kontrola veřejných zakázek 16. –
Sekce fondů Evropské unie (Sekce 8) Hlavní náplň Zajištění činností Řídicího orgánu operačních programů spolufinancovaných z ESF (OP LZZ a OPZ), Zprostředkujících.
Informační schůzka k 1.výzvě pro předkládání projektů pro roční program 2012 Evropského uprchlického fondu Praha 11. října 2012 Evropský uprchlický fond.
Nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) č. 1924/2006 o výživových a zdravotních tvrzeních při označování potravin Workshop – ČASP, PK – Ing.
Jak co nejúčinněji řešit spor o právo ES s využitím mimosoudních nástrojů Michaela Vlasáková Baruníková Martin Tesař.
Evropská ekonomická integrace podnikový pohled 4. seminář
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Veřejné zakázky.
Seminář pro žadatele k 5. výzvě IROP „ VYSOCE SPECIALIZOVANÁ PÉČE V OBLASTECH ONKOGYNEKOLOGIE A PERINATOLOGIE " Ing. Oldřich Hnátek Zadávání a kontrola.
Zákon 179/2010 Sb., kterým se mění zákon č. 137/2006 Sb., o veřejných zakázkách, ve znění pozdějších předpisů, a některé další zákony Změny v oblasti uveřejňování.
Proces komitologie Mgr. Ondřej Veselský Ředitel odboru Evropské unie a mezinárodního práva Ministerstvo vnitra.
Aspekty hromadné žaloby z pohledu evropského a mezinárodního práva a Prezentace možnosti zahájení rozhodčích řízení na základě bilaterálních dohod o vzájemné.
JUDr. Simeona ZIKMUNDOVÁ
Žaloby k Soudnímu dvoru EU
Seminář pro žadatele k 25. výzvě IROP „KNIHOVNY"
Zadávání a kontrola veřejných zakázek
Kontrola (monitoring) veřejné podpory ze strany Komise
Žaloby k Soudnímu dvoru EU
Seminář pro žadatele 29. července 2008, Praha Mgr. Magda Cabrnochová
Interní postupy MAS Brdy
Seminář pro žadatele k 21. výzvě IROP „MUZEA"
Řízení před soudy EU Prezentace 2015.
Zadávání a kontrola veřejných zakázek
Etické kodexy v Evropské unii
Právo na dobrou správu.
Zadávání a kontrola veřejných zakázek
Obecné nařízení o ochraně osobních údajů
Transkript prezentace:

Modernizace procesních předpisů EU pro veřejnou podporu Ondřej Dostal Stálé zastoupení ČR při EU

Kontext modernizace procesních pravidel I. Doporučení Účetního dvora 2011 (podpořeno Radou i EP) –minimalizovat počet žádostí o informace zaslaných členským státům –rychle vyřizovat neopodstatněné stížnosti v zájmu větší právní jistoty –pravidelně informovat stěžovatele, č.s. a příjemce o pokroku v případu a výsledku vyšetřování –zvýšit efektivitu a spolehlivost shromažďování dat Cíle EK pro modernizaci 2012 –vyšší kvalita posouzení Komisí –snížení počtu stížností –zaměření na největší případy –rychlejší rozhodnutí Nařízení Rady EU 734/2013 ze dne 22. července 2013, kterým se mění nařízení (ES) č. 659/1999, kterým se stanoví prováděcí pravidla k článku 93 Smlouvy o ES (OJ L204, , p. 15) (

Nástroje pro získávání informací o trhu I. Žádost EK třetím stranám o informace o trhu –Pokud: bylo zahájeno formální řízení (i u stížností) dosavadní informace od členského státu nejsou dostatečné=řízení je neefektivní jde o komplexní/obtížný případ –Komu: jinému č.s., podniku, sdružení podniků, příjemci podpory jen se svolením č.s. –O co: informace nezbytné pro dokončení posouzení případu + v dispozici adresátů (zejm. okamžitě dostupné info=údaje o trhu + analýzy aspektů fungování trhu) –Jak: Jednoduchou žádostí x rozhodnutím + pod hrozbou pokut a penále (kopie žádosti i odpovědi se zasílá č.s.) –Jak často: výjimečně (?)

Stížnosti Nyní více než 300 ročně + nízká kvalita Nové síto –Oprávněný zájem stěžovatele kterýkoliv členský stát, osoba, podnik nebo sdružení podniků, jejichž zájmy by mohly být ovlivněny poskytnutím podpory, zejména příjemce podpory, konkurenční podniky a profesní sdružení –Povinný formulář pro stížnosti forma a obsah stanoveny spolu s poradním výborem č.s. –Nedostatečně vyplněný formulář x slabé argumenty = 1 měsíc lhůta na doplnění, pak je žádost považována za staženou Č.s. má být plně a pravidelně informován o postupu a výsledku vyšetřování Informace z nekvalifikovaných stížností=obecné informace o trhu (mohou, ale nemusí být využity pro šetření ex officio)

Spolupráce EK s národními soudy Soudy členských států –mohou žádat EK o informace, které má k dispozici a stanoviska k otázce aplikace pravidel státní podpory EK –v případech významných pro koherentní výklad pravidel může z vlastní iniciativy předkládat soudům písemná stanoviska se souhlasem soudu může předkládat ústní stanoviska musí úmysl předložit stanovisko sdělit č.s. pro přípravu stanoviska může žádat soud o nezbytné dokumenty Stanoviska EK jsou pro národní soudy nezávazná + není dotčena možnost národních soudů obracet se s předběžnou otázkou na Soudní dvůr Evropské unie

Nástroje pro získávání informací o trhu II. Šetření sektorů ekonomiky a typů podpory Pokud –odůvodněné podezření na základě dostupných informací o omezení nebo narušení soutěže v několika členských státech opatřeními podpory v konkrétních sektorech nebo konkrétními nástroji podpory neslučitelnosti nebo ztrátě slučitelnosti s vnitřním trhem u opatření podpory v konkrétním sektoru v několika č.s. Co –šetření EK v daném sektoru a/nebo ohledně daného nástroje podpory v různých členských státech Jak –žádostmi o informace x rozhodnutími o vyžádání informací na (č.s.), podniky a sdružení podniků Výsledek –zveřejnění zprávy a výzva k připomínkám –možné využití v individuálních šetřeních

Kontext modernizace procesních pravidel II. Otázky dostatečnosti revize procesních pravidel pro dosažení stanovených cílů –Centralizovaný systém kontroly –Související očekávání EK větší disciplína a odpovědnost č.s. při poskytování podpory a v souvisejících řízeních + intenzivnější komunikace méně a významnějších notifikací korektní aplikace pravidel, včetně rozšířené GBER a SGEI –Deklarace o větším využití Kodexu osvědčených postupů pro provádění řízení ve věcech kontroly státní podpory Vzájemně dohodnuté plánování –Souvislost s konsolidací a větší transparentností hmotných pravidel

Děkuji za pozornost